ΓΔ: 1506.83 0.24% Τζίρος: 117.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
Patelis, ND, Nea Dymokratia, Nea Dimokratia
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Η αποχώρηση Πατέλη, το βιβλίο, ο διάδοχος και η συνάντηση Μητσοτάκη - Δούκα

Το παρασκήνιο της παραίτησης Πατέλη, το τετ α τετ Μητσοτάκη - Δούκα, το τίμημα για την Elpedison, ρεύμα σε 15πλάσια τιμή, μπουντρούμια και Ferrari στη Συρία, το «ματς» Βλάχου - Θεοδωρικάκου και η γλώσσα του Eurogroup.

Δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία η παραίτηση του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη. Ωστόσο, η γνωστοποίηση της απόφασής του να αποχωρήσει από τη θέση του μέχρι το τέλος του έτους πυροδότησε φήμες, ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έσπευσαν να συνδέσουν την παραίτηση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για παρεμβάσεις στις τράπεζες. Κάτι που δεν έχει την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα, καθώς η σχετική απόφαση είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με τον πρωθυπουργό εδώ και αρκετούς μήνες. Ο κ. Πατέλης τους τελευταίους μήνες είχε βρεθεί στο στόχαστρο πολλών, κυρίως του δεξιού μπλοκ της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο και επιχείρησε να του χρεώσει την κακή εκλογική επίδοση στις ευρωεκλογές, ενώ και ένα κομμάτι του Μεγάρου Μαξίμου προσπάθησε να τον ψαλιδίσει.

-- Σε όλο αυτό το πολιτικό παιχνίδι ο κ. Πατέλης δεν πήρε μέρος, καθώς δεν είχε και δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες. Τα πράγματα δυσκόλεψε και ο χαρακτήρας του, καθώς πάντα έλεγε τη γνώμη του, χωρίς να τα στρογγυλεύει και χωρίς να ενδιαφέρεται για ισορροπίες, γεγονός που πολλές φορές δημιουργούσε αντιπάθειες και πικρίες.  

-- Με την αποχώρησή του κλείνει ένας κύκλος, δημιουργικός κύκλος κατά κοινή ομολογία, καθώς εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν τη συμβολή του και τον σέβονταν. Ο ίδιος, στην ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, ξεχώρισε ως μεγαλύτερο οικονομικό επίτευγμα της κυβέρνησης την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα και στη σταθερότητα. Στο μήνυμά του επανέλαβε ότι «η πατρίδα μας έχει τεράστιες δυνατότητες, και υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη η χώρα προχωρά με σταθερά βήματα προς ένα καλύτερο μέλλον για όλους». Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Πατέλης σε συνομιλητές του δήλωνε όχι απλά θαυμαστής, αλλά οπαδός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

-- Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέτρσος έγραψε για την παραίτηση Πατέλη: «Στην Ελλάδα δεν είμαστε συνηθισμένοι κάποιος παρότι -κατά γενική ομολογία- επιτυχημένος στη θέση του να αποχωρεί από αυτήν επειδή κρίνει ότι έκλεισε ο κύκλος της προσφοράς του, χωρίς να υπάρχει κάποια κρυφή ατζέντα πίσω από την απόφασή του. Μας το έμαθε και αυτό ο Αλέξης Πατέλης. Μαζί με πολλά ακόμη που θα αναγνωριστούν στην ώρα τους. Του είμαστε ευγνώμονες διότι -μεταξύ άλλων- δίνει με το παράδειγμά του, ως ένας καταξιωμένος επαγγελματίας που άφησε την κανονική του δουλειά για να προσφέρει στη χώρα, και τον ορισμό του σύγχρονου, υπεύθυνου πατριωτισμού».

-- Είναι βέβαιο ότι ο κ. Πατέλης με την εμπειρία του και το βιογραφικό του θα δεχθεί πολλές επαγγελματικές προτάσεις, ωστόσο ο ίδιο δεν βιάζεται για το επόμενο βήμα. Για την ακρίβεια, τα άμεσα σχέδιά του περιλαμβάνουν τη συγγραφή ενός βιβλίου όπου θα καταγράψει τη διαδρομή αυτών των 5,5 ετών: τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν στην οικονομία, τα επιτεύγματα, τις μεταρρυθμίσεις, βιβλίο που θα το περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον.  


