ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
Φωτο: Ελλάκτωρ

Στον «αέρα» οι αποφάσεις για ΕΛΛΑΚΤΩΡ από την κρίσιμη συνέλευση

Πιθανό το μπλοκάρισμα των αποφάσεων, ενώ ο κατασκευαστικός τομέας αντιμετωπίζει πλήθος προβλημάτων. Έμεινε εκτός διαγωνισμού για την Εγνατία ενώ μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι και προμηθευτές.

Με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να μην ικανοποιεί, χθες, το αίτημα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για παράταση ενός μήνα στην υποβολή οικονομικών προσφορών για την Εγνατία Οδό, η πλευρά των εφοπλιστών Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη έχει ακόμα ένα εργαλείο στο οπλοστάσιό της κατά του Δ.Σ. του κατασκευαστικού ομίλου.

Από την πρώτη στιγμή υποστήριζαν πως υπήρξαν κακοί χειρισμοί του Άρη Ξενόφου, σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ήταν πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Ξενόφος βάλλεται από τους εφοπλιστές ως ο αδύναμος κρίκος στο διοικητικό συμβούλιο που στηρίζεται από την ολλανδική Reggeborgh. Στο στόχαστρο είναι, βέβαια, και πρόσωπα που συμμετείχαν κατά το παρελθόν στη διοίκηση του ομίλου και είχαν συγκρουστεί με την πλευρά Καλλιτσάντση, όπως οι κ.κ. Λεων. Μπόμπολας, Εδ. Σαραντόπουλος, κ.α.

Η χθεσινή απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ δεν είναι η μοναδική δυσάρεστη είδηση για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, καθώς πυκνώνουν οι διαμαρτυρίες εργαζομένων που είναι απλήρωτοι, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο. Παράγοντες του νησιού εκφράζουν πλέον σοβαρές αμφιβολίες για την τύχη αρκετών έργων που εκτελεί η ΑΚΤΩΡ και αναρωτιούνται πότε θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να επανεκκινήσουν. Ταυτόχρονα, προμηθευτές κινούνται πλέον δικαστικά κατά της ΑΚΤΩΡ διεκδικώντας χρήματα που καθυστερεί η καταβολή τους.

Οι επενδυτές, αλλά και οι παράγοντες της αγοράς κατασκευών προσπαθούν να καταλάβουν αν τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχουν κατανοήσει την κρισιμότητα των στιγμών. Η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη αν ληφθούν υπόψη οι πληροφορίες πως η έκτακτη γενική συνέλευση της Παρασκευής δεν θα λάβει αποφάσεις, αφού οι δύο εφοπλιστές θα τις μπλοκάρουν, όπως έχουν δυνατότητα και δικαίωμα. Οι Δημ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης έχουν ζητήσει την έκτακτη γενική συνέλευση προκειμένου να διοριστεί διοικητικό συμβούλιο της δικής τους επιλογής.

Το σημερινό Δ.Σ. στηρίζεται από την Reggeborgh Invest και έχει προτείνει στην ίδια γενική συνέλευση να συζητηθεί και αύξηση κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ. Οι εφοπλιστές έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα εγκρίνουν μια τέτοια αύξηση χωρίς να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους για συμμετοχή στη διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφού είναι και οι μεγαλύτεροι μέτοχοι με ποσοστό που ξεπερνά το 25% των δικαιωμάτων ψήφου.

Μέχρι σήμερα, πάντως, δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι επιδιώξεις των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη, που δημοσιοποίησαν προχθές και ανοικτή επιστολή προς τους μετόχους. Θέλουν να πιέσουν τους Ολλανδούς ώστε να πωλήσουν τις μετοχές τους ή είναι διατεθειμένοι να βάλουν περισσότερα χρήματα για να στηριχθεί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ; Οι ίδιοι, μέσω συνεργατών, δηλώνουν πως η επένδυση είναι στρατηγική. Οι αντίπαλοί τους – και φυσικά οι Ολλανδοί της Reggeborgh – θεωρούν πως πιέζουν προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα για τις μετοχές τους.

Η κατάσταση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει περιέλθει σε αδιέξοδο σημειώνουν οι παράγοντες του κατασκευαστικού κλάδου. Και χωρίς ορατή λύση στην προσεχή γενική συνέλευση, δύσκολα μπορεί κάποιος να κάνει προβλέψεις για την επόμενη ημέρα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» μέχρις εσχάτων στην Ελλάκτωρ, στον αέρα η αύξηση κεφαλαίου

Κανένα περιθώριο για έγκριση της αύξησης από εφοπλιστές και Καλλιτσάντση, θέτουν ως όρο την αλλαγή της διοίκησης. Κλιμάκωση και από διοίκηση και Reggeborgh με αγωγές κατά της προηγούμενης διοίκησης.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η ΑΚΤΩΡ, αναγκαία η ενίσχυση με νέα κεφάλαια

Ανησυχία επικρατεί στους διοικητικούς κύκλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας χάνει αρκετά εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το πενθήμερο σίριαλ στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ με προσπάθεια για συμβιβασμό

Χρονικό περιθώριο ως την Παρασκευή δίνουν οι δύο εφοπλιστές στους Ολλανδούς για συμβιβασμό σε νέο, 11μελές διοικητικό συμβούλιο. Προωθούν για πρωτεύοντα ρόλο τον Αλ. Έξαρχο, τέως διευθύνοντα σύμβουλο της ΑΚΤΩΡ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η «μάχη» για την έγκριση της μεγάλης αύξησης κεφαλαίου

Βεβαιότητα εκφράζει ο Α. Ξενόφος πως θα υποστηριχθεί από τους μετόχους η άντληση των 120 εκατ. ευρώ. Τι απαντά στις αιτιάσεις Καϋμενάκη - Μπάκου περί ανεπαρκούς αιτιολόγησης του ποσού. Ομολογιακό δάνειο για την ΑΚΤΩΡ.