ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Οι αλλαγές γενικών γραμματέων, οι ανακοινώσεις της Mytilineos και η GameStop

Η «πασαρέλα» υποψηφίων στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η γρήγορη ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τη Mytilineos και οι νεαροί μικροεπενδυτές που «καίγονται» από το -60% της GameStop.
 • Σε κάθε ανασχηματισμό οι αλλαγές και μετακινήσεις υπουργών και υφυπουργών πυροδοτούν, σε δεύτερο χρόνο, εκτεταμένες αλλαγές και μετακινήσεις στελεχών και στα χαμηλότερα επίπεδα διοίκησης των υπουργείων.
 • Έτσι και τώρα, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης έχει ανοίξει η κουβέντα για αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων υπουργείων και, μάλιστα, πολλοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε εκτεταμένες σχετικές αλλαγές. Η στήλη δεν έχει άποψη για την ακρίβεια των εκτιμήσεων αυτών, ωστόσο μπορεί να μεταφέρει με αρκετή ασφάλεια ότι ήδη «ψήνεται» η πρώτη αλλαγή: στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
 • Αυτή η βεβαιότητα εδράζεται στο γεγονός ότι έχει ήδη ξεκινήσει η σχετική «πασαρέλα» με τους υποψήφιους για τη θέση του γενικού γραμματέα Μεταφορών. Άσπονδοι φίλοι του Ν. Σταθόπουλου αναφέρουν ότι, παρά τις μεγάλες προσδοκίες για την αποτελεσματικότερη κινητοποίηση και αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων, δεδομένων των υψηλών περγαμηνών του κ. Σταθόπουλου, αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν στην πράξη.
 • Τη διαβεβαίωση ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δώσει το «πράσινο φως» για τη σύγκληση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αναλυτική συζήτηση και ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με την πορεία του «Ηρακλή», τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και την bad bank έδωσε χθες ο Σταύρος Καλογιάννης, πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών. Η διαβεβαίωση ήρθε μετά από σχετικό «τζαρτζάρισμα» στη Βουλή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη και τον Κώστα Σκανδαλίδη. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε σχετικό αίτημα.
 • Πολλά και σημαντικά τα επιχειρηματικά σχήματα που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ. Ωστόσο, μεταξύ ενδιαφέροντος και δέσμευσης υπάρχει μια κάποια απόσταση. Ή, για να το θέσουμε αλλιώς «το να συμπληρώσεις μια επιταγή είναι που κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια συζήτηση και μια δέσμευση». Η διαδικασία που ακολουθείται δίνει στους ενδιαφερόμενους επενδυτές τη δυνατότητα πρόσβασης στα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ χωρίς βάρη και δεσμεύσεις. Μεταξύ των 6 που εκδήλωσαν ενδιαφέρον κάποιοι ενδιαφέρονται, κάποιοι ήθελαν να ρίξουν μια καλύτερη ματιά στο τι εστί Λάρκο, άλλοι ήθελαν να δουν τι θα αποκτήσει αν κάποιος αποκτήσει τη ΛΑΡΚΟ κ.ο.κ..
 • Ωστόσο, στα δυο κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΛΑΡΚΟ (και κατ' επέκταση για την προσέλκυση επενδυτή), δηλαδή το κόστος της ενέργειας και τη διαχείριση των σοβαρών περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η εταιρία, δεν φαίνεται ούτε να υπάρχουν απαντήσεις, ούτε να έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να αισθανθούν μια κάποια ασφάλεια για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα δύο αυτά θέματα την επόμενη ημέρα.
 • Παρεμπιπτόντως, όλοι αυτοί που αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες στα βουνά, για τις ανεμογεννήτριες στα νησιά, τα φωτοβολταϊκά στα χωράφια, τα φωτοβολταϊκά στις λίμνες κ.λπ., κοινότητες, μοναχές, οικολόγοι και βουλευτές, πώς παρακολουθούν απαθείς και αδιάφοροι τη βαριά ρύπανση του Ευβοϊκού Κόλπου που προκαλεί εδώ και δεκαετίες η ΛΑΡΚΟ; Πώς το αντέχει η ευαίσθητη ψυχή τους;
