ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Frigoglass

Σε τέλεια καταιγίδα η Frigoglass: Οι προκλήσεις και η επόμενη ημέρα

Κλειστό παραμένει το εργοστάσιο στη Ρουμανία, μεγάλα προβλήματα με τη ρωσική μονάδα λόγω του πολέμου. Δύσκολη εξίσωση οι πληρωμές τόκων με αρνητικές ταμειακές ροές και χαμηλή στάθμη διαθεσίμων.

Την τέλεια καταιγίδα φαίνεται να βιώνει η εταιρεία Frigoglass της οικογένειας Δαυίδ - Λεβέντη. Η βασική της δραστηριότητα που είναι η τροφοδοσία με επαγγελματικά ψυγεία διεθνών ομίλων αναψυκτικών και ποτών έχει πληγεί, αφού το εργοστάσιο στη Ρουμανία είναι εκτός λειτουργίας μετά την καταστροφική φωτιά το καλοκαίρι του 2021 και το εργοστάσιο της Ρωσίας έχει σοβαρό πρόβλημα με τις παραδόσεις λόγω διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκάλεσε η εμπόλεμη σύρραξη στην Ουκρανία. Η εταιρεία σε ετήσια βάση σημειώνει πωλήσεις περί τα 400 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 3/4 προέρχονται από τα ψυγεία και το 1/3 από την υαλουργία.

Οι μονάδες σε Ρουμανία και Ρωσία  είναι οι μοναδικές που εξυπηρετούν την αγορά της Ευρώπης για την πολυεθνική Frigoglass με την ελληνική ταυτότητα και η συρρίκνωση των εργασιών τους αντικατοπτρίζεται στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία.

Παράλληλα, οι  ελεύθερες ταμειακές ροές είναι αρνητικές και δυσκολεύουν την εξυπηρέτηση του δανεισμού του ομίλου που αποτελείται από μακροπρόθεσμο δάνειο 260 εκατ. ευρώ (ομόλογο με αλμυρό επιτόκιο 6,875%) και βραχυπρόθεσμα δάνεια 60 εκατ εκ των οποίων τα 39 εκατ. αφορούν τη θυγατρική της Ρωσίας και χρήζουν roll over το επόμενο διάστημα.

Ευτυχώς για την εταιρεία η άλλη της δραστηριότητα, η υαλουργία, κινείται με ιδιαίτερα θετικούς ρυθμούς και θα αντισταθμίσει ως ένα βαθμό τις απώλειες της επαγγελματικής ψύξης. Την ίδια ώρα, οι ροές από την αποζημίωση των ασφαλιστικών εταιρειών που είχαν ασφαλίσει το εργοστάσιο στη Ρουμανία συνεχίζονται, ενώ η Frigoglass θα λάβει επιπλέον αποζημίωση και για τα διαφυγόντα κέρδη λόγω της διακοπής της λειτουργίας του εργοστασίου (business Interruption).

Σε δοκιμασία ρευστότητα και κερδοφορία όλο το 2022

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 τα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα 10,2 εκατ. ευρώ των οποίων 8,4 εκατ. ευρώ προήλθαν από το εργοστάσιο της υαλουργίας στη Νιγηρία και μόλις το 1,8 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες της επαγγελματικής ψύξης. Πέρσι το αντίστοιχο διάστημα η επαγγελματική ψύξη είχε συνεισφέρει στα EBITDA με 7,6 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εκτός από Ρωσία και Ουκρανία διατηρεί μονάδες παραγωγής επαγγελματικών ψυγείων στην Ινδία, την Ινδονησία και την Νότιο Αφρική.

Σε επίπεδο τζίρου οι πωλήσεις ανήλθαν στα 119 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 85 εκατ. ευρώ προήλθαν από την επαγγελματική ψύξη και 34 εκατ. ευρώ από την υαλουργία. Και οι δύο δραστηριότητες κινήθηκαν ανοδικά. Η επαγγελματική ψύξη κατά 15% λόγω κυρίως των ανατιμήσεων στα προϊόντα και η υαλουργία κατά 60% επίσης λόγω των ανατιμήσεων αλλά κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης. Σε επίπεδο καθαρών αποτελεσμάτων η επαγγελματική ψύξη είχε ζημίες 3,7 εκατ. ευρώ και η υαλουργία κέρδη 1,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη της Frigoglass, η υαλουργία θα είναι η μοναδική πηγή στήριξης της κερδοφορίας του ομίλου το επόμενο διάστημα.

Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές στο τέλος Μαρτίου ήταν αρνητικές κατά 27 εκατ. ευρώ λόγω της μειωμένων λειτουργικών κερδών αλλά και τις συσσώρευσης αποθεμάτων πρώτων υλών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η μείωση των πωλήσεων τον Μάρτιο στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης -Ιανουάριος και Φεβρουάριος κινήθηκαν ανοδικά επειδή δεν είχε ξεκινήσει ο πόλεμος και το εργοστάσιο στη Ρωσία δούλευε κανονικά- οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος των πρώτων υλών και μεταφορικών παραμένουν και τον  Απρίλιο και τον Μάιο και θα επηρεάσουν ρευστότητα και κερδοφορία όλο το 2022.

«Ανάσα» από τις αποζημιώσεις της Ρουμανίας

Η εταιρεία έχει εξασφαλίσει αποζημίωση 42 εκατ. ευρώ για τις υλικές ζημιές στο εργοστάσιο στη Ρουμανία και έχει ήδη εισπράξει 27,8 εκατομμύρια. Το εργοστάσιο όμως ήταν ασφαλισμένο εκτός από υλικές ζημιές και για διαφυγόντα κέρδη έως το ποσό των 32 εκατ. ευρώ. Ακριβώς δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί αν η εταιρεία θα λάβει όλο το ποσό αλλά οι ασφαλιστικές έχουν δώσει προκαταβολή 5,5 εκατ. ευρώ για αυτό το ασφάλιστρο. Το μεγαλύτερο ποσό από τις αποζημιώσεις θα αξιοποιηθεί για την επαναλειτουργία του εργοστασίου που εκτιμάται πως θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Προς το παρών έχει δημιουργηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου της Ρουμανίας μια γραμμή συναρμολόγησης καμπινών με εξαρτήματα που προέρχονται από το εργοστάσιο της Ρωσίας μια διαδικασία που δεν γίνεται απρόσκοπτα λόγω της μικρής διαθεσιμότητας φορτηγών από τη Ρωσία.

Η δύσκολη εξίσωση και η στάση των βασικών μετόχων

Η εξίσωση που καλείται να λύσει η διοίκηση της εισηγμένης είναι αν η εταιρεία με 19 εκατ. ευρώ τόκους για την εξυπηρέτηση του ομολόγου των 260 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με αρνητικές ταμειακές ροές και με 59 εκατ. διαθέσιμα θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα λειτουργικά έξοδα ώστε να βγει η χρονιά. Σημειώνεται πως νέος δανεισμός δεν μπορεί να συναφθεί, καθώς είναι όρος της έκδοσης του ομολόγου.

Βεβαίως υπάρχει η δικλείδα ασφαλείας των ισχυρών μετόχων της εταιρείας, οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν τη Frigoglass σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, όπως το έκαναν με τη μεγάλη αναδιάρθρωση του δανεισμού το 2016, τοποθετώντας και δικά τους κεφάλαια. Σημειώνεται πως  η εταιρεία λόγω αρνητικών ιδίων κεφαλαίων βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης με κεφαλαιοποίηση μόλις 33 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΘΕΣγάλα: Από την επιτυχία με ΑΤΜ γάλακτος στην... αγκαλιά των τραπεζών

Σε εξέλιξη είναι η ύστατη προσπάθεια διάσωσης του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα από τις τράπεζες με επενδυτή την Όμηρος. Πώς οι παραγωγοί έγιναν με επιτυχία λιανέμποροι αλλά το εγχείρημα κατέληξε σε κατάρρευση.
Γεωργιάδης- Creta Farm
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ολική επαναφορά η Creta Farms με μερίδιο αγοράς πάνω από 20%

Ο νέος ιδιοκτήτης, Δ. Βιντζηλαίος περιγράφει στο Business Daily την επόμενη μέρα της ρεθυμνιώτικης βιομηχανίας αλλαντικών. Οι επενδύσεις, η στροφή σε εξαγωγές και οι προκλήσεις από τα αυξημένα κόστη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξέσπασε αναταραχή στο χονδρεμπόριο, στήνει δικό της δίκτυο η Mondelez

Μετά την Tasty και την Chipita και η Mondelez, αλλά ενδεχομένως και η ΙΟΝ ετοιμάζονται να στήσουν δικό τους δίκτυο πωλήσεων. Βαρύ πλήγμα σε μεγάλο αριθμό χονδρεμπόρων, απειλή ακόμη και για «λουκέτα».