ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Skaramanga
Οι εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.

Ασφαλώς και δεν εντυπωσιάζει πια κανέναν ο νέος γύρος του γνωστού ανταρτοπόλεμου μεταξύ των μεγαλομετόχων της Ελλάκτωρ. Μετά από πολλούς μήνες διενέξεων μεταξύ των Ολλανδών της Reggeborgh και των Δ. Μπακού – Ι. Καυμενάκη, τα νέα επεισόδια που περιλαμβάνουν επιθέσεις κατά του διευθύνοντος συμβούλου της Ελλάκτωρ (για υποθέσεις που έχουν περάσει στην ιστορία) έρχονται να υπενθυμίσουν τη ρήση του Θουκυδίδη ότι ο πόλεμος είναι βίαιος δάσκαλος.  

-- Αυτό που όμως είναι εντυπωσιακό είναι η σταθερότητα της μετοχής, στο επίπεδο του 1,5 ευρώ, που αποτυπώνει την βεβαιότητα της αγοράς για την υλοποίηση της αύξησης κεφαλαίου και ότι δεν ανησυχεί για την κόντρα μεταξύ των μεγαλομετόχων. Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν ότι ο ανταρτοπόλεμος στοχεύει πρωτίστως στο να καθυστερήσει η αύξηση, καθώς δεν είναι καθόλου βέβαιο κατά πόσο όλοι οι μέτοχοι θέλουν (και μπορούν) να συμμετάσχουν. Η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου πάντως είναι θέμα ημερών και αν δεν γίνει αυτή την εβδομάδα θα γίνει την επόμενη.

-- Εξαιρετικά σημαντική και αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία, η επιτυχής ολοκλήρωση του διπλού διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η απόκτηση του ναυπηγείου από έναν εφοπλιστή του διαμετρήματος Γ. Προκοπίου βάζει τέλος στους… φτωχοδιάβολους που τόσο ταλαιπώρησαν την εταιρεία τις τελευταίες, πολλές, δεκαετίες. Είναι αδιανόητο το πόσα λεφτά φαγώθηκαν από «παρέες» και πόσα περισσότερα ακόμα χάθηκαν στη μαύρη τρύπα της κακοδιαχείρισης (για να το θέσουμε όσο πιο κομψά γίνεται) σε βάρος των φορολογούμενων.

-- Το τίμημα των 25 εκατ. ευρώ ίσως ακούγεται χαμηλό για Ναυπηγεία, ωστόσο πρόκειται για μια πολύ ιδιόμορφη μπίζνα και το σημαντικότερο όλων είναι το να λειτουργήσει σωστά η εταιρία, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Επιπλέον, ο επενδυτής αναλαμβάνει και το κόστος νομιμοποίησης των αυθαιρέτων του Ναυπηγείου, που θα ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας έτσι το πραγματικό τίμημα στα 35 εκατ. ευρώ.

-- Είναι προφανές ότι δεν θα φτάναμε σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα αν η ομάδα της Ειδικής Διαχείρισης δεν είχε κινηθεί αποτελεσματικά, επιλύοντας προβλήματα και εκκρεμότητες (πολλών) δεκαετιών, και δεν είχε πραγματοποιήσει όλη την απαραίτητη προεργασία και προετοιμασία. Υπενθυμίζεται ότι την Ειδική Διαχείριση «έτρεξαν» η Delloite, η NM Advisors (Νίκος Μαράντος) και η TGS Hellas (Χριστόδουλος Σεφέρης).

-- Έρχεται στη Βουλή τις επόμενες ημέρες, πιθανά και εντός της εβδομάδας, το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη διαχείριση αποβλήτων. Πρόκειται για σημαντική παρέμβαση που θα επιταχύνει την πορεία της χώρας προς την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, ενώ θα παράλληλα θα περιορίσει τη σπατάλη τροφής πετυχαίνοντας την μείωση των αποβλήτων τροφίμων.

-- Αυτά και πολλά άλλα θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, ωστόσο, ορισμένοι το περιμένουν για άλλους λόγους: περιμένουν να δουν αν θα ενσωματώνει χωροταξικές αλλαγές καθώς και ρυθμίσεις για ενεργειακές επενδύσεις.

-- Μεγάλη πίκρα προκάλεσε στην αγορά το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της Alpha Bank κάτω από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου. Οι περισσότεροι επαγγελματίες της αγοράς το είχαν ψυχανεμιστεί από μέρες, και δεν αποκλείεται η πτώση να είναι το αποτέλεσμα μιας αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας. 

