ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Σαρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, έρχεται νέος νόμος

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου. Τι περιλαμβάνει το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Στις αρχές του 2020 το νέο πλαίσιο.

Σαρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης προωθεί η κυβέρνηση, με απώτερο στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αγοράς και την ενίσχυση της αξιοπιστία της.

Χθες πραγματοποιήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου, όπου συζητήθηκε η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2020.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2020 να τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης.  

Η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε ένα αναλυτικό σκανάρισμα της αγοράς με στόχο να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα και αδυναμίες και έχει καταρτήσει ένα σχέδιο αναμόρφωσης του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης το οποίο θα τεθεί σύντομα σε διαβούλευση. Σημειώνεται ότι η κ. Λαζαράκου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον προληπτικό ρόλο της Επιτροπής.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι:

  • Ενίσχυση Εσωτερικού Ελέγχου. Πρόκειται για εξαιρετικά κομβικό όργανο στη λειτουργία μιας εταιρίας καθώς πρόκειται για τον πρώτο ελεγκτικό μηχανισμό ο οποίος διαπιστώνει πιθανά προβλήματα. Με το νέο νόμο θα απαιτείται τα στελέχη που αποτελούν τον εσωτερικό έλεγχο να έχουν ειδική εκπαίδευση και σημαντική σχετική εμπειρία.
  • Αποτελεσματικότερη διάρθρωση διοικητικών συμβουλίων. Στόχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς είναι να θεσπιστούν συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια «ανεξαρτησίας» που θα πρέπει να πληρούν τα μέλη των Δ.Σ. ώστε να θεωρούνται ως ανεξάρτητα μέλη. Η μεγάλη αλλαγή είναι ότι θα πρέπει το 1/3 των μελών των Δ.Σ. να είναι πλήρως ανεξάρτητα μέλη. Επίσης σύμφωνα με το σχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα υπάρξει πρόβλεψη ώστε να διασφαλίζεται η παρουσία των ανεξάρτητων μελών στις συνεδριάσεις των Δ.Σ. Όπως διαπίστωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μέχρι τώρα ένας μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων μελών δεν συμμετείχε ή απέφευγε να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις των Δ.Σ.
  • Δημιουργία και ενίσχυση Επιτροπών Ελέγχου Αμοιβών και Υποψηφιοτήτων. Στις Επιτροπές αυτές θα πρέπει να μετέχουν υποχρεωτικά ανεξάρτητα μέλη ώστε να λειτουργήσουν πραγματικά ανεξάρτητα και περισσότερο αποτελεσματικά.
  • Διαδικασίες Αντικατάστασης Μελών Δ.Σ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχουν πολλά προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αντικατάσταση μελών των Δ.Σ. τόσο των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών όσο και των ανεξάρτητων μελών. Με το σχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα τεθούν κανόνες και διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία.
  • Εκσυγχρονισμός του Κανονισμού Λειτουργίας των εισηγμένων εταιριών. Στόχος είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της θέσης και των δικαιωμάτων των μετόχων μειοψηφίας.
  • Ενίσχυση διαφάνειας αναφορικά με τον τρόπο χρήσης των αντληθέντων από την κεφαλαιαγορά, κεφαλαίων.
  • Αναθεώρηση Κυρώσεων. Με την αλλαγή θα προβλέπονται κυρώσεις για όλες τις διατάξεις ώστε να υπάρχει ένα συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο.  

Το σχέδιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναμένεται να δοθεί προς διαβούλευση το επόμενο διάστημα με στόχο το σχετικό σχέδιο νόμου να κατατεθεί στην Βουλή στις αρχές του 2020. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματική εταιρική διακυβέρνηση, και η εφαρμογή ορθών κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης, αποτελεί ζωτικής σημασίας στοιχείο για μια αγορά ενισχύοντας την αξιοπιστία της. Αν μια εταιρία ακολουθεί αποτελεσματικά κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης τότε περιορίζονται δραστικά οι πιθανότητες σκανδάλων, όπως της Folli Follie όπου σημειώθηκε παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας, πλήττοντας την αξιοπιστία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απογοητευτική η εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων!

Κάτω από τη βάση παραμένει η βαθμολογία των δομών εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών δημιουργώντας ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητας της σαρωτικής αναδόμησης των διοικητικών συμβουλίων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διακυβέρνηση... one man show στις ελληνικές εισηγμένες

Ο βασικός μέτοχος - δημιουργός είναι και διευθύνων σύμβουλος, ενώ σε κρίσιμα πόστα (όπως Επιτροπές Ελέγχου κ.α.) άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης και φυσικά στον πλήρη έλεγχο του βασικού μετόχου – διευθύνοντος συμβούλου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η... κατάρα των ελληνικών οικογενειακών επιχειρήσεων

Οικογενειακές διαμάχες, προσωπικές ατζέντες και δυσκολίες διαδοχής απειλούν ακόμη και τις επιτυχημένες οικογενειακές επιχειρήσεις. Η κρίση αποκάλυψε τις αδυναμίες και επιβάλλει την υιοθέτηση σοβαρής εταιρικής διακυβέρνησης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυβέρνηση κατά τραπεζών: Επίθεση χωρίς προηγούμενο, ανησυχία Θεσμών – επενδυτών

Με παρέμβαση που θυμίζει άλλες εποχές, η κυβέρνηση υπαγορεύει στις τράπεζες αλλαγές στην τιμολογιακή και πιστωτική πολιτική τους. Για άγνοια βασικών εποπτικών κανόνων και απαράδεκτη επίθεση κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές. Ενημέρωση ζητούν ESM και SSM.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην Αθήνα την Πέμπτη το αφεντικό της JP Morgan, σήμερα οι υπογραφές για τη Viva

O Τζέιμι Ντάιμον θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Συναντήσεις και με επιχειρηματίες. Με αποτίμηση 1,5 δισ. για την ελληνική εταιρεία, ο κορυφαίος χρηματοπιστωτικός όμιλος αποκτά στρατηγική συμμετοχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Ισχυρές ενδείξεις «διαρροών», εις βάθος έρευνα από την Κεφαλαιαγορά

Ασυνήθιστη συναλλακτική «έκρηξη» +73% τον Αύγουστο, περίεργη πτώση μετά την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Πολλές εβδομάδες πίσω θα απλωθεί ο έλεγχος της Επ. Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται λίστα προσώπων που γνώριζαν τις ευαίσθητες πληροφορίες. Δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση.