ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
John Paulson, Trapeza Peiraios, Alpha Bank, EYDAP
Φωτο: Shutterstock

Τα χαμόγελα των ξενοδόχων, η αποχή Πόλσον και η… μπηχτή Μυτιληναίου

Οι πληρότητες πάνω από 70% στα ξενοδοχεία της Αθήνας, ο νέος λόγος για γκρίνια του Απ. Βακάκη, η τακτική του Πόλσον στην Alpha Bank και η δικαίωση του Ευ. Μυτιληναίου για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου.

Τα πολύ καλά νέα, ανέλπιστα καλά, είναι ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αθήνας για τον Ιούνιο διαμορφώνονται στο επίπεδο του 70%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες. Ωστόσο, οι ξενοδόχοι αποφεύγουν -και πολύ σωστά- τους πανηγυρισμούς. Ο λόγος είναι ότι οι υψηλές αυτές κρατήσεις συνδέονται με μια πολύ ελαστική πολιτική ακυρώσεων: στην πράξη δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση σε όποιον ακυρώνει. Δηλαδή, οι κρατήσεις που βλέπουμε είναι σε μεγάλο βαθμό θεωρητικές και μένει να δούμε αν θα γίνουν πράξη.

Ακόμα και έτσι η εικόνα είναι θετική και δημιουργεί προσδοκίες για τη συνέχεια. Μάλιστα, υπάρχει ένας ακόμα λόγος αισιοδοξίας: η ποιότητα των τουριστών, καθώς τη μεγάλη διαφορά αυτή την περίοδο κάνουν οι επισκέπτες από τις ΗΠΑ ο αριθμός των οποίων κάνει πολλούς να μην πιστεύουν στα μάτια τους.

-- Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο Απόστολος Βακάκης έχει μια έφεση στη γκρίνια. Και μπορεί τα καταστήματα της Jumbo στην Ελλάδα να άνοιξαν και πάλι και να λειτουργούν αρκετά κανονικά, ωστόσο η εκτόξευση των ναύλων στην ναυτιλία αποτελεί μεγάλο αγκάθι και το νέο θέμα γκρίνιας από τον κ. Βακκάκη. Έτσι πολλές, πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της εταιρείας τόνισε ότι το κόστος για τον όμιλο έχει δεκαπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική του αλυσίδα, με αποτέλεσμα να έχει προχωρήσει στο πάγωμα νέων παραγγελιών καθώς και στην αναστολή του επενδυτικού του πλάνου για άνοιγμα νέων καταστημάτων.

Προφανώς έχει τα δίκια του ο άνθρωπος αλλά πρέπει να επισημάνουμε ότι το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα. Ακόμα και στην οικοδομή, η τιμή του σιδήρου και άλλων οικοδομικών υλικών έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, αλλά δεν έχουν σταματήσει τις οικοδομές στη μέση. Και δεν μπορούμε να θυμηθούμε άλλη εταιρεία να ανακοινώνει ότι παγώνει επενδύσεις και περιορίζει δραστηριότητες, λόγω των αυξήσεων στις τιμές.

-- Αισιόδοξος και δικαιωμένος για τη νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του ομίλου δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους και να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το 2022. Επισήμανε μάλιστα, με νόημα, ότι η σχετική απόφαση ελήφθη πριν τρία χρόνια «Είμαι πολύ αισιόδοξος για το καινούργιο εργοστάσιο και νομίζω ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα για νέο εργοστάσιο στην Κομοτηνή από τις Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ελήφθη τρία χρόνια μετά τη δική μας απόφαση, δείχνει ακριβώς πόσο σωστή ήταν η απόφαση και πόσο ρηξικέλευθη όταν ελήφθη, αλλά νομίζω μας δικαιώνει».

