ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ICAP

ICAP: Σε επίπεδα προ κρίσης ο πιστωτικός κίνδυνος

Σημαντική βελτίωση του δείκτη ασυνέπειας διαπίστωσε ο Νικήτας Κωνσταντέλος της ICAP, μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Credit Risk Management. Το 5% των κλάδων του εμπορίου μετακυλούν από υψηλό πιστωτικό κίνδυνο σε χαμηλό και μεσαίο.

Σε επίπεδα προ κρίσης έχει φθάσει ο δείκτης ασυνέπειας των ελληνικών επιχειρήσεων, όπως τόνισε, ανοίγοντας τις εργασίες του 12ου Συνεδρίου Credit Risk Management της ICAP, ο Νικήτας Κωνσταντέλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ICAP. 

Ο κ. Κωνσταντέλος αφέρθηκε στην εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, που δείχνουν πως οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμόσει τις στρατηγικές τους και τη λειτουργία τους στις νέες συνθήκες, στην εξέλιξη του δείκτη ασυνέπειας, που πλέον έχει φτάσει σε προ κρίσης επίπεδα και στο Risk Score των ελληνικών επιχειρηματικών κλάδων.

Παρατήρησε ότι υπάρχει βελτίωση των ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα του εμπορίου, όπου το 5% των κλάδων μετακυλούν από υψηλό πιστωτικό κίνδυνο σε χαμηλό και μεσαίο.

Στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, παρουσιάστηκαν επίκαιρα θέματα Οικονομίας, Πιστωτικού Κινδύνου, Τεχνολογίας, Καινοτόμων προσεγγίσεων Αξιολόγησης, Factoring και Διαχείρισης Απαιτήσεων με στόχο να καλυφθούν οι ανάγκες περισσότερων από 300 Ανώτερων Στελεχών που το παρακολούθησαν

Ο Χρήστος Αδάμ, Group Chief Risk Officer της Eurobank Ergasias, μίλησε για τις εξελίξεις και τις προοπτικές του τραπεζικού κλάδου, ξεκινώντας με αναφορά στην βελτίωση οικονομικών δεικτών και μακροοικονομικών μεγεθών από το 2016 μέχρι σήμερα. Στη συνέχεια αποτύπωσε, για την ίδια 3ετία, τις αλλαγές που επηρέασαν τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, κάνοντας ειδική μνεία στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και στην αξία της σωστής διαχείρισης τους. Επίσης, αναφέρθηκε στους παράγοντες που θα επηρεάσουν την μελλοντική κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος αλλά και στα θέματα της Τραπεζικής εποπτείας καθώς και στις βασικές προτεραιότητες που έχουν θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο μηχανισμός (Single Supervisory Mechanism (SSM), για το 2020. 

Tον Χρήστο Αδάμ διαδέχθηκε στο βήμα ο Emre Özer, CFO της Coface, Mediterranean & Africa region, κάνοντας μια επισκόπηση οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη και στην περιοχή των Βαλκανίων. Αφού ανέλυσε, την ευάλωτη αλλά βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, επεσήμανε τους παράγοντες που επηρεάζουν την γενικότερη εικόνα της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Brexit και ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα σε Κίνα-Αμερική, και ανέλυσε το πως θα αρχίσουν να επηρεάζονται αρνητικά και στην κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη. Εντούτοις, αναφέρθηκε στις θετικές προβλέψεις για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, όπου αναμένεται ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.
 
Ακολούθησε η ομιλία του Christian Berger, Senior VP, Practice Leader, Surety & Political Risks, Central and South Eastern Europe, της Marsh, ο οποίος έκανε μια αποτύπωση της παγκόσμιας τάσης του κινδύνου επισφαλών απαιτήσεων. Η παρουσίαση ξεκίνησε με την καταγραφή των απειλών αποσταθεροποίησης της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο με πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία, που κατά τον C. Berger δεν είναι ευοίωνα για το μέλλον και συνέχισε με την ανάλυση ρίσκου σε επίπεδο κλάδων αλλά και χωρών όπου η εικόνα ήταν εξίσου αρνητική. 

Το Συνέδριο συνεχίστηκε με την παρουσίαση του Παντελή Ξανθούλη, ΙΒΜ Data and AI Solution Expert, της ΙΒΜ, που περιστράφηκε γύρω από την σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης, και στο πως αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για πληροφόρηση Χρηματοοικονομικού προσανατολισμού, υποστηρίζοντας τον σύγχρονο CFO. Αναφέρθηκε επίσης, στο IBM Watson Studio, το εργαλείο ΑΙ της IBM, δίνοντας παραδείγματα της εφαρμογές του.

