ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κέρδος 220 εκατ. από swap ομολόγων ελληνικού Δημοσίου για Τρ. Πειραιώς

Τα συνολικά οφέλη για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που συμμετείχαν στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ ξεπερνούν σημαντικά το ποσό του ενός δισ. ευρώ.

Ολοκληρώθηκε το swap ελληνικών κρατικών ομολόγων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον Οργανισμό Διαχείρισης Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με συναλλαγή που πραγματοποίησε και η Τράπεζα Πειραιώς

Αφορά την ανταλλαγή ελληνικών κρατικών ομολόγων, ονομαστικής αξίας 2,8 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας, με ονομαστική αξία 2,4 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,5 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι το συνολικό κέρδος για την Τράπεζα Πειραιώς φθάνει στο επίπεδο των 220 εκατ. ευρώ, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει και σε βελτίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά 50 μονάδες βάσης. 

Σημειώνεται ότι συνολικά οι ελληνικές τράπεζες με αυτές τις συναλλαγές συγκέντρωσαν ένα «μαξιλάρι» το οποίο ξεπερνά το ένα δισ. ευρώ, καθώς άρχισε τον Ιανουάριο του 2020 από την Εθνική Τράπεζα, ενώ ακολούθησαν μέσα στον Δεκέμβριο του περασμένου έτους αντίστοιχα swaps ομολόγων της Alpha Bank και της Eurobank.

Τη «μερίδα του λέοντος» στα κέρδη από ανταλλαγές κρατικών ομολόγων έχει εξασφαλίσει η Εθνική Τράπεζα, με 489 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 40% των συνολικών κερδών που αντλούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες από αυτή την πηγή.

Η Alpha Bank προχώρησε στις 7 Δεκεμβρίου 2020 σε ανταλλαγή ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου, ονομαστικής αξίας 1,67 δισ. ευρώ με νέους τίτλους, 30ετούς διάρκειας (λήξη στις 20/03/2050), με τιμή διακανονισμού 146,52% και απόδοση στη λήξη 1,32%, καθώς και με μετρητά. Το κεφαλαιακό όφελος για την τράπεζα ανέρχεται σε 170 εκατ. ευρώ και βελτιώνει κατά 30 μονάδες βάσης τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος προσεγγίζει πλέον το 19%.

Η Eurobank προχώρησε στο δικό της swap στις 18 Δεκεμβρίου 2020, αποκομίζοντας από τη συναλλαγή ένα κεφαλαιακό όφελος ύψους 155 εκατ. ευρώ, καθώς αντάλλαξε ομόλογα ονομαστικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, λήξεων από 7 έως 21 έτη, με νέους τίτλους 30ετούς διάρκειας, σε τιμές αγοράς, λαμβάνοντας και μετρητά. Η ανταλλαγή προσθέτε 40 μονάδες βάσης στον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, ο οποίος διαμορφώνεται σε 16,3%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Τρ. Πειραιώς με την Intrum για τη μεγάλη τιτλοποίηση "Vega"

Η συναλλαγή "Vega" αφορά δάνεια λογιστικής αξίας 4,9 δισ. ευρώ με εξασφαλίσεις σε κατοικίες και επαγγελματικά ακίνητα. Από τον περασμένο μήνα έχει υποβληθεί αίτηση ένταξης στο σχέδιο «Ηρακλής».