Πώς είδε η αγορά την αποχώρηση και ο επόμενος

Μπορεί όλα να έγιναν τακτοποιημένα – συνεννοημένα, με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις, ωστόσο η αγορά, η οικονομική – επιχειρηματική κοινότητα, δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την αποχώρηση Πατέλη. Κάτι απολύτως αναμενόμενο, καθώς ο κ. Πατέλης γνωρίζει σε βάθος την οικονομική λειτουργία, μιλά την γλώσσα των επενδυτών και όλοι οι οικονομικοί παίχτες είχαν απέναντί τους έναν άνθρωπο που καταλάβαινε, είχε άποψη και το κυριότερο την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού. Η αποχώρησή του από το Μαξίμου και πολιτικά μεταδίδει ένα όχι θετικό μήνυμα καθώς από ορισμένους ερμηνεύεται ως κίνηση στροφής προς το κόμμα.

-- Ο αντικαταστάτης του κ. Πατέλη θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού θα αναλάβει ο Μιχάλης Αργυρού, πρόεδρος του ΣΟΕ και εξαιρετικός οικονομολόγος με μεγάλη εμπειρία.


Αναβάθμιση του ΧΑ «βλέπει» ο Μητσοτάκης

Τη διαβεβαίωση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα αργήσει να επανέλθει στις ανεπτυγμένες αγορές έδωσε χθες ο πρωθυπουργός, με το μήνυμά του στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη. «Πριν από λίγα χρόνια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είχα υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την θέση της στην επενδυτική βαθμίδα –και πέρυσι, αυτό έγινε. Σήμερα, είμαι εδώ για να σας πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά για ένα νέο ορόσημο: την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε καθεστώς ανεπτυγμένης αγοράς».

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική σταθερότητα που έχει επιτευχθεί, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά: «Από το 2024 έως το 2028, προβλέπουμε συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο γύρω στο -1% του ΑΕΠ ετησίως και πρωτογενές πλεόνασμα σταθερό γύρω στο +2,5%, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να μειωθεί ο λόγος του ακαθάριστου χρέους προς το ΑΕΠ κατά ακόμη 20 ποσοστιαίες μονάδες. Οι αγορές ομολόγων έχουν λάβει το μήνυμα. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν τιμολογούνται πλέον φθηνότερα από όλα τα άλλα κράτη της ευρωζώνης».


Τετ α τετ Μητσοτάκη - Δούκα

Μέσα σε μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να συναντηθεί και με τους δύο μονομάχους των πρόσφατων εσωκομματικών εκλογών του ΠΑΣΟΚ. Μετά το τετ α τετ της προηγούμενης εβδομάδας με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός συναντάται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και με τον Χάρη Δούκα, με τη ιδιότητα βεβαίως του δημάρχου της Αθήνας. Πρόκειται για το δεύτερο κατ’ ιδίαν ραντεβού των δύο ανδρών τους τελευταίους 12 μήνες, αφού η προηγούμενη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2023, όταν ο Χάρης Δούκας είχε μόλις διαδεχθεί τον Κώστα Μπακογιάννη στον δημαρχιακό θώκο της Αθήνας, κατά την διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής, και ζητήματα όπου η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να συνεργαστούν προς όφελος των δημοτών και των κατοίκων της πρωτεύουσας. Ανάλογο θα είναι και το περιεχόμενο της νέας τους συνάντησης στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι θα πρόκειται για μια συνάντηση εργασίας μεταξύ των δύο ανδρών.

-- Οι σχέσεις πάντως του Μεγάρου Μαξίμου και της πλατείας Κοτζιά έχουν περάσει από σαράντα κύματα από την πρώτη κιόλας στιγμή, με αιχμή - αρχικά - την απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής να πεζοδρομηθεί η λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας και τον Χάρη Δούκα να διαφωνεί ζητώντας να ανοίξει προς χρήση για τα αυτοκίνητα. Από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιμείνει πως «ό,τι πεζοδρομείται δεν ξεπεζοδρομείται», τονίζοντας πως «σκοπός μας πρέπει να είναι να κάνουμε τη χρήση του αυτοκινήτου πιο δύσκολη στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη επένδυση στα μέσα μεταφοράς».

