ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τα αποτελέσματα Eurobank - Alpha, η εξαγορά της Aegean Baltic και η Cosmote

Τι περιμένουν να ακούσουν σήμερα οι επενδυτές από Eurobank και Alpha, η Aegean Baltic Bank περνά στον «βασιλιά του χαλκού», τα δικαιώματα του Champion League στην Cosmote με «αλμυρό» τίμημα και το «λουκέτο» σε ΑΕΠΕΥ.

Μπορεί να βλέμματα και η προσοχή των περισσοτέρων να είναι επικεντρωμένα στο placement της Τράπεζας Πειραιώς, ωστόσο σήμερα είναι ημέρα αποτελεσμάτων: νωρίς το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η Alpha Bank θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του 2023, ενώ λίγες ώρες μετά, το απόγευμα μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τη σκυτάλη θα λάβει η Eurobank δημοσιοποιώντας τις επιδόσεις για το 2023. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ένα δυνατό τέταρτο τρίμηνο και για τις δυο τράπεζες που θα δώσει ώθηση στο τελικό αποτέλεσμα.

-- Περιττό να σημειώσουμε ότι οι επενδυτές αυτό που θέλουν να δουν και να ακούσουν είναι το πως «τρέχει» η εφετινή χρονιά και κυρίως τι βλέπουν και που στοχεύουν οι διοικήσεις για το 2025. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, τόσο η Eurobank όσο και η Alpha Bank θα προχωρήσουν σε αναθεωρήσεις κάποιων στόχων των business plans που έχουν παρουσιάσει.

-- Σημειώνεται ότι από όλα τα θέματα που απασχολούν τους ξένους επενδυτές υπάρχει ένα που ξεχωρίζει με μεγάλη διαφορά: το μέρισμα και τι μερισματικές αποδόσεις μπορούμε να περιμένουμε για τα επόμενα 1-2 χρόνια. Και εκεί οι εγχώριες τράπεζες έχουν πολλά να πουν, καθώς τα επιτοκιακά δεδομένα στην Ελλάδα τις ευνοούν – αρκεί βέβαια και ο επόπτης να είναι σύμφωνος.


Στον Τέλη Μυστακίδη περνά η Aegean Baltic Bank

Μετά από πολλά πάνω – κάτω, τρικλοποδιές, διαγωνισμούς και τρικυμίες φαίνεται ότι η Aegean Baltic Bank αλλάζει χέρια και περνά στον έλεγχο του Τέλη Μυστιακίδη, του δισεκατομμυριούχου επενδυτή που είχε κερδίσει τον τίτλο «βασιλιάς του χαλκού» και ο οποίος τα τελευταία χρόνια επενδύει όλο και περισσότερο στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το deal έκλεισε, οι δυο πλευρές έχουν υπογράψει το κείμενο της καταρχήν συμφωνίας, και σύντομα θα δημοσιοποιηθούν οι λεπτομέρειες – μόλις οι δικηγόροι δώσουν το πράσινο φως για τους επιμέρους όρους της τελικής συμφωνίας. Η εξαγορά της Aegean Baltic Bank αποτυπώνει το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο και τις προσδοκίες που δημιουργεί η δυναμική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Aegean Baltic Bank δεν είναι μεγάλη, ωστόσο έχει αξιόλογο αποτύπωμα στον στρατηγικό τομέα της ναυτιλίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου 2023 το ενεργητικό της τράπεζας φτάνει τα 1,15 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις πελατών το 1 δισ. ευρώ και οι χορηγήσεις δανείων τα 505 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 79% είναι ναυτιλιακά δάνεια. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 1,7% με 91,3% κάλυψη από προβλέψεις. Στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 21,5 εκατ. ευρώ.


