ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
stocks, xrimatistiria, agores
Φώτο: Shutterstock

Τα politics Στουρνάρα, τα on - off στα Jumbo και η περίεργη ημέρα στο ΧΑ

Πώς ο διοικητής της ΤτΕ εξισορρόπησε το «καρφί» στην κυβέρνηση για την bad bank, γιατί «σέρνεται» η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, πότε κλείνει το deal για την Εθνική Ασφαλιστική, τι συμβαίνει με το e-shop των Jumbo και η περίεργη συνεδρίαση στο ΧΑ.
  • Έχει αποδείξει στη διαδρομή του ο Γιάννης Στουρνάρας ότι ξέρει να κρατάει πολιτικές ισορροπίες. Χθες, όμως, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε ελιγμούς που παρέπεμπαν σε μάγους της ντρίπλας. Από τη μια, έριξε ένα «καρφί» στην κυβέρνηση, για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην αξιολόγηση των προτάσεων της ΤτΕ για την ίδρυση bad bank. Όπως είπε, «δεν διανοούμαι ότι θα χάσουμε την ευκαιρία και θα μείνουμε εκτός του πανευρωπαϊκού δικτύου bad bank», το οποίο, ως γνωστόν, επιδιώκει να στήσει η Κομισιόν, έχοντας και την υποστήριξη του εποπτικού μηχανισμού της ΕΚΤ. Από την άλλη, όμως, ήταν άκρως γενναιόδωρος σε επαίνους για το νέο πτωχευτικό νόμο, παρότι είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που χρειάζονται για την εφαρμογή του, με αποτέλεσμα να δέχεται ασφυκτική πίεση και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τα γνωρίζει καλά, βέβαια, ο κ. Στουρνάρας όλα αυτά, αλλά μάλλον πρυτάνευσε η ανάγκη να τηρηθεί η πολιτική ισορροπία.
  • Βρισκόμαστε αισίως πολύ κοντά στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και ο πτωχευτικός νόμος έχει, τυπικά, ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1η Ιανουαρίου. Κι όμως, όσοι άκουσαν χθες τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, Παύλο Μυλωνά, να μιλάει στην ίδια εκδήλωση , κατάλαβαν καλά ότι έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο πολλών μηνών μέχρι να εφαρμοστεί ο νόμος. Όπως εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, υπάρχουν περίπου 50 κοινές υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν συνολικά για να εφαρμοστεί ο νόμος και είναι έτοιμες μόνο οι μισές. Απροσδιόριστος παραμένει και ο κρίσιμος αλγόριθμος που, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα «μοιράζει τη χασούρα» ανάμεσα στις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Θα πάρει χρόνο, όπως τόνισε, μέχρι να λυθούν όλα αυτά και, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, κανείς δεν ξέρει τι θα ισχύσει. «Ποιοι θα είναι οι κανόνες παιχνιδιού για τη μετάβαση; Θα έχουμε πλειστηριασμούς; Δεν θα έχουμε», διερωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής. Ωραία ερωτήματα, άγνωστη η απάντηση.
  • Αρκετοί είναι αυτοί που περιμένουν ότι σήμερα θα δοθεί τέλος στην υπόθεση πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής. Η αλήθεια είναι ότι έχει διαρκέσει περισσότερο από όσο περίμεναν οι περισσότεροι αυτό το σίριαλ, που έκανε... πρεμιέρα το 2018, όμως καλό να μην αναμένουμε σήμερα το τελευταίο επεισόδιο. Όπως μαθαίνω, στην καλύτερη περίπτωση το deal θα επικυρωθεί από τη διοίκηση της τράπεζας στο τέλος του μήνα, στη χειρότερη στις αρχές του νέου έτους.
  • Τεχνικά περίεργη και ενδιαφέρουσα η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ. Από τη μια, οι τριπλές λήξεις στην αγορά Παραγώγων, το triple witching όπως έχει καθιερωθεί διεθνώς να λέγεται, από την άλλη οι αλλαγές στις σταθμίσεις μετοχών στον FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης.
  • Για τα συμβόλαια των Παραγώγων που λήγουν σήμερα δύο πράγματα αξίζει να σημειωθούν: Αφενός, ότι συνηθίζεται στο triple witching να έχουμε συνεδριάσεις διπλής όψης, όπου οι κινήσεις είναι σε περιορισμένο εύρος μέχρι το μεσημέρι, όταν ολοκληρώνεται το κλείσιμο στα Παράγωγα και οι διακυμάνσεις μεγαλύτερες, στη συνέχεια.
  • Το δεύτερο είναι ότι στον δείκτη FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπήρχαν χθες 3.559 συμβόλαια λήξεως Δεκεμβρίου, με τιμή 1.884 στο κλείσιμο των συναλλαγών, δηλαδή λίγο χαμηλότερα (0,37%) από την τιμή κλεισίματος του δείκτη στη spot αγορά. Όσον αφορά τις αλλαγές στάθμισης στον FTSE, που μπορεί να προκαλέσουν εισροές κεφαλαίων από παθητικά funds, σημειώνω ότι θα αυξηθεί η στάθμιση της Jumbo (σε 1 από 0,8855970), του ΟΠΑΠ (σε 0,85852740 από 0.8217020), του ΟΤΕ (0,5910910 από 0,5028290) και της Coca Cola HBC (0,3612070 από 0,3133690).
  • Δεν είναι και πολύ αισιόδοξος ο οίκος Moody's για συνέχιση του ράλι των αμερικανικών μετοχών. Όπως τονίζει, την τελευταία τριετία ο μέσος ρυθμός αύξησης της κεφαλαιοποίησης της αγοράς ήταν 12,6%, αλλά το 2021 θα πέσει πολύ χαμηλότερα, στο 5%. Δύο είναι οι λόγοι που θα κόψουν ταχύτητα οι «ταύροι» της Wall Street, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης: οι αποτιμήσεις είναι πια πολύ πλούσιες, ενσωματώνοντας τα περισσότερα καλά σενάρια για τα εταιρικά κέρδη του 2021, ενώ τον επόμενο χρόνο αναμένεται να αυξηθούν οι αποδόσεις των κρατικών και των εταιρικών ομολόγων. Αυτά λέει η λογική της οικονομικής ανάλυσης, αλλά πάντα στις αγορές υπάρχει και παράγοντας της ανθρώπινης υπερβολής. Του irrational exuberance, για να θυμηθούμε και τον πρώην διοικητή της Fed, Άλαν Γκρίσπαν.
  • Κάτι σαν παιχνίδι με διακόπτη on – off θυμίζει η λειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος της Jumbo. Άνοιξε πάλι χθες ύστερα από πολυήμερη διακοπή, αλλά το βράδυ όσοι έμπαιναν να κάνουν παραγγελίες έβρισκαν το μήνυμα: «Αγαπητοί φίλοι του JUMBO, το ηλεκτρονικό μας κατάστημα αυτή την στιγμή δεν δέχεται παραγγελίες, παρακαλώ προσπαθήστε αύριο». Κάπως έτσι, η αγορά ενός παιχνιδιού από το μεγαλύτερο παιχνιδάδικο της χώρας έχει μετατραπεί σε παιχνίδι τύχης και υπομονής, με αβέβαιη έκβαση για τους πελάτες. Πάντως, η αγορά δεν περίμενε και πολλά από την επαναλειτουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος (χωρίς click away, επειδή, όπως λέει και ο Απ. Βακάκης είναι μια μέθοδος πωλήσεων για τους απελπισμένους). Η μετοχή έχασε χθες 1,48% και υποχώρησε στα 14 ευρώ, σε απόσταση 8% από το υψηλό του μήνα (15,22 ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου).
  • Παρά την κρίση, στις εφορίες δεν είδαν να εμφανίζεται ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω». Όπως έλεγε χθες ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, η μείωση των φορολογικών εσόδων είναι μεν πολύ μεγάλη (16% χαμηλότερα από το 2019), αλλά τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι μειωμένα, από 6,4 σε 5 δισ. ευρώ. Πολλές επιχειρήσεις, μάλιστα, αξιοποίησαν μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έλαβαν, για να πληρώσουν φόρους. Είναι ελαφρώς οξύμωρο να δανείζει κάποιον το κράτος για να τα παίρνει πάλι πίσω ως πληρωμή φόρων. Δείχνει, όμως επίσης, όπως επισήμανε και ο κ. Πιτσιλής, ότι έχει εμπεδωθεί αρκετά η φορολογική υπευθυνότητα, ή, όπως το λένε οι φίλοι μας στους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, έχει βελτιωθεί η κουλτούρα πληρωμών.
  • Καλά όλα αυτά τα σημάδια, να δούμε όμως και το 2021, όταν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα βγαίνουν από το τούνελ αυτής της νέας κρίσης, αν θα στέκονται στα πόδια τους αρκετά καλά, ώστε να συνεχίσουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η άλλη όψη της πράσινης μετάβασης, οι πιέσεις για τη Βασιλεία ΙΙΙ και το «βαρύ» ΧΑ

