ΓΔ: 871.34 1.44% Τζίρος: 66.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
τράπεζες, Eurobank
Φωτο: Eurobank

Το τέλος της τραπεζικής συρρίκνωσης στα Βαλκάνια και η αιχμή κατά Σκέρτσου

Τι σηματοδοτεί η εξαγορά της σερβικής τράπεζας Direktna από τη Eurobank, η υπόσχεση Περιστέρη και η αιχμηρή αναφορά του Γιάννη Στουρνάρα για πρώην συνεργάτη του.

Την αντιστροφή του υπερδεκαετούς κύκλου βίαιης συρρίκνωσης της ελληνικής τραπεζικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σηματοδοτεί η εξαγορά της σερβικής τράπεζας Direktna από την Eurobank. Είχαν προηγηθεί κάποιες άλλες κινήσεις, όπως η απόκτηση από τη Eurobank της θυγατρικής της Τρ. Πειραιώς στην Βουλγαρία, ωστόσο η κίνηση είχε περισσότερο μια λογική διευθέτησης, καθώς η Πειραιώς ήταν υποχρεωμένη να αποχωρήσει στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που είχε συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές.

-- Η εξαγορά της Direktna, ωστόσο, αποτελεί την πρώτη καθαρά επεκτατική και αναπτυξιακή κίνηση ελληνικής τράπεζας μετά από μια δεκαετία. Η εξαγορά σε μεγάλο βαθμό ήταν επιβεβλημένη, καθώς όπως έχουν δηλώσει στελέχη της Eurobank, στις χώρες που διατηρεί παρουσία ο όμιλος είναι απαραίτητο να αποκτηθεί μια κρίσιμη μάζα, ένας κρίσιμος όγκος, ώστε να έχει επιχειρηματικό νόημα η παρουσία. Και η Σερβία ήταν μια περίπτωση όπου το μέγεθος της Eurobank ήταν αδύναμο. Με την εξαγορά, η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό ύψους 2 δισ. ευρώ, αποκτώντας υπολογίσιμο μέγεθος, ενώ το επιτελείο της Eurobank εξετάζει διαρκώς τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για νέες εξαγορές.

-- Σημειώνεται ότι η διαπραγμάτευση με τους Σέρβους πέρασε από χίλια κύματα και πολλές φορές φάνηκε να ναυαγεί η προσπάθεια, με την πανδημία να μην διευκολύνει την προσέγγιση των δύο πλευρών. Τελικά, φτάσαμε στο αίσιο τέλος και όλα δείχνουν ότι θα έχουμε και συνέχεια.

-- Ανακοινώσεις που συνδέονται με την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στην αγορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου υποσχέθηκε χθες ο Γιώργος Περιστέρης, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της ΓΕΚ Τέρνα. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως πρόκειται για δουλειές για τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις εδώ και πολύ καιρό και υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν θετικά. Όπως τόνισε ο κ. Περιστέρης, μέσα στην επόμενη πενταετία ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα διαθέτει ενεργειακό χαρτοφυλάκιο 4,5 GW σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, που θα τον καταστήσει έναν από τους μεγαλύτερους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας. Παράλληλα επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με τη Mohegan για την αύξηση του ποσοστού της εγχώριας εταιρίας στο καζίνο του Ελληνικού.

-- Δεν πέρασε απαρατήρητη η ιδιαίτερα αιχμηρή αναφορά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, στη χθεσινή συνέντευξή του στο Business Daily, κατά της κυβέρνησης, σχολιάζοντας την ανταπόκρισή της στην πρόταση της ΤτΕ για την asset management company. «Όχι, δεν έχουμε ποτέ καθίσει όλοι μαζί σε ένα τραπέζι. Η κυβέρνηση βεβαίως πήρε συμβούλους και αξιολόγησε την πρότασή μας. Απλώς είδα τη δήλωση κάποιου στελέχους της κυβέρνησης ότι θεωρείται ακριβή λύση. Δεν συμφωνούμε σ' αυτό, οι δικές μας οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι για τον Έλληνα φορολογούμενο αυτή είναι η αποτελεσματικότερη λύση».

-- Διαβάζοντας προσεκτικότερα τη δήλωση του κ. Στουρνάρα, θα λέγαμε ότι η αιχμή δεν ήταν τόσο κατά της κυβέρνησης όσο κατά του συγκεκριμένου στελέχους της κυβέρνησης που δήλωσε ότι η λύση είναι ακριβή. Διαβάζοντας τη συνέντευξη, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι η καμπάνα χτυπούσε για τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τα χρηματοπιστωτικά, Γιώργο Ζαββό, δεδομένου μάλιστα ότι η επικρατούσα αντίληψη είναι ότι οι σχέσεις μεταξύ των δυο δεν είναι και πολύ καλή.

-- Όμως, όπως παρατηρούν κάποιοι που παρακολουθούν πιο συστηματικά τα τραπεζικά, το μόνο κυβερνητικό στέλεχος που έχει δηλώσει, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ότι η λύση που προτείνει η ΤτΕ δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί είναι πολύ ακριβή ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

-- Σημειώνεται ότι ο κ. Σκέρτσος είχε διατελέσει διευθυντής του γραφείου του κ. Γιάννη Στουρνάρα, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών την περίοδο 2012-2014.

-- Η στήλη δεν διεκδικεί ρόλο επικοινωνιολόγου, αλλά διαβάζοντας τη χθεσινή εταιρική ανακοίνωση της Lavipharm, με την οποία γνωστοποιούσε ότι ήταν χορηγός στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, αδυνατεί να αντιληφθεί τη σκοπιμότητα της επικοινωνίας με το ευρύ κοινό. Εκτός βέβαια αν η καλή εταιρεία θεωρεί τη χορηγία της συνέλευσης του ΣΕΒ ως ESG, που ως γνωστόν τελευταία φοριέται πολύ και από τους πάντες. Οπότε, αν είναι έτσι, πάμε πάσο. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OTE, Cosmote
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το βαρύ κλίμα στον ΟΤΕ, ο μύθος για τα δάνεια στις ΜμΕ και η ανησυχία Στουρνάρα

Γιατί φαίνεται να επικρατεί μια κακή διάθεση στους διαδρόμους του ΟΤΕ, τι είπε ο Στουρνάρας για την ενεργειακή κρίση και τις τράπεζες, ο Φ. Καραβίας και ο «μύθος» για τις ΜμΕ, η υπογραφή του Frontier και το ράλι της REDS.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «προφητεία» Καραβία για τον επόμενο διοικητή της ΤτΕ, η «εισβολή» στην Πειραιώς και τα πακέτα των ξένων

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα tips Πατέλη για επενδύσεις - deals, το μέρισμα της Eurobank και η εμπλοκή στο ΤΧΣ

Η επένδυση στην τεχνολογία και τα νέα επιχειρηματικά deals που προανάγγειλε ο Α. Πατέλης, η κόντρα κυβέρνησης - Θεσμών για το ΤΧΣ, ο στόχος της Eurobank για τη διανομή μερίσματος, το αίσιο τέλος στην Attica Bank και η καθήλωση του ΧΑ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.
Trapeza thw Ellados, Stoyrnaras, Stournaras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παρέμβαση Στουρνάρα, το πρόβλημα του ΤΧΣ, η Attica και τα 14 τρισ.

Τι κρύβουν οι αυστηρές παραινέσεις του διοικητή της ΤτΕ στους servicers, γιατί καθυστερεί η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ, πώς επιστρέφει η Attica Bank στην κανονικότητα και τα 14 τρισ. δολ. που έδωσαν... φτερά στις αγορές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.