ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τι θα μοιράζει στους μετόχους του ο ΟΤΕ, αλλαγή πορείας για τη Ρουμανία

Γιατί μειώθηκαν φέτος η διανομή μερίσματος και οι αγορές μετοχών, πώς θα γίνονται οι υπολογισμοί στο εξής. Ο αιφνιδιασμός της αγοράς και οι εξηγήσεις της διοίκησης. Για πρώτη φορά δεν αποκλείστηκε η πώληση της Telekom Romania.

Στην αναθεωρημένη πολιτική αμοιβών των μετόχων και στα σχέδια για τη θυγατρική στη Ρουμανία επικεντρώθηκαν οι αναλυτές στην ενημέρωση που είχαν από τη διοίκηση του ΟΤΕ με αφορμή τα οικονομικά μεγέθη του 2022.

Χθες, σε μια καλή ημέρα για το σύνολο του ΧΑ, η μετοχή του οργανισμού δέχτηκε πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες 2,63% στα 14,8 ευρώ. Αιτία η ανακοίνωση της διοίκησης πως το 2023 οι μέτοχοι θα λάβουν ανταμοιβή  425 εκατ. ευρώ (250 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος και 175 εκατ. ευρώ με την αγορά ιδίων μετοχών), ενώ για το 2022 είχαν λάβει συνολικά 502 εκατ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο οικονομικός διευθυντής του ΟΤΕ κ. Χ. Μαζαράκης, αυτό οφείλεται στο γεγονός πως πέρυσι οι ελεύθερες ταμειακές ροές (597 εκατ. ευρώ) ενισχύθηκαν με ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ που προέκυψε από ένα φορολογικό όφελος, το οποίο δεν θα επαναληφθεί το 2023. Έτσι, όπως διευκρίνισε, πέρυσι δόθηκε ως ανταμοιβή το 85% του free cash flow, ενώ το ίδιο  ποσοστό θα είναι και φέτος (από τα 500 εκατ. που αναμένει o OTE ως free cash flow, θα μοιραστούν 425 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως χθες η διοίκηση ανακοίνωσε πως η ανταμοιβή των μετόχων από το 2023 αλλάζει και θα στηρίζεται στην προβολή του cash flow στο τέλος της χρήσης.  Επίσης, το μέρισμα θα αντιστοιχεί κατ’ ελάχιστον στο 50% της συνολικής αμοιβής των μετόχων και το εναπομένον θα διατίθεται σε επαναγορά ιδίων μετοχών με στόχο τη διαγραφή τους. Στόχος είναι να εξασφαλισθεί μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον επιμερισμό μεταξύ μερισμάτων και επαναγοράς ιδίων μετοχών. Ήδη, φέτος, όπως προκύπτει από τα νούμερα: το 58% της συνολικής αμοιβής (250 εκατ. ευρώ)  δόθηκε ως μέρισμα που είναι αυξημένο κατά 3% σε σχέση με πέρυσι και το 42% (175 εκατ. ευρώ) θα αξιοποιηθεί για την αγορά των ιδίων μετοχών.

Η είδηση ήρθε μετά από ερωτήσεις των αναλυτών για την αγορά της Ρουμανίας, όπου η θυγατρική Τelekom Romania Mobile δεν ικανοποίησε με τις επιδόσεις της (μείωση εσόδων και μηδενικό EBITDA στο τέταρτο τρίμηνο). Ενώ στο παρελθόν, όταν ρωτούσαν οι αναλυτές αν υπάρχει σχέδιο πώλησης η διοίκηση δεν έκανε κανένα σχόλιο, φέτος στην ίδια ερώτηση η απάντηση ήταν: «Παρακολουθούμε την αγορά για οποιαδήποτε στρατηγική κίνηση που θα είχε νόημα».

Σημειώνεται πως οι αναλυτές αναφέρουν πως τυχόν πώληση της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Ρουμανία θα δώσει ώθηση στη μετοχή του οργανισμού. Προς το παρόν, ο ΟΤΕ υποχρεώθηκε να γράψει λογιστική ζημία 116 εκατ ευρώ για να διορθώσει την αξία (account value) της θυγατρικής στα βιβλία του. Αυτή η επιβάρυνση έφερε σε αρνητικό ποσό τα κέρδη ανά μετοχή του τέταρτου τριμήνου.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες της Telekom Romania, η διοίκηση του ΟΤΕ τόνισε πως προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθούν  τα έσοδα και το cash flow. Παράλληλα θα αρχίσει να προσφέρει υπηρεσίες 5G, παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποκτήσει φάσμα. Αυτό θα γίνει καταργώντας την υπηρεσία 3G και μέσα από το φάσμα της 3G θα παρέχονται υπηρεσίες 5G.