-- Την αποχή της… ευγενείας επέλεξε τελικά ο Τζον Πόλσον, ο οποίος δεν παρέστη στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της Alpha Bank. Δεν υπήρξαν ούτε εντάσεις, ούτε διαφωνίες, ούτε καταψήφιση του θέματος της ΑΜΚ. Πολύ περισσότερο δεν υπήρξε σύγκρουση, καθώς θεωρητικά ο κ. Πόλσον κατέχοντας το 5,6% θα μπορούσε να ζητήσει ακόμη και αναβολή της συνέλευσης.

Η ήπια στάση του κ. Πόλσον φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι παρά την αντίδρασή του (μέσω «διαρροής» στη Wall Street Journal) τελικά θα συμμετάσχει στην αύξηση, προκειμένου να μην απομειωθεί το ποσοστό του. Το ποσό που θα πρέπει να καταβάλει ο κ. Πόλσον, αν τελικά συμμετάσχει στην αύξηση, θα είναι μικρότερο των 44 εκατ. ευρώ.

-- Άμεση ήταν η αποτύπωση στα αποτελέσματα της Motor Oil της σταδιακής επιστροφής της οικονομίας και της χώρας στην κανονικότητα καταγράφοντας στο πρώτο τρίμηνο ισχυρή κερδοφορία (64,8 εκατ. ευρώ) έναντι ζημιών 96,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Όπως επισημαίνει ο όμιλος, οι συνθήκες της αγοράς βελτιώνονται, ενώ τα περιθώρια διύλισης και οι πωλήσεις σημειώνουν ανοδικές τάσεις με αποτέλεσμα το κερδοφόρο πρώτο τρίμηνο του έτους.

-- Παρεμπιπτόντως, η τιμή του πετρελαίου (Crude Oil WTI) χθες αναρριχήθηκε στα 72 δολάρια! 

-- Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το μίνι ράλι των προηγούμενων ημερών που οδήγησε το Γενικό Δείκτη αρκετά πάνω από το επίπεδο των 900 μονάδων. Σημειώνεται ότι εκτός από την αύξηση της Alpha Bank, που θα απορροφήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ από εγχώριους επενδυτές, και η οποία δημιουργεί μια νευρικότητα, έχουμε, την Παρασκευή 18 Ιουνίου, την τριπλή λήξη στις σειρές παραγώγων σε δείκτες και μετοχές (triple witching), λήξεις που τις περισσότερες φορές προκαλούν νευρικότητα και διακυμάνσεις.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το shadow book της Alpha, το «βουνό» μετρητών της Jumbo και η πίεση στον ΟΤΕ

Η καλή προετοιμασία της Alpha και τα σημεία που ξεχώρισαν στο ομόλογο, τα μετρητά που δεν μπορούν να αγγίξουν οι μέτοχοι της Jumbo, η διόρθωση της μετοχής του ΟΤΕ και πως η Moody's... αντέγραψε την Τρ. Πειραιώς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «τσουνάμι» δημοσίων έργων 3,5 δισ. το ρωσικό μπόνους στη Mytilineos και οι ΜμΕ

Πώς ευνοείται η Mytilineos από τους ρωσικούς δασμούς στις μεταλλουργίες, η κυβερνητική παρέμβαση στις τράπεζες για τους μικρομεσαίους, οι δημοπρατήσεις έργων ύψους 3,5 δισ. που αναγεννούν την κατασκευαστική αγορά και η έλευση του «Ηρακλής ΙΙ».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η νυχτερινή παραίτηση στη Lamda και τα μηνύματα Ψάλτη σε κυβέρνηση - επιχειρήσεις

Η προτροπή στην κυβέρνηση για «έγκαιρο και ειλικρινή» διάλογο από τον CEO της Alpha Bank, η ξαφνική αποχώρηση του οικονομικού διευθυντή της Lamda και ο νέος ρόλος της Mytilineos στην ενέργεια.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «μάχη» Jumbo – Mytilineos, τα νέα επεισόδια στην Ελλάκτωρ και η προσέλκυση πλούσιων

Πώς η Mytilineos βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από την κεφαλαιοποίηση της Jumbo, το «αντάρτικο» του διδύμου εφοπλιστών και η προσπάθεια της κυβέρνησης να φέρει εκατομμυριούχους στην Ελλάδα.