ΓΔ: 1179.24 -1.05% Τζίρος: 38.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:33:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
bank, trapeza
Φωτο: Shutterstock

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.

Με αιχμή την εξαιρετική πορεία του τουρισμού, η οποία θέτει σε κίνηση πολλά γρανάζια στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά και την ομαλή υλοποίηση πολλών επενδυτικών σχεδίων παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η μεγάλη κρίση στην Ουκρανία, οι τράπεζες παραμένουν σε τροχιά υλοποίησης των στόχων που έχουν θέσει για την εφετινή χρονιά.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου είναι ιδιαίτερα θετική καθώς οι τράπεζες βελτιώνουν τα έσοδα από τραπεζικές εργασίες, πετυχαίνουν σημαντική αύξηση εκταμιεύσεων νέων δανείων, συνεχίζουν να επωφελούνται από την μείωση δαπανών ενώ μετά την θεαματική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων την προηγούμενη 2ετία, προχωρούν σε σημαντική μείωση των προβλέψεων για επισφάλειες.

Σήμερα θα δημοσιεύσει τις επιδόσεις του πρώτου τριμήνου η Eurobank, ενώ αύριο τη σκυτάλη θα πάρει η Alpha Bank και θα ακολουθήσει την Παρασκευή 27 Μαϊου η Εθνική Τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, παρουσιάζοντας επιδόσεις καλύτερες αυτών που ανέμεναν οι αναλυτές.

Συνεχίζεται η θετική πορεία και μετά την εισβολή

Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι η θετική πορεία των τραπεζών συνεχίζεται τον Απρίλιο και  Μάιο παρά τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και παρά την διάψευση των αρχικών εκτιμήσεων ότι η σύγκρουση θα ήταν περιορισμένης χρονικής διάρκειας.

Η οικονομία και οι τράπεζες εξακολουθούν να κινούνται σε θετική τροχιά επωφελούμενες από τρεις βασικούς παράγοντες:

  1. Το ισχυρότατο τουριστικό ρεύμα. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι το 2022 θα αποτελέσει έτος ρεκόρ για τα τουριστικά έσοδα, δίνοντας μεγάλη ώθηση στην οικονομία και βοηθώντας αποφασιστικά στην απορρόφηση των κραδασμών που προκαλεί η κρίση.
  2. Υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων - πιστωτική επέκταση. Τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια, μεγάλα αλλά και μικρότερα, υλοποιούνται κανονικά και δεν υπάρχει «πάγωμα» επενδύσεων λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και την επιδείνωση των συνθηκών στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η ζήτηση για νέα δάνεια ενισχύεται και οι τράπεζες αυξάνουν τις χορηγήσεις δανείων σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους.
  3. Ισχυρή ζήτηση για κεφάλαια κίνησης. Η μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας, πρώτων υλών και των μεταφορικών δημιουργεί αυξημένες ανάγκες ρευστότητας στις επιχειρήσεις και μεγάλη ζήτηση για κεφάλαια κίνησης.

Μεγάλη ώθηση στο τελικό αποτέλεσμα των τραπεζών δίνουν η μείωση των λειτουργικών δαπανών και κυρίως η μείωση των προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που τα προηγούμενα χρόνια «έκαιγε» το σύνολο των εσόδων.

Τα δύσκολα έρχονται

Η μέχρι τώρα πορεία της οικονομίας δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις διοικήσεις των τραπεζών για την πορεία του κλάδου, ωστόσο, όλοι αναγνωρίζουν ότι το δεύτερο εξάμηνο θα είναι δύσκολο με πολλούς κινδύνους.

Όπως σημειώνουν επιτελικά στελέχη τραπεζών, αν δεν υπάρξει λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων και σταδιακή προσέγγιση Ευρώπης – Ρωσίας, ώστε να περιοριστούν οι αβεβαιότητες και να υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών ενέργειας, τότε οι συνθήκες θα επιδεινωθούν δραστικά για την οικονομία και τις τράπεζες.