«Αλμυρό» το Champions League για τον ΟΤΕ

Μπορεί να «ίδρωσε», μπορεί να χρειάστηκε να προσφέρει παραπάνω χρήματα, καθώς το νέο format θα έχει περισσότερους αγώνες με μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά τελικά η Cosmote TV κατάφερε να πάρει το πακέτο των αγώνων του Champions League για την επόμενη τριετία, κρατώντας το πιο πολύτιμο προϊόν της μαζί με τις μεγάλες ομάδες της Super League, ενώ στο μπουκέτο περιλαμβάνονται και οι αγώνες Europa League και Conference League. Η Cosmote TV χρειάστηκε να περιμένει τρεις μήνες για να πάρει το «πράσινο φως» από την ΤΕΑΜ καθώς η πρώτη προσφορά είχε κριθεί χαμηλή. Ωστόσο, πλέον θα υπάρχει και νέος παίκτης που θα μεταδίδει μια ημέρα αγώνων, εκτός από το Mega, καθώς και ο ΑΝΤ1 για πρώτη φορά στα χρονικά εξασφάλισε την παράλληλη μετάδοση ενός αγώνα κάθε αγωνιστικής.


Το «λουκέτο» στην Prelium

Στις αρχές του χρόνου, η στήλη είχε επισημάνει την ελαφρώς ασυνήθιστη περίπτωση της Prelium ΑΕΠΕΥ, που είχε προχωρήσει σε οριστική παύση όλων των επενδυτικών και παρεπόμενων υπηρεσιών, σε μια εξαιρετικά καλή περίοδο για τη χρηματιστηριακή αγορά. Μια χθεσινή ανακοίνωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς «φωτίζει» αυτό το μυστήριο. Αποφάσισε «σύμφωνα με το άρθρο 89 του ν. 4514/2018, την προσωρινή αναστολή της άδειας λειτουργίας της εταιρείας “PRELIUM INVESTMENT SERVICES ΑΕΠΕΥ” ως προς τις επενδυτικές υπηρεσίες και τις παρεπόμενες υπηρεσίες που αυτή παρέχει επί του συνόλου των χρηματοπιστωτικών μέσων. Η απόφαση έχει άμεση εφαρμογή». Γιατί κρίθηκε σκόπιμη η προσωρινή αναστολή -το «λουκέτο», για να το πούμε απλούστερα- όταν η ίδια η εταιρεία προχωρά σε οριστική αναστολή των δραστηριοτήτων της και το έχει δημοσιεύσει ήδη στο ΓΕΜΗ; Η απάντηση κρύβεται στο άρθρο 89 του ν. 4514/2018, που επικαλείται η Επιτροπή: Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία Α.Ε.Π.Ε.Υ., όταν έχει σοβαρές ενδείξεις παράβασης της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς που καθιστά τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς».

-- Τουτέστιν φαίνεται ότι υπήρχαν χρηματιστηριακές παραβάσεις που οδήγησαν τους ανθρώπους της Prelium στην απόφαση για την παύση των επενδυτικών υπηρεσιών.


Το περιθώριο της Αίνος ΑΕΒΕ

Αίσθηση προκάλεσε το βαρύ πρόστιμο στην εταιρεία Αίνος ΑΕΒΕ, γνωστής στους καταναλωτές από τα κατεψυγμένα προϊόντα της. Δεν είναι λίγα τα 742.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει, για φερόμενη παραβίαση του ορίου στο περιθώριο κέρδους σε 50 από τους 78 κωδικούς προϊόντων που ελέγχθηκαν. Η εταιρεία αντέδρασε πολύ έντονα, δηλώνοντας ότι οι υπολογισμοί που έγιναν από τους ελεγκτές ήταν εσφαλμένοι και θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Όπως λέει, «η έκθεση ελέγχου βρίθει λαθών και ανακριβειών, καθότι δεν έχει ληφθεί υπόψη κατά τον υπολογισμό του μεικτού περιθωρίου κέρδους το κόστος παραγωγής των προϊόντων, το οποίο για τα προϊόντα αυτά υπολογίζεται λογιστικώς σε τριμηνιαία βάση».

