ΓΔ: 1412 -1.84% Τζίρος: 58.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:45:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

«Καρφώματα» high tech, τι είπε ο Ευ. Μυτιληναίος σε αναλυτές και ο ΣΥΡΙΖΑ

Οι υπόγειες συγκρούσεις εταιρειών πληροφορικής, η αλλαγή προέδρου στο Υπερταμείο, το στίγμα της Mytilineos, το ατελείωτο σίριαλ στον ΣΥΡΙΖΑ, το έργο 310 εκατ. στην Άβαξ και το πλήγμα σε χάκερ που είχαν χτυπήσει και στην Ελλάδα.

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής και των εταιρειών που ασχολούνται με έργα πληροφορικής. Όπως πιάνουν οι κεραίες της στήλης, το κλίμα έχει βαρύνει πολύ, με πολλά παράπονα, πολλές γκρίνιες, διαγκωνισμούς, αλληλοκαρφώματα –μέχρι και καταγγελίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Αιτία φυσικά δεν είναι άλλη από τα πολλά μικρά και μεγάλα έργα πληροφορικής, πως γίνονται οι αναθέσεις, πώς (μετά) μοιράζονται σε υπεργολαβίες και οι ρυθμοί (χελώνας) με τους οποίους υλοποιούνται. Το ζήτημα δεν αφορά μόνος τις εταιρείες πληροφορικής αλλά και τις μεγάλες συμβουλευτικές εταιρίες, που έχουν καταφέρει να είναι πανταχού παρούσες και τελευταία απέκτησαν και καπέλο… πληροφορικάριου.

-- Πληροφορίες της στήλης αναφέρουν ότι υπάρχουν πολλά θέματα με τους διαγωνισμούς, τη δομή τους και πώς ένα «αόρατο χέρι» φροντίζει να γίνεται η κατανομή.

-- Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως δεν είναι η κακοδιαχείριση. Είναι ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά είναι ασύνδετα και αμφιβόλου ποιότητας, σε μια λογική που φαίνεται ότι στοχεύει περισσότερο στο να απορροφηθούν κάποιοι διαθέσιμοι πόροι και λιγότερο (για να μην πούμε καθόλου) στη δημιουργία μιας στρατηγικής ψηφιακής υποδομής, που θα αναβαθμίσει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

-- Διότι όργια και κακοδιαχείριση είχαν γίνει πολλές φορές και στο παρελθόν (για παράδειγμα στις κλασικές υποδομές και έργα), αλλά τουλάχιστον στο τέλος έμεινε και ένας δρόμος, έμεινε και μια γέφυρα…


Αλλαγή προέδρου στο Υπερταμείο

Την 1η Μαρτίου λήγει η θητεία του προέδρου του Υπερταμείου, κ. Κώστα Δερδεμέζη. Η θητεία του δεν θα ανανεωθεί. Το Εποπτικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου τον νέο πρόεδρο, ώστε να αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την αποχώρηση του κ. Δερδεμέζη. Το Εποπτικό Συμβούλιο είχε καταλήξει σε μια short list τριών υποψηφίων από την οποία προκρίθηκαν δύο. Μέχρι σήμερα το Εποπτικό Συμβούλιο κρατάει ως επτασφράγιστο μυστικό το όνομα του διαδόχου του κ. Δερδεμέζη.


Η Mytilineos έχει… ρεύμα

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε η ετήσια συνάντηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου και στελεχών της εταιρείας με αναλυτές και εκπροσώπους τραπεζών. Η συζήτηση στράφηκε αρχικά -και ήταν εύλογο, με βάση όσα συμβαίνουν στη βιομηχανία αλουμινίου της Ευρώπης- στα θέματα του τομέα αλουμινίου της εταιρείας (Αλουμίνιο της Ελλάδος), αλλά κατέληξε στον τομέα της ενέργειας. Το κύριο ερώτημα ήταν πώς μπορεί η Mytilineos να παραμείνει ανταγωνιστική στο αλουμίνιο, δεδομένου ότι οι διεθνείς τιμές, μετά την «έκρηξη» που είχε προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, παραμένουν σχετικά χαμηλές, ενώ τα κόστη ενέργειας σε όλη την Ευρώπη είναι αυξημένα. Η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι ο ενεργειακός τομέας της εταιρείας, η Protergia, καταφέρνει να προσφέρει στον τομέα αλουμινίου πολύ χαμηλά ενεργειακά κόστη, διαθέτοντας μια εξαιρετική ομάδα διαχείρισης ενέργειας -όλοι έχουν από ένα PhD στο αντικείμενο, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος.

