ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:09:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Το παρασκήνιο με την Εθνική Ασφαλιστική, οι κραδασμοί στις αγορές και η «χάρτινη» ΑΑΔΕ

Το κλεισμένο deal με το CVC και η αναμονή υπογραφών από το ΤΧΣ, η πορεία του ΧΑ εν μέσω πιέσεων στις αγορές από το 10ετές αμερικανικό ομόλογο, η λατρεία της εφορίας για άχρηστα χαρτιά και ο νόμος με τις 77 αποφάσεις.
 • Δεν ήταν λευκός ούτε χθες ο καπνός, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες, για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC. Σύμφωνα με πληροφορίες, από πηγές που βρίσκονται κοντά στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, χθες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έδωσε το πράσινο φως -και μάλιστα ομόφωνα- για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στον μοναδικό υποψήφιο αγοραστή. Έτσι, τονίζουν, εκτός απροόπτου μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε τις τελικές ανακοινώσεις και αφού στο μεταξύ τοποθετηθεί και ο βασικός μέτοχος, το ΤΧΣ, υπέρ της πώλησης στο αμερικανικό fund.
 • Δύο μόνο παρατηρήσεις: Σε διάστημα λίγων εβδομάδων, η ιστορία έχει δείξει ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν. Και, δεύτερον, θα περίμενε κανείς, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια προσπαθειών (και αρκετές χωρίς προηγούμενο αστοχίες), κάποια πράγματα, όπως η συγκατάθεση του μετόχου, να έχουν συζητηθεί και αποφασιστεί παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις με το CVC. Δεν θα ήταν καλύτερα έτσι, ώστε να μην φτάνουμε στο παρά πέντε και οι γραφειοκράτες του ΤΧΣ (που φιλοδοξούν να γίνουν κανονικοί επενδυτές) να φοβούνται να υπογράψουν, περιμένοντας ειδικές ρυθμίσεις για προστασία από διώξεις, με κίνδυνο να τιναχτεί η συμφωνία στον αέρα; Θα λέγαμε κάτι για διαδικασίες, διαφάνεια και σεβασμό μετόχων – επενδυτών, αλλά δεν έχει και πολύ νόημα.
 • Σημειωτέον δε ότι η νέα καθυστέρηση φέρνει τη διαδικασία σε εντελώς οριακό σημείο, αφού ήδη η τελευταία προθεσμία που είχε δώσει η Κομισιόν έχει λήξει στο τέλος του 2020 και άτυπα παρατάθηκε ως το τέλος Φεβρουαρίου. Ούτε λόγος, βέβαια, για νέα παράταση από τις Βρυξέλλες, που απλώς δείχνουν ανοχή για λίγες ακόμη εβδομάδες.
 • Πάνω που πήγαμε να χαμογελάσουμε, με την εγχώρια αγορά να παρουσιάζει χθες ζωντάνια –μόνο 3 από τις 26 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν στο «κόκκινο»- και η «βουτιά» στη Νέα Υόρκη, δημιουργεί νέα ανησυχία. Ασφαλώς η εγχώρια αγορά δεν μπορεί να αποσυνδεθεί τελείως από το κλίμα και την πορεία των ξένων αγορών, ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε τα εξής δύο σημεία: α) Η Ευρώπη παρακολουθεί με… κιάλια την πορεία των δεικτών της Wall Street, β) η Ελλάδα παρακολουθεί με τηλεσκόπιο την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.
 • Οπότε, αν τα αισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό επιβεβαιωθούν και έρθουν στην πορεία και νέα απτά στοιχεία, σε συνδυασμό και με την πρόοδο των εμβολιασμών, δεν είναι διόλου απίθανο να δούμε την εγχώρια αγορά να αυτονομείται, καλύπτοντας κάπως την τεράστια απόσταση που την χωρίζει από τις διεθνείς αγορές.
 • Κατά την άποψη της στήλης, μεγάλα ορόσημα θα αποτελέσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Aegean. Για την τελευταία ακούγεται έντονα στην αγορά ότι το ποσό της αύξησης μπορεί να είναι μεγαλύτερο από τα 60 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η συμφωνία με την Κομισιόν.