-- Η εταιρεία θα αναζητήσει τη δικαίωσή της στα διοικητικά δικαστήρια, έχει όμως ενδιαφέρον μια πρόχειρη έρευνα της στήλης στα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά της στοιχεία, για το 2022 (το πλαφόν κέρδους επιβλήθηκε το 2021). Φαίνεται, λοιπόν, ότι το μικτό περιθώριο κέρδους της εταιρείας το 2022 ήταν 20,84%, ενώ το 2021 ήταν 20,69%. Δηλαδή, στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του μέτρου, η… βελόνα σχεδόν έμεινε ακίνητη. Προφανώς, αντίστοιχα στοιχεία για το 2023 δεν είναι δημοσιευμένα, αλλά αυτή σταθερότητα του περιθωρίου από χρονιά σε χρονιά ίσως είναι μια ένδειξη ότι η εταιρεία έχει δίκιο να διαμαρτύρεται.


Η ναυμαχία του Λαυρίου

Ανοίγοντας διπλό μέτωπο ξεκίνησε χθες ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού, τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή, του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Η αξιοποίηση του πρώτου «πράσινου» λιμανιού της χώρας πηγαίνει χέρι με χέρι με την επαναδιαπραγμάτευση για τη φύση αλλά και τη διάρκεια της υφιστάμενης από το 2002 παραχώρησης της χερσαίας ζώνης του λιμανιού στον ΟΛΛ, προκειμένου να είναι ξεκάθαρος ο αμιγώς ιδιωτικός και επιχειρηματικός χαρακτήρας της εταιρείας, ώστε να προσελκύσει και επενδύσεις. Σήμερα, η σύμβαση παραχώρησης έχει διάρκεια ως το 2062, εφόσον όμως παραταθεί -ενδεχόμενο που θα τεθεί στο τραπέζι-, αυτό θα έχει συμφωνηθεί και ανακοινωθεί πριν τη φάση της υποβολής προσφορών από τους ενδιαφερόμενους. Η θέση του λιμανιού του Λαυρίου σε απόσταση 38 χλμ. από το αεροδρόμιο, 61 χλμ. από την Αθήνα, σε εγγύτητα με την Αττική Οδό και τα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, το καθιστά ιδανικό για κρουαζιέρα και σκάφη αναψυχής. Την τελευταία διετία η στροφή στο homeporting εκτόξευσε τους επιβάτες κρουαζιέρας από 16 χιλιάδες το 2021 σε 139 χιλιάδες το 2023. Η προοπτική αυτή έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον επενδυτών, μεταξύ των οποίων η MSC Cruises, εκ των ηγετών παγκοσμίως στην κρουαζιέρα.


Ο Παπαστεργίου και η... απολογία των παρόχων

Κάθε είδους δικαιολογία έχουμε ακούσει εδώ και χρόνια από τους παρόχους για την απελπιστική καθυστέρηση στις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων οπτικών ινών. Οι δικαιολογίες, όμως, φαίνεται πως τελειώνουν: Την ερχόμενη εβδομάδα, οι πάροχοι θα κληθούν να περάσουν από το γραφείο του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δ. Παπαστεργίου για να δώσουν εξηγήσεις για τις επενδύσεις που ακόμα αναμένονται, καθώς ο υπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι η υλοποίηση των υποδομών ευρυζωνικότητας δεν προχωράει με την απαιτούμενη ταχύτητα. Στόχος του υπουργείου είναι να τεθούν σαφή χρονοδιαγράμματα από τους παρόχους, οι οποίοι πλέον θα ελέγχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία των εργασιών τους.


Έρχονται σεισμικές εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες

Ραγδαίες πρόκειται να είναι οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες, καθώς η Κομισιόν θα εγκαταλείψει την μέχρι πρότινος στρατηγική που δεν επέτρεπε τη συγκέντρωση της αγοράς, διαπιστώνοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν νέοι ευρωπαϊκοί πρωταθλητές στον κλάδο για να γίνουν επενδύσεις στις υποδομές. Όπως αναφέρθηκε και από τον Γενικό Διευθυντή της ΕΕΚΤ Γιώργο Στεφανόπουλο κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ICT Forum, το τοπίο αναμορφώνεται, καθώς η Κομισιόν θα διευκολύνει τις συγχωνεύσεις. Υπενθυμίζουμε πως μέχρι σήμερα ο κανόνας για τα θέματα του ανταγωνισμού στις τηλεπικοινωνίες έλεγε ότι είναι απαραίτητοι τουλάχιστον τρεις παίκτες σε κάθε εθνική αγορά. Κάτι, όμως, το οποίο πλέον αλλάζει καθώς ο κατακερματισμός της αγοράς, που έχει επισημανθεί πολλές φορές από τους μεγάλες εταιρείες, δεν επιτρέπει στην Ευρώπη να τρέξει τόσο γρήγορα στη νέα ψηφιακή εποχή όσο οι ΗΠΑ και η Κίνα.


