ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αγορανομία στα POS, οι γκρίνιες για την Golden Visa και οι πωλήσεις Porsche

Οι σκέψεις για νόμο που θα μηδενίζει τις προμήθειες σε μικρές συναλλαγές, η δυσφορία στο real estate για τις νέες ρυθμίσεις της Golden Visa, οι καλές εποχές της Porsche, τα πρόστιμα που φτάνουν σε servicers και το «λουκέτο» στη Γιούλα.

Στο τρίγωνο των POS κινδυνεύει να χαθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς acquirers – τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί πληρωμών (Visa, Mastercard) δεν φαίνεται να… ψήνονται να μηδενίσουν τις προμήθειες στις μικρές συναλλαγές -μέχρι τα 10 ευρώ. Ο σχετικός διάλογος, παρά τις πιέσεις από την κυβέρνηση, δεν καταλήγει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, παρότι το επιχείρημα της κυβέρνησης έχει μια λογική: «κάναμε υποχρεωτικά τα POS σε όλες τις λιανικές συναλλαγές, μόνο εμείς και η Ιταλία σε όλη την Ευρώπη, οι δουλειές σας αυξάνονται πολύ γρήγορα και εκ του ασφαλούς, επιστρέψτε και εσείς κάτι στους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, καταργώντας τις προμήθειες στις μικρές συναλλαγές». Τα λέει αυτά η κυβέρνηση, γιατί έχει να αντιμετωπίσει μεγάλη πίεση από επιχειρηματίες και επαγγελματίες που «χτυπούν» μικρά ποσά στα POS με αποτέλεσμα οι προμήθειες να εξαφανίζουν το κέρδος τους –«τι θα πείτε στον επαγγελματία της λαϊκής που πουλάει ένα μαρούλι και πληρώνεται με κάρτα»; ρωτούσε πρόσφατα βουλευτής της αντιπολίτευσης τον Χάρη Θεοχάρη στη Βουλή. Από την πλευρά τους, οι εμπλεκόμενοι στις συναλλαγές με POS προσέρχονται μεν στις συζητήσεις, αλλά δεν φαίνεται ότι θα δεχτούν μια οριζόντια συμφωνία για μηδενικές προμήθειες στις μικρές συναλλαγές -ένα επιχείρημα λέει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «σπάνε» σε μικρότερα ποσά μεγαλύτερες συναλλαγές και να διαβρωθούν οι προμήθειες περισσότερο από το αναμενόμενο.

-- Ύστερα από όλα αυτά, το οικονομικό επιτελείο πιέζεται να κάνει πράξη την αρχική του απειλή, δηλαδή να παρέμβει με νομοθετική ρύθμιση για να μηδενίσει το κοντέρ των προμηθειών στις μικρές συναλλαγές. Θα είναι άλλη μια διάταξη αγορανομικού τύπου, από τις πολλές που έχει επινοήσει η κυβέρνηση ως τώρα για να «δαμάσει» τις τιμές στα σούπερ μάρκετ, στα αγροτικά προϊόντα κ.ο.κ. Όλα αυτά δείχνουν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πραγματικά ελεύθερες αγορές, ούτε πραγματικά ελεύθερος ανταγωνισμός. Δυστυχώς, ενώ έχουν περάσει δεκαετίες από τότε που άρχισαν να ανοίγουν οι αγορές, όλο και περισσότερο γυρίζουμε στις εποχές της Αγορανομίας και της διατίμησης. Και μια μικρή λεπτομέρεια: στην Ιταλία, όπου επίσης έγιναν υποχρεωτικά τα POS, οι πάροχοι μόνοι τους μπήκαν σε ανταγωνισμό και πρόσφεραν μηδενικές προμήθειες για συναλλαγές 10 ή και 15 ευρώ για μια περίοδο τουλάχιστον ενός έτους…


Γκρίνιες για τις αλλαγές στη Golden Visa

Δεν ενθουσιάστηκαν, για να το θέσουμε κομψά, πολλά στελέχη της αγοράς ακινήτων με το άκουσμα των νέων ρυθμίσεων της κυβέρνησης για τη Χρυσή Βίζα. Εκτιμάται ότι το πολύ πετυχημένο πρόγραμμα, με την αύξηση των ορίων επένδυσης στα 800.000 ευρώ για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, παροπλίζεται. Δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που αναρωτιούνται γιατί κινήθηκε τόσο επιθετικά το οικονομικό επιτελείο και δεν βρήκε μια πιο αποδεκτή λύση για όλους. Από την άλλη βέβαια υπήρχε, εδώ και καιρό, πολλή γκρίνια για τις επιπτώσεις της Χρυσής Βίζας στις τιμές των ακινήτων και την δυσκολία εύρεσης κατοικιών από Έλληνες σε κάπως λογικές τιμές

-- Για να προωθήσει την απόφαση της για τις αλλαγές στους νέους ανθρώπους που πλήττονται περισσότερο από την στεγαστική κρίση, η κυβέρνηση δεν έχασε καθόλου χρόνο. Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης εμφανίστηκε στο Τικ Τοκ με νέο βίντεο σχετικά με τις νέες αλλαγές. «Ελάτε να δούμε μαζί τις αλλαγές στην Golden Visa. Το πρόγραμμα της Golden Visa ξεκίνησε πριν μία δεκαετία προσελκύοντας δισεκατομμύρια επενδύσεις και στηρίζοντας τις τιμές των ακινήτων στα βάθη της κρίσης» αναφέρει ο ίδιος.


