ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELPE
Πηγή: Shutterstock

Η αναπάντεχη ήττα της διοίκησης των ΕΛΠΕ και ο πονοκέφαλος των χρηματιστών

Το ξαφνικό «μπλόκο» από το Δημόσιο στις προτάσεις για το καταστατικό, γιατί γκρινιάζουν οι χρηματιστές για την εκκαθάριση, η επένδυση Καράμπελα στον ΑΔΜΗΕ και η «προσωρινή» αναστολή της MLS.
 • Ήταν μια παράξενη, όσο και αναπάντεχη ήττα για τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Είχε προτείνει αλλαγή του καταστατικού, ώστε να πάψει να διορίζει την πλειοψηφία των μελών διοικητικού συμβουλίου το Δημόσιο και να εκλέγονται όλα τα μέλη από τη γενική συνέλευση. Όταν απευθύνθηκε, πριν από λίγες ημέρες, στους δημοσιογράφους για να εξηγήσει τις αλλαγές, ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, μιλούσε περίπου σαν να ήταν τετελεσμένο γεγονός η έγκριση αυτής της αλλαγής από τη γενική συνέλευση. Η δε κυβέρνηση είχε συμφωνήσει απόλυτα με αυτή την πρόταση και οι συναρμόδιοι υπουργοί, Σταϊκούρας και Σκρέκας, την υπερασπίστηκαν με σθένος στη Βουλή, όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για απεμπόληση δικαιωμάτων του Δημοσίου και έφθαναν να κάνουν λόγο, με αρκετές δόσεις υπερβολής, για απιστία.
 • Ενώ όλα έδειχναν ότι η έγκριση των αλλαγών στη χθεσινή συνέλευση θα ήταν μια τυπική διαδικασία, ξαφνικά, την προηγούμενη ημέρα της συνέλευσης, η διοίκηση των ΕΛΠΕ ενημερώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ ότι θα κατέθετε νέα πρόταση, η οποία προβλέπει τον απευθείας διορισμό των 2/5 των μελών της διοίκησης από το Δημόσιο, κάτι που επιτρέπεται από τη νέα νομοθεσία. Η υποβολή αυτής της πρότασης οδήγησε σε αναβολή της γενικής συνέλευσης για τις 28 Μαΐου και κατά πάσα πιθανότητα η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ θα εγκριθεί, αφού ουδείς μπορεί να διανοηθεί ότι θα μπορούσε να ξεσπάσει ένας πόλεμος μετόχων, ανάμεσα στο Δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ) και στον Όμιλο Λάτση.
 • Το ερώτημα που θα προσπαθήσει να απαντήσει η διοίκηση των ΕΛΠΕ, μετά από αυτό το μικρό «στραπατσάρισμα», είναι τι ακριβώς συνέβη και έκανε τέτοια στροφή η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα. Πέραν των σφοδρών αντιδράσεων εργαζομένων (οι οποίοι με το σημερινό καθεστώς διορίζουν δύο μέλη στο Δ.Σ.) αλλά και της αντιπολίτευσης, μια απλή απάντηση που θα μπορούσε να δοθεί είναι η εξής: καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε εύκολα να εξηγήσει γιατί, ενώ θα μπορούσε βάσει του νόμου να διορίζει τα τέσσερα από τα έντεκα μέλη του δ.σ., άφησε αυτό το δικαίωμα να πάει χαμένο. Έστω και λίγο αργά, φαίνεται ότι η κυβέρνηση το κατανόησε και άρον άρον άλλαξε γραμμή, αφήνοντας «στο κρύο» τη διοίκηση των ΕΛΠΕ.
 • Δυσκολίες και πολλά νεύρα προκαλεί σε αρκετές χρηματιστηριακές εταιρείες ο τρόπος κάλυψης του κινδύνου από εντολές από την εκκαθάριση των συναλλαγών του ΧΑ, καθώς απαιτείται η δέσμευση ενός μεγάλου μέρους της αξίας των εντολών που εισέρχονται στο σύστημα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χρηματιστηριακές που έχουν πελάτες ξένους θεσμικούς επενδυτές και οι οποίες διοχετεύουν μεγάλες εντολές στο σύστημα με τις χρηματιστηριακές αρχές να απαιτούν, για λόγους ασφαλείας, να δεσμεύονται – προκαταβάλλονται πολλά εκατομμύρια ευρώ για την περίπτωση που εκτελεστούν οι εντολές. Το 60-70% της καθημερινής ρευστότητας της αγοράς προέρχεται από ξένους επενδυτές, άρα κρίνεται και η ευστάθεια του συστήματος.
 •  Το μοντέλο που έχει επιλεγεί για την εκκαθάριση απαιτεί τόσο την κάλυψη των εκτελεσμένων εντολών (κάτι απολύτως λογικό) όσο και ενός μεγάλου μέρους των εντολών που είναι στο σύστημα και ίσως εκτελεστούν, ίσως όμως και όχι. Δηλαδή, ζητείται προκαταβολικά κάλυψη του δυνητικού κινδύνου εκκαθάρισης που θα δημιουργούσε μια εκτελεσμένη συναλλαγή.
 • Για να μεταφέρουμε το ειδικό αυτό πρόβλημα στα πιο καθημερινά μέτρα είναι σαν να πηγαίνεις στα Ζara και για κάθε ρούχο που κοιτάς ή δοκιμάζεις να σου ζητάνε να πληρώσεις την μισή αξία του ρούχου. Και αν τελικά δεν αγοράσεις το συγκεκριμένο ρούχο να σου επιστρέφουν τα χρήματα στην έξοδο.
