ΓΔ: 899.16 0.17% Τζίρος: 83.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΕΛΠΕ

Εν αναμονή της «προσγείωσης» της Τρ. Πειραιώς και τα ΕΛΠΕ χωρίς «Πετρέλαια»

Πώς o Κυρ. Πιερρακάκης και το Δημόσιο νίκησαν τη γραφειοκρατία που δεν κατάφερναν να ελέγξουν οι τράπεζες, πώς θα υποδεχθεί η αγορά τις νέες μετοχές της Τρ. Πειραιώς και γιατί τα ΕΛΠΕ ψάχνουν επωνυμία χωρίς «Πετρέλαια».
 • Στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσίασε χθες τη νέα υπηρεσία «Know your Customer» της πλατφόρμας gov.gr ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του υφυπουργού Οικονομικών αρμόδιου για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργου Ζαββού, της Γενικής Γραμματέως της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλας Απαλαγάκη και άλλων κυβερνητικών στελεχών. Με τη νέα υπηρεσία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν στοιχεία και δικαιολογητικά που απαιτούνται για το άνοιγμα λογαριασμού ή να επικαιροποιήσουν στοιχεία που χρειάζεται η τράπεζά τους μέσω των μητρώων του Δημοσίου, δίχως να απαιτείται να πάνε σε υποκατάστημα, να καταθέσουν οποιοδήποτε έγχαρτο πιστοποιητικό, ή να υποβληθούν σε κάποια γραφειοκρατική διαδικασία.
 • Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βήμα, θα γλυτώσουν πολλά δεντράκια και οι πολίτες θα απελευθερωθούν από εντελώς αχρείαστη γραφειοκρατία μεταφέροντας χειροκίνητα τα στοιχεία τους από τον τον Άννα στον Καϊάφα. Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι αυτή η μικρή επανάσταση, για τα ελληνικά μέτρα, γίνεται από το κράτος και τη δημόσια διοίκηση, η οποία για δεκαετίες ήταν ταυτισμένη με τη γραφειοκρατία και την αναποτελεσματικότητα. Το Δημόσιο και ο Κυρ. Πιερρακάκης με την ομάδα του έβαλαν τα γυαλιά στις τράπεζες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν διολισθήσει σε μια μαξιμαλιστική κατάσταση και έχουν μεταμορφωθεί σε πιο γραφειοκράτες και από τους μεγαλύτερους γραφειοκράτες. Οι τράπεζες είχαν οχυρωθεί πίσω από κανόνες και κανονισμούς και άλλαζαν τα φώτα, με τη χαρτούρα και τη γραφειοκρατία, στους πάντες. Έτσι παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές που έχουν πραγματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό, οι τράπεζες δεν μείωσαν τη γραφειοκρατία αλλά την ψηφιοποίησαν, κάνοντας δύσκολη τη ζωή των πελατών τους. Με το Know your Customer και την κρατική παρέμβαση αυτό αλλάζει, απλοποιώντας την καθημερινότητα των πολιτών.
 • Παράλληλα η επικαιροποίηση των στοιχείων μέσω των μητρώων του Δημοσίου αντιμετωπίζει ένα μεγάλο κενό ασφάλειας το οποίο όλοι ήξεραν αλλά δεν ήθελαν να ξέρουν: τις ταυτότητες. Όπως έγραψε το Business Daily πριν λίγες ημέρες «Οι ελληνικές ταυτότητες βασίζονται σήμερα σε τεχνολογία της δεκαετίας του ’60, αντιγράφονται εύκολα και αποτελούν μόνιμο σημείο τριβής με διεθνείς εταίρους όπως οι ΗΠΑ. Επιτήδειοι χρησιμοποιούν πλαστές ελληνικές ταυτότητες για να εκδίδουν ελληνικά διαβατήρια». Με λίγα λόγια ο κάθε επιτήδειος μπορούσε να βγάλει εύκολα μια ελληνική ταυτότητα και είναι περιττό να σημειώσουμε ότι οι επιτήδειοι δεν περιορίζονταν μόνο στα διαβατήρια. Η ευκολία με την οποία ο κάθε απατεώνας μπορούσε να φτιάξει μια ταυτότητα και να παρουσιαστεί στην τράπεζα, ήταν ένας από τους λόγους που οδήγησαν τις τράπεζες στην (εύκολη) λύση της υπερβολικής γραφειοκρατίας.
 • Πλέον με την υπηρεσία Know your Customer θα ξεπεραστεί και το πρόβλημα των ξεπερασμένων ταυτοτήτων, καθώς, όλα αυτά θα πιστοποιούνται από τα μητρώα του Δημοσίου με τη συγκατάθεση του πολίτη.
 • Οι πιο παλιοί θυμούνται τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου, που από το 1998 ονομάζεται Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ). Τώρα έρχεται η ώρα για μια ακόμη ιστορική αλλαγή στη διαδρομή του ομίλου: θα μετατραπεί σε εταιρεία συμμετοχών (holding), αφήνοντας τα διυλιστήρια σε μια από τις θυγατρικές της. Και αναζητείται ήδη μια νέα εταιρική επωνυμία, από την οποία θα λείπει εντελώς η λέξη «Πετρέλαια». Στο πρώτο άκουσμα, μοιάζει σαν ομελέτα χωρίς αβγά, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, εξήγησε αρκετά πειστικά χθες τη λογική πίσω από αυτή την αλλαγή: ο όμιλος πλέον στρέφεται στην πράσινη ενέργεια και δεν είναι εύκολη υπόθεση, για παράδειγμα, να ζητάς χρηματοδότηση για ένα έργο ΑΠΕ, έχοντας στην εταιρική σου επωνυμία τη λέξη «Πετρέλαια». Είπε αρκετά ακόμη ο κ. Σιάμισιης που δείχνουν τον επείγοντα χαρακτήρα αυτής της στροφής στην πράσινη ενέργεια. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «όταν η τιμή των δικαιωμάτων ρύπων έχει ανεβεί στα 50 ευρώ, δεν μπορούμε εμείς απλώς να καθόμαστε και να γυαλίζουμε καμινάδες».
