ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Alpha Bank Βασίλειος Ψάλτης. Πηγή: Alpha Bank

Η ολονυκτία στην Alpha Bank, η αντίδραση της ΤΕΝΕΡΓ και ο Άρειος Πάγος

Οι μαραθώνιες, εξ αποστάσεως διαπραγματεύσεις για το Galaxy, η ισχυρή ανάκαμψη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά τις πιέσεις λόγω Τέξας και η συνταγματικότητα του νόμου για την απιστία τραπεζιτών.
  • Μεγάλη ημέρα χθες για την Alpha Bank με την υπογραφή της δεσμευτικής συμφωνίας με την Davidson Kempner, ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη ήταν η… νύχτα. Από το μεσάνυχτα της Κυριακής μέχρι το ξημέρωμα της Δευτέρας, το επιτελείο της Alpha Bank βρέθηκε στο κεντρικό κτήριο διοίκησης, στην oδό Σταδίου, για τις τελευταίες διαπραγματεύσεις προκειμένου να κλείσει το deal. Προηγήθηκαν αρκετές ακόμα ολονυκτίες πριν φτάσουμε στη συμφωνία, ενώ όπως μεταφέρουν άνθρωποι της Alpha Bank πρόκειται για την πρώτη συναλλαγή τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας που πραγματοποιήθηκε εξαρχής από απόσταση λόγω των περιορισμών της πανδημίας.
  • Οι τελικές υπογραφές έπεσαν πολύ νωρίς χθες το πρωί και ακολούθησε η ανακοίνωση της δεσμευτικής συμφωνίας, ενώ στις 10:00 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση επενδυτών και αναλυτών. Περισσότεροι από 40 επαγγελματίες συμμετείχαν στο call, για την συμφωνία με την Davidson Kempner. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής, μετά την λήψη των σχετικών εγκρίσεων, αναμένεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 ενώ περί τα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου θα ολοκληρωθεί το hive-down.
  • Με το project Galaxy, η διοίκηση Β. Ψάλτη πραγματοποιεί ένα άλμα για την επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα (επιτυγχάνει τη μείωση των NPEs κατά -62%), ωστόσο, η συναλλαγή, παραφράζοντας έναν μεγάλο «δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας, ούτε καν την αρχή του τέλους. Ίσως είναι το τέλος της αρχής». Έτσι η διοίκηση της τράπεζας εργάζεται ήδη εντατικά στο επόμενο project που αφορά την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, ώστε να αυξηθεί η δύναμη πυρός για τις επόμενες κινήσεις μείωσης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
  • Αντέδρασε η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά τη «βύθιση» της Παρασκευής και την μάλλον νευρική αντίδραση των επενδυτών, που φοβήθηκαν για τα χειρότερα εξαιτίας της αιφνίδιας κρίσης που πυροδότησε η κακοκαιρία στο Τέξας. Αν και η μετοχή ξεκίνησε με νέες σημαντικές απώλειες, διολίσθησε στα 11,88 ευρώ (-3,41%) τελικά έκλεισε με κέρδη +3,25% στα 12,7 ευρώ, ενώ οι συναλλαγές ανήλθαν στα 15,6 εκατ. ευρώ.
  • Περιττό να σημειώσουμε ότι πολλοί θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία την υπόθεση, ελπίζοντας ότι θα υπάρξει μια λύση, που ακόμα και αν επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στην εταιρία, αυτό δεν θα είναι τέτοιο που να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της επένδυσης στο Τέξας.
  • Όλα δείχνουν ότι κλείνει ευνοϊκά για τις τράπεζες το ζήτημα με το άρθρο 405 του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά την απιστία τραπεζικών στελεχών. Με βούλευμα που εξέδωσε το ΣΤ Τμήμα του Αρείου Πάγου κρίνεται ομόφωνα συνταγματικό το επίμαχο άρθρο προκαλώντας ανακούφιση σε πολλούς. Πάντως αρκετοί σημειώνουν ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει οριστικά, καθώς υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις για την αλλαγή σε δικαστικούς κύκλους, ενώ η οριστική κρίση θα έλθει από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.
  • Προσδοκίες δημιούργησε χθες η ανοδική αντίδραση που βγήκε στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να περνά σε θετικό πρόσημο μετά τις 11.30, με την Alpha Bank (+4%) και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να δίνουν τον τόνο. Η ανοδική κίνηση της αγοράς και μάλιστα σε μια ημέρα όπου στην Ευρώπη σημειωνόνταν πτώση θύμισε λίγο το ανοδικό ξέσπασμα των τελευταίων εβδομάδων του 2020, ωστόσο δεν είχε διάρκεια. Σταδιακά οι τιμές διολίσθησαν με τον Γενικό Δείκτη να χάνει τα κέρδη και να κλείνει στο μηδέν.
  • Με τις τράπεζες απονευρωμένες, καθώς η εκκρεμότητα στο θέμα της αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί μεγάλο «βαρίδι», και πολλά blue chips εμφανώς «κουρασμένα», δύσκολα θα δούμε σπουδαία πράγματα στην αγορά βραχυχρόνια.

[email protected]

  • Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Δικαστές σε ιδεολογική σύγχυση και η κρίσιμη εβδομάδα για το ΧΑ

Οι δικαστές που θέλουν πλήρη αναστολή λειτουργίας στα δικαστήρια, αλλά όχι και απαγόρευση στις πορείες και η κατάκτηση υψηλότερων επιπέδων από το Χρηματιστήριο μετά τις ανακοινώσεις για το εμβόλιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η DG Comp στα ΕΛΤΑ, τα παράλογα της Πειραιώς και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί

Το γεύμα και η συμφωνία απόψεων Μητσοτάκη - Στουρνάρα, οι πανηγυρισμοί κυβερνητικών στελεχών για την ΑΜΚ της Πειραιώς, γιατί η DG Comp «σκαλίζει» την αύξηση των ΕΛΤΑ, το ακατανόητο +29,95% της Πειραιώς και το τσουρούφλισμα των πρωινών αγοραστών.