 • Αύριο θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2020 η Mytilineos, εισάγοντας και στην Ελλάδα την αυτονόητη στο εξωτερικό πρακτική της γρήγορης ανακοίνωσης των μεγεθών των επιχειρήσεων, αμέσως μετά το τέλος της χρήσης ή της περιόδου. Διότι με τις δυνατότητες που δίνει πια η τεχνολογία, γιατί να απαιτούνται μήνες για την παρουσίαση των λογιστικών καταστάσεων; Κάποιος έπρεπε να κάνει την αρχή, διότι στη χώρα μας τα περισσότερα λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο, με τη μεγάλη πλειοψηφία των εισηγμένων να περιμένουν την προτελευταία και τελευταία ημέρα της σχετικής προθεσμίας για να ανακοινώσουν αποτελέσματα, λες και ζούμε στη δεκαετία του 1970, όταν τα βιβλία τηρούνταν χειρόγραφα.
 • Αυτή δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση: η ποιότητα της πληροφόρησης που παρέχουν οι εισηγμένες για τα οικονομικά τους στοιχεία σχετίζεται με την αποτίμησή τους. Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Οικονομικό Δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι οι εταιρείες που παρέχουν καλύτερη πληροφόρηση κερδίζουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και έχουν, κατά κανόνα, υψηλότερες αποτιμήσεις.
 • Καταστροφική ήταν η χθεσινή συνεδρίαση στη Νέα Υόρκη για τους «επαναστάτες», νεαρούς μικροεπενδυτές της GameStop, που πίστευαν ότι, αν την «απογείωναν» με συντονισμένες αγορές, χρησιμοποιώντας τις οικονομίες τους, θα κατάφερναν να «κάψουν» όσα hedge funds διατηρούσαν θέσεις short και, κατ’ επέκταση, να χτυπήσουν τη Wall Street. Οι νεαροί πανηγύρισαν μερικές νίκες, όσο η μετοχή έκανε την «τρελή» πορεία από τα 20 στα 467 δολάρια και, πράγματι, «κάηκαν» αρκετοί short. Χθες, όμως, η μετοχή «γκρεμίστηκε» κατά 60%, υποχωρώντας στα 135 δολ. και οι νεαροί μικροεπενδυτές που επέμεναν να αγοράζουν τις τελευταίες ημέρες βρέθηκαν… ζεματισμένοι.
 • Το σπάσιμο της φούσκας δεν ήταν έκπληξη για όσους διατηρούν την κοινή λογική. Στους νεαρούς θιασώτες της GameStop, όμως, οι χθεσινές, δραματικές εξελίξεις προκάλεσαν σύγχυση, όπως φαίνεται από τις αναρτήσεις που έγιναν χθες το βράδυ στην ομάδα wallstreetbets του Reddit. Άλλος βροντοφώναζε «Κρατήστε τη γραμμή»! (μετάφραση: «μην πουλάτε τις μετοχές σας») και αναρτούσε φωτογραφία του Μπελ Γκίμπσον από το Braveheart, άλλος εξέφραζε θλίψη και αναρωτιόταν αν ήλθε το τέλος, άλλος προσπαθούσε με αμφίβολης ποιότητας τεχνική ανάλυση, αναμεμειγμένη με θεωρίες συνωμοσίας, να πείσει ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι short θα υποχρεωθούν να κλείσουν θέσεις και με τις αγορές που θα κάνουν η μετοχή θα «απογειωθεί» πάλι. Θα ήταν αστεία όλα αυτά, αν πίσω από αυτές τις αναρτήσεις δεν βρίσκονταν νέοι άνθρωποι που χάνουν τις οικονομίες τους ή κινδυνεύουν να βρεθούν χρεωμένοι, επειδή παρασύρθηκαν από ανόητες θεωρίες. Δυστυχώς, όμως, όπως λένε στην Αμερική, «ο ανόητος άνθρωπος και τα χρήματά του εύκολα χωρίζουν».

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μεγάλο ενεργειακό διαζύγιο και ο «πονοκέφαλος» για την εθελουσία της Πειραιώς

Η τελική διαπραγμάτευση ΔΕΗ - Mytilineos, ο προβληματισμός των τραπεζικών διοικήσεων για τους γενναιόδωρους όρους της εθελουσίας στην Πειραιώς και το «λεφτά δεν υπάρχουν» του Α. Γεωργιάδη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι επενδυτές της Alpha Bank, το ραντεβού για Ελλάκτωρ και το «ζέσταμα» Αβραμόπουλου

Τα σενάρια για τον Τζον Πόλσον, το ολλανδικό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η συνάντηση Μπουλούτα - εφοπλιστών και η επάνοδος Αβραμόπουλου στα φώτα της δημοσιότητας.