ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Κώστας Σκρέκας, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Φωτο: Paleologos Nick / SOOC

Αυτό που έρχεται (και δεν έχουν καταλάβει) και η κυπριακή πώληση – έκπληξη NPEs

Η ενεργειακή κρίση και η συνέντευξη business as usual του Κ. Σκρέκα για την κλιματική αλλαγή, γιατί προκάλεσε αίσθηση η πώληση πακέτου NPEs από την Τρ. Κύπρου και τα εμπόδια για την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η κυβέρνηση έχει καταλάβει τι της έρχεται στην ενέργεια, ή αν έχει καταλάβει, τότε προφανώς θεωρεί ότι θα βγει ατσαλάκωτη με τις επιδοτήσεις και τα άλλα ωραία θέματα που απασχολούν τη δημόσια ατζέντα όπως η επιστροφή των Μαρμάρων. Με την τιμή χονδρικής σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, και με νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν λογαριασμούς Οκτωβρίου να βρίσκονται σε κατάσταση σοκ από το ύψος των αυξήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα παρουσιάσει σήμερα το νέο νόμο για την κλιματική αλλαγή και τα ακόμα πιο φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης για την επιτάχυνση των δράσεων αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Μεταξύ άλλων ο νέος νόμος θέτει συγκεκριμένα όρια για τις εκπομπές Co2 ανά κλάδο, ενώ φέρνει πέντε χρόνια νωρίτερα από τον ευρωπαϊκό στόχο την στροφή στην ηλεκτροκίνηση.

-- Business as usual, δηλαδή, τη στιγμή που γνώστες της αγοράς προειδοποιούν ακόμα και για τον κίνδυνο κυλιόμενων διακοπών ρεύματος στην Ευρώπη σε περίπτωση που ο χειμώνας είναι πιο κρύος από ό,τι συνήθως. Στην Ελλάδα, ως συνήθως, συνεχίζουμε business as usual. Τουλάχιστον μέχρι να έρθουν οι δημοσκοπήσεις, μετά το σοκ των αυξήσεων. Μετά βλέπουμε…

-- Αίσθηση προκάλεσε στους εγχώριους τραπεζικούς κύκλους η πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας Κύπρου στην Pimco. Το πακέτο αφορούσε  μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 577 εκατ. ευρώ, καθώς και ακινήτων λογιστικής αξίας 121 εκατ. ευρώ, ενώ η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Project Helix 3 που υλοποιεί η Τράπεζα Κύπρου. Γιατί προκάλεσε αίσθηση στους εγχώριους τραπεζίτες; Διότι το τίμημα ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις: το μεικτό τίμημα πώλησης θα ανέλθει σε περίπου 385 εκατ. ευρώ και θα καταβληθεί σε μετρητά και η συναλλαγή θα έχει θετική επίδραση στην Τρ. Κύπρου, τόσο στα κεφάλαια (+66 μ.β. στον CET1), όσο και στα οικονομικά αποτελέσματα (κέρδος περίπου 21 εκατ. ευρώ). Όπως εκτιμούν οι τράπεζες το υψηλό τίμημα οφείλεται στα ακίνητα και την καλή πορεία της αγοράς ακινήτων, γεγονός που δημιουργεί προσδοκίες και για τις συναλλαγές της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank που βρίσκονται σε εξέλιξη.

-- Θα είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη, μεσοπρόθεσμα τουλάχιστον, η επίτευξη κερδοφορίας από τις ελληνικές τράπεζες, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και αφού θα έχουν «ξεφορτωθεί» με τις τιτλοποιήσεις τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το καταλαβαίνει κανείς με μια ματιά στη χθεσινή ανάλυση της Εθνικής Χρηματιστηριακής για τις τράπεζες (στην οποία δεν περιλαμβάνονται προβλέψεις για τη μητρική Εθνική Τράπεζα): τα κέρδη προ προβλέψεων της Eurobank εκτιμάται ότι θα μειωθούν το 2023 σε 953 εκατ. ευρώ από 995 εκατ. το 2021. Αντίστοιχα, της Πειραιώς θα υποχωρήσουν από 1,293 δισ. σε 998 εκατ. ευρώ. Μόνο τα κέρδη προ προβλέψεων της Alpha εκτιμάται ότι θα έχουν αύξηση και μάλιστα σημαντική, από 790 εκατ. σε 940 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι τη διαφορά για τα κέρδη της Alpha θα κάνουν, πάντα σύμφωνα με αυτή την πρόβλεψη, οι μεγάλες μειώσεις των λειτουργικών δαπανών, από τα 1,21 δισ. στα 950 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα, όλες οι τράπεζες προβλέπεται ότι θα έχουν στάσιμα έσοδα από τόκους και μικρή αύξηση στα έσοδα από προμήθειες.

