ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Achilleas Chiras / SOOC

Η τραπεζική αμνησία του ΣΥΡΙΖΑ, το κακό τρίμηνο της Aegean και η φτώχεια των ΑΧΕ

Οι τέσσερις πρώην υπουργοί που ξέχασαν την ανακεφαλαιοποίηση της Πειραιώς με 0,003 ευρώ, οι κακές εκπλήξεις στις αερομεταφορές το καλοκαίρι και οι χρηματιστές που ζουν με ψίχουλα.
  • Μπορεί πολλοί στις ΗΠΑ να έχουν προετοιμαστεί για τα χειρότερα -οι εικόνες με το σφράγισμα καταστημάτων και γραφείων για να προστατευτούν από καταστροφές σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων θυμίζουν τριτοκοσμικές χώρες- ωστόσο η αγορά δεν φαίνεται να ανησυχεί για κάτι τέτοιο. Αντίθετα! Το χθεσινό ράλι, σε συνέχεια της μεγάλης ανόδου της περασμένης Δευτέρας, δείχνει ότι οι επενδυτές προεξοφλούν μια καθαρή νίκη (με τις πιθανότητες συντριπτικά υπέρ των Δημοκρατικών) και αμέσως μετά ένα νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. Παράλληλα, θετικά είναι τα νέα και για την πρόοδο που σημειώνεται για την παρασκευή εμβολίου. 
  • Χαμόγελα και στο ΧΑ χθες, με την αγορά να ανοίγει βηματισμό, παρά τα αρνητικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας, και να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με κέρδη, για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Μάλιστα η αγορά έκλεισε κοντά στο υψηλό της ημέρας. Φαίνεται ότι το «μάζεμα» που πραγματοποιήθηκε στη «βουτιά» της περασμένης Πέμπτης (29 Οκτωβρίου), ημέρα κατά την οποία ο όγκος συναλλαγών ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ, έγινε από πολύ ψύχραιμα πορτοφόλια.  
  • Ευτυχώς υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανησυχεί για τις τράπεζες και το συμφέρον του Δημοσίου, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Τέσσερις πρωτοκλασάτοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Φλαμπουράρης, Χαρίτσης) ένωσαν τις πνευματικές τους δυνάμεις για να εκδώσουν μια ανακοίνωση για την Τράπεζα Πειραιώς, όπου, μεταξύ πολλών άλλων, τονίζουν: «Ο μοναδικός ρόλος της κυβέρνησης είναι να προασπιστεί (sic) το δημόσιο συμφέρον. Είναι καθήκον της λοιπόν να μην επιτρέψει να υποτιμηθεί περαιτέρω η θέση του Ελληνικού Δημοσίου από μια μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας χωρίς τη συμμετοχή του ΤΧΣ».
  • Πολύ ωραία και μαχητικά όλα αυτά. Πρόκειται, όμως, για δηλώσεις που προέρχονται από υπουργούς διαδοχικών κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες «προασπίστηκαν» το Δημόσιο συμφέρον, ως εξής: το Δημόσιο έβαλε γύρω στα 40 δισ. στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών και αυτά τα λεφτά «εξατμίστηκαν», μετά την ηρωική διαπραγμάτευση, τα capital controls και την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς, για την οποία σήμερα συζητούμε, έκανε τις δύο πρώτες ανακεφαλαιοποιήσεις εκδίδοντας μετοχές στην τιμή των 1,70 ευρώ. Στην ανακεφαλαιοποίηση του 2016, οι μετοχές εκδόθηκαν στην τιμή των 0,003 ευρώ. Έτσι «προασπίστηκε» το δημόσιο συμφέρον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ευτυχώς και τα τέσσερα στελέχη του υποφέρουν από κάποια βαριάς μορφής αμνησία και μπορούν να εκδίδουν τέτοιες ανακοινώσεις χωρίς να κοκκινίζουν.
  • Εκτός από πολιτικά φάουλ και τα γλωσσικά ολισθήματα, η ίδια ανακοίνωση μας αποζημιώνει με την εφεύρεση νέων οικονομικών όρων, άγνωστων στην παγκόσμια ακαδημαϊκή και τραπεζική κοινότητα. Ανακάλυψαν, για παράδειγμα, οι τέσσερις του ΣΥΡΙΖΑ την έννοια της «κεφαλαιακής ρευστότητας». Ευτυχώς που μας διδάσκουν αυτή τη νέα έννοια. Γιατί ως τώρα γνωρίζαμε ότι οι τράπεζες διαθέτουν κεφάλαια, διαθέτουν και ρευστότητα. Αλλά την «κεφαλαιακή ρευστότητα», ομολογουμένως, δεν την γνωρίζαμε.