-- Αυτό το ενεργειακό πλεονέκτημα πήγε, όμως, τη συζήτηση λίγο πιο μακριά: στο γεγονός ότι ήδη η Protergia, έχοντας αποσπάσει από τη ΔΕΗ την τροφοδοσία του τομέα αλουμινίου της Mytilineos, έχει πάρει σημαντικό μερίδιο στην υψηλή τάση και συνολικό μερίδιο της τάξεως του 20% στην αγορά του ρεύματος, το οποίο φιλοδοξεί, μέσα στα επόμενα χρόνια, να ανεβάσει στο 30%. Αν τα αθροίσουμε όλα αυτά, η εταιρεία θα παραμείνει ένας από τους μεγάλους παίκτες στην ευρωπαϊκή αγορά αλουμινίου και θα γίνει δεύτερος ισχυρός παίκτης στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος της Ελλάδας. Καθόλου άσχημα…


Έργο 310 εκατ. για την Άβαξ

Η επέκταση της Ιόνιας Οδού προς την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην Άβαξ. Η εταιρεία αναδείχθηκε προσωρινή ανάδοχος για το έργο, μήκους 44,6 χλμ., με προϋπολογισμό 310 εκατ. ευρώ και, εφόσον δεν υπάρξουν προσφυγές μέσα σε διάστημα 10 ημερών, θα μπει στην τελική ευθεία για τις υπογραφές. Έτσι θα τελειώσει κι ένα σίριαλ δεκαετιών, καθώς το έργο αποτελεί διαχρονικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών, αλλά από τη στιγμή που έμεινε εκτός της σύμβασης για την κατασκευή και λειτουργία της Ιόνιας Οδού, βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού κυρίως λόγω έλλειψης πόρων. Αφού μπήκε και βγήκε από το ΕΣΠΑ, στη συνέχεια σκόνταψε και στη διεκδίκηση των μικρότερων κατασκευαστικών εταιρειών για μερίδιο στην πίτα των μεγάλων έργων. Η δικαίωση των «μικρών» για τους όρους που περιόριζαν τις δυνατότητες συμμετοχής οδήγησε δύο φορές στην ακύρωση του διαγωνισμού. Στην τρίτη όμως απόπειρα, τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Η Άβαξ έδωσε τη μεγαλύτερη έκπτωση, της τάξεως του 17,5%, αφήνοντας πιο πίσω τους υπόλοιπους διεκδικητές: ΤΕΡΝΑ (16,5%), Δομική Κρήτης – ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ – ΤΕΝΑ (15,04%), Intrakat – ΜΕΤΚΑ (11,08%), ΟΔΟΣ – ΙΝΤΕΡΚΑΤ – Εργοδομική Βοιωτίας – ΕΡΓΟΚΑΤ (10,31%).


ΣΥΡΙΖΑ: Ένα ατελείωτο σίριαλ

Χωρίς τέλος φαίνεται ότι είναι η ικανότητα των ηγετικών κλιμακίων του ΣΥΡΙΖΑ, παλαιών και νέων, να παράγουν καθημερινά ήχο και θέαμα εμπλουτισμένο με τις γνωστές,  ωραίες, αριστερές κορώνες (“είμαστε αριστεροί – δεν εκβιαζόμαστε”). Εν ολίγοις αυτό που παρακολουθούμε καθημερινά είναι η σταδιακή διάλυση μιας παρέας που παραλίγο να διαλύσει τη χώρα.

-- Είναι κοινό μυστικό ότι εκτός από 2-3 βουλευτές, με προεξέχουσα την κ. Τζάκρη, όλα τα άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν ανοιχτά κατά του κ. Κασσελάκη έχοντας αποφασίσει να περιμένουν μέχρι της ευρωεκλογές και κατόπιν (με τη βοήθεια και του αποτελέσματος) να κινηθούν κατά της σπουδαίας… παρακαταθήκης του κ. Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, το ερωτηματολόγιο του κ. Κασσελάκη φαίνεται ότι πυροδότησε την οργή πολλών συντρόφων που έθεσαν ακόμα και θέμα ηγεσίας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι επιθυμίες της κ. Γεροβασίλη και άλλων συντρόφων μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

-- Στην επεισοδιακή, χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο Στ. Κασσελάκης ζήτησε «λευκή επιταγή» για να συνεχίσει ως πρόεδρος μέχρι και τις επόμενες εθνικές εκλογές, τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του την αρνήθηκαν, και τελικά απέσυρε τη σχετική επιστολή του για να επιτευχθεί μια -εντελώς επισφαλής- εκεχειρία. Η όλη κατάσταση περισσότερο θυμίζει Μέση Ανατολή, παρά κόμμα που έχει στοιχειώδεις προϋποθέσεις να διεκδικήσει την εξουσία και όλα δείχνουν ότι απλώς μετατέθηκε αργότερα η τελική αναμέτρηση.