 • Ασφαλώς το ΧΑ κάνει πολύ καλά και προφυλάσσεται από τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου, ωστόσο χρησιμοποιεί μια μάλλον ανορθόδοξη πρακτική διεθνώς, μια εύκολη λύση - τυφλοσούρτη που δεν συνδέεται με την πιστοληπτική αξιολόγηση της κάθε ΑΧΕ - εκκαθαριστή. Μια από τις μικρο-διαφοροποιήσεις που δυσκολεύουν την προαγωγή του ΧΑΑ σε ώριμη αγορά.
 • Παράλληλα, δημιουργείται αυξημένος λειτουργικός κίνδυνος, διότι αν υπάρξει κακός συγχρονισμός και υπάρξουν πάρα πολλές εντολές για το σύστημα τότε πολλές χρηματιστηριακές μπορεί να «κλειδωθούν» εκτός συναλλαγών μέχρι να σπεύσουν να καταθέσουν επιπλέον εγγυήσεις και οι πελάτες τους να αποκλειστούν από την εκτέλεση των συναλλαγών τους.
 • Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Γιάννης Καράμπελας, πρώην βουλευτής Βοιωτίας της ΝΔ, αγόρασε την περασμένη εβδομάδα 5.000 μετοχές της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, αξίας 13.250 ευρώ. Κίνηση που δεν συμπεριλαμβανόταν σε κάποιο πακέτο αμοιβής ή άλλη δέσμευση. Προφανώς αυτή η κίνηση δείχνει την προσωπική δέσμευση και εμπιστοσύνη του κ. Καράμπελα στην εταιρεία και τις προοπτικές της.
 • Έκλεισε έναν χρόνο «προσωρινής αναστολής διαπραγμάτευσης» η MLS, επιβεβαιώνοντας τη ρήση ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Η «προσωρινή» αναστολή είχε ανακοινωθεί στις 13 Μαΐου 2020 και, δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης της εταιρείας, πολύ δύσκολα θα δούμε τη μετοχή να επανέρχεται στο ταμπλό.
 • Παράλληλα συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ομολογιούχων, ενώ ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο ισολογισμός του 2019 (και φυσικά ούτε του 2020). Επίσης, φαίνεται πως πλησιάζει η ώρα για να ανακοινωθεί η επιβολή προστίμων από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το ύψος των προστίμων και το όλο σκεπτικό της απόφασης, καθώς θα είναι η πρώτη «μεγάλη απόφαση»… ποινολογίου της νέας διοίκησης της εποπτικής αρχής.
 • Χθες η εταιρεία έστειλε επιστολή προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την οποία υπέγραφε ο νυν CEO Γιώργος Βακάρος, στην οποία προσπαθούσε να διευκρινίσει τους λόγους της (νέας) καθυστέρησης της δημοσίευσης ισολογισμού της χρήσης του 2019 αλλά και του 1ου εξαμήνου του 2020. Μεταξύ των λόγων της καθυστέρησης – πέραν του Covid-19 που καιρό τώρα το αναφέρει η εταιρεία – ήταν «μια σειρά από σημαντικές λογιστικές εκτιμήσεις και υπολογισμούς που επηρεάζουν τα ποσά των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων και την άσκηση κρίσης από το Διοικητικό Συμβούλιο στη διαδικασία εφαρμογής των λογιστικών αρχών της εταιρείας, για τα οποία απαιτήθηκε σημαντικός επιπλέον χρόνος». Παράλληλα, ενημέρωσε πως «στη συνέχεια θα απαιτηθούν 4-6 εβδομάδες για την σύνταξη και τη δημοσίευση της Εξαμηνιαίας Οικονομικής Έκθεσης της περιόδου από 1 Ιανουαρίου 2020 έως 30 Ιουνίου 2020».
 • Άσχημη εντύπωση στην αγορά και πρακτική που δεν περιποιεί τιμή για τις συγκεκριμένες εισηγμένες εταιρείες προκάλεσε το γεγονός ότι μέσα στις γιορτές του Πάσχα, αρκετές επιχειρήσεις «στρίμωξαν», τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων χρήσης 2020.  Περίπου είκοσι εισηγμένες προχώρησαν σε ανακοινώσεις μεγεθών Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή, ημέρες που παραδοσιακά το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πεσμένο, αλλά και η αναγνωσιμότητα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης –όπως τα νούμερα δείχνουν– κατακόρυφα πεσμένη.
 • Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει, εδώ και πολλά χρόνια, με τις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων, όπου έχουμε το φαινόμενο δεκάδες εταιρείες να ορίζουν την τελευταία προθεσμία, ήτοι την τελευταία εργάσιμη του Ιουνίου για τις τακτικές συνελεύσεις τους, που υποτίθεται ότι αποτελούν το κορυφαίο ετήσιο γεγονός για τους μετόχους. Πολλές φορές έχουμε δει να ορίζονται στις 29 ή στις 30 Ιουνίου 10, 20 ή και 30 γενικές συνελεύσεις. Πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για λεπτομέρειες, αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες που δείχνουν πόσο σέβεται μια εισηγμένη τους μετόχους και την καλή εταιρική διακυβέρνηση.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αφωνία της Aegean για Λασκαρίδη, οι γκρίνιες στην ΕΥΔΑΠ και η χαμηλή πτήση ΑΔΜΗΕ

