ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι