ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
trofima-food
Φώτο: Shutterstock

Σε ρυθμό συνεχών deal ο κλάδος τροφίμων, προσελκύει ισχυρούς παίκτες

Αλλεπάλληλες εξαγορές και είσοδος νέων επενδυτικών κεφαλαίων στα τρόφιμα. Ποιες ήταν οι συμφωνίες των τελευταίων μηνών, ποιοι επιχειρηματίες και fund έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μεγάλη επιχειρηματική και επενδυτική κινητικότητα καταγράφει ο ελληνικός κλάδος τροφίμων, που προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών, με ιστορικά brand να αλλάζουν χέρια καθώς η αγορά συνεχίζει στο μομέντουμ των εξαγορών που είχαν αρχίσει από την περασμένη χρονιά.

Από την αρχή της χρονιάς έχουν υπάρξει σημαντικές κινήσεις στον κλάδο των τροφίμων με τα επενδυτικά fund και μεγάλους παίκτες να αναγνωρίζουν τα μακροπρόθεσμα ελκυστικά χαρακτηριστικά του κλάδου που απεδείχθη ιδιαίτερα ανθεκτικός κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης ενώ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος από την πανδημία. Παράλληλα οι εξαγωγές συνεχίζουν και κινούνται θετικά έχοντας υψηλά περιθώρια ανάπτυξης.

Ήδη δραστήριοι παίκτες, γνώστες του χώρου, όπως ο Στ. Θεοδωρόπουλος και ο Δ. Δασκαλόπουλος έχουν κάνει σημαντικές κινήσεις στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Επενδυτικά fund όπως το CVC Capital Partners έχουν πραγματοποιήσει εντυπωσιακές εξαγορές ενώ η πιο ηχηρή κίνηση στην αγορά ήρθε από την Mondelez που εξαγόρασε την Chipita. Η τάση αυτή δείχνει πως θα συνεχιστεί και στο υπόλοιπο της χρονιάς με την αγορά να περιμένει κι άλλες κινήσεις που θα επιταχύνουν την αναδιάταξη των επιχειρηματικών δυνάμεων.

Οι θετικές προοπτικές για τον κλάδο είχαν φανεί από την περασμένη χρονιά όταν η Arivia από την Δράμα πουλήθηκε στην Upfield αντί 500 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία αποτελεί μια από τις κορυφαίες παγκοσμίως στην παραγωγή φυτικών προϊόντων και το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει περισσότερους από 500 κωδικούς προϊόντων και έχει ισχυρή εξαγωγική παρουσία σε Ηνωμένο Βασιλείο, ΗΠΑ αλλά και σε περίπου 60 χώρες ακόμα, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί περαιτέρω.

Μέσα στο 2020 υπήρξε επίσης και η πώληση της Vivartia, με τον μεγαλύτερο όμιλο του κλάδου τροφίμων να περνάει στα χέρια του επενδυτικού fund CVC Capital Partners αντί 175 εκατ.ευρώ και με τον νέο ιδιοκτήτη να αναλαμβάνει τον δανεισμό που έφτανε στα 425 εκατ. ευρώ.

Η αρχή του 2021 έφερε συνέχεια στο θετικό μομέντουμ και, τον Φεβρουάριο, τα fund EOS Capital Partners και Elikonos 2 S.C.A. SICAR αποφάσισαν να επενδύσουν 11 εκατ. ευρώ στην Eurocatering. Επίσης, έγινε επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ από το Elikonos 2 S.C.A. SICAR στη Mega Yeeros. Το fund έχει επενδύσει και 5 εκατ. ευρώ στην Andromeda Seafood S.L., και εκατ. ευρώ στην επιχείρηση Ροδούλα, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατεψυγμένων προϊόντων ζύμης και γλυκού στην Ελλάδα, με εξαγωγές σε πάνω από 40 χώρες.

EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη που διαχειρίζεται κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ, μέχρι στιγμής έχει επενδύσει 15 εκατ. ευρώ, αποκτώντας μέσω αύξησης κεφαλαίου το 20% στη βορειοελλαδίτικη βιομηχανία Agrifreda που δραστηριοποιείται στις αγορές των κατεψυγμένων λαχανικών και φρούτων, χαλβά και ταχίνι, εμφιαλωμένου νερού και προϊόντων ζαχαροπλαστικής και σοκολάτας, με περισσότερους από 1.500 ενεργούς κωδικούς προϊόντων.

Τον Μάρτιο η ΜΙΝΕΡΒΑ Ελαιουργική, που έχει εξαγοραστεί από την Ελαία Ζευς ΑΕ, η οποία ελέγχεται από το επενδυτικό fund Diorama Investments Sicar SA, το οποίο έχει ιδρύσει στο Λουξεμβούργο ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, προχώρησε στην εξαγορά της Pummaro από την Unilever. Η Pummaro το 1999 είχε αποτελέσει ένα από τα πιο ακριβά deal της εποχής όταν και αγοράστηκε από τον κολοσσό Unilever, πριν περάσει στα χέρια της ΜΙΝΕΡΒΑ, που πήρε υπό τον έλεγχο της και το σήμα Pelargos καθώς και το εργοστάσιο της Γαστούνης που απασχολεί 22 άτομα. Το Pummaro αποτελεί ένα από τα πλέον δυνατά brand της αγοράς κατέχοντας μερίδιο που φτάνει το 42% στην κατηγορία συμπυκνωμένου χυμού ντομάτας.

Ο κλάδος των γαλακτοκομικών βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον Απρίλιο, καθώς το μεγάλο αμερικανικό fund CVC Capital Partners ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Το CVC Capital δεν εξαγόρασε απευθείας τη Δωδώνη, αλλά ήρθε σε συμφωνία για να αποκτήσει πλειοψηφική συμμετοχή στην SI Foods που είναι βασικός μέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Α.Ε., ώστε έμμεσα να θέσει υπό τον έλεγχό του την ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα νέο σχήμα συνεργασίας με την SI Foods, που ελέγχεται από ρωσικά κεφάλαια. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ιδιοκτήτες της SI Foods παραμένουν ενεργοί μέτοχοι, διατηρώντας τη διοίκηση της Δωδώνη, των θυγατρικών εταιρειών και των λειτουργιών της. 

Τον Μάιο, το 70% της εταιρείας «Κουλουράδες» που έχει δίκτυο 140 καταστημάτων πουλώντας κουλούρια Θεσσαλονίκης, πέρασε στον έλεγχο του SwitzGroup, του ινδού επιχειρηματία Taizoon Khorakiwala. Ο όμιλος SwitzGroup έχει επίσης στρατηγική συνεργασία με την Olympic Foods, καθώς και με τις CSM Bakery Solutions και Κρητών Άρτος.

Στα τέλη Μαΐου υπήρξε επίσης και η συμφωνία για την εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων Καλλιμάνης που περνάει στα χέρια της τουρκικής Dardanel Önentaş, που θα αγοράσει χρέος 62,3 εκατ. ευρώ της Καλλιμάνης, καταβάλλοντας 6 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια θα υποβάλει αίτηση στα ελληνικά δικαστήρια για ένταξη σε καθεστώς εξυγίανσης με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Η ηχηρότερη όμως κίνηση ήρθε από την Mondelez που προχώρησε στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία του κλάδου τροφίμων και σε ένα από τα μεγαλύτερα deal στην ιστορία του ελληνικού επιχειρείν. Ο πολυεθνικός όμιλος μετά από τρία χρόνια συζητήσεων, εξαγόρασε αντί 2 δισ. δολαρίων την Chipita του Στ. Θεοδωρόπουλου.Ένα deal διεθνούς βεληνεκούς, αφού η Chipita διαθέτει 13 μονάδες παραγωγής σε όλο τον κόσμο, έχοντας παρουσία σε 67 χώρες και στις πέντε ηπείρους, ενώ απευθύνεται σε ένα «μωσαϊκό» δύο δισεκατομμυρίων καταναλωτών.

Όπως και την άνοιξη, έτσι και εν μέσω θέρους, οι δραστήριοι επιχειρηματίες Στ. Θεοδωρόπουλος και Δ. Δασκαλόπουλος βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν σε ακόμα δυο μεγάλα deal που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο.  Η ΜΙΝΕΡΒΑ, συμφερόντων Δασκαλόπουλου πλέον, προχώρησε στην εξαγορά της Mediterranean Foods που παράγει αρτύματα και περίπου 100 προϊόντα ενώ έχει στην κατοχή της τα εμπορικά σήματα Bravia και Delicia, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιό της.

Εκτός από τα νέα προϊόντα που προστέθηκαν στο χαρτοφυλάκιο της η Μινέρβα απέκτησε επίσης και την μονάδα παραγωγής της Mediterranean Foods στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Ένα σύγχρονο εργοστάσιο επιφάνειας 5.200 τ.μ. όπου παράγονται τέσσερις κατηγορίες προϊόντων (μουστάρδες, κέτσαπ, μαγιονέζες και σάλτσες) που απευθύνονται τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική αγορά τροφίμων.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεοδωρόπουλος αγόρασε το 21,6% της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ μετά την πώληση του ποσοστού που κατείχε η CVC Capital μέσω της ΔΕΛΤΑ στην οικογένεια Χατζάκου. Η ΔΕΛΤΑ πούλησε συνολικά το 43,2% που είχε στην ΜΕΒΓΑΛ στην οικογένεια Χατζάκου με τον κ. Θεοδωρόπουλο να παίρνει το 21,6% και να μπαίνει στο διοικητικό συμβούλιο της γαλακτοβιομηχανίας ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος, δείχνοντας πως δεν έχει καμία διάθεση να αποσυρθεί μετά την πώληση της Chipita.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

veneti-monemvasiotis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βενέτης: Μετ' εμποδίων τα σχέδια ανάπτυξης, «βαρίδι» η γραφειοκρατία

Το «πάγωμα» στο άνοιγμα νέων καταστημάτων franchise και οι απώλειες λόγω πανδημίας, το νέο concept στο χώρο του fast food που δοκιμάζεται στο «Μπάγκειον» και τα χρόνια καθυστερήσεων λόγω γραφειοκρατίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αφαιρέθηκε η άδεια φέτας ΠΟΠ της LA Farm για υπόθεση νοθείας

Η τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία κατηγορεί για εμπαθή και παράνομη στάση τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για την οριστική ανάκληση και αφαίρεση της πιστοποίησης για παραγωγή «Φέτα ΠΟΠ».
Sklavenitis, sklabenithw, super market
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη φορά κέρδη για τη Σκλαβενίτης μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος

Ξεπέρασαν τα 60 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων, αύξηση 15% στον τζίρο και 2.500 προσλήψεις. Ανακαίνιση 300 καταστημάτων, αναβάθμιση των Hypermarkets και ανάπτυξη του ηλεκτρονικού καναλιού πωλήσεων.
Elecric Car, hlektrika aytokinhta, Next.e.GO
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία το εργοστάσιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα

Μέχρι το τέλος του έτους η γερμανική Next.e.Go θα ανακοινώσει την τοποθεσία εγκατάστασης του νέου εργοστασίου. Σύντομα αρχίζουν οι προπαραγγελίες του ηλεκτρικού αυτοκινήτου από Έλληνες καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κόβουν τη φόρα της βιομηχανίας τροφίμων τα αυξημένα κόστη παραγωγής

Αυξημένος ο τζίρος των εισηγμένων εταιρειών τροφίμων το α' εξάμηνο, αλλά προβληματίζει η άνοδος των πρώτων υλών, του μεταφορικού και ενεργειακού κόστους, που αρχίζει να πλήττει την κερδοφορία.