ΓΔ: 1454.44 0.46% Τζίρος: 47.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η «άνοιξη» της ελληνικής βιομηχανίας εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής

Οι επιδόσεις μεγάλων βιομηχανικών ομίλων όπως το Αλουμίνο της Ελλάδος, η Elvalhlcor, η Τιτάν και η Cenergy το πρώτο τρίμηνο του 2022 εξέπληξαν θετικά την αγορά. Ποια είναι τα δυνατά χαρτιά τους.

Η ενεργειακή κρίση που έκανε την εμφάνισή της πρώτη φορά το περσινό το καλοκαίρι και η αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω της αναθέρμανσης της οικονομίας μετά την πανδημία είχαν δημιουργήσει ένα προβληματικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στις αρχές του 2022. Η ένοπλη σύρραξη στην Ουκρανία που εκδηλώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου και διαρκεί έως σήμερα επιβάρυνε περαιτέρω το σκηνικό προκαλώντας πληθωριστικές πιέσεις και αύξηση του κόστους χρήματος. 

Και όμως, η βαριά βιομηχανία της Ελλάδος κατάφερε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να θέσει τις βάσεις για μια χρονιά υψηλής κερδοφορίας. Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ήταν ένα crash test που μεγάλοι ελληνικοί βιομηχανικοί όμιλοι πέρασαν με επιτυχία. Ο εξαγωγικός προσανατολισμός, η δραστική αύξηση στις τιμές βασικών μετάλλων και η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα που επιταχύνουν το πέρασμα στην «πράσινη» οικονομία  αντιστάθμισαν τα υπέρογκα ενεργειακά κόστη και τις αυξήσεις στην προμήθεια πρώτων υλών. 

Το οξύμωρο φαινόμενο επίτευξης υψηλής κερδοφορίας για ορισμένες επιχειρήσεις παρά την επαπειλούμενη παγκόσμια ύφεση διατηρείται και το δεύτερο τρίμηνο προσφέρει «συγκινήσεις» και στις αγορές. Το businessdaily.gr επέλεξε να αναλύσει τα οικονομικά μεγέθη τεσσάρων μεγάλων βιομηχανιών παραθέτοντας τους λόγους για τους οποίους κινούνται κόντρα στο ρεύμα και σε ορισμένες περιπτώσεις σπάνε ιστορικά ρεκόρ τζίρου και κερδοφορίας.

Το Αλουμίνιο της Ελλάδος, η Elvalhalcor, η Τιτάν και η Cenergy  ανακοίνωσαν ένα ισχυρό μείγμα οικονομικών μεγεθών για το πρώτο τρίμηνο. Κεντρικός πυρήνας των επιδόσεών τους ήταν ότι η ποσοστιαία αύξηση του τζίρου που πέτυχαν ήταν μεγαλύτερη από την ποσοστιαία αύξηση των λειτουργικών εξόδων τους. Η ισχυρή ζήτηση για τα προϊόντα τους, επέτρεψε στις εταιρείες να προχωρήσουν σε ανατιμήσεις, οι οποίες απορροφήθηκαν εύκολα από τις αγορές. Η άνοδος του τζίρου από την άλλη πλευρά δημιούργησε μεγάλες ανάγκες για κεφάλαια κίνησης, γεγονός που αύξησε τον καθαρό τους δανεισμό.

Οι διοικήσεις και των τεσσάρων ομίλων εμφανίζονται αισιόδοξες για τη συνέχεια αλλά επισημαίνουν και τις αβεβαιότητες που ενδεχομένως να βάλουν φρένο στην πορεία τους, όπως η διάρκεια του πολέμου, η επιταχυνόμενη μειώση του παγκόσμιου ΑΕΠ και κυρίως η διαφαινόμενη αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Πώς «απογειώνονται» τα μεγέθη του Αλουμινίου της Ελλάδος

Ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο κατέγραψε ο τομέας μεταλλουργίας της Mytilineos, με το Αλουμίνιο της Ελλάδος να εκμεταλλεύεται τις αυξημένες τιμές αλουμινίου και αλουμίνας που εκτοξεύθηκαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο τομέας μεταλλουργίας του ομίλου κατέγραψε κύκλο εργασιών 214 εκατ, έναντι 148 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2021. Τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 55 εκατ., έναντι 35 εκατ, αυξημένα κατά 55%.

