ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pasal Development
Pasal Development

Διάσωση της Pasal με ένεση 10 εκατ. από την Sterner Stenhus

Νέα σελίδα για την Pasal Development με την αποχώρηση της οικογένειας Θεοδωρίδη μέσω ΑΜΚ και την είσοδο της Sterner Stenhus του Ηλία Γεωργιάδη. Η εταιρεία ακινήτων κλείνει τις εκκρεμότητες με τον τραπεζικό δανεισμό της.

Σε νέα εποχή εισέρχεται η Pasal Development, καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να επισημοποιηθεί η αλλαγή «σκυτάλης», με το σουηδικό επενδυτικό όμιλο ακινήτων Sterner Stenhus, του ομογενή επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη, να αναλαμβάνει και τυπικά τον έλεγχο της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων, από την οικογένεια Θεοδωρίδη, η οποία θα αποχωρήσει σταδιακά πλήρως από την εισηγμένη.

Η μετάβαση στο νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, για την οποία θα αποφασίσουν οι μέτοχοι της έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 2 Δεκεμβρίου. Βάσει των θεμάτων, θα γίνει αύξηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής, από 0,5 ευρώ σε 4 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων μετοχών (reverse split) από 14.967.940 σε 1.870.992 κοινές ονομαστικές μετοχές, σε αναλογία 1 νέας μετοχής για κάθε 8 υφιστάμενες μετοχές.

Στη συνέχεια, το μετοχικό κεφάλαιο θα μειωθεί κατά 6,548 εκατ. ευρώ, μέσω της μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 4 ευρώ σε 0,5 ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό.

Θα ακολουθήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, μέσω της καταβολής μετρητών κατά το ποσό των 7.483.968 ευρώ, με την έκδοση έως 14.967.936 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ εκάστης και διάθεση αυτών μέσω δημόσιας προσφοράς με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων της εταιρίας με σκοπό την άντληση περίπου 10 εκατ. ευρώ.

Αποπληρωμή δανείων

Στο πλαίσιο αυτό, η Sterner Stenhus θα εισφέρει το παραπάνω ποσό σε μετρητά, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα μετοχές που αντιστοιχούν περίπου στο 88% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση. Σε πρώτη φάση τα 10 εκατ. ευρώ που αναμένεται να αντληθούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα χρησιμοποιηθούν για την άμεση αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού προς την Alpha Bank, ύψους της τάξεως των 22 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, θα αναζητηθεί πρόσθετος τραπεζικός δανεισμός ύψους 12 εκατ. ευρώ, ο οποίος επίσης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή της υφιστάμενης οφειλής, προκειμένου αυτή να εκμηδενιστεί. Οι νέοι μέτοχοι προσδοκούν σε σημαντική μείωση του χρηματοπιστωτικού κόστους, καθώς θα εξοφληθεί ένα δάνειο υψηλού κόστους και στη θέση του θα βρεθεί ένα νέο δάνειο, με σαφώς χαμηλότερο κόστος, λόγω και της εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο του νέου στρατηγικού επενδυτή με καλό πιστωτικό προφίλ.

Εφόσον ληφθούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις, η όλη διαδικασία μετασχηματισμού της εισηγμένης θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020. Έως τότε, θα έχει ολοκληρωθεί και το επιχειρηματικό σχέδιο της νέας διοίκησης για την ανάπτυξη της εταιρείας, η οποία, παρά τα ακίνητα που συμφώνησε να εκχωρήσει στις πιστώτριες τράπεζες, στο πλαίσιο της συμφωνίας εξυγίανσης, εξακολουθεί να διαθέτει σημαντικό χαρτοφυλάκιο, που παράγει έσοδα σε σταθερή βάση.

Το πλέον σημαντικό ακίνητο είναι το ακίνητο των κεντρικών αποθηκών της αλυσίδας λιανεμπορίου Σκλαβενίτης στην περιοχή της Ελευσίνας. Στο πλαίσιο αυτό, είναι πιθανή μια περαιτέρω επέκτασή  του, ή η ανάπτυξη νέων εγκαταστάσεων αποθηκών, με δεδομένο ότι η ζήτηση είναι πολύ υψηλότερη της προσφοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, με αποτέλεσμα οι αξίες να έχουν αυξηθεί κατά 60% από το 2017 μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επιτεύχθηκε και η συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα και τον αμερικανικό όμιλο ακινήτων Hines, μέσω της οποίας θα μεταβιβαστεί το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην τελευταία, η οποία θα αναλάβει και την εξυπηρέτηση του σχετικού χρέους, ύψους 55 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, η Pasal Development θα είναι πλέον ελεύθερη τραπεζικών βαρών, ενώ παράλληλα δεν εμφανίζει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ή εργαζόμενους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Την είσοδο στην αγορά αποθήκευσης ενέργειας εξετάζει ο ΑΔΜΗΕ

Μετά τις τηλεπικοινωνίες ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζει δυναμική είσοδο στην αγορά αποθήκευσης ρεύματος με σκοπό τη συμμετοχή σε επενδύσεις αλλά και την επίτευξη του στόχου διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% ως το 2030.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόβουν τις προσφορές, φέρνουν νέα προϊόντα οι βιομηχανίες ψωμιού

Οι συσκευασίες ψωμιού «δύο σε ένα» χάνονται από τα ράφια, ενώ έρχονται νέα προϊόντα της κατηγορίας premium. Ένας στους έξι καταναλωτές αγοράζει τυποποιημένο ψωμί, στο 1,1 δισ. ο συνολικός τζίρος της αγοράς.