ΓΔ: 1421.92 0.31% Τζίρος: 51.41 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:20:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τιταν

«Αμερικανικό όνειρο» για τον Όμιλο Τιτάν: Από τις ΗΠΑ το 57% των εσόδων

Πως η απόβαση στην Αμερική εκτόξευσε τον Όμιλο που έχει αναδειχθεί πλέον ως η πιο διεθνοποιημένη ελληνική βαριά βιομηχανία με 11 εργοστάσια τσιμέντου εκτός συνόρων. Οι προσδοκίες για το «πακέτο Μπάιντεν» και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι κινήσεις εξωστρέφειας και το άπλωμα στο εξωτερικό και πρωτίστως στις ΗΠΑ, που έκανε ο όμιλος Τιτάν την τελευταία 30ετία, όχι μόνο έσωσαν την εταιρεία τη δεκαετία της χρεοκοπίας στην Ελλάδα, όπου η ζήτηση για τσιμέντο έπεσε στα επίπεδα του 1962, αλλά έχουν καταστήσει τον όμιλο ένα διεθνή οργανισμό με πολύ υπολογίσιμο μέγεθος και μεγάλο εκτόπισμα σε δεκάδες αγορές.

Πλέον ο όμιλος Τιτάν αποτελεί την πιο διεθνοποιημένη ελληνική (βαριά) βιομηχανία, διαθέτοντας εκτός συνόρων 11 εργοστάσια τσιμέντου, πάνω από 100 εργοστάσια μπετόν και 45 λατομεία. Ναυαρχίδα των εργασιών του ομίλου πλέον έχει καταστεί η αμερικανική αγορά, όπου εδώ και περίπου 25 χρόνια έχει «χτίσει» σημαντική παρουσία, φέρνοντας πλέον πάνω από το ήμισυ του κύκλου εργασιών του και των EBITDA.

Φέρνοντας κύκλο εργασιών κοντά στο 1 δισ. ευρώ από την Αμερική, η Τιτάν είναι η ελληνική εταιρεία με τη μεγαλύτερη επιχειρηματική παρουσία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η Αμερική φέρνει πλέον περίπου το 60% των εσόδων του ομίλου και τη μερίδα του λέοντος στη λειτουργική κερδοφορία, με τις προοπτικές να είναι σημαντικές, ειδικά ύστερα από το πακέτο Μπάιντεν, το σχέδιο-μαμούθ για την αναβάθμιση υποδομών αξίας 3 τρισ. δολ. Τα προς εκτέλεση έργα της Titan America είναι ήδη πολυπληθή και αυξάνονται περαιτέρω, με τις προοπτικές του ομίλου να είναι ευοίωνες, εικόνα που αποτυπώνεται και στα μεγέθη του 2021 που ανακοίνωσε ο όμιλος.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών του ομίλου Τιτάν το 2021 διαμορφώθηκε σε 1,714,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 6,7% σε σχέση με το 2020, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση και τα βελτιωμένα επίπεδα τιμών. Εξ αυτού, το 57% (983,6 εκατ. ευρώ), ήταν πωλήσεις στην αμερικανική αγορά, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,7% έναντι του 2020.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 272,4 εκατ. ευρώ (-4,6%), ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) έφθασαν στα 89,6 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 1,1 εκατ. ευρώ το 2020 και 50,9 εκατ. ευρώ το 2019. Αντίστοιχα, και εδώ η Αμερική έδωσε το μεγαλύτερο τμήμα, καθώς τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 155,2 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 12%.

Η λειτουργική κερδοφορία επηρεάστηκε αρνητικά από τις αντίξοες συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο λόγω της παγκόσμιας αύξησης του κόστους και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές των ναύλων, της ενέργειας όπως και στο κόστος διανομής και εργατικού δυναμικού. To σύνολο του ενεργητικού στην Αμερική φτάνει στα 1,133,9 δισ. ευρώ.

Το 2021 οι πωλήσεις της Titan America έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ. Όπως σημειώνει η εταιρεία, «η κατανάλωση στις αγορές που εξυπηρετούμε διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο για τις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα και τα έργα με συμβάσεις για μελλοντική εκτέλεση των πελατών μας. Οι πωλήσεις τσιμέντου, έτοιμου σκυροδέματος, τσιμεντόλιθων και ιπτάμενης τέφρας αυξήθηκαν, ενώ οι πωλήσεις αδρανών υλικών διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα».

Ειδικά οι δραστηριότητες στη Φλόριντα επωφελούνται, καθώς η Πολιτεία αναπτύσσεται σε ένα σημαντικό επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο. Ταυτόχρονα οι αυξημένες τάσεις εσωτερικής μετανάστευσης οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης για κατοικίες και συνακόλουθων νέων κατασκευών.

Η κατανάλωση τσιμέντου ήταν υψηλότερη και στις Μεσοατλαντικές Πολιτείες, όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης για κατοικίες και της πραγματοποίησης δημοσίων έργων που απαιτούν μεγάλες ποσότητες τσιμέντου. Η μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης και το Νιου Τζέρσεϊ παρουσίασαν επίσης αύξηση στην κατανάλωση τσιμέντου, δίνοντας τη δυνατότητα στον σταθμό εισαγωγών του Ομίλου να αυξήσει τις πωλήσεις του.

Συγχρόνως όμως οι υψηλότεροι ναύλοι επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία. Λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της αγοράς των ΗΠΑ και τις θετικές προοπτικές, ο Όμιλος ξεκίνησε ένα εκτενές πρόγραμμα επενδύσεων με στόχο την ανάπτυξη και επέκταση των δραστηριοτήτων του με έργα που θα αυξήσουν τη δυναμικότητα πωλήσεων τσιμέντου, έργα υποδομών για αναβάθμιση των logistics και έργα βελτίωσης της παραγωγικότητας των δραστηριοτήτων.

Επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ φέτος

Παρουσιάζοντας τα μεγέθη του 2021 στους αναλυτές χθες, η διοίκηση του ομίλου έκανε γνωστό ότι φέτος οι επενδύσεις θα ανέλθουν στα 150 εκατ. ευρώ, έναντι 125 εκατ. ευρώ πέρυσι και 84,3 εκατ. ευρώ το 2020. Το μεγαλύτερο τμήμα των νέων επενδύσεων θα κατευθυνθεί στην κατασκευή τερματικών υποδοχής εισαγωγών στις ΗΠΑ, στη βελτίωση της παραγωγικότητας, έργα logistics και πρωτοβουλίες για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.

Αναφορικά με το αυξημένο κόστος ενέργειας, η διοίκηση τόνισε πως μπορεί με ευκολία η εταιρεία να περνά τις αυξήσεις στους πελάτες της, και ότι κατά 50% τα κόστη ηλεκτρισμού καλύπτονται με συμβόλαια hedging. Η διοίκηση επανέλαβε ότι οι προοπτικές από την αμερικανική αγορά και το πακέτο Μπάιντεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών για την Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη το 2021 παρουσίασε αύξηση 9,4% και διαμορφώθηκε σε 267,6 εκατ. ευρώ ενώ τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 7,4 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 23,6 εκατ. ευρώ.

Στην Ελλάδα, το τεράστιο έργο του Ελληνικού, η γραμμή 4 του Μετρό, αλλά και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου αναμένεται να συνδράμουν στην αύξηση των μεγεθών του ομίλου τα επόμενα χρόνια. Στη χώρα μας η ζήτηση είναι σε αναπτυξιακή πορεία, χάρη στην ανάκαμψη της αγοράς κατοικίας στα κύρια αστικά κέντρα, σε συνδυασμό με πολλά περιφερειακά έργα υποδομών σε όλη την χώρα. Μάλιστα, η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς συντελείται μέχρι στιγμής χωρίς τη συμβολή των ανωτέρω μεγάλων έργων υποδομής που έχουν προγραμματιστεί.

Στην Ε.Ε. το σχέδιο "Next Generation" ύψους 32 δισ. ευρώ, μεγάλο κομμάτι του οποίου αναμένεται να οδηγηθεί σε έργα υποδομών, πρόκειται να αυξήσει σημαντικά την κατανάλωση τσιμέντου τουλάχιστον για την επόμενη 5ετία.

Ρεκόρ στο 4ο τρίμηνο του 2021

Με εξαιρετικό momentum μπήκε το 2022 για τον όμιλο, καθώς το 4ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε ο υψηλότερος κύκλος εργασιών που έχει επιτευχθεί ποτέ σε τελευταίο τρίμηνο έτους. Όλες οι περιοχές κατέγραψαν αύξηση εσόδων και ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 11,7% και διαμορφώθηκε σε 451,8 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του κύκλου εργασιών αποτυπώνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας και την αύξηση των κρατικών και των ιδιωτικών επενδύσεων σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Παράλληλα, τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων (EBITDA) το 4ο τρίμηνο μειώθηκαν κατά 7,1% σε 52,8 εκατ. ευρώ, λόγω της εκτίναξης των τιμών των καυσίμων και της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και της αύξησης των ναύλων. Τα καθαρά κέρδη τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 7,6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τη ζημία ύψους 56,4 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του 2020 (αποτέλεσμα της απομείωσης υπεραξίας και του αντιλογισμού αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στην Αίγυπτο).

Τέλος, η διοίκηση αποφάσισε την επιστροφή κεφαλαίου 0,50 ευρώ ανά μετοχή σε όλους τους μετόχους της εταιρείας. Δικαιούχοι της επιστροφής κεφαλαίου θα είναι οι εγγεγραμμένοι ως μέτοχοι της εταιρείας την Πέμπτη, 28 Απριλίου 2022, ενώ η είσπραξη του ποσού επιστροφής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντική επένδυση 37 εκ. δολαρίων της ΤΙΤΑΝ στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ

Η επένδυση στη Βιρτζίνια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, προβλέπει την επέκταση του σταθμού εισαγωγής στο Νόρφολκ με νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις χωρητικότητας 70.000 τόνων