ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:13:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.

Με αιχμή την εξαιρετική πορεία του τουρισμού, η οποία θέτει σε κίνηση πολλά γρανάζια στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά και την ομαλή υλοποίηση πολλών επενδυτικών σχεδίων παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η μεγάλη κρίση στην Ουκρανία, οι τράπεζες παραμένουν σε τροχιά υλοποίησης των στόχων που έχουν θέσει για την εφετινή χρονιά.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου είναι ιδιαίτερα θετική καθώς οι τράπεζες βελτιώνουν τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες, πετυχαίνουν σημαντική αύξηση εκταμιεύσεων νέων δανείων, συνεχίζουν να επωφελούνται από την μείωση δαπανών ενώ μετά την θεαματική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων την προηγούμενη 2ετία, προχωρούν σε σημαντική μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες.

Σήμερα θα δημοσιεύσει τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου η Eurobank, ενώ αύριο τη σκυτάλη θα πάρει η Alpha Bank και θα ακολουθήσει την Παρασκευή 27 Μαϊου η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, παρουσιάζοντας επιδόσεις καλύτερες αυτών που ανέμεναν οι αναλυτές.

Συνεχίζεται η θετική πορεία και μετά την εισβολή

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η θετική πορεία των τραπεζών συνεχίζεται τον Απρίλιο και  Μάιο παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και παρά την διάψευση των αρχικών εκτιμήσεων ότι η σύγκρουση θα ήταν περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Η οικονομία και οι τράπεζες εξακολουθούν να κινούνται σε θετική τροχιά επωφελούμενες από τρεις βασικούς παράγοντες:

  1. Το ισχυρότατο τουριστικό ρεύμα. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το 2022 θα αποτελέσει έτος ρεκόρ για τα τουριστικά έσοδα, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην οικονομία και βοηθώντας αποφασιστικά στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί η κρίση.
  2. Υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων - πιστωτική επέκταση. Τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια, μεγάλα αλλά και μικρότερα, υλοποιούνται κανονικά και δεν υπάρχει «πάγωμα» επενδύσεων λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και την επιδείνωση των συνθηκών στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η ζήτηση για νέα δάνεια ενισχύεται και οι τράπεζες αυξάνουν τις χορηγήσεις δανείων σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους.
  3. Ισχυρή ζήτηση για κεφάλαια κίνησης. Η μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας, πρώτων υλών και των μεταφορικών δημιουργεί αυξημένες ανάγκες ρευστότητας στις επιχειρήσεις και μεγάλη ζήτηση για κεφάλαια κίνησης.

Μεγάλη ώθηση στο τελικό αποτέλεσμα των τραπεζών δίνουν η μείωση των λειτουργικών δαπανών και κυρίως η μείωση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που τα προηγούμενα χρόνια «έκαιγε» το σύνολο των εσόδων.

Τα δύσκολα έρχονται

Η μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις διοικήσεις των τραπεζών για την πορεία του κλάδου, ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι δύσκολο με πολλούς κινδύνους.

Όπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, αν δεν υπάρξει λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων και σταδιακή προσέγγιση Ευρώπης – Ρωσίας, ώστε να περιοριστούν οι αβεβαιότητες και να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, τότε οι συνθήκες θα επιδεινωθούν δραστικά για την οικονομία και τις τράπεζες.

Σε ένα περιβάλλον αύξησης επιτοκίων και έντονων πληθωριστικών πιέσεων οι τράπεζες ανησυχούν  ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ειδικά σε δάνεια νοικοκυριών.

Επιπλέον στην περίπτωση συνέχισης του πολέμου και επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης το φθινόπωρο είναι βέβαιο ότι πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα βρεθούν με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και πιθανότατα θα διολισθήσουν σε ύφεση, εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό το καλοκαίρι του 2023.

Τι περιμένουμε για το πρώτο τρίμηνο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η Eurobank αναμένεται να εμφανίσει ενίσχυση επιτοκιακών εσόδων και εσόδων από προμήθειες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και παράλληλα μείωση λειτουργικών δαπανών και προβλέψεων. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Βελτιωμένη θα είναι η εικόνα των μεγεθών της Alpha Bank με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κερδοφορία θα ανέλθει στο επίπεδο των 60 - 70 εκατ. ευρώ ενώ κάποιες εκτιμήσεις, πιο αισιόδοξες, βλέπουν τα κέρδη να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για την Εθνική Τράπεζα με τους αναλυτές να περιμένουν τα καθαρά κέρδη της τράπεζας να ανέλθουν λίγο υψηλότερα από τα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2021, που είχαν διαμορφωθεί στα 192 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στις 12 Μαϊου παρουσιάζοντας στο τέλος Μαρτίου κέρδη ύψους 519 εκατ. ευρώ (έναντι εκτιμήσεων αναλυτών για κερδοφορία κοντά στα 435 εκατ. ευρώ) έναντι ζημιάς 407 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο σχέδιο των τραπεζών για μεγάλες τιτλοποιήσεις με τον Ηρακλή ΙΙ

Έγκριση από τον εποπτικό μηχανισμό της ΕΚΤ περιμένουν οι τράπεζες για σχέδιο που θα επιτρέψει να τιτλοποιηθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χωρίς οι ζημιές να προκαλέσουν την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ακίνητα και διεθνείς δραστηριότητες κάνουν τη διαφορά στη Eurobank

Τα πολλαπλά οφέλη στον ισολογισμό της τράπεζας από το μεγάλο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Υστερούν σε απόδοση οι τραπεζικές εργασίες στην εγχώρια αγορά, αναμένεται ισχυρή βελτίωση τα επόμενα χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Επιτάχυνση στα νέα δάνεια και άνοιγμα στη Ρουμανία

Ανοίγει βηματισμό η τράπεζα για την πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου και «ποντάρει» στην πιστωτική επέκταση με ώθηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενισχύεται η παρουσία στην αγορά της Ρουμανίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Αφήνουν πίσω την κρίση, ανοίγει ο δρόμος για μερίσματα

Την επιστροφή στην κανονικότητα, με δραστική μείωση των NPEs, σφραγίζουν τα αποτελέσματα του εννεαμήνου. «Στοίχημα» το 2022 η παραγωγή νέων δανείων, η ενίσχυση της κερδοφορίας και η διανομή μερίσματος μετά από 14 χρόνια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτήρια για τη «νέα» Eurobank: Ψηφιακό άλμα και νέοι στόχοι

Μοντέλο phygital για τις τραπεζικές λειτουργίες: καινοτομική τεχνολογία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Πλήρης εξυγίανση χαρτοφυλακίου με μονοψήφιο δείκτη NPE και έμφαση στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.