 • Η αγορά, πάντως, υποδέχτηκε με αρκετό ενθουσιασμό τη στρατηγική στροφή των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια. Σε υψηλά έντεκα μηνών και στα 6,20 ευρώ έκλεισε χθες ο τίτλος, καθώς ξέσπασε με άνοδο 5,44% και όγκο 371.148 μετοχές, με φόντο τις εξελίξεις μετασχηματισμού του ομίλου. Ήταν η μόνη μετοχή του Large Cap που κινήθηκε μόνιμα σε θετική τροχιά χθες, ενώ επόμενος στόχος, με βάση την τεχνική ανάλυση, είναι η περιοχή των 6,50 - 6,70 ευρώ.
 • Εκτόξευση συναλλαγών θα σημειωθεί κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ, εξαιτίας της Τράπεζας Πειραιώς. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την πολυαναμενόμενη έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών της τράπεζας, καθώς χθες η Επιτροπή Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδωσε το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαπραγμάτευσής τους στο ΧΑ.
 • Πολλοί, πάρα πολλοί για την ακρίβεια, ήταν αυτοί που μετρούσαν ημέρες για την έναρξη της διαπραγμάτευσης και σήμερα αναμένεται ένας μικρός χαμός από πωλήσεις, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στο πού θα προσγειωθεί η τιμή της μετοχής και ποιο θα είναι το νέο σημείο ισορροπίας.
 • Σημειώνεται ότι στην τιμή του 1,15 ευρώ ανά μετοχή το P/BV αντιστοιχεί σε 0,29, ενώ στην τιμή του 1,4 ευρώ η χρημ. αξία θα διαμορφώνεται σε 1,75 δισ. ευρώ και θα αντιστοιχεί σε 0,36 P/BV, στην τιμή του 1,5 ευρώ η χρημ. αξία θα είναι 1,87 δισ. και το P/BV σε 0,38, στην τιμή του 1,6 ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα είναι 2 δισ. ευρώ και το  P/BV 0,41, στην τιμή του 1,7 ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα φτάνει τα 2,12 δισ. ευρώ και το P/BV στο 0,43 και στην τιμή των 2 ευρώ η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας θα είναι 2,5 δισ. ευρώ και το P/BV θα φτάνει το 0,51.  
 • Πολλοί εγχώριοι αναλυτές εκτιμούν ως δίκαιη αποτίμηση μια τιμή προς λογιστική αξία κοντά στο 0,40 ενώ σε ανάλυσή της η JP Morgan έβαλε τον πήχη της αποτίμησης σε P/BV στη ζώνη 0,30 με 0,35.
 • Χθες, η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έκλεισε στα 2,2 ευρώ, που αντιστοιχεί σε τιμή προς λογιστική αξία κοντά στο 0,56 και οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν πολύ πιθανό ένα -30% σήμερα, με την τιμή να διολισθαίνει προς τα 1,54 ευρώ. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν στα επίπεδα αυτά εκδηλωθεί ισχυρή αγοραστική αντίδραση, αν θα επιχειρηθεί αναρρίχηση προς υψηλότερες τιμές ή αν θα «κλειδώσει» στο limit down.
 • Έκτο διαδοχικό κλείσιμο πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και το τέταρτο σερί στην περιοχή των 910 μονάδων, πιστοποιώντας ότι η αγορά συγκεντρώνει δυνάμεις και συσσωρεύει για πιθανή κίνηση προς τη ζώνη των 930 – 950 μονάδων. Όσο η αγορά κρατάει τις 900-910 μονάδες, τόσο περισσότερο βάζει βάσεις για καλύτερη συνέχεια.
 • Την ώρα που οι αμερικανικοί δείκτες πηγαίνουν από ρεκόρ σε ρεκόρ, η Fed προειδοποιεί για κινδύνους στην αγορά. Στη νέα, εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η αμερικανική κεντρική τράπεζα κάνει λόγο για ευπάθειες που σχετίζονται με τη διάθεση των επενδυτών να αναλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κίνδυνο, την ώρα που οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι «τραβηγμένες» και οι εταιρείες έχουν αυξήσει πολύ την έκθεση σε δανεισμό. Όλα αυτά χρήζουν παρακολούθησης, τονίζει η Fed, επειδή θα μπορούσαν να ενισχύσουν την επίδραση ενός γεγονότος ανατιμολόγησης. Σε απλά ελληνικά, στη Wall Street παρατηρούνται πλέον σοβαρές υπερβολές, που μπορεί να οδηγήσουν σε μια σοβαρή πτώση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πού θα «προσγειωθεί» η μετοχή μετά την αύξηση κεφαλαίου

Σήμερα το Ενημερωτικό Δελτίο, αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών, μέχρι την Παρασκευή οι εγγραφές. Συμμετοχή από Πόλσον, Μυστακίδη, Helikon και ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Tι εκτιμούν αναλυτές για τη μετοχή.
Φωτο: Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αρχαιοελληνικά μαθήματα Στουρνάρα, τα υπερκέρδη των ΕΛΠΕ και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Η μεγάλη επιτυχία ΜΥΤΙΛ - ΕΤΕ, η νευρικότητα για το deal της ΤΕΡΝΕΡΓ, η ξεχωριστή ομιλία Στουρνάρα στα μέλη του SSM, η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να... κρύψουν τα υπερκέρδη, γιατί η ΤτΕ βρίσκει φθηνές τις μετοχές και το call της Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ψάχνοντας λεφτά για μέτρα στήριξης, οι ακριβές ΑΠΕ, οι έρευνες για αέριο και η ΔΕΠΑ

Τα σχέδια για έξοδο στην αγορά ομολόγων μετά το Πάσχα, οι καταγγελίες για ρεύμα από φωτοβολταϊκά με αστρονομικές τιμές, οι «πονοκέφαλοι» στις έρευνες για αέριο και ο γρίφος για τη ΔΕΠΑ με τις πληρωμές σε ρούβλια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αποκαθήλωση Μέρκελ, το λάθος με τον λιγνίτη και τo business plan της Πειραιώς

Το λάθος που έκανε τη Γερμανία όμηρο του Κρεμλίνου, πώς αποδείχτηκε βιαστική η απόφαση για την απολιγνιτοποίηση, η ισχυρή λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, το ιστορικό business plan της Τρ. Πειραιώς και η μεγάλη επένδυση των ΕΛΠΕ στην πράσινη ενέργεια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ενθουσιασμός του Τζ. Ντάιμον, η αποχώρηση Κούτρα, τα χιόνια και το Sofitel

Τι είπε για τον Κ. Μητσοτάκη και το Χρηματιστήριο το αφεντικό της JP Morgan, τα 250 ευρώ τη διανυκτέρευση που ζήτησε η Sofitel από τους ταλαίπωρους εγκλωβισμένους οδηγούς και η σταδιακή αποχώρηση του Δ. Κούτρα από την Intrakat.
Samaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «επίθεση» Σαμαρά σε Μητσοτάκη, τα κέρδη της ΔΕΗ και οι έξι της Attica Bank

Τι κρύβουν οι αιχμές της συνέντευξης του πρώην πρωθυπουργού στα «Νέα», η δύσκολη πραγματικότητα για τα μεγέθη τις ΔΕΗ και οι επενδυτές που έχουν μείνει στο Virtual Data Room της Attica Bank.