Οι τιμές του αλουμινίου 3M στο London Metal Exchange, στις αρχές Μάρτιου του 2022 έφτασαν σε 4.000 δολάρια/τόνο, καθώς η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες, κατακόρυφη άνοδο του ενεργειακού κόστους και κορύφωση της ανησυχίας για τη διαθεσιμότητα του μετάλλου. Ακολούθησε μερική αποκλιμάκωση των τιμών από τα υψηλά των 4.000 δολαρίων/τόνο, με τη τιμή του μετάλλου (LME 3Μ) στο πρώτο τρίμηνο του 2022 να διαμορφώνεται στα 3.256 δολάρια/τόνο.

Ακόμα πιο σημαντική ήταν η κατακόρυφη άνοδος των τιμών των premia της κολόνας αλουμινίου, εν μέρει λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους, αλλά κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης και της ανελαστικότητας αυτής, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή ήπειρο που παραμένει εδώ και μήνες ο πιο ελκυστικός προορισμός κολόνας παγκοσμίως προσελκύοντας ποσότητες από όλο τον κόσμο. Ως εκ τούτου, η μέση τιμή premia της κολόνας εκτινάχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 348% σε μία μέση τιμή στα 1.464 δολάρια/τόνο, από 327 δολάρια/τόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Ο δείκτης API της Αλουμίνας σημείωσε και αυτός σημαντική αύξηση κατά 40% το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, κυρίως λόγω της μειωμένης παραγωγής τόσο από την Κίνα όσο και από την Ουκρανία (από το εργοστάσιο Nikolaev συμφερόντων Rusal), καθώς και από το ιδιαίτερα αυξημένο ενεργειακό κόστος στην παραγωγική διαδικασία.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Μytilineos, τα αποθέματα αλουμινίου στο LME βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, διατηρώντας υψηλές τις τιμές αλουμινίου, καθώς η αυξανόμενη ζήτηση για το μέταλλο έχει συνοδευτεί από μία συνεχώς μειούμενη προσφορά εξαιτίας περικοπών στην παραγωγή της Κίνας για την επίτευξη περιβαλλοντικών στόχων και εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων, που κορυφώθηκαν με την κρίση στην Ουκρανία και έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο αρκετών μονάδων παραγωγής αλουμινίου ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Σε αυτή τη συγκυρία το Αλουμίνιο της Ελλάδας εκμεταλλευόμενο τις υψηλές χρηματιστηριακές τιμές LME κατοχυρώνει αυξημένη κερδοφορία για το επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα, η εταιρεία ενισχύει την ανταγωνιστικότητά της  μέσω διαδοχικών προγραμμάτων αύξησης της παραγωγικότητας και βελτιστοποίησης του κόστους.

Εlvalhalcor: Οι επενδύσεις αποδίδουν, τα προϊόντα κερδίζουν μερίδια αγοράς

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ο συνδυασμός του αυξημένου όγκου πωλήσεων (+10,9%στο αλουμίνιο και +5% στο χαλκό) και των υψηλών τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών της Elvalhalcor του ομίλου Viohalco στα ιστορικά υψηλά των  923,6 εκ. ευρώ, αυξημένο κατά 42,7% από τα 647,3 εκ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Τα συγκρινόμενα ebitda (δεν περιλαμβάνουν τα λογιστικά κέρδη από τις αυξήσεις στις τιμές των μετάλλων) ενισχύθηκαν κατά 78% στα 75 εκατ ευρώ. Η μέση τιμή του χαλκού στο  LME κινήθηκε στα 8.916 ευρώ ανά τόνο και του αλουμινίου στα 2.927 ευρώ ανά τόνο.

Όπως επισήμανε η διοίκηση, η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στην εταιρεία να περάσει ανατιμήσεις στο τελικό προϊόν, οι οποίες υπερκέρασαν τα κόστη από την αύξηση του φυσικού αερίου και του ρεύματος. Μάλιστα, στο ρεύμα η εταιρεία διατηρεί διμερή κλειδωμένα συμβόλαια που δεν είναι ευάλωτα στις ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλοί όγκοι παραγωγής σε συνδυασμό με το επενδυτικό πρόγραμμα που «τρέχει» οδήγησαν σε αύξηση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης και σε άνοδο του καθαρού δανεισμού κατά 228 εκατ ευρώ.  Για αυτό και η εταιρεία εντός του πρώτου τριμήνου ξεκίνησε τη χρήση τεχνικών αντιστάθμισης για δανειακές υποχρεώσεις με κυμαινόμενο επιτόκιο ώστε να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος της αύξησης επιτοκίων. Από τα τελευταία ομόλογα συνολικού ύψους 270 εκατ ευρώ τα μισά κεφάλαια «γύρισαν» σε σταθερό επιτόκιο. Αθροιστικά περίπου το 36% του δανεισμού της Elvalhalcor είναι με σταθερό επιτόκιο. 