 • Για τα διεθνή χρηματιστήρια, πάντως, η νέα απειλή είναι μία: το 10ετές αμερικανικό ομόλογο. Όσο η απόδοση του κορυφαίου ομολόγου της παγκόσμιας αγοράς ανεβαίνει, τόσο περισσότερο θα «ζορίζουν» τα πράγματα για τις μετοχές και ιδιαίτερα για όσες έχουν υψηλές αποτιμήσεις (βλ. κλάδος τεχνολογίας στις ΗΠΑ), ή θεωρούνται υψηλού κινδύνου (βλ. αναδυόμενες αγορές, στις οποίες, δυστυχώς, κατατάσσεται και η ελληνική). Το 10ετές ομόλογο χθες έδωσε πολύ άσχημα «σήματα», καθώς η απόδοσή του ξεπέρασε το 1,50% και βρέθηκε, για πρώτη φορά, στο επίπεδο που βρισκόταν τον Φεβρουάριο του 2020, πριν ξεσπάσει η πανδημία και η απόδοσή του κατρακυλήσει σε ιστορικό χαμηλό.
 • Υπερηφανεύεται ο Γιώργος Πιτσιλής για τις επιτυχίες της ΑΑΔΕ στην παροχή ψηφιακών υπηρεσιών -που δεν είναι λίγες. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες… αθεράπευτα «χάρτινες» και αρτηριοσκληρωτικά γραφειοκρατικές διαδικασίες στις συναλλαγές του πολίτη με την εφορία, που χαλάνε όλη την εικόνα.
 • Για παράδειγμα, αν κάποιος περιμένει επιστροφή φόρου εισοδήματος, παίρνει και ένα ραβασάκι από την εφορία που τον καλεί να την επισκεφθεί για να προσκομίσει ένα πιστοποιητικό από την τράπεζα που θα αναγράφει το IBAN του λογαριασμού. Πέραν του ότι η επίσκεψη στην εφορία σε καιρό περιοριστικών μέτρων έχει εξαιρετικά υψηλό δείκτη δυσκολίας, πρόκειται για μια διαδικασία εντελώς άχρηστη: το έγγραφο θαυμάσια μπορεί να σταλεί με ένα mail με μηδενική ταλαιπωρία για όλους.
 • Εκτός αυτού, σε πολλές περιπτώσεις οι φορολογούμενοι καλούνται να επιβεβαιώσουν το IBAN, ενώ ήδη το έχουν αναγράψει τόσο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, όσο και στα στοιχεία μητρώου του Taxis. Πόσες, άραγε, επιβεβαιώσεις μπορεί να χρειάζεται ένα IBAN;
 • Εκτός και αν όλα αυτά γίνονται επειδή ισχύει και εδώ ο άγραφος νόμος των ψηφιακών υπηρεσιών της εφορίας: όλα είναι απλά και ηλεκτρονικά όταν πρόκειται ο φορολογούμενος να πληρώσει, όλα γίνονται δύσκολα και «χάρτινα», όταν πρόκειται να του επιστρέψουν φόρο.
 • Αν δίνονταν βραβεία για αντίσταση σε μεταρρυθμίσεις, σίγουρα το πρώτο βραβείο θα πήγαινε στη Δικαιοσύνη. Άλλη μια φορά διαβάζουμε σε έκθεση εποπτείας των Θεσμών πώς καταφέρνει το δικαστικό σύστημα της χώρας να αντιστέκεται σε αυτονόητες, για τις περισσότερες χώρες, αλλαγές. Με νόμο του 2019 έγινε υποχρεωτική η ηλεκτρονική καταχώρηση όλων των εγγράφων στα διοικητικά δικαστήρια από την 1η Ιανουαρίου του 2020. Έγινε; Όχι ακριβώς. Η πρόοδος ήταν ελάχιστη και, τον Δεκέμβριο του 2020, άλλαξε ο νόμος και καταργήθηκε η καθορισμένη ημερομηνία μετάβασης στα ψηφιακά έγγραφα. Έτσι, προβλέπεται πλέον ότι κάθε δικαστήριο θα υιοθετεί την ψηφιακή καταχώρηση εγγράφων όταν θα διαθέτει αντίστοιχη υποδομή και εκπαιδευμένο προσωπικό. Οι τεχνοκράτες των Θεσμών εκφράζουν αρκετά έντονη δυσφορία για τις καθυστερήσεις, ζητώντας από την κυβέρνηση να θέσει σε προτεραιότητα τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που εκτός των άλλων αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στις ιδιωτικές επενδύσεις. Αλλά ουδείς φαίνεται να βιάζεται.
 • Μια από τις μοναδικά ελληνικές συνήθειες είναι να ψηφίζονται νόμοι που, για να εφαρμοστούν, χρειάζεται να εκδοθούν αναρίθμητες υπουργικές αποφάσεις. Το είδαμε με τον πτωχευτικό νόμο, που χρειάζεται περισσότερες από πενήντα αποφάσεις, το βλέπουμε πάλι με το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, είχε την υπομονή να μετρήσει ότι χρειάζονται 77 διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις για να εφαρμοστεί -κάποτε...- ο νόμος.. Γιατί, όμως, νομοθετούν με αυτό τον τρόπο οι υπουργοί; Δεν καταλαβαίνουν τι πρόβλημα δημιουργείται; Το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, όμως δεν μπορούν να χάσουν τη... γλύκα που έχει η έκδοση υπουργικών αποφάσεων, οι οποίες τους δίνουν τη δυνατότητα ουσιαστικά να νομοθετούν χωρίς τον ενοχλητικό έλεγχο της Βουλής.