Σερβιτόροι ζητούν 2.500 ευρώ τον μήνα

Πιο εύκολα βρίσκουν αυτή τη σεζόν χαρτονομίσματα στον δρόμο, παρά προσωπικό οι επιχειρηματίες της εστίασης σε τουριστικές περιοχές. Κάποτε, με την ανεργία να βρίσκεται σε υψηλά διψήφια ποσοστά επί σειρά ετών και την οικονομική κρίση να έχει φέρει σε πλεονεκτική θέση τις επιχειρήσεις, υπήρχε πληθώρα εργαζομένων που περίμεναν στην ουρά για μια θέση. Πλέον, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τους επιχειρηματίες να «ψάχνουν με το τουφέκι» να βρουν υπαλλήλους εν όψει της τουριστικής περιόδου. Όμως, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν τις μεγάλες ανάγκες που έχουν οι επιχειρήσεις και... χτυπούν στο ψαχνό, καθώς για την τουριστική περίοδο ζητούν μισθούς που ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ, ζητώντας παράλληλα εγγυημένη περίοδο 6 μηνών και αξιοπρεπή καταλύματα που θα τους φιλοξενούν καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου που θα εργαστούν εκεί. Κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες αυτό το μπραντεφέρ στην αγορά εργασίας, μπορούμε να μαντέψουμε ότι οι επιχειρηματίες τελικά θα κάνουν πίσω. Ίσως να μη δώσουν όλα όσα ζητούνται, σίγουρα όμως οι αμοιβές θα πρέπει να ανηφορίσουν, γιατί τουριστική σεζόν χωρίς προσωπικό δεν νοείται.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Mystakidis-Telis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μυρίζει μπαρούτι στον ΣΕΒ, οι εκπλήξεις Μυστακίδη και τα μπόνους στην Aegean

Προετοιμασία πολέμου από την κ. Ι. Τσέτη, σιγή ιχθύος για το σχέδιο Τ. Μυστακίδη για ABB, ο Σόιμπλε το διασκεδάζει με τις ηχογραφήσεις Βαρουφάκη, ανεβάζει στροφές στο retail η Alpha Bank και η νέα πολιτική αποδοχών της Aegean.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Βατερλό της Epsilon Net, τα έρμα τα πελατάκια των τραπεζών και η Elpedison

Το λάθος των 99,2 εκατ. ευρώ για τους μετόχους της Epsilon Net, οι αποτιμήσεις των εταιρειών προς εισαγωγή στο ΧΑ, η αύξηση 69% στο φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος της αγοράς και οι μεταρρυθμίσεις αλά ελληνικά.
staikouras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ από Επ. Ανταγωνισμού, τα deal τραπεζών στα ακίνητα και η Intracom

Διευκρινίσεις ζητά η Επ. Ανταγωνισμού για τις ανορθόδοξες συζητήσεις του Χρ. Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, η νέα κίνηση της Eurobank στα ακίνητα, η στενή σχέση Alpha – Quest και τα νέα σχέδια Κόκκαλη για τον τομέα της άμυνας.
Ευάγγελος Μυτιληναίος
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα... γερμανικά του Ευ. Μυτιληναίου, η ανησυχία Ενρία και η πτώση της Intracom

Η σκληρή κριτική Μυτιληναίου στη Γερμανία, η νέα προειδοποίηση Ενρία στις τράπεζες, η περιοδεία της Alpha Bank, η Eurobank στο project Naxos Island, γιατί η επιστροφή κεφαλαίου δεν ευνόησε τη μετοχή της Intracom και οι εξαιρετικές επιδόσεις του ΟΛΠ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.