Οι νέες επενδύσεις στον κλάδο αλουμινίου της Elvalhalcor στα Οινόφυτα  με την εγκατάσταση του ψυχρού ελάστρου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου θα ανεβάσουν την παραγωγική ικανότητα από τους 375.000 τόνους σε 525.000 τόνους, ενώ με τη νέα γραμμή βαφής που θα τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του χρόνου θα δοθεί η δυνατότητα να αυξηθεί η παραγωγή προϊόντων υψηλής πρστιθέμενης αξίας.

Η εταιρεία που εξάγει το 92% της παραγωγής της υλοποίησε το «βαρύ» επενδυτικό της πρόγραμμα την κατάλληλη στιγμή και πλέον είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί τις παγκόσμιες τάσεις για ανακυκλούμενα προϊόντα με πράσινο αποτύπωμα με εφαρμογές στη συσκευασία τρoφίμων, στα φάρμακα, στο e-mobility και το χαλκό.

Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, οι αυξητικές τάσεις του πρώτου τριμήνου, αναμένεται να διατηρηθούν τουλάχιστον σε ότι αφορά στον όγκο πωλήσεων αφού η ζήτηση παραμένει ισχυρή για προϊόντα συσκευασίας στις βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων, το αλουμίνιο είναι απαραίτητο  για τα κουτιά των μπαταριών στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ο χαλκός απαραίτητο συστατικό για τα ηλεκτρικά μοτέρ και τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τιτάν: Οι ανατιμήσεις περνούν σταδιακά στην αγορά

Δυνατό ξεκίνημα είχε για τη χρονιά και η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η οποία κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται αν και όπως επισημαίνουν από την εταιρεία το πρώτο τρίμηνο διαχρονικά είναι αυτό με τις χαμηλότερες πωλήσεις, λόγω εποχικότητας και δεν θεωρείται αντιπροσωπευτικό για το υπόλοιπο του έτους.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 454,6εκ., σημειώνοντας αύξηση 22,6% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2021. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 17,3% σε 46,4εκ., καθώς οι αυξήσεις τιμών που εφαρμόστηκαν στα προϊόντα  τους πρώτους μήνες του χρόνου αντισταθμίζουν σταδιακά την άνοδο των τιμών της ενέργειας και άλλων στοιχείων του κόστους.

Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει για τις περισσότερες περιοχές που δραστηριοποιείται περαιτέρω αυξήσεις τιμών, οι οποίες εφαρμόζονται εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας (NPAT) το πρώτο τρίμηνο μειώθηκαν σε 1,3 εκ. (έναντι 15,3 εκ. το πρώτο τρίμηνο του 2021), λόγω των χαμηλότερων επιπέδων του EBITDA και της αρνητικής επίπτωσης των συναλλαγματικών διακυμάνσεων, κυρίως λόγω της υποτίμησης της αιγυπτιακής λίρας.

Όσον αφορά στις ελεύθερες ταμειακές ροές υπήρξαν λόγω εποχικότητας εκροές ύψους 34,5εκ. εξαιτίας του χαμηλότερου EBITDA, των υψηλότερων επενδυτικών δαπανών ύψους 38,9εκ. και των αυξημένων αναγκών για κεφάλαια κίνησης ύψους 50,6εκ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στα τέλη Μαρτίου 2022 ανήλθε σε 756,8εκ., επίπεδα αντίστοιχα με αυτά του Μαρτίου 2021. Οι ΗΠΑ παραμένουν  η πιο κερδοφόρα αγορά για τον όμιλο καθώς από εκεί προήλθαν πάνω από τα μισά ebitda του ομίλου (24 εκατ σε σύνολο 46,4 εκατ).

Στο 1 δισ. το ανεκτέλεστο έργων της Cenergy

Τα μεγέθη των πρώτων μηνών του 2022 για τη Cenergy του ομίλου Viohlaco που ενσωματώνει τις εργασίες των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς όπως επισημαίνει η διοίκηση, στον κλάδο των καλωδίων κατεγράφη αυξημένη δραστηριότητα σε όλες τις γραμμές παραγωγής, ενώ και οι  πρόσφατες αναθέσεις στον τομέα των σωλήνων χάλυβα προοιωνίζονται ένα θετικό έτος.  Συνολικά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Cenergy ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ.