Σε ένα περιβάλλον αύξησης επιτοκίων και έντονων πληθωριστικών πιέσεων οι τράπεζες ανησυχούν  ότι η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος θα οδηγήσει σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ειδικά σε δάνεια νοικοκυριών.

Επιπλέον στην περίπτωση συνέχισης του πολέμου και επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης το φθινόπωρο είναι βέβαιο ότι πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες θα βρεθούν με αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης και πιθανότατα θα διολισθήσουν σε ύφεση, εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις στον τουρισμό το καλοκαίρι του 2023.

Τι περιμένουμε για το πρώτο τρίμηνο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών η Eurobank αναμένεται να εμφανίσει ενίσχυση επιτοκιακών εσόδων και εσόδων από προμήθειες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και παράλληλα μείωση λειτουργικών δαπανών και προβλέψεων. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

Βελτιωμένη θα είναι η εικόνα των μεγεθών της Alpha Bank με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η κερδοφορία θα ανέλθει στο επίπεδο των 60 - 70 εκατ. ευρώ ενώ κάποιες εκτιμήσεις, πιο αισιόδοξες, βλέπουν τα κέρδη να ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για την Εθνική Τράπεζα με τους αναλυτές να περιμένουν τα καθαρά κέρδη της τράπεζας να ανέλθουν λίγο υψηλότερα από τα κέρδη του πρώτου τριμήνου 2021, που είχαν διαμορφωθεί στα 192 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου στις 12 Μαϊου παρουσιάζοντας στο τέλος Μαρτίου κέρδη ύψους 519 εκατ. ευρώ (έναντι εκτιμήσεων αναλυτών για κερδοφορία κοντά στα 435 εκατ. ευρώ) έναντι ζημιάς 407 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη ρεκόρ «βλέπουν» οι τράπεζες το 2023, «βασιλιάς» τα έσοδα από τόκους

Με αιχμή την καλή πορεία της οικονομίας, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον οι τράπεζες θα πετύχουν την φετινή χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις. «Κλειδί» η ανατιμολόγηση δανείων – καταθέσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022 Eurobank και Εθνική

Θα είναι η πρώτη διανομή μερίσματος από εγχώρια τράπεζα μετά από 14 χρόνια. Στη διανομή μερίσματος για την εφετινή χρήση στοχεύουν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Αλλαγή κλίματος στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απορρίφθηκε αγωγή Μαντωνανάκη για την εισαγωγή της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ

Νέα σημαντική δικαστική ήττα για τον ξενοδοχειακό όμιλο για την υπόθεση της μη εισαγωγής, προ εικοσαετίας, των μετοχών της Αττικός Ήλιος στο ΧΑ. Προηγήθηκε απόφαση Εφετείου υπέρ των τραπεζών για την καταγγελία κοινοπρακτικού δανείου.
trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς «χτίζουν» το νέο αναπτυξιακό στόρι για την επόμενη 3ετία οι τράπεζες

Στην αντεπίθεση οι τράπεζες μετά από μια δεκαετία βίαιης συρρίκνωσης και αποεπένδυσης. Το «στοίχημα» της Τρ. Πειραιώς - Natech, η Εθνική στην Epsilonet και οι εξαγορές που ετοιμάζουν Eurobank και Alpha Bank στην ΝΑ Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Καθαρά έσοδα 1 δισ. από την άνοδο επιτοκίων, αισιοδοξία για τα NPEs

Ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία των τραπεζών σημοτοδοτεί η επιστροφή των επιτοκίων σε θετικά επίπεδα. Πιο κοντά η επίτευξη του στόχου για διανομή μερίσματος. Γιατί οι τράπεζες δεν ανησυχούν για κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι δύο όψεις της αύξησης των επιτοκίων: ενίσχυση εσόδων, φόβοι για επισφάλειες

Αύξηση επιτοκιακών εσόδων κατά 400 έως 600 εκατ. ευρώ αναμένουν οι τράπεζες. Ανησυχία για το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού και τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.