  • Ένα ακόμα «έγκλημα σε τιμή ευκαιρίας» όπως το χαρακτήρισε τότε ο Σύριζα ήταν η ιδιωτικοποίηση της Eurobank το 2014, στην τιμή των 0,31 ευρώ ανά μετοχή. Η ίδια τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε ένα χρόνο μετά από την κυβέρνηση του Σύριζα στην τιμή του 1 λεπτού, αλλά δεν βαριέστε περασμένα - ξεχασμένα. 
  • Δυσάρεστη έκπληξη ήταν η εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν για τα στελέχη της Aegean. Ενώ υπήρχαν προσδοκίες ότι θα κάλυπτε ένα μέρος από το χαμένο έδαφος της περιόδου του lockdown και των απαγορεύσεων στις πτήσεις, τελικά από τον Ιούλιο ήδη άρχισαν τα «παρατράγουδα» με διάφορα μέτρα που λάμβαναν, χωρίς συντονισμό, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Έκπληξη ήταν και η πρόωρη επέλαση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, που έπληξε την επιβατική κίνηση του Σεπτεμβρίου. Η ώρα της αλήθειας, όπου θα γίνει ο απολογισμός του οικονομικού κόστους αυτών των εκπλήξεων πλησιάζει, καθώς στις 24 Νοεμβρίου ανακοινώνονται τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Η κίνηση της μετοχής αποτυπώνει αυτή τη διάψευση προσδοκιών: από το υψηλό σημείο του Σεπτεμβρίου (3,89 ευρώ στις 17 του μήνα), ως το χθεσινό κλείσιμο στα 2,56 ευρώ, έχει χαθεί το ένα τρίτο της αξίας της εταιρείας.
  • Άμεση και δυναμική ήταν η αντίδραση της αγοράς στα θετικά νέα για τον ΟΠΑΠ -ότι εξαιρούνται από το lockdown τα καταστήματα της εταιρίας. Η μετοχή έκλεισε στα 7,31 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 4,43%.
  • Σαράντα τέσσερα είναι συνολικά τα μέλη του Χρηματιστηρίου, μαζί με τις ξένες επενδυτικές τράπεζες (εξ αποστάσεως μέλη). Από αυτές τις εταιρείες, όμως, στο 10μηνο δισεκατομμυριούχοι (δηλαδή με τζίρο άνω του 1 δισ. ευρώ) είναι μόλις έξι: Πειραιώς, Eurobank, Euroxx, Εθνική Χρηματιστηριακή, Alpha Finance και Optima Bank. Συνολικά, ο τζίρος τους στο 10μηνο έφθασε τα 18,34 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 73,2% του συνολικού τζίρου της περιόδου. Αυτό αφήνει μόνο 6,7 δισ. ευρώ για τις υπόλοιπες 38 εταιρείες μέλη του ΧΑ, ενώ αν αφαιρέσουμε και τους τζίρους των 14 ξένων εταιρειών, το ποσό που μένει για 24 ελληνικές χρηματιστηριακές είναι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ. Φαίνεται μεγάλο το ποσό, αλλά εκεί που έχουν πέσει οι χρηματιστηριακές προμήθειες αυτά που μένουν στα ταμεία των εταιρειών είναι πολύ λίγα. Κάπως έτσι, ξαναγυρίζουμε σε ένα παλιό ερώτημα, που μονίμως μένει αναπάντητο: Πόσο ακόμη θα αντέχουν τόσες μικρές χρηματιστηριακές σε αυτή την αγορά;
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το ομόλογο της Πειραιώς και ποια είναι η εταιρεία που κατέθεσε αίτηση εισαγωγής στο ΧΑ

Το timing της έκδοσης ομολόγου Tier1 από την Τρ. Πειραιώς, η δυναμική εταιρεία πληροφορικής που θέλει να εισέλθει στην Εναλλακτική Αγορά και τα περιθώρια ανόδου για τη μετοχή των ΕΛΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αφωνία της Aegean για Λασκαρίδη, οι γκρίνιες στην ΕΥΔΑΠ και η χαμηλή πτήση ΑΔΜΗΕ

Οι απαξιωτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Aegean για την κυβέρνηση, όταν η εταιρεία επιβιώνει χάρη σε κρατικές ενισχύσεις, οι αναθέσεις έργων της ΕΥΔΑΠ και η πτωτική πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ανία τραπεζών - θεσμών, η έκπληξη της Eurobank και το άστοχο short του Lansdowne

Γιατί δεν εκπέμπουν πια στο ίδιο μήκος κύματος τράπεζες - θεσμοί, πώς η Eurobank έσωσε το δάνειο της Ναυτεμπορικής, η υποχώρηση χωρίς πανικό στο ΧΑ, το short που «βάζει μέσα» την Lansdowne και το ακριβό outsourcing του ΕΟΠΥΥ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.