ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μιχάλης Χρυσοχοιδης
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο αγανακτισμένος υπουργός, η bad bank του Σωκράτη και το Galaxy

Η αρχιτεκτονική του deal της Intralot με τους ομολογιούχους, η επένδυση της ΓΕΚ Τέρνα στην Optima, τα τελευταία μέτρα της διαδρομής για τη μεγάλη τιτλοποίηση της Alpha Bank και η πλήρης απουσία αστυνόμευσης σε κεντρικό σταθμό του μετρό.
  • Σημαντική πρόοδος έχει πραγματοποιηθεί στις επαφές των επιτελών της Alpha Bank και της Davidson Kempner και δεν αργεί η ολοκλήρωση του project Galaxy, project το οποίο έχει απορροφήσει μεγάλο μέρος της ενέργειας και του χρόνου των ανθρώπων της τράπεζας.
  • Σημειώνεται ότι η γνωστοποίηση που πραγματοποιήθηκε σε κυριακάτικα φύλλα εφημερίδων περί διαβίβασης προσωπικών δεδομένων εντάσσεται στα... προαπαιτούμενα για την συναλλαγή.
  • Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα αποτελέσει μεγάλο βήμα για την επαναφορά της τράπεζας στην τραπεζική κανονικότητα, καθώς με τη συναλλαγή θα περιορίσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα από 29% που είναι σήμερα στο 13%, βάζοντας πλώρη για μονοψήφιο νούμερο.
  • Από αλλού την περιμέναμε την bad bank, από αλλού μας ήρθε. Διότι το deal της Intralot με τους ομολογιούχους, super deal του Σωκράτη όπως το χαρακτηρίζουν κάποιοι έμπειροι αναλυτές, θυμίζει τη δομή της διάσπασης σε «καλό» και «κακό» κομμάτι, όπου το καλό κομμάτι πήρε και όλο το χρέος, με discount φυσικά. Οι ομολογιούχοι θα ανταλλάξουν τις ομολογίες τους με νέες λαμβάνοντας παράλληλα και μετοχές με δέλεαρ φυσικά το διαμάντι του στέμματος της Intralot, τις δραστηριότητες στις ΗΠΑ.  Το «κακό» κομμάτι θα περιοριστεί με τη διαχείριση των λιγότερο ελκυστικών αγορών και, κάπως έτσι, «κλείνει» η μεγάλη περιπέτεια της Intralot.
  • Η μετοχή της εταιρίας έκλεισε χθες στο +20% στον απόηχο της συμφωνίας με τους ομολογιούχους, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του ομολόγου που από το 53,5% έκανε άλμα στο 71,6%.
  • Σε περίπου 4 εκατ. ευρώ ανέρχεται η επένδυση της ΓΕΚ Τέρνα στην Optima Bank, μέσω της συμμετοχής της στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Σημειώνω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα συμμετέχει σε αύξηση κεφαλαίου τράπεζας, καθώς, στο παρελθόν συμμετείχε σε αυξήσεις κεφαλαίου συστημικών τραπεζών στο πλαίσιο των ανακεφαλαιοποιήσεων, σε μια λογική συμβολής στην προσπάθεια στήριξης του τραπεζικού συστήματος.
  • Δεν κράτησε, για άλλη μια συνεδρίαση, τα σημαντικά αρχικά κέρδη (+1,12%) που αποκόμιζε ο Γενικός Δείκτης, με την αγορά να κλείνει τελικά με σημαντικές απώλειες (-1,02%) στο χαμηλότερο σημείο της ημέρας. Φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι σκεπτικιστές που επισημαίνουν εδώ και μέρες τα σημάδια κόπωσης της αγοράς, εκτιμώντας ως πιθανότερη εξέλιξη μια διόρθωση των τιμών προς τις 780 μονάδες.
  • Αντί να απολογηθεί, αντί να ζητήσει συγνώμη για το πώς ένας πολίτης ξυλοκοπήθηκε άγρια στο σταθμό του μετρό στην Ομόνοια, έναν από τους πιο κεντρικούς σταθμούς της πρωτεύουσας, αντί να αναλάβει την ευθύνη και να υποσχεθεί μέτρα για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο μέρα μεσημέρι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης εμφανίστηκε αγανακτισμένος χαρακτηρίζοντας τους θύτες κτήνη και λέγοντας ότι θα συλληφθούν και θα παραδοθούν στη δικαιοσύνη.
  • Με συγχωρείτε κύριε υπουργέ, ο Σταθμός της Ομόνοιας δεν φυλάσσεται; Δεν υπάρχουν κάμερες; Δεν υπάρχει κάποιος να κοιτά αυτές τις κάμερες; Δεν υπάρχει ασφάλεια στον Σταθμό; Δεν υπάρχουν (επαναλαμβάνω: σε έναν από τους πιο κεντρικούς σταθμούς της πόλης) σχέδια για την αντιμετώπιση εγκληματικών δράσεων; Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αστυνομικής επέμβασης σε έναν σταθμό όπου χιλιάδες άτομα περνάνε καθημερινά; Και μήπως αντί να κάνετε υπουργέ μου προσλήψεις, όπως για παράδειγμα τους 1.000 ειδικούς φρουρούς που θα φυλάνε τα πανεπιστήμια, να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία, όπως γίνεται παντού στο κόσμο;

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mitsotakis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μήνυμα Μητσοτάκη, η αλλαγή ταχύτητας του ΤΑΙΠΕΔ και η αισιοδοξία Ψάλτη

Τι σημαίνει για την αγορά η δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν θα ξανακλείσει η χώρα, πώς επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, ποια μοναδική ευκαιρία βλέπει ο Β. Ψάλτης, πώς κρίνει η Moody's την αύξηση της Alpha Bank και το σταυρόλεξο της Intralot.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα «ζεστά ψωμάκια» της Alpha Bank, η εφημερίδα... Rolls Royce και η υπομονή της ΕΚΤ

Τι είπε ο Δ. Μελλισανίδης για τη Ναυτεμπορική στους εργαζόμενους, η πολύ θετική υποδοχή της αναπτυξιακής αύξησης της Alpha Bank, ο ακατανόητος καλπασμός της Attica Bank, η αλλαγή έδρας της Ιντραλότ και τα όρια της ΕΚΤ στις αγορές ελληνικών ομολόγων.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
Σωκράτης Λαζαρίδης, ΕΧΑΕ
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επίμονη εκλογολογία, το ομόλογο της Alpha και ο θόρυβος για Σ. Λαζαρίδη

Γιατί ο πρωθυπουργός επιμένει περί εξάντλησης της συνταγματικής θητείας, «ανοίγει» αύριο το βιβλίο για το ομόλογο της Alpha, ο θόρυβος περί κυβερνητικής εμπλοκής στην ΕΧΑΕ, τα αίτια της καχεξίας του Γενικού Δείκτη και η «έκρηξη» της ΤτΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η εβδομάδα του ΤΑΙΠΕΔ, το «κρυφό» asset της ΔΕΗ και τα stock options της Εθνικής

Η αγωνία για την τελική φάση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ Υποδομών, ο κούκος που δεν έφερε την άνοιξη στο ΧΑ, το δίκτυο οπτικών ινών που θα μείνει στη ΔΕΗ και το αυστηρό πλαίσιο για τη διανομή μετοχών από την Εθνική.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.