ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πιο κοντά στη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2022 Eurobank και Εθνική

Θα είναι η πρώτη διανομή μερίσματος από εγχώρια τράπεζα μετά από 14 χρόνια. Στη διανομή μερίσματος για την εφετινή χρήση στοχεύουν Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς. Αλλαγή κλίματος στην ευρωπαϊκή εποπτική αρχή.

Ανοίγει ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 από τις εγχώριες τράπεζες μετά από μια δεκαπενταετία ισχνών αγελάδων, καθώς η βελτιωμένη εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις των εγχώριων τραπεζών εκτιμάται ότι θα αμβλύνουν τις πιέσεις των εποπτικών αρχών προς τις διοικήσεις για μη διανομή μερισμάτων λόγω των επιπτώσεων του πολέμου.

Όλα τα οικονομικά στοιχεία δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι οικονομίες πηγαίνουν καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ ακόμα και αν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εισέλθουν σε ύφεση την εφετινή χρονιά, αυτή θα είναι ηπιότερη των αρχικών εκτιμήσεων. Επιπλέον θετικά είναι τα νέα και από το μέτωπο του πληθωρισμού δημιουργώντας προσδοκίες για ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον απομακρύνει το ενδεχόμενο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός να βάλει στοπ στα σχέδια των εγχώριων τραπεζών για τη διανομή μερίσματος. Σημειώνεται ότι ο SSM είχε απαγορεύσει τη διανομή μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης αξιωματούχοι του Ευρωσυστήματος με συνεχείς δηλώσεις συνιστούσαν στις διοικήσεις των τραπεζών να ακολουθήσουν πολιτικές ενίσχυσης των ισολογισμών, συστήνοντας «πάγωμα» στις διανομές μερισμάτων. Αν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν αποκλείσει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης απαγόρευσης στη διανομή μερισμάτων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν εισηγήσεις να επιβληθεί απαγόρευση σε τράπεζες με αυξημένο προφίλ κινδύνου όπως οι ελληνικές.

Πάντως αρκετοί αναλυτές αμφισβητούσαν και τη δυνατότητα αυτή, σημειώνοντας ότι αν η κερδοφορία και η κεφαλαιακή επάρκεια μιας τράπεζας το επέτρεπε να ήταν πολύ δύσκολη η επιβολή απαγόρευσης.

Σε κάθε περίπτωση η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος περιορίζει τις σχετικές πιέσεις, αν και είναι ακόμα νωρίς, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες τους επόμενους μήνες.

Μέρισμα από Εθνική και Eurobank

Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν προαναγγείλει την απόφασή τους για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 κάτι που αναμένεται να πράξουν και Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank για την εφετινή χρήση. Αν πάνε όλα καλά και Eurobank και ΕΤΕ προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 αυτό θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. Το 2008 ήταν η τελευταία χρόνια που οι μέτοχοι των τραπεζών εισέπραξαν μέρισμα, μέρισμα που αφορούσε τη χρήση του 2007.

Οι ισχυρές επιδόσεις των τραπεζών το 2022, τροφοδοτούμενες από την ισχυρή ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, με υψηλή κερδοφορία αλλά και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθιστούν ακόμα πιο δύσκολη την επιβολή απαγόρευσης. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας υπάρχει ένας μικρός αστερίσκος, καθώς υπάρχουν κάποιες ενστάσεις για την βιωσιμότητα της κερδοφορίας και την υψηλή συμβολή έκτακτων κερδών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε αναλυτές τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή τα αποτελέσματα της τράπεζας στο εννεάμηνο σχολιάζοντας την προοπτική διανομής μερίσματος σημείωσε ότι η κερδοφορία της τράπεζας και η κεφαλαιακή βάση, δικαιολογούν τη διανομή μερίσματος. Σημείωσε επίσης ότι η σχετική απόφαση θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2023 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022, οπότε θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα για την πορεία και τις προκλήσεις του νέου έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριετία υψηλών επιδόσεων για τις τράπεζες - «Μαγνήτης» για τους επενδυτές

Με αιχμή την ευνοϊκή επιτοκιακή συγκυρία «κλειδώνουν» υψηλή κερδοφορία. Έφτασε η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων με μέρισμα – buyback. Τι ειπώθηκε από τους τραπεζίτες στο Λονδίνο, που εστίασαν οι επενδυτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δεκαπενθήμερο «φωτιά» για τις τράπεζες και την αποεπένδυση του Δημοσίου

Αντίστροφη μέτρηση για τον διαγωνισμό για Alpha και αμέσως μετά η σκυτάλη περνά στο placement της Εθνικής Τράπεζας. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Αύριο τα αποτελέσματα Eurobank – ΕΤΕ.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κέρδη ρεκόρ «βλέπουν» οι τράπεζες το 2023, «βασιλιάς» τα έσοδα από τόκους

Με αιχμή την καλή πορεία της οικονομίας, την ισχυρή πιστωτική επέκταση και το ιδιαίτερα ευνοϊκό επιτοκιακό περιβάλλον οι τράπεζες θα πετύχουν την φετινή χρονιά εξαιρετικές επιδόσεις. «Κλειδί» η ανατιμολόγηση δανείων – καταθέσεων.
trapezes-banks
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς «χτίζουν» το νέο αναπτυξιακό στόρι για την επόμενη 3ετία οι τράπεζες

Στην αντεπίθεση οι τράπεζες μετά από μια δεκαετία βίαιης συρρίκνωσης και αποεπένδυσης. Το «στοίχημα» της Τρ. Πειραιώς - Natech, η Εθνική στην Epsilonet και οι εξαγορές που ετοιμάζουν Eurobank και Alpha Bank στην ΝΑ Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Καθαρά έσοδα 1 δισ. από την άνοδο επιτοκίων, αισιοδοξία για τα NPEs

Ισχυρή ώθηση στην κερδοφορία των τραπεζών σημοτοδοτεί η επιστροφή των επιτοκίων σε θετικά επίπεδα. Πιο κοντά η επίτευξη του στόχου για διανομή μερίσματος. Γιατί οι τράπεζες δεν ανησυχούν για κύμα νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι δύο όψεις της αύξησης των επιτοκίων: ενίσχυση εσόδων, φόβοι για επισφάλειες

Αύξηση επιτοκιακών εσόδων κατά 400 έως 600 εκατ. ευρώ αναμένουν οι τράπεζες. Ανησυχία για το κόστος εξυπηρέτησης δανεισμού και τον κίνδυνο δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.