-- Καλή η αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας και οι προσδοκίες για την απογείωση της οικονομίας με την ώθηση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά ένα reality check για το που βρίσκεται και πως δουλεύει η χώρα δεν βλάπτει. Διαβάζοντας για παράδειγμα το άρθρο (στην Καθημερινή) του καθηγητή Χειρουργικής Διονύση Βώρου για την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ νιώθεις κάτι που προσομοιάζει με (πολύ) ανώμαλη προσγείωση: α) το πρόγραμμα σπουδών της σχολής φτιάχτηκε το 1985 και από τότε δεν έχει ουσιαστικά εκσυγχρονιστεί λόγω της άρνησης των φοιτητών που είχαν ως όπλο την απειλή προς τον εκάστοτε πρόεδρο για την ψήφο τους (!). Έτσι, εκτός προγράμματος βρίσκονται μαθήματα των σύγχρονων προγραμμάτων του κόσμου (όπως Νευροχειρουργική και Κλινική Γενετική). β) Προκήρυξη «φωτογραφικών» θέσεων, μεροληπτικές μεταγραφές και οικογενειοκρατία χαρακτηρίζουν την επιλογή και εξέλιξη των μελών Διδακτικού Προσωπικού. γ) Για την επιλογή και εκλογή σε θέσεις διοίκησης της σχολής δεν έχουν κλείσει ακόμα οι πληγές από τη συναλλαγή εκπροσώπων φοιτητικών παρατάξεων με τους υποψηφίους προέδρους. δ) Η σχολή όπως δομήθηκε έχει διπλάσιο σε μέγεθος αριθμό Διδακτικού Προσωπικού σε σχέση με Ιατρικές Σχολές του σύγχρονου κόσμου.

 -- Η μεγαλύτερη επανάσταση στην Ελλάδα θα γίνει όταν πάψουμε να συζητάμε για τα αυτονόητα, εδώ και δεκαετίες, σε όλο τον κόσμο.

-- Όλο και πιο απογοητευτικά γίνονται τα μαθηματικά του ελληνικού τουρισμού. Πριν αρχίσει η σεζόν, οι πιο αισιόδοξοι περίμεναν έσοδα γύρω στο 50% των εσόδων - ρεκόρ του 2019, δηλαδή κάτι παραπάνω από 9 δισ. ευρώ. Στην πορεία, ο πήχης έπεσε στο 40% και τώρα, με τις μεταλλάξεις του ιού και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών, οι παράγοντες του τουρισμού λένε ότι θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν το ποσοστό κρατηθεί στο 30% - 35%. Μόνο που από το 50% ως το 30% η διαφορά είναι γύρω στα 3,5 δισ. ευρώ, ήτοι σχεδόν δύο μονάδες του ΑΕΠ, χωρίς να υπολογίζουμε την πολλαπλασιαστική επίδραση που έχουν αυτά τα έσοδα στο εθνικό εισόδημα.

-- Όταν θα γίνει ο απολογισμός, καθένας θα έχει και μια άποψη για το τι έφταιξε, όπως συνήθως συμβαίνει σε τούτη τη χώρα: άλλος θα πει ότι φταίει η κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς, άλλος θα τα «φορτώσει» στους «ψεκασμένους», που μετέτρεψαν το τείχος ανοσίας σε τείχος ανοησίας, κάποιοι ίσως ανακαλύψουν μια νέα διεθνή συνωμοσία κατά της ένδοξης αυτής χώρας. Ότι και να λέμε, όμως, σε μερικούς μήνες, το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει: αν δεν πάει καλά η σεζόν, όλοι θα έχουμε γίνει φτωχότεροι.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alpha Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα 180 εκατ. δολ. στην Alpha Bank, ο προβληματισμός για το ΧΑ και το ομόλογο της MLS

Η ώθηση στη μετοχή της Alpha από την αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI, οι «αδύναμες» εισροές νέων κεφαλαίων στο ΧΑ, η περίεργη θέση των ομολογιούχων της MLS και η δύσκολη συζήτηση με τους Θεσμούς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι επενδυτές της Alpha Bank, το ραντεβού για Ελλάκτωρ και το «ζέσταμα» Αβραμόπουλου

Τα σενάρια για τον Τζον Πόλσον, το ολλανδικό ενδιαφέρον για την ΑΜΚ της Alpha Bank, η συνάντηση Μπουλούτα - εφοπλιστών και η επάνοδος Αβραμόπουλου στα φώτα της δημοσιότητας.
staikouras, oikonomia, ypoyrgeio oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι συμβαίνει με την Alpha, o ιδρώτας του Χρ. Σταϊκούρα και η παραφωνία της Lamda

Τι ψιθυρίζει η χρηματιστηριακή πιάτσα για το ράλι της Alpha, η δύσκολη διαπραγμάτευση Σταϊκούρα για τις φοροελαφρύνσεις, η ήττα των εφοπλιστών της Ελλάκτωρ, ο προβληματισμός για τη μετοχή της Lamda Development και η ονειρεμένη «μέθοδος bitcoin».
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Brexit της Alpha και ο προβληματισμός Στουρνάρα για την επόμενη ημέρα

Η μετακόμιση της Alpha Bank από το Λονδίνο στο Λουξεμβούργο, η ασυνήθιστη επιφυλακτικότητα του διοικητή της ΤτΕ για τις εξελίξεις στην οικονομία και ο διακοσμητικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η παραίτηση Μιχαηλίδη, ο φιλόδοξος στόχος της Alpha και το «δώρο» στην Digea

Η ομαλή έξοδος Μιχαηλίδη από την Εθνική και η αναμενόμενη διαδοχή από τον Γκ. Χαρδούβελη, το στοίχημα της Alpha για μονοψήφιο δείκτη NPEs χωρίς αύξηση κεφαλαίου και η κόντρα του Στ. Μάνου με την ΕΕΤΤ για τα κανάλια.