ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
texnologia, ypologistes, computer, data
Φώτο: Shutterstock

Μεγάλες επενδύσεις στις ΑΠΕ φέρνει η ανάπτυξη των data centers

Τι προβλέπει η ευρωπαϊκή συμφωνία που επιτεύχθηκε με πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής Lamda Helix, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες μέσω συμφωνίας με την Enel. Στις ΑΠΕ θα επενδύσει και η Microsoft.

Ορισμένοι από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς των data centers και οργανισμοί συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια Πρωτοβουλία Αυτορρύθμισης, ώστε να είναι κλιματικά ουδέτερα έως το 2030, ανοίγοντας τον δρόμο σε νέες επενδύσεις στον χώρο της ενέργειας, καθώς οι μεγάλες ανάγκες των data centers για ενέργεια θα καλύπτονται από ανανεώσιμες πηγές.

Αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2021, οι οργανισμοί και επιχειρήσεις που έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία, μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συναντιούνται δύο φορές το χρόνο για να επανεξετάσουν το status αυτής της πρωτοβουλίας. Όχι αργότερα από την 1η Ιουλίου 2023, οι υπογράφοντες θα πιστοποιήσουν την τήρηση τους. Η αρχική περίοδος μέτρησης θα καλύπτει την 1η Ιανουαρίου 2022 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022. Μετά την πρώτη πιστοποίηση, η συμμόρφωση θα αναφέρεται κάθε τέσσερα χρόνια.

Ο Απόστολος Κάκκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lamda Helix, ως Πρόεδρος του EUDCA, ηγήθηκε της πρωτοβουλίας για το «Σύμφωνο για Κλιματικά Ουδέτερα Data Center» (Climate Neutral Data Centre Pact). «Η δημιουργία αυτής της Πρωτοβουλίας Αυτορρύθμισης των μεγαλύτερων παρόχων Data Center έρχεται σε συνάρτηση με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες τόσο του EUDCA όσο και της Lamda Hellix, A Digital Realty Company, να αναγνωριστεί η σπουδαιότητα της υποδομής των data centers προς την επίτευξη μιας πιο πράσινης οικονομίας για την Ευρώπη, που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα τη λειτουργική διαθεσιμότητα, τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα data centers αποτελούν έναν από τους πιο ενεργοβόρους κλάδους της παγκόσμιας βιομηχανίας καθώς εκτιμάται ότι καταναλώνουν το 1% της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης. Πηγές του κλάδου σημειώνουν στο Business Daily ότι «οι ενεργειακές ανάγκες ενός data center εξαρτώνται από τη δυναμικότητά του, με το μέγεθος της εγκατάστασης να παίζει επίσης ρόλο. Ωστόσο σημαντικοί παράγοντες εξίσου είναι τόσο το κλίμα όσο και η τοποθεσία που επιλέγεται να δημιουργηθεί». Σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν, τα data centers στις χώρες της ΕΕ το 2018, κατανάλωναν 76,8 TWh και μέχρι το 2030 αναμένεται να αυξηθεί η ενέργεια που θα απαιτούν κατά 28%, φτάνοντας στα 98,52 TWh.

Η «πράσινη» Lamda Hellix    

Η Lamda Helix που έχει περάσει στα χέρια του αμερικανικού κολοσσού Digital Realty αποτελεί έναν εκ των πρωτοπόρων στη χρήση «πράσινης» ενέργειας καθώς από τον Ιούλιο του 2020 έχει ξεκινήσει συνεργασία με την Enel Green Power που εξασφαλίζει ότι το σύνολο της καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας των data centers της θα προέρχεται από 100% ανανεώσιμη ενέργεια, μέσω του μεγάλου χαρτοφυλακίου έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που διαθέτει στην Ελλάδα.

Με την υποστήριξη πλέον του αμερικανικού κολοσσού Digital Realty, αναμένεται να τρέξουν και τα επενδυτικά σχέδια που είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό η Lamda Helix με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωσή της τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Ο κ. Κάκκος είχε δηλώσει τον Δεκέμβριο πως τα επόμενα 10 χρόνια οι επενδύσεις της εταιρείας μπορούν να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Κάτι που σημαίνει δημιουργία νέων data centers τα οποία θα έχουν επίσης σημαντικές ενεργειακές ανάγκες. «Σαφώς και οι επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει στο επόμενο διάστημα η Lamda Hellix θα βαδίζουν στον ίδιο δρόμο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Τα data centers της εταιρείας ακολουθούν πιστά όλες τις οδηγίες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα ειδικά όσο αναφορά την ενεργειακή απόδοση και την πράσινη επιχειρηματικότητα και τον σχεδιασμό με βάση τα πρότυπα που θεσπίζονται από τους διεθνείς οργανισμούς», σημειώνει πηγή της εταιρείας στο Business Daily.