Γιατί οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες θέλουν να αποτρέψουν αλλαγές στη Βασιλεία ΙΙΙ, το υψηλό κόστος της πράσινης μετάβασης, ο εγκλωβισμός Τσίπρα στα καμώματα Πολάκη και η «χαμηλή πτήση» του ΧΑ παρά την «απογείωση» της οικονομίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το παρασκήνιο με την Εθνική Ασφαλιστική, οι κραδασμοί στις αγορές και η «χάρτινη» ΑΑΔΕ

Το κλεισμένο deal με το CVC και η αναμονή υπογραφών από το ΤΧΣ, η πορεία του ΧΑ εν μέσω πιέσεων στις αγορές από το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, η λατρεία της εφορίας για άχρηστα χαρτιά και ο νόμος με τις 77 αποφάσεις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η φυγή ξένων από το ΧΑ, τα «γερμανικά» του Στουρνάρα και η εκτίναξη της Aegean

Η μεγάλη εκροή κεφαλαίων από την Αθήνα εν μέσω πανδημίας, οι δηλώσεις του Γ. Στουρνάρα στην Handelsblatt, η άνοδος και οι κίνδυνοι για τη μετοχή της Aegean και τα 160 εκατ. πρόσθετων κερδών της Mytilineos από τις ΑΠΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι ενστάσεις των τραπεζών στις δηλώσεις Στουρνάρα και η πασαρέλα για το Υπερταμείο

Η τελική διαπραγμάτευση για το Galaxy, το πρόβλημα που δεν επιτρέπει στην Jumbo να λειτουργήσει με click away, οι νέες σωτήριες ιδέες του Γιάνη και η περίεργη λεπτομέρεια στο deal για το 18,3% της Ελλάκτωρ.