-- Ένα μικρό κίνητρο έκανε μεγάλη διαφορά στην Alpha Bank. Εδώ και αρκετό διάστημα η Alpha Bank, μέσω του ebanking έδινε τη δυνατότητα ενημέρωσης των οικονομικών και άλλων προσωπικών στοιχείων των πελατών της αυτόματα μέσω του Gov.gr. Όπως μαθαίνουμε, η ανταπόκριση ήταν μέτρια προς χαμηλή, οι περισσότεροι επέλεγαν την επιλογή «αργότερα», μέχρι που η τράπεζα έβαλε ένα κίνητρο: όσοι προχωρούσαν στην ενημέρωση των στοιχείων τους κέρδιζαν 1.000 πόντους Bonus μέσω των οποίων οι δικαιούχοι εξασφαλίζουν εκπτώσεις και άλλες παροχές. Μετά τους πόντους αυξήθηκε δραστικά η ανταπόκριση για την ενημέρωση των στοιχείων μέσω gov.gr.

-- Ακόμη και οι πρωτάρηδες στο Χρηματιστήριο ξέρουν ότι οι εταιρείες μοιράζουν μερίσματα όταν έχουν κέρδη. Στην πολιτική δεν ισχύει ο ίδιος κανόνας: θεωρούμε απόλυτα φυσιολογικό να μοιράζει «μέρισμα» («κοινωνικό» ή «αναπτυξιακό») ένας υπουργός Οικονομικών την ώρα που ετοιμάζεται να κλείσει το χρονιά με μεγάλο έλλειμμα. Αυτό προσπάθησε να εξηγήσει, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (στο Action24), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης: «Όταν έχουμε έλλειμμα κοντά στο 10% του ΑΕΠ, τι μέρισμα να μοιράσουμε», διερωτήθηκε, απολύτως εύλογα. Καλά κάνει ο κ. Σκυλακάκης και προσπαθεί να συγκρατήσει τις προσδοκίες για παροχές, όμως θα έπρεπε ο ίδιος, όπως και ο Χρ. Σταϊκούρας, να ήταν εδώ και πολύ καιρό πολύ πιο σαφείς για αυτό το θέμα. Από τα τέλη του 2020 γνώριζαν όλοι ότι και το 2021 θα είχαμε μεγάλο έλλειμμα, αλλά η συζήτηση για «μέρισμα» αφέθηκε από τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να συνεχίζεται και οι προσδοκίες να «χτίζονται», χωρίς να έχουν παρέμβει, ως όφειλαν, για να ξεκαθαρίσουν ότι από τα ελλείμματα μερίσματα δεν δίνονται. Και τώρα οι εξηγήσεις που δίνουν ακούγονται σε πολλούς ως περίεργες, ή προσχηματικές.

-- Με σημαντικά κέρδη έκλεισε χθες η Χρηματιστηριακή αγορά παρά τις σημαντικές πιέσεις στη ΔΕΗ (-2,42%), η οποία πλέον επιδρά καθοριστικά στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη, αλλά και της Coca Cola (-0,69%), η οποία ως γνωστόν επιδρά μάλλον δυσανάλογα στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη. Την άνοδο οδήγησαν οι μετοχές των τραπεζών που σιγά σιγά και αθόρυβα σκαρφαλώνουν όλο και ψηλότερα. Στην ουσία, πάντως, η τραπεζική άνοδος ήταν υπόθεση της Εθνικής, που έκλεισε με άνοδο 4,95%, ενώ οι άλλες τρεις τράπεζες είχαν κέρδη χαμηλότερα από 1%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ανένδοτος Λιβανού κατά τραπεζών, η βίλα που δεν βγήκε στο σφυρί και το παζάρι στη ΔΕΗ

Πώς έσωσε στο παρά 1 η πρώην εκδότρια της Ναυτεμπορικής το διαμέρισμά της στην παραλιακή, οι διαπραγματεύσεις fund - διοίκησης ΔΕΗ για την ΑΜΚ, το πύρινο μήνυμα του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και η στήριξη της πράσινης μετάβασης από την Alpha Bank.
goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.
Skaramanga
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η επιτυχία στον Σκαραμαγκά, ο ανταρτοπόλεμος στην Ελλάκτωρ και τα δισ. στον τουρισμό

Τι σηματοδοτεί η έλευση ισχυρού επενδυτή στα ναυπηγεία, οι υπόνοιες για παιχνίδι καθυστερήσεων στην αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ, τα απογοητευτικά μαθηματικά της τουριστικής σεζόν και το δράμα της Ιατρικής Σχολής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ευχάριστη έκπληξη με τα «κόκκινα», το deal Alpha - DK και ο Mytilineos

Πώς διαμορφώνονται χαμηλότερα και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της πανδημίας, το οριστικό κλείσιμο του Galaxy και ο νέος στρατηγικός προσανατολισμός της Mytilineos.
georgiadis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί φεύγουν από τις ΑΠΕ οι κατασκευαστές, οι συμβολαιογράφοι και τα καύσιμα

Οι τρεις (και ο κούκος...) συμβολαιογράφοι στην Κρήτη, οι στόχοι των εργολάβων από την πώληση των θυγατρικών τους στις ΑΠΕ, η ΑΜΚ της Ανδρομέδα και το σόου Γεωργιάδη στα διυλιστήρια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο «αθόρυβος» Κοντόπουλος, οι τραπεζικές μετοχές και το μεγάλο deal στα σούπερ μάρκετ

Ο δραστήριος νέος CEO της ΕΧΑΕ, η ανώμαλη προσγείωση των προσδοκιών για τις τραπεζικές μετοχές και η συνέχεια, η αναβολή της συνέλευσης της Intralot και τα υπαρξιακά της Intrakat.