Οι πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο ανήλθαν στα 300 εκατ ευρώ, 31% πάνω σε σχέση με τα 228 εκατ του πρώτου τριμήνου του 2021. Το αναπροσαρμοσμένο ebitda  έφτασε τα 22,6 εκατ. ευρώ, 25% αυξημένο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2021, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στον τομέα των καλωδίων. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 12,3 εκατ έναντι 4,9 εκατ  το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, η Cenergy Holdings εκμεταλλεύεται τις τάσεις παγκόσμιας κλίμακας (megatrends) για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικά, την παγκόσμια «πράσινη μετάβαση».  Ο κλάδος καλωδίων επωφελείται τόσο από την ισχυρή ζήτηση για καλωδιακά προϊόντα, όσο και από τις ήδη εξασφαλισμένες παραγγελίες για καλωδιακά έργα. Ταυτόχρονα η εμπειρία στην υπεράκτια αιολική ενέργεια, καθώς και η δυνατότητα επέκτασης σε νέες αγορές θα συνεχίσουν να αποτελούν τους κύριους μοχλούς επίτευξης κερδοφορίας για τον κλάδο. Γενικότερα, όπως υποστηρίζει η διοίκηση, ο κλάδος των καλωδίων αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα την χρησιμοποίηση της παραγωγικής δυναμικότητάς του καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022 αποτελώντας τον βασικό πυλώνα κερδοφορίας ολόκληρου του ομίλου.

Ο κλάδος σωλήνων χάλυβα προσβλέπει επίσης σε μια θετική χρονιά, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο που δημιουργήθηκε κατά τους τελευταίους μήνες εγγυάται υψηλή χρησιμοποίηση παραγωγικής δυναμικότητας, ενώ τα περιθώρια κέρδους για το υπόλοιπο του έτους αναμένονται ικανοποιητικά, εκτιμούν τα στελέχη της εταιρείας.

Σχετικά με την πιθανή συνεργασία με τη δανέζικη  Ørsted για την κατασκευή ενός εργοστασίου υποθαλάσσιων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, οι συζητήσεις συνεχίζονται, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ElvalHalcor. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεκόρ τζίρου από την Elvalhalcor κόντρα στις υψηλές τιμές ενέργειας

Κλειδί η ζήτηση για αλουμίνιο στη συσκευασία τροφίμων και σε προϊόντα ενεργειακής μετάβασης. Η εταιρεία πλήρωσε επιπλέον 30 εκατ. ευρώ για ενέργεια το α' εξάμηνο, έρχονται επιβαρύνσεις από τα αυξημένα επιτόκια.
aleyri-flour
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άλευρα: Ένας ανθεκτικός κλάδος αλλά με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης

Η ανελαστική ζήτηση για ψωμί και προϊόντα αρτοποιίας προσδίδει αμυντικά χαρακτηριστικά στον κλάδο. Διαχρονικά χαμηλά τα περιθώρια κέρδους. Έπεσαν οι τιμές πρώτων υλών αλλά δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα του 2021.
cambas-park-reds
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κερδίζει η Ελλάκτωρ με την έξοδο της Reds από το χρηματιστήριο

Η πρώτη κίνηση αξιοποίησης της ρευστότητας που διαθέτει η Ελλάκτωρ. Πώς θα αναπτυχθεί η εταιρεία ακινήτων. Κέρδος 4,9 εκατ. ευρώ από την ενδοομιλική συναλλαγή για τους Ολλανδούς της Reggeborgh.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πετρόπουλος: «Γκάζι» για νέα ρεκόρ το 2024, στην αγορά το νέο scooter

Ολες οι επιχειρηματικές μονάδες του ομίλου κινούνται ανοδικά τους πρώτους μήνες του έτους. Μέρισμα 0,86 ευρώ και μερισματική απόδοση 9%. Από το β' εξάμηνο αρχίζει η παραγωγή του ηλεκτρικού scooter. Τι συνέβη με την BYD.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αφήνει πίσω το δύσκολο 2023 η Elvalhalcor, αισιοδοξία για το 2024

Ανοδική κίνηση στις τιμές του αλουμινίου και του χαλκού. Ευνοϊκή συγκυρία για τα προϊόντα με εφαρμογές σε συσκευασία τροφίμων, ηλεκτροκίνηση και αντλίες θερμότητας. Τι λέει η διοίκηση για κόστος χρήματος, επενδύσεις και τα «πραγματικά» EBITDA.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Περνά στην πράσινη εποχή με διαβατήριο τα κέρδη της διύλισης

Οι επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στους τέσσερις στρατηγικοί πυλώνες ανάπτυξης -εκσυγχρονισμός διυλιστηρίου, λιανική, ΑΠΕ, εναλλακτικά καύσιμα και κυκλική οικονομία- αλλάζουν το προφίλ του ομίλου με χρονικό ορίζοντα το 2030.