ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ethniki Trapeza, ETE, Pavlos Milonas, Pavlos Mylonas, Paylos Mylonas, Payvlos Milonas
O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Παύλος Μυλωνάς. Πηγή: ΕΤΕ

«Πέφτουν» οι υπογραφές ΕΤΕ- EVO, οι insiders της EpsilonNet και η αλουμίνα

Οι διόλου ενθαρρυντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας χωρίς το Ταμείο Ανάκαμψης, η συμφωνία των 300 εκατ. ευρώ μεταξύ Εθνικής και EVO Payments, οι πωλήσεις μετοχών στελεχών της Epsilon Net και το ράλι της αλουμίνας.

Θέμα πολύ λίγων ημερών είναι η υπογραφή της συμφωνίας Εθνικής Τράπεζας - EVO Payment για τη δημιουργία κοινής εταιρείας στην οποία θα μεταφερθεί ο τομέας συναλλαγών καρτών - POS της Εθνικής, θέμα που παρουσίασε αναλυτικά το Business Daily. Οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν μόνο οι ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν πολύ σύντομα. Όπως μαθαίνουμε, η συμφωνία προβλέπει ότι οι δυο πλευρές θα μετέχουν ισομερώς στην κοινή εταιρία, δηλαδή 50% - 50%, ενώ το συνολικό ύψος της αποτίμησης της νέας εταιρίας θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ. Τουτέστιν η Εθνική Τράπεζα θα εισπράξει περί τα 150 εκατ. ευρώ  ενώ παράλληλα ενισχύει τη θέση της στην αγορά των καρτών – POS μέσω της συμμαχίας με τον ισχυρό αμερικανικό όμιλο της EVO Payments.

-- Πόσο ισχυρή είναι η αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας; Εμείς μπορεί να πανηγυρίζουμε για το 6,1% του 2021, στην πραγματικότητα όμως η οικονομία παραμένει αρκετά «χλωμή». Το 2022, για παράδειγμα, η κυβέρνηση περιμένει ανάπτυξη με ρυθμό 4,5%, ενώ υπολογίζει ότι η άμεση επίδραση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα είναι 2,9%, χωρίς να υπολογίζονται οι έμμεσες επιδράσεις. Αυτό σημαίνει ότι με τις δικές της δυνάμεις, αν δεν υπήρχαν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης, η οικονομία θα «έτρεχε» με ένα ρυθμό της τάξεως του 1,5% ή και λιγότερο. Το στοίχημα, λοιπόν, σε μακροχρόνιο ορίζοντα, είναι τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης να πιάσουν τόπο, ενισχύοντας τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Γιατί αν απλώς πέσουν για λίγα χρόνια και «φουσκώσουν» την ανάπτυξη, για να «ξεφουσκώσει» εντελώς στη συνέχεια, επειδή με τα κονδύλια δεν καταφέραμε να αυξήσουμε μόνιμα την παραγωγικότητα, τότε θα συζητάμε για μία ακόμη εθνική αποτυχία στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Και θα αρχίσει να γίνεται αμφίβολη η εξυπηρέτηση του χρέους μακροπρόθεσμα, αν η ανάπτυξη παραμείνει καχεκτική.

-- Κερδισμένη από τις εξελίξεις στη διεθνή αγορά βγαίνει η Mytilineos, καθώς η αλουμίνα έχει κάνει ένα εκπληκτικό ράλι από τις αρχές Σεπτεμβρίου ως τώρα, σημειώνοντας άνοδο περίπου κατά 55%. Πίσω από αυτό το άλμα της τιμής βρίσκονται, βέβαια, τα ελλείμματα παραγωγής στην Κίνα, που με τη σειρά τους είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και των περιορισμών που επιβάλλουν οι αρχές στην κατανάλωση ενέργειας των εργοστασίων. Τη Δευτέρα, το Platts ανέβασε την ημερήσια εκτίμησή του για την τιμή της αλουμίνας κατά 8 δολ., στα 473 δολ. ανά μετρικό τόνο, καθώς καταγράφηκαν δύο μεγάλες συναλλαγές σε τιμές 470 και 473 δολ. Οι παράγοντες της αγοράς, όπως σημειώνει το Platts, παρακολουθούν, παράλληλα, τις εξελίξεις στη μεγάλη μονάδα στην Τζαμάικα, που σταδιακά επανέρχεται σε λειτουργία μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις 22 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά της αλουμίνας δεν φαίνεται ότι θα βρει γρήγορα την ισορροπία της για να αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οι τιμές, γεγονός εξαιρετικά ευνοϊκό για τη Mytilineos, καθώς η μονάδα της Αλουμίνιον της Ελλάδος λειτουργεί χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και οι πωλήσεις γίνονται σε ανέλπιστα υψηλές τιμές. Στο χρηματιστήριο, πάντως, όλα αυτά φαίνεται ότι αναγνωρίζονται και μάλλον δεν είναι τυχαία η χθεσινή συμπεριφορά της μετοχής, που κέρδισε 3,02% και ήταν δεύτερη σε αξία συναλλαγών στην αγορά.

-- Με κέρδη που ξεπερνούν το 250% από τις αρχές του έτους δεν είναι και τόσο περίεργο που επιτελικά στελέχη της Epsilon Net προχωρούν σε πωλήσεις μετοχών της εταιρίας που έχουν στην κατοχή τους. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γ. Μίχος και ο οικονομικός διευθυντής, Γ. Κουτκουδάκης, προχώρησαν τη Δευτέρα σε αρκετά σημαντικές ρευστοποιήσεις. Ο πρώτος πούλησε 50.000 μετοχές έναντι 800.000 ευρώ, ο δεύτερος 10.000 μετοχές, αξίας 160.000 ευρώ. Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία έκλεισε το 6μηνο με υπερδιπλάσιο τζίρο και αύξηση κερδών προ φόρων 406%, ενώ ευνοείται από τη συγκυρία των έργων πληροφορικής για την ψηφιακή μετάβαση σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μένει να δούμε αν οι πωλήσεις από τα κορυφαία στελέχη σηματοδοτούν ότι το ράλι θα κόψει ταχύτητα.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Πώς η ΕΕ καταστρέφει τα χρηματιστήρια, τα νέα της Mytilineos και τα περίεργα email

Η απίθανη γραφειοκρατία για το άνοιγμα χρηματιστηριακού κωδικού που στέλνει τους επενδυτές σε πλατφόρμες τζόγου, οι σκληροί όροι για το νέο πακέτο από Βρυξέλλες και η ρευστότητα της Mytilineos.
Oikonomou
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο... περιττός κυβερνητικός εκπρόσωπος, η μελέτη της ΕΕΤΤ και η Mytilineos

Πώς ακυρώνουν οι λαλίστατοι υπουργοί τον ρόλο του Γ. Οικονόμου, ποιο είναι το σημείο - κλειδί για την αποτίμηση της Mytilineos και γιατί είναι ήδη ανεπίκαιρη η έρευνα της ΕΕΤΤ για τις χρεώσεις.
Hilton Hotel Athens
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αθόρυβη διεθνοποίηση του ΧΑ, το «λουκέτο» στο Hilton και ο νέος τομέας της Mytilineos

Πώς το Χρηματιστήριο εκμεταλλεύεται τις υποδομές του για να γίνει περιφερειακός παίκτης, η εθελουσία έξοδος για το προσωπικό του Hilton, η επιστροφή της μετοχής του ΟΤΕ στο 2008, η προσφορά της Mytilineos για το ψηφιακό Κτηματολόγιο και η σχέση κρυπτονομισμάτων - μετοχών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός και η ΑΒΑΞ, τα ρεκόρ της Mytilineos, η ΕΥΔΑΠ και ο πληθωρισμός

Πως η Άβαξ μονοπώλησε τη χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον νέο πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, η ταχύτητα της Mytilineos στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 2022, η «βουτιά» της ΕΥΔΑΠ παρά τα καλά νέα και τα περίεργα με τον πληθωρισμό.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αύξηση της Attica Bank, η απόβαση ξένων τραπεζών στην Αθήνα και το Frontier

Η νέα μετοχική σύνθεση της Attica Bank μετά την αύξηση, γιατί ανοίγουν γραφεία κορυφαίες τράπεζες στην Αθήνα, πότε περνά στην doValue το Frontier, η στήριξη από την ΕΚΤ και η γκρίνια των μικροεπενδυτών στους χρηματιστές.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Ταμείο Ανάκαμψης από τη θεωρία στην πράξη, οι έπαινοι του ΔΝΤ και οι τράπεζες

Τα εξωπραγματικά χρονοδιαγράμματα για τους διαγωνισμούς του Ταμείου Ανάκαμψης, ο ενθουσιασμός της επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, οι θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες χωρίς αντίκρισμα στις μετοχές και το νέο "Coca Cola effect".