«Έπεσε» σπείρα χάκερ που είχε χτυπήσει και στην Ελλάδα

Με μια συντονισμένη επιχείρηση, όπου συνεργάστηκαν 11 χώρες με επικεφαλής τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, μπαίνει τέλος στη δράση της ομάδας χάκερ Lockbit, που ειδικευόταν στις επιθέσεις για λύτρα. Οι αρχές των 11 χωρών κατάφεραν να θέσουν υπό τον ψηφιακό έλεγχό τους τις υποδομές που χρησιμοποιούσαν οι χάκερ για να πραγματοποιούν τις επιθέσεις τους. Η ρωσική ομάδα είχε καταφέρει να πραγματοποιήσει 2.000 επιθέσεις σε μεγάλους οργανισμούς παγκοσμίως, με επιθέσεις ransomware, καταφέρνοντας να αποσπάσουν πάνω από 120 εκατ. δολ. Σύμφωνα με ανακοίνωση στον ιστότοπο της LockBit στο dark web, η σελίδα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Εθνικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Εγκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου που συνεργάζεται στενά με το FBI και τη διεθνή ομάδα δράσης «Operation Cronos», επιβεβαιώνοντας πως οι λειτουργίες της ομάδας χάκερ έχουν διακοπεί, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες. Η Lockbit, σύμφωνα με ανακοινώσεις που είχε ανεβάσει στο dark web και στη σελίδα RedPacket Security, είχε πατήσει πόδι και στην Ελλάδα, καθώς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είχε δεχθεί επίθεση στις 12 Νοεμβρίου του 2023, ενώ και η Byte Computer φέρεται να είχε δεχθεί επίθεση με ransomware στις 2 Φεβρουαρίου του 2023.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ουρές επενδυτών για Mytilineos, ο δικηγόρος των 37.000 ευρώ και η τύχη της Folli

Ποιοι μεγάλοι οίκοι έκλεισαν συναντήσεις με τη Mytilineos στη Νέα Υόρκη, τα βραχυκυκλώματα στα POS, οι ζημιές στη Θεσσαλία, η κόντρα της κυβέρνησης με την Ολυμπία Οδό και τα επόμενα πρόστιμα της Επ. Ανταγωνισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «μαξιλάρι», ο Παβλόφ, το νέο «μάτι» της εφορίας και η αποχώρηση Παντελιά

Οι μνημονιακότεροι των μνημονιακών αγανακτούν με τον Στ. Κασσελάκη, ο Ευ. Μυτιληναίος και το γάλλιο, πότε θα ανακάμψει ο ΟΤΕ, οι αλλαγές στην Εποπτεία της ΤτΕ, η αναβίωση του Σινέ Παρί και τα υπερκέρδη της Adidas.
ELPE_Siamisis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμένα καύσιμα των ΕΛΠΕ, το δόγμα του σοκ στον ΣΥΡΙΖΑ και οι καταστροφές

Η αναμονή δικαστικής απόφασης για καύσιμα 40 εκατ. που χάθηκαν, το άνοιγμα Κασσελάκη στο κεφάλαιο, το ΑΕΠ που «καίγεται», η απόφαση της Κομισιόν που θα κοστίσει στη βαριά βιομηχανία και οι εξαγωγές στο Ισραήλ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Χωνεύοντας» το Metlen, το «μασάζ» Μανουσάκη στους Κύπριους και η JPMorgan

Η συγκίνηση του Ευάγγελου Μυτιληναίου για την αλλαγή επωνυμίας και η υπόσχεση για νέες κορυφές, η νέα αποστολή Μ. Μανουσάκη στην Κύπρο και η έξοδος Γεωργακόπουλου από την JPMorgan υπό τη σκιά του deal με τη Viva.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εξαφάνιση Ξηρουχάκη, γκρίνιες στο υπ. Άμυνας και ταλαιπωρία δια χειρός Vinci

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ και το placement της Τρ. Πειραιώς, τα ακίνητα των εποπτευόμενων φορέων του υπ. Άμυνας, οι μέτοχοι της Ολυμπίας Οδού και η πασχαλινή ταλαιπωρία, ο ESM ως Ταμείο Άμυνας και ο φόρος ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα των τραπεζών, η επιστολική ψήφος και κανένας καλός δεν χάνεται

Αρχίζει σήμερα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου των τραπεζών, η επιστροφή του Α. Σπηλιωτόπουλου, η έξοδος των κερδοσκόπων, μικροί εργολάβοι στην επίθεση, οι νέες εφαρμογές του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ραντεβού στις 8 Μάϊου.