[email protected]

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

stocks, xrimatistiria, agores
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα politics Στουρνάρα, τα on - off στα Jumbo και η περίεργη ημέρα στο ΧΑ

Πώς ο διοικητής της ΤτΕ εξισορρόπησε το «καρφί» στην κυβέρνηση για την bad bank, γιατί «σέρνεται» η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, πότε κλείνει το deal για την Εθνική Ασφαλιστική, τι συμβαίνει με το e-shop των Jumbo και η περίεργη συνεδρίαση στο ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το virtual δικαίωμα προτίμησης της Πειραιώς και οι βολές της Επ. Ανταγωνισμού σε Reggeborgh

Πώς οι παλιοί μέτοχοι της Τρ. Πειραιώς θα έχουν προνομιακή συμμετοχή στην αύξηση, οι 100.000 μετοχές του Χρ. Μεγάλου, τα «καρφιά» της Επ. Ανταγωνισμού για τους Ολλανδούς, το «βαρίδι» της Εθνικής Ασφαλιστικής και η Οδύσσεια ενός επενδυτή.
Ethniki, NBG, Eunikh Trapeza, Ethiniki Trapeza
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «κούρεμα» των εφοπλιστών, το μυστήριο της Aiolos και Εθνική Τράπεζα ή… Επενδύσεων;

Πώς η Εθνική Τράπεζα μετατρέπεται σε εταιρεία... επενδύσεων, το πατατράκ των εφοπλιστών στη συνέλευση της Ελλάκτωρ, ποιος βρίσκεται πίσω από την Aiolos Investor και τα οφέλη της ΕΧΑΕ από την άνοδο του τζίρου.
Εμποριο, Καταστηματα, Μαγαζια
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η έκτακτη συνεδρίαση του MSCI, ο κίνδυνος για το ΧΑ και η επανάσταση των εμπόρων

Η αντίστροφή μέτρηση για το άνοιγμα της αγοράς, τα θετικά νέα της Attica Bank, ο κίνδυνος μιας διεθνούς διόρθωσης των τιμών των μετοχών, ο τρίτος μέτοχος στην ΓΕΚ Τέρνα και η έκτακτη... αναθεώρηση του MSCI.
ellaktor_office
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιχείρηση «Παράκαμψη» της Greenhill και το δάνειο του CVC Capital

Πώς σχεδιάζει η πλευρά των Ολλανδών να ξεπεράσει την αντίσταση των εφοπλιστών στη Συνέλευση, τα δανεικά για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και η πολιτική ένταση για την Πειραιώς.