Τα πρόστιμα στους servicers

Επιβεβαιώνεται πλήρως το χθεσινό ρεπορτάζ του Business Daily για την επιβολή από το Υπουργείο Ανάπτυξης προστίμων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Όπως μαθαίνουμε, τα σχετικά πρόστιμα, τα οποία είναι σημαντικού ύψους, ήδη έχουν επιδοθεί σε κάποιους servicers, οπότε λογικά δεν αργούν και οι σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο. 


Μακριά από το 2008 οι πωλήσεις Porsche στην Ελλάδα

Το 2008, η Porsche είχε πωλήσει στην Ελλάδα περίπου 430 αυτοκίνητα. Πέρυσι πούλησε 234. Ο Πάρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Μοτοδυναμικής που εμπορεύεται τα αυτοκίνητα της γερμανικής μάρκας στην Ελλάδα, ρωτήθηκε αν θα «πιάσει» πάλι η εταιρεία αυτές τις επιδόσεις. Το αφεντικό της Μοτοδυναμικής επισήμανε ότι τότε η αγορά ήταν διπλάσια σε σχέση με τη σημερινή και οι φόροι ήταν λιγότεροι. Δεν αρνήθηκε όμως ότι είναι ένας στόχος της διοίκησης, που χρειάζεται όμως κάποια χρόνια για να επιτευχθεί.


Το λουκέτο στη Γιούλα

Με συνοπτικές διαδικασίες θέλει να κλείσει ο πορτογαλικός όμιλος υαλουργίας BA το ιστορικό ελληνικό εργοστάσιο της Γιούλα στο Αιγάλεω, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά την εξαγορά της εταιρείας. Έχει προτείνει στους 300 εργαζομένους διπλάσια από τη νόμιμη αποζημίωση για να δηλώσουν παραίτηση και δεν δείχνει διάθεση να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση για να συνεχίσει τη λειτουργία της η μονάδα, επικαλούμενη τις μεγάλες ζημιές που «γράφει» από την παραγωγή στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Η τύχη της ιστορικής μονάδας, που κάποτε είχε ισχυρή παρουσία στις διεθνείς αγορές, δεν φαίνεται ότι μπορεί να αλλάξει, όμως όσοι ασχολούνται με την οικονομική πολιτική καλό θα είναι να αφήσουν για λίγο τους πανηγυρισμούς για τις διάφορες αναβαθμίσεις της οικονομίας και να κοιτάξουν προσεκτικά τι έχει συμβεί με αυτό το εργοστάσιο. Θα διαπιστώσουν ότι δεν κατάφερε να σταθεί στον διεθνή ανταγωνισμό, κυρίως επειδή τα κόστη της ενέργειας ήταν απαγορευτικά υψηλά στην Ελλάδα. Το ίδιο, βεβαίως, ίσχυε και για το κόστος χρηματοδότησης, ιδιαίτερα στις εποχές της ελληνικής κρίσης όπου η Γιούλα δανειζόταν με αστρονομικά επιτόκια. Εδώ είναι και το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα: Αν δεν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον για να μπορούν να ανταγωνίζονται οι βιομηχανίες μας επί ίσοις όροις στη διεθνή αγορά, όλα όσα ακούγονται περί αλλαγής παραγωγικού υποδείγματος θα μείνουν λόγια κενά περιεχομένου.


Η Kaizen επίσημος χορηγός του UEFA Εuro 2024

Η στοιχηματική εταιρεία Kaizen -με το brand stoiximan σε Ελλάδα και Κύπρο και με το brand Betano σε πάνω από 14 χώρες του εξωτερικού- είναι ο επίσημος χορηγός του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου UEFA Εuro 2024 που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Γερμανίας. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία παρουσίασε χθες στο Ζάππειο το τρόπαιο του Euro 2024. Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» πολλοί αθλητές από διαφορετικά αθλήματα (Πετρούνιας, Πρίντεζης, αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού κ.α), ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος και ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

-- Η Kaizen Gaming είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών στην Ελλάδα, με μερίδιο αγοράς 40%, ή περίπου 350 εκατ. ευρώ ακαθάριστα έσοδα (GGR) τo 2023. Το 84,5% της Κaizen (Stoiximan) ανήκει στον ΟΠΑΠ και το 36,7% της Kaizen (Betano) στην Allwyn, μητρική του ΟΠΑΠ. Στόχος του ομίλου είναι το 2026 να έχει παρουσία σε 26 χώρες.


Οι Ελβετοί ρίχνουν πρώτοι τα επιτόκια

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας… έσπασε το ρόδι και ήταν χθες η πρώτη εκ των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών που προχώρησε σε μείωση επιτοκίων κατά 0,25%. Ακόμη πιο εντυπωσιακό το γεγονός ότι ξάφνιασε πλήρως αγορές και αναλυτές, καθώς όλοι περίμεναν ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια. Αλλά, σε αντίθεση με τις άλλες μεγάλες οικονομίες η Ελβετία έχει κατορθώσει να μειώσει τον πληθωρισμό και οι εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας είναι ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί. 

-- Στην ακριβώς αντίθετη όχθη του πληθωριστικού ωκεανού βρίσκεται η Τουρκία, με τη δική της κεντρική τράπεζα να προχωρά σε μία ακόμη αύξηση επιτοκίων, με το βασικό επιτόκιο μίας εβδομάδας να φθάνει στο απίστευτο ύψος του 50% (από 45% πριν). Αλλά το επιτόκιο πρέπει να συμβαδίζει και με τον πληθωρισμό, ο οποίος στη γειτονική χώρα τον Φεβρουάριο ξεπέρασε το 67%. Το ευτυχές για την τουρκική οικονομία ότι η κεντρική τράπεζα, παρά την αιφνίδια αλλαγή επικεφαλής, έχει πάψει να εφαρμόζει νομισματική πολιτική «αλά Ερντογάν», ο οποίος στο παρελθόν θεωρούσε ότι για να πατάξεις τις αυξήσεις τιμών έπρεπε να… μειώνεις τα επιτόκια. 


Ο Μακρόν και ο σάκος του μποξ

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είναι εκ των πιο σκληρών επικριτών του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν για την εισβολή στην Ουκρανία και στηρίζει ακόμη και την αποστολή ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων ξηράς στις εμπόλεμες περιοχές. Όμως το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας γιατί αποδεικνύεται λάτρης του… μποξ. Σε ανάρτηση του επίσημου λογαριασμού της γαλλικής προεδρίας στο Instagram, μία ασπρόμαυρη φωτογραφία του Μακρόν να αθλείται παίζοντας μποξ, προκάλεσε αρκετά σχόλια από χρήστες αλλά και αναλυτές. Οι πιο ακραίοι εξ αυτών, μάλιστα, υποστήριξαν ότι τέτοιου τύπου φωτογραφίες ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διανέμουν στα ΜΜΕ οι αυταρχικοί ηγέτες τύπου Πούτιν. Άλλοι πάλι δίνουν συγχαρητήρια στο Μακρόν και εύχονται να διαλύσει τον Πούτιν, όπως ακριβώς τον σάκο του μποξ.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι business της Aegean στην Ινδία, τα «αρχαία» εμπόδια στους servicers και τα Public

Η Aegean «βλέπει» την υποσχόμενη αγορά της Ινδίας, τα πιστοποιητικά από την Αρχαιολογία για διαμερίσματα 30 ετών, τα δύο καταστήματα Public που κλείνουν, το γάλλιο από Ελλάδα στην Ευρώπη και οι οδηγίες SSM στις τράπεζες.
Kostis Chatzidakis, Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ΚΚΕ αθωώνει τις ΗΠΑ, ο Κ. Χατζηδάκης στο TikTok και η Golden Visa

Το ΚΚΕ ανακαλύπτει ότι οι Αμερικανοί δεν οργάνωσαν το πραξικόπημα του 1967, ο Κωστής Χατζηδάκης επικοινωνεί με νέους μέσω του TikTok και η Golden Visa δημιουργεί νέες στρεβλώσεις στην αγορά κατοικιών της Αττικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Αλλαγή προέδρου στον ΣΕΒ, τα νέα της Mytilineos και η αποχώρηση της Axia

Οι ζυμώσεις για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΕΒ, η Mytilineos στο προσκήνιο, η αποχώρηση της Axia από το σχήμα αναδόχων του Αεροδρομίου και η αλλαγή... προπονητή που κινητοποίησε την Αστυνομία.
Mitsotakis-European-Counsil
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Διπλό μήνυμα Μητσοτάκη, η «πράσινη» ΔΕΗ, το σίριαλ Παυλίδη και ο ρόλος του ECM

Η δέσμευση Κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο για μεταρρυθμίσεις, η μεγάλη διαφορά του εφετινού συνεδρίου της Morgan Stanley, η «πράσινη» ΔΕΗ, το καρφί Ευ. Μυτιληναίου για τις ΑΠΕ, η νίκη των servicers, το σίριαλ στην Παυλίδης και η τουρκοαζερική επένδυση στην Ελλάδα.
Agores, Pliromi, Karta, Cards, Sales, Ekptoseis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ψηφιακή «έξοδος» των τραπεζών, τα 13 χρόνια χωρίς investment grade και ο Κασιδιάρης

Γιατί οι τράπεζες κλείνουν τις εφαρμογές ηλεκτρονικού πορτοφολιού, πώς έμεινε η Ελλάδα χωρίς επενδυτική βαθμίδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, το ταμείο με 182 εκατ. της Ελλάκτωρ και οι χειρισμοί για το κόμμα Κασιδιάρη.