-- Η κόντρα Μητσοτάκη - Δούκα είχε συνεχιστεί και λίγο χρονικό διάστημα αργότερα με τον πρωθυπουργό να κατηγορεί τον δήμαρχο Αθηναίων για τη μη διάθεση κλειστών ακινήτων του δήμου της πρωτεύουσας. Τότε, στην βεντέτα είχε παρέμβει και ο Νίκος Ανδρουλάκης απαντώντας με αιχμηρό τρόπο στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν έχει χωνέψει ακόμα την ήττα Μπακογιάννη.


Ο κώδικας του Eurogroup

Επιστήμη έχει κάνει το Eurogroup την επινόηση στρογγυλεμένων διατυπώσεων, που μερικές φορές κάνουν τον αναγνώστη να αναρωτιέται αν ζει στον ίδιο κόσμο με τους υπουργούς Οικονομικών. Βέβαια, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι οι αγορές παρακολουθούν αυτές τις -συνήθως βαρετές- ανακοινώσεις και υπάρχει πάντα ο φόβος ότι θα ανησυχήσουν, αν το Eurogroup ξεφύγει από τις στρογγυλεμένες του διατυπώσεις. Πάντως, η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών ίσως ξεπερνά όλα τα όρια καθησυχαστικής διάθεσης. Με τον Τραμπ να απειλεί την Ευρώπη με δασμούς, με τη Γαλλία να έχουμε φτάσει στον Δεκέμβριο και να παραμένει χωρίς προϋπολογισμό και χωρίς μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, με τη Γερμανία σε προεκλογική περίοδο και πολύ κοντά σε ύφεση, το Eurogroup καταφέρνει να επινοήσει τόσο γενικές αναφορές στα σοβαρά προβλήματα, που θα έλεγε κανείς ότι η οικονομία της ευρωζώνης ελάχιστους κινδύνους διατρέχει. Για τον Τραμπ, για παράδειγμα, αναφέρει μόνο ότι «οι στρεβλωτικές πρακτικές ορισμένων εμπορικών εταίρων θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη». Για τις γαλλικές εκκρεμότητες, στο ανακοινωθέν σημειώνεται μόνο ότι «προσβλέπουμε στην υποβολή των εκκρεμών μεσοπρόθεσμων σχεδίων και σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων το συντομότερο δυνατόν».

-- Κατά τα άλλα... όλα καλά. Τονίζεται ότι «η οικονομία της ζώνης του ευρώ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα, παρά το δύσκολο περιβάλλον των τελευταίων ετών, αντανακλώντας μια ισχυρή, συντονισμένη και έγκαιρη αντίδραση πολιτικής. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει με μέτριο ρυθμό (...). Αναμένουμε σταδιακή μείωση του δημόσιου ελλείμματος στη ζώνη του ευρώ και ελαφρά αύξηση του δείκτη δημόσιου χρέους, αν και θα παραμείνει πολύ κάτω από το ανώτατο επίπεδό του το 2020».


Το τίμημα για την Elpedison

Για την απόκτηση του 100% της Εlpedison από την Helleniq Energy θα διαβάσετε στο σχετικό ρεπορτάζ του BD. Η στήλη θα ασχοληθεί με το τίμημα που έδωσε η Helleniq Energy, για το οποίο σημειωτέον δεν υπήρξε αντιπροσφορά από την Ediosn. Όπως έγινε γνωστό, το τίμημα για το 50% ανέρχεται στα 164 εκατ.  ευρώ το οποίο μπορεί να φτάσει μετά από αναπροσαρμογές και στα 195 εκατ. ευρώ. Άρα, η Hellenig Energy αποτίμησε το 100% στα 390 εκατ. ευρώ και η Edison το αποδέχτηκε. Η Elpedison έχει δανεισμό 130 εκατ. ευρώ. Έτσι, το Εnterprise Value (equity και δάνεια) φτάνει στα 520 εκατ. ευρώ και ο λόγος ΕV/EBITDA στο 6,5x. με την παραδοχή πως η Elpedison φέτος θα έχει 80 εκατ. EBITDA (76 εκατ. το 2023). Κάπου εκεί κάνουν συναλλαγές τα utilities. Λίγο παραπάνω, λίγο παρακάτω αλλά γενικά σε αυτά τα επίπεδα. Στην περίπτωση της Elpedison, απλώς να επισημάνουμε ότι παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στην κερδοφορία της.


Διαβεβαιώσεις για τη διασύνδεση

Η κατασκευή του καλωδίου Ελλάδας - Κύπρου θα πραγματοποιηθεί κανονικά, διαβεβαίωσε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτης, σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις που έχουν θέσει σε κίνδυνο το έργο των 1,9 δισ. ευρώ. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Μιχάλη Χουρδάκη για «τις προκλητικές τουρκικές δηλώσεις για το Αιγαίο με αφορμή το συμβάν στην Κάσο», ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ηλεκτρική διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου και εν τέλει Ισραήλ «αποτελεί ένα αμοιβαίου ενδιαφέροντος έργο για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τούτο χρηματοδοτείται μερικώς από την ΕΕ και έχει αναδειχθεί σε μείζον έργο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας, η ελληνική κυβέρνηση μέσω της αρμόδιας Υπηρεσίας έχει δώσει άδεια στο ιταλικό πλοίο για να κάνει τις σχετικές έρευνες και την πόντιση των ηλεκτρικών καλωδίων. Αυτονοήτως τηρώντας απαρέγκλιτα τα όσα ορίζει ρητώς αναφέρονται στην ελληνική νομοθεσία».

-- Στη συνέχεια ο υπουργός, υπογράμμισε ότι «το έργο αυτό θα συνεχιστεί κανονικά, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και εγκεκριμένα σχέδιά του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ίδιας της εταιρείας».

-- Πάντως, στην Αθήνα μπορεί να επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι το έργο θα προχωρήσει κανονικά, όμως στην Λευκωσία εξακολουθεί να απασχολεί την κυβέρνηση το γεωπολιτικό ρίσκο. Υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ακόμα δεν έχει λάβει την επενδυτική απόφαση για τη συμμετοχή της στο έργο.


Ρεύμα 15 φορές ακριβότερο

Για τις τεράστιες αποκλίσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης μίλησε η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο Capital Link στη Νέα Υόρκη χθες. «Για παράδειγμα, στις 11 Ιουλίου 2024, η ωριαία τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουγγαρία έφτασε τα €940/MWh, ενώ στην γειτονική Αυστρία ήταν μόλις €61/MWh—μια διαφορά δεκαπενταπλάσια», ανέφερε η ίδια, προσθέτοντας ότι «αυτό είναι ένα ζήτημα που ο Έλληνας πρωθυπουργός πιέζει έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιλύσει».

-- Στη συνέχεια η ίδια αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η χώρα για το επόμενα χρόνια. «Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, στοχεύουμε το 75% της ηλεκτρικής μας ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Μέχρι το 2035, το ποσοστό αυτό θα ανέλθει σχεδόν στο 96%.  Για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, προωθούμε νέες μορφές ενέργειας. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι μία από τις βασικές μας προτεραιότητες, με προγραμματισμένη δυναμικότητα 1,9 GW έως το 2032», επισημαίνει η ίδια. «Επεκτείνουμε την παραγωγή βιομεθανίου σε 2 TWh έως το 2030 και 3,5 TWh έως το 2040. Παράλληλα, προχωρούμε σταθερά στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, με στόχο 1 TWh έως το 2030 και αύξηση σε 20 TWh έως το 2050», συμπλήρωσε η υφυπουργός.


Νέο «ματς» στη Βουλή με τον Γ. Βλάχο

Έναν έναν στο στόχαστρο φαίνεται πως έχει βάλει τους υπουργούς της κυβέρνησης ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος. Μετά τον Κωστή Χατζηδάκη, χθες είχε σειρά ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος. Ο κ. Βλάχος, πρώην υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Κ. Καραμανλή, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό για την ακρίβεια. Ο βουλευτής άστραψε και βρόντηξε: Είπε ότι αδυνατεί να κατανοήσει κάποια μέτρα, ενώ ούτε τα εποχιακά και εορταστικά καλάθια πέρα από εφήμερες εντυπώσεις αποτελούν συγκεκριμένη πολιτική, αλλά έκτακτα μέτρα που δεν αλλάζουν αυτό που ζουν οι πολίτες. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος, εκτός από τα «κλασικά», που αναφέρει με κάθε ευκαιρία για τα πρόστιμα, τη ΔΙΜΕΑ και τους αποτελεσματικούς ελέγχους και αφού θύμισε στον βουλευτή ότι όταν ήταν υφυπουργός ο πληθωρισμός ήταν 4,9%, είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι με τα υψηλά ενοίκια, ιδίως στο Λεκανοπέδιο και ότι πρέπει να γίνουν πολλές παρεμβάσεις από την κυβέρνηση ώστε να στηριχθούν οι πολίτες που εξ ανάγκης ζουν στο νοίκι.

-- Για να του απαντήσει ο Γιώργος Βλάχος σε έντονο ύφος ότι δεν κατέθεσε ερώτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης για τα ενοίκια, γιατί είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου. Μετά από όλα αυτά, αναμένεται πλέον το επόμενο κοινοβουλευτικό «χτύπημα» του κ. Βλάχου.


Μπουντρούμια και Ferrari

Δεν είναι και λίγοι οι εν Ελλάδι απολογητές του καθεστώτος Άσαντ, που επιμένουν να το υπερασπίζονται ακόμη και μετά την κατάρρευσή του. Άλλοι επειδή, λέει, το πιο βάρβαρο καθεστώς της Μέσης Ανατολής προστάτευε τους Χριστιανούς, άλλοι επειδή εντάσσουν τον Άσαντ στους ήρωες που αντιστέκονται στη Δύση. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν, πάντως, στα social media μετά την πτώση του καθεστώτος αποκαλύπτουν με τον πιο καθαρό τρόπο την πραγματικότητα για το καθεστώς Άσαντ. Τα πιο ανατριχιαστικά από αυτά, για τα οποία δύσκολα μπορούν να γίνουν περιγραφές αν δεν τα δει κάποιος, έδειξαν για πρώτη φορά πώς ήταν τα διαβόητα μπουντρούμια του καθεστώτος, στα οποία δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Συρίας βασανίζονταν απάνθρωπα εδώ και μισό αιώνα. Ένα άλλο βίντεο, όμως, αποκάλυψε πώς ζούσε ο δυνάστης της χώρας, που κατά τα άλλα ύψωνε ανάστημα αντίστασης στην κακή και διεφθαρμένη Δύση: ένα τεράστιο στεγασμένο πάρκινγκ με όλα τα πολυτελή αυτοκίνητα της προσωπικής συλλογής του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανάμεσά τους ουκ ολίγες Ferrari...


Αισιοδοξία για την ευρωπαϊκή αγορά IPO

Ανάκαμψη της ευρωπαϊκής αγοράς αρχικών δημόσιων εγγραφών (ΙΡΟ) αναμένουν οι τραπεζίτες για το 2025, παρά τις δυσκολίες για την οικονομία της ευρωζώνης. Σημειώνεται από την αρχή του 2024 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχουν αντλήσει το ποσό των 19 δισ. δολαρίων, το οποίο είναι κατά 30% υψηλότερο από το 2023 αλλά παραμένει χαμηλότερα από τον μέσο ιστορικό όρο. Στην ευρωπαϊκή αγορά κυριαρχούν οι μεγαλύτερες συμφωνίες, με περίπου το 70% της αξίας που συγκεντρώθηκε φέτος να προέρχεται από προσφορές άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Αυτό που ευελπιστούν οι ανάδοχοι τέτοιου είδους συμφωνιών είναι ότι θα υπάρξει αύξηση των εισαγωγών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές.