Οι ομιλίες συνεχίστηκαν με τον Γιώργο Χριστοδουλάκη, Ακαδημαϊκος στο Alliance Manchester Business School, ο οποίος έκανε μια επεξηγηματική παρουσίαση για τα Corporate Bonds, αρχικά παρουσιάζοντας τις εξελίξεις της παγκόσμιας αγοράς, και στη συνέχεια τονίζοντας την σύγχυση, που πολλές φορές υπάρχει στις αξιολογήσεις ομολόγων, προτείνοντας λύσεις για την βελτίωση της κατάστασης. 

Ο Ευθύμιος Λατσούδης, Εταίρος στην Latsoudis & Associates Law Firm, ανέβηκε στο βήμα με σκοπό να ενημερώσει για τις δυσχέρειες των ελληνικών επιχειρήσεων στην Κανονιστική Συμμόρφωση κατά την ψηφιακή εποχή, αλλά και να παρουσιάσει ευκαιρίες ανάπτυξης.

Από την CRIF Group, ο Giorgio Costantino, Executive Director Transformation Services Global & EMEA, αναφέρθηκε την εξέλιξη του δανεισμού των SMEs και των Επιχειρήσεων. Στο πρώτο σκέλος ανέλυσε την κατάσταση της αγοράς σε μακροοικονομικό επίπεδο και την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ τόνισε την σημασία χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και την ανάγκη αυτών για καινοτομία. Στη συνέχεια, αποτύπωσε το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα, τις ανάγκες και  τις εξελίξεις που το επηρεάζουν, όπως το νέο “Open Banking” οικοσύστημα στο οποίο πρέπει να προσαρμοστεί, προκειμένου να υποστηρίξει αποτελεσματικά τις σύγχρονες επιχειρήσεις. 

Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, άρχισε με τον Γιώργο Χατζηλεοντή, Sales Director, Solicited Ratings Products and Services, της ICAP επί σκηνής, ως συντονιστής του πάνελ Ανωτάτων Στελεχών: Ελληνική Ένωση Factoring. Συμμετέχοντες ήταν, ο Γιώργος Καραγιαννόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Eurobank Factors A.E., Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Factoring, Αλέξανδρος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Εθνική Factors, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Factoring, Μαρία Μ. Ράικου, Διευθύνουσα Σύμβουλος ABC Factors A.E., Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Factoring. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις τάσεις και τις προοπτικές του Factoring. 

Στη συνέχεια τον λόγο στο βήμα πήρε η Διευθύντρια Credit Risk Services της ICAP, Μυρτώ Κυριακίδου, η οποία επικεντρώθηκε στο Corporate Governance Rating, που αποτελεί μια εκτίμηση της ποιότητας του συστήματος εταιρικής διακυβέρνησης των εταιρειών και αντανακλά την πιθανότητα εμφάνισης αρνητικού γεγονότος λόγω κακής διακυβέρνησης. 

Τον κύκλο των κεντρικών ομιλητών, έκλεισε ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, CEO, Cycle Credit Α.Ε., με μια εκτενή παρουσίαση για τη Διαχείριση Απαιτήσεων & Εισπράξεων. Αφού ανέλυσε το προφίλ του οφειλέτη, παρουσίασε τις Μεθοδολογίες και τις Πολιτικές διαχείρισης του, αλλά και το πως πρέπει να επαναπροσδιοριστεί η γενική προσέγγιση που εφαρμόζεται σήμερα. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Αρανίτης: Θέλουμε πόρους, ώριμες μελέτες και υποστήριξη της πολιτείας

Ο Γενικός Διευθυντής της Intrakat και της Άκτωρ έκανε έκκληση σε κράτος και κατασκευαστικό κλάδο να εξετάσουν σοβαρά ποια είναι τα έργα που πραγματικά έχει ανάγκη η Ελλάδα και από κοινού να βρουν τις βέλτιστες λύσεις χρηματοδότησης και κατασκευής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έσοδα 1,7 δισ. ευρώ από τον συνεδριακό τουρισμό φέτος για την Ελλάδα

Για το 2023 τα μηνύματα είναι πολύ θετικά, χαρακτηριστικό είναι ότι ο μεγαλύτερος συνεδριακός χώρος της Αθήνας, το Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σημείωσε ρεκόρ συνεδρίων το 2022.