Σε ερώτηση για τον ανταγωνισμό στον κλάδο, τα στελέχη του ΟΤΕ τόνισαν πως πάντα υπήρχε αν και παραδέχτηκαν πως τώρα κορυφώνεται. Στάθηκαν κυρίως στις επενδύσεις στην οπτική ίνα και στα ικανοποιητικά ποσοστά διείσδυσης που έχει ο ΟΤΕ. Ειδικότερα, από το διαθέσιμο δίκτυο 950.000 γραμμών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις του ΟΤΕ, περίπου 136.000 πελάτες αγόρασαν την υπηρεσία, δηλαδή ένα ποσοστό 16%, το οποίο εκτιμάται ότι το 2023 θα φθάσει το 25%.

Για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών  Payzy, η διοίκηση υποστήριξε πως ο πρώτος στόχος να δημιουργηθεί μια κρισιμη μάζα πελατών έχει επιτευχθεί, αφού οι πελάτες προσεγγίζουν τους 100.000. 

Τέλος, για το ενεργειακό κόστος αναφέρθηκε πως ο ΟΤΕ ξόδεψε πέρυσι 90 εκατ. ευρώ για τις ενεργειακές του ανάγκες αλλά δεν μπορεί να γίνει εκτίμηση για φέτος λόγω των διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κυρίαρχοι στον ΟΤΕ με ποσοστό 50,86% οι Γερμανοί της Deutsche Telelom

Πώς οι Γερμανοί, χωρίς να ξοδέψουν δικά τους κεφάλαια, θα αποκτήσουν την πλειοψηφία του ΟΤΕ χωρίς να έχουν την υποχρέωση να υποβάλουν δημόσια πρόταση. Κλειδί το πρόγραμμα αγοράς και ακύρωσης ιδίων μετοχών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση των παραγγελιών, αλλά έμειναν χαμηλά οι τιμές

Η εταιρεία στέλνει για τρίτη φορά τους μετόχους στο ταμείο εντός του 2023. Προβλέπει ότι τα συγκρίσιμα EBITDA φέτος θα ανέλθουν στα επίπεδα του 2022. Σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Prodea Investments: Στόχος για free float 15% έως το τέλος του έτους

Η διασπορά της μετοχής βρίσκεται σήμερα στο 7,5% και πρέπει να διπλασιαστεί. Με υψηλό premium, 30% διαπραγματεύεται η μετοχή λόγω της περιορισμένης διασποράς. Επενδυτικό πρόγραμμα αξίας 700 εκατ. ευρώ με έμφαση στα «πράσινα» κτήρια.
plastika-thrace
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πού ποντάρει η Πλαστικά Θράκης για καλύτερες επιδόσεις το 2023

Η ζήτηση για τεχνικά υφάσματα και προϊόντα συσκευασίας παραμένει χαμηλή αλλά έχει ανακάμψει σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Νέες επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ φέτος για αύξηση παραγωγής και καλύτερη αποδοτικότητα κόστους.
LabrosPapakonstantinou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Σκανάρει» η Ideal την αγορά για εξαγορές, εντόπισε έξι πιθανούς στόχους

Ευκαιρίες σε βιομηχανικό τομέα και πληροφορική, δυνατότητα άντλησης δανεισμού έως 70 εκατ. για χρηματοδότηση συμφωνιών. Αναμένεται αύξηση μεγεθών από τις λειτουργικές δραστηριότητες. Οι εκτιμήσεις για την αξία της μετοχές.
Merismata, Merisma, Dividends
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Απόδοση σχεδόν 4% από μερίσματα στο ΧΑ, μοιράζουν 1,95 δισ. οι εισηγμένες

Προς ρεκόρ κερδών για το 2022 κινούνται οι επιχειρήσεις και συνεχίζουν να ανταμείβουν τους μετόχους τους. Συνεχίζεται το ξεσκαρτάρισμα της αγοράς από τα «ζόμπι», λιγότερες αλλά ποιοτικότερες επιλογές για τους μετόχους. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου.