Φώτο: ΑΠΕ

Η επενδυτική πασαρέλα στο Χίλτον και οι ευχάριστες εκπλήξεις του ΟΤΕ

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
  • Συνεχίζεται η άνευρη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παρά την αναρρίχηση της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά, η Αθήνα κινήθηκε ήπια ανοδικά με το Γενικό Δείκτη να μην μπορεί να διευρύνει τα κέρδη του και να κλείνει σε απόσταση από τα υψηλά ημέρας.
  • Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τράπεζες που δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα αρχικά σημαντικά κέρδη και παρά την νέα υποστήριξη του κλάδου, αυτή τη φορά από την Morgan Stanley. Μια υποστήριξη, πάντως, που είχε διπλή ανάγνωση, καθώς ο οίκος συνιστά στους επενδυτές να αγοράσουν άφοβα τα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης των τραπεζών, αλλά σημειώνει ότι για τις μετοχές είναι δικαιολογημένο να περιμένουν οι επενδυτές απτά δείγματα γραφής, σε ό,τι αφορά την απόδοση των κεφαλαίων.
  • Ως μια λαμπρή επενδυτική πασαρέλα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που ακολούθησε στο Χίλτον μετά τις συναντήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο πλαίσιο της διευρυμένης στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΑΕ, στις οποίες μετείχε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Όπως μου μεταφέρουν, πολλές δεκάδες επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών περνούσαν από κάτι που θύμιζε οντισιόν: περνούσαν από το επιτελείο των ανθρώπων του ΗΑΕ, άφηναν μια κάρτα και μέσα σε αυστηρό χρονικό πλαίσιο λίγων λεπτών παρουσίαζαν τις επιχειρήσεις τους και τα ενδεχόμενα πεδία συνεργασίας.
  • Και επειδή πολύς λόγος γίνεται για επενδύσεις, μια μικρή, ταπεινή, συμβουλή προς την κυβέρνηση: δεδομένης της κατάστασης της δημόσιας διοίκησης  και της Δικαιοσύνης, είναι εντελώς άσκοπο να προσεγγίζουμε Άραβες, Αμερικανούς, Γερμανούς ή οτιδήποτε άλλο με στόχο να ξεκινήσουν νέες επενδύσεις εκ του μηδενός στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση να τα βγάλουν πέρα, όπως ξέρουμε όλοι.
  • Ωστόσο, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια σε υφιστάμενες επιχειρήσεις. Δεδομένων των ιδιαίτερα υψηλών υποχρεώσεων πολλών χιλιάδων επιχειρήσεων και των αναγκών σε κεφάλαια όχι μόνο για μια πιο υγιή σχέση ιδίων προς δανειακά κεφάλαια, αλλά και για την υλοποίηση επενδύσεων (ανανέωση και επέκταση μηχανολογικού εξοπλισμού, ανακαινίσεις ξενοδοχειακών μονάδων κλπ, επενδύσεις σε ΣΔΙΤ κ.α.) η κυβέρνηση ίσως θα έπρεπε να ενθαρρύνει την είσοδο νέων επενδυτών σε υφιστάμενες εταιρίες που βρίσκονται υπό πίεση, αλλά έχουν προοπτικές. Η ενίσχυση των κεφαλαίων τους αλλά και η υλοποίηση επενδύσεων θα ενίσχυε έμμεσα πλην αποφασιστικά και το τραπεζικό σύστημα.
  • Δεν ήταν "business as usual" οι χθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τον ΟΤΕ, σημειώνουν οι αναλυτές της Pantelakis Securities. Και έχουν δίκιο. Δεν είναι μόνο ότι ο ΟΤΕ ξεπέρασε με άνεση όλες τις προβλέψεις για κύκλο εργασιών και λειτουργική κερδοφορία, ανακοινώνοντας, μεταξύ άλλων, μια αύξηση EBITDA δ' τριμήνου κατά 9,4%, που είναι άκρως εντυπωσιακή για έναν «ώριμο» παίκτη της αγοράς τηλεπικοινωνιών. Ή ότι οι ελεύθερες ταμειακές ροές, όπως σημειώνεται από τους αναλυτές της Pantelakis, αυξήθηκαν κατά 43%. Εντυπωσιακή είναι και η αύξηση κατά 19,3% στα έσοδα της θυγατρικής στη Ρουμανία, που προήλθε από την ολοκλήρωση τηλεπικοινωνικών έργων.
  • Αλλά, για το μέλλον του ΟΤΕ, σημαντικότερη είναι η θεαματική βελτίωση των επιδόσεών του στην εγχώρια αγορά σταθερής και κινητής, Προστέθηκαν σε ένα τρίμηνο 8.000 γραμμές σταθερής τηλεφωνίας, 47.000 συνδέσεις υψηλής ταχύτητας, ενώ στην κινητή αυξήθηκαν κατά 32% τα έσοδα από χρήση δεδομένων. Η μετοχή έχει κάνει ήδη αρκετό δρόμο, αλλά τα αποτελέσματα εντυπωσίασαν τόσο, ώστε χθες να την αγοράζουν οι επενδυτές ακόμη και πάνω από τα 14 ευρώ. Η Pantelakis Securities επιφυλάσσεται να κάνει τους υπολογισμούς της, για να βρει ποια θεωρεί κατάλληλη τιμή - στόχο σήμερα.
  • Αρκετό καιρό είχε να δει η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής τέτοιο αγοραστικό ενδιαφέρον, όπως αυτό που εκδηλώθηκε χθες και την έφερε στο κλείσιμο κατά 8,40% υψηλότερα, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 540.000 ευρώ. Η δε κεφαλαιοποίηση της κατασκευαστικής του ομίλου Στέγγου πλησίασε τα 105 εκατ. ευρώ. Πώς εξηγούνται όλα αυτά; Μην ψάξετε σε επίσημες ανακοινώσεις στο Χρηματιστήριο, δεν θα βρείτε κάτι. Έντονη είναι η φημολογία, όμως, ότι το deal με τον Ιβάν Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς έχει κλείσει και ένα σεβαστό ποσό θα καταλήξει στα ταμεία της Τεχνικής Ολυμπιακής. Προς το παρόν, επίσημη επιβεβαίωση δεν υπάρχει, αλλά οι κινήσεις στο ταμπλό ίσως λένε πολλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