Η UBS προειδοποιεί για τους δασμούς Τραμπ

Την αντίθεσή του στην επιβολή δασμών από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε ο επικεφαλής της UBS, Σέρτζιο Ερμότι. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg υποστήριξε ότι ο συνδυασμός των αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων με την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ όχι μόνο θα πλήξει την παγκόσμια οικονομία αλλά θα δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση και μεταβλητότητα στις αγορές. Εξέφρασε την άποψη ότι οι επενδυτές για να προστατευθούν απ’ αυτήν τη μεταβλητότητα θα πρέπει να έχουν ένα «ποικίλο» χαρτοφυλάκιο και να μην τοποθετούνται μόνο σε συγκεκριμένες κατηγορίες assets. Στα θετικά, πάντως, των εξαγγελιών Τραμπ τοποθετεί την υπόσχεση για μείωση εποπτείας και ρυθμιστικών κανόνων, καθώς, όπως έχει δείξει η ιστορία, όταν υπάρχουν τέτοιου είδους εξελίξεις δρουν υπέρ των αγορών.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ, ανατροπή για τη Marfin, η Μπάρμπα Στάθης και το μετρό

Η κυβέρνηση υιοθετεί το δόγμα «για όλα φταίνε οι τράπεζες», η νέα απόφαση Α. Πάγου για την τραγωδία στη Marfin, πότε θα κλείσει το deal για την Μπάρμπα Στάθης και η αναζήτηση κονδυλίων για επεκτάσεις του μετρό.
businessdaily-Manousakis-ADMHE
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο συμβιβασμός Μανουσάκη, το ομόλογο της Alpha και το παρασκήνιο για Πατέλη

Τι (δεν) πήρε ο ΑΔΜΗΕ από την Κύπρο, πώς η Alpha ξεκλειδώνει το μέρισμα με νέα έκδοση ομολόγου, το γραφείο Τσοχατζόπουλου πήγε... Τεχεράνη, τα σενάρια για έξοδο Πατέλη, η Aktor Bank και το φθηνό ρεύμα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απειλή του Ταμείου Ανάκαμψης, η μεταγραφή Τσαμάζ και τα ερωτήματα Σάλλα

Η προειδοποίηση κινδύνου από την ΤτΕ για τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, το παρασκήνιο της μεταγραφής Τσαμάζ στη Unisystems, «φορτωμένο» το τελευταίο υπουργικό του έτους και οι αιχμές Σάλλα για τις προμήθειες.
Olga Kefalogianni, Tourismos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τουρισμός και το χάος, τα νούμερα για τις προμήθειες και myData χωρίς πάροχο

Οι φιλοδοξίες της Όλγας Κεφαλογιάννη για την Ινδία και η καθημερινή μιζέρια στον τουρισμό, οι υπολογισμοί Citi και ΥΠΕΘΟ για τις προμήθειες, τιμολόγια προς το Δημόσιο χωρίς πάροχο και η κακοδαιμονία του Λυκείου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πρέσινγκ ΤτΕ στις τράπεζες, επιπολαιότητα για τον φόρο και ο CEO που δεν έφευγε

Απόφαση Στουρνάρα για δημοσίευση επιτοκίων και προμηθειών, αδέξιοι χειρισμοί για τον έκτακτο φόρο, η επεισοδιακή απομάκρυνση του CEO στα ΕΑΣ, το Eurojackpot στο ίντερνετ και το «καρφί» Βενιζέλου στον Γάλλο ΥΠΟΙΚ.
yiannis stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εξαφάνιση 46 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, το δράμα της Γαλλίας και το ρεύμα

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας για την κυκλοφορία μετρητών, το σχόλιο Μητσοτάκη για τη Γαλλία, τιμές δύο ταχυτήτων για το ρεύμα, η συνάντηση Δένδια - Τσίπρα, οι νέες καθυστερήσεις για τον ΒΟΑΚ και το νέο βήμα για τη διασύνδεση με Αίγυπτο.