Οι απαξιωτικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της Aegean για την κυβέρνηση, όταν η εταιρεία επιβιώνει χάρη σε κρατικές ενισχύσεις, οι αναθέσεις έργων της ΕΥΔΑΠ και η πτωτική πορεία της μετοχής του ΑΔΜΗΕ.
Μιχάλης Χρυσοχοιδης
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστροφή στην κανονικότητα, διεργασίες στην Ελλάκτωρ και ο «μνηστήρας» της MLS

Οι 400 του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τι συμβαίνει με τις επαφές Ολλανδών - εφοπλιστών για την Ελλάκτωρ, οι φήμες για ενδιαφέρον σοβαρού fund για την MLS και η εκτίναξη του τζίρου στο Χρηματιστήριο πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.
Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα πρόστιμα στην Coca Cola, το μήνυμα Ψάλτη και η προειδοποίηση του Ν. Βέττα

Η παραβατική συμπεριφορά της Coca Cola HBC στα θέματα ανταγωνισμού, η προτροπή από τον CEO της Alpha Bank στο προσωπικό για στήριξη των επιχειρήσεων, η επισήμανση από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη και η καχεξία του Χρηματιστηρίου.
OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Αττικής και οι Ολλανδοί, το «βαρύ» ΧΑ και το πρόβλημα των πολύτεκνων στην Cosmote

Οι φήμες για είσοδο της Reggeborgh στην Τρ. Αττικής, η αδυναμία του Χρηματιστηρίου να συντονιστεί με τις ξένες αγορές, το οικογενειακό πρόγραμμα κινητής που αποκλείει πολύτεκνους και ο διαγωνισμός για τον Σκαραμαγκά.