Για την περίπτωση τα νέα data center που θα δημιουργηθούν, αν θα χρησιμοποιούν ενέργεια που θα παράγεται από μονάδες αυτοπαραγωγής, η Lamda Hellix αναφέρει ότι αυτό είναι θέμα σχεδιασμού, υπενθυμίζοντας πως συνεχίζει να τρέχει η συνεργασία με την Enel Green Power.

Η κίνηση «ματ» της Microsoft

Η Microsoft, από την πλευρά της, σε μια επένδυση που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ, πρόκειται να δημιουργήσει τρία data centers στην Αττική τα οποία, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, πρόκειται να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών τους αναγκών από μονάδες αυτοπαραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η Microsoft θέλει να εκμεταλλευτεί το ελληνικό πλεονέκτημα της ηλιοφάνειας σχεδόν όλο τον χρόνο και να αναπτύξει μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά τόσο στις στέγες των data centers όσο και στα μεγάλα οικόπεδα που έχει στοχεύσει για να δημιουργήσει τις υποδομές της.

Αν προχωρήσει ο σχεδιασμός της Microsoft τότε πρόκειται να δημιουργηθεί το μεγαλύτερο σύστημα αυτοπαραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καθώς το μεγαλύτερο που υπάρχει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα είναι αυτό στην ταράτσα του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που έχει ισχύ 1MW.

Τι ορίζει το Σύμφωνο για τα ουδέτερα κλιματικά data center

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας των data centre θα αντισταθμιστεί με το 75% να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή ωριαία carbon-free ενέργεια έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 και 100% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030. Τα υπάρχοντα data centres θα πρέπει επιτύχουν τους ίδιους στόχους από 1 Ιανουαρίου, 2030. Οι στόχοι αυτοί έχουν εφαρμογή σε όλα τα data centres μεγαλύτερα των 50KW μέγιστου IT φορτίου.

Τα data centres και τα server rooms στην Ευρώπη θα πρέπει να πληρούν υψηλά standard ενεργειακής απόδοσης, τα οποία θα αποδεικνύονται μέσω μετρήσιμων στόχων αποτελεσματικής χρήσης της ενέργειας (PUE).  Από 1 Ιανουαρίου, 2025 τα νέα data centres που λειτουργούν σε πλήρη χωρητικότητα σε δροσερά κλίματα θα πρέπει να επιτυγχάνουν ετήσιο στόχο PUE του 1.3 και 1.4 για νέα data centres που λειτουργούν σε πλήρη χωρητικότητα σε θερμά κλίματα. 

Αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός νέου τρόπου μέτρησης της απόδοσης, οι εμπορικοί οργανισμοί θα δουλέψουν με τους αρμόδιους φορείς ή οργανισμούς για τη δημιουργία αυτού του νέου τρόπου μέτρησης της ενεργειακής απόδοσης των data centres. Μόλις καθοριστεί, οι εμπορικοί οργανισμοί θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να θέσουν νέο στόχο το 2030 βάσει αυτών των μετρήσεων.

Τα data centres θα εξοικονομούν νερό και θα θέτουν φιλόδοξους στόχους εξοικονόμησής του. Μέχρι το 2022, οι πάροχοι data centre θα θέτουν ετήσιο στόχο για την αποτελεσματική χρήση νερού (WUE), ή άλλης μέτρησης εξοικονόμησής του, που θα τηρούνται από τα νέα data centres έως το 2025, και από τα υπάρχοντα data centres έως το 2030.

Στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, η επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση servers, ηλεκτρικού εξοπλισμού και άλλων σχετικών ηλεκτρικών εξαρτημάτων είναι προτεραιότητα για τους παρόχους data centre που θα αξιολογούνται για την επαναχρησιμοποίηση, επισκευή και ανακύκλωση του 100% των server και του εξοπλισμού τους. 

Παράλληλα οι πάροχοι data centre θα αυξήσουν την ποσότητα των υλικών των server που επισκευάζονται ή επαναχρησιμοποιούνται και θα δημιουργήσουν ένα ποσοστιαίο στόχο επισκευής και επαναχρησιμοποίησης έως το 2025.

Επίσης θα διερευνήσουν τις δυνατότητες διασύνδεσης με περιφερειακά συστήματα θέρμανσης και άλλες χρήσεις θερμότητας για να καθορίσουν εάν οι πιθανότητες τροφοδοσίας θερμότητας από νέα data centres σε κοντινά συστήματα είναι πρακτικές, περιβαλλοντικά βιώσιμες και οικονομικά αποδοτικές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατάει... start τον Απρίλιο η Microsoft στην επένδυση για data center

Αρχίζουν οι πρόδρομες εργασίες της επένδυσης που έβαλε την Ελλάδα στο επίκεντρο της διακίνησης δεδομένων. Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται ο ανάδοχος της κατασκευής, ποιοι είναι οι τρεις διεκδικητές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Microsoft μπήκε στο fast track για την επένδυση των 1 δισ. ευρώ

Στις στρατηγικές επενδύσεις εντάχθηκε το σχέδιο για τρία κέντρα δεδομένων στα Σπάτα και το Κορωπί που θα δημιουργήσουν 300 θέσεις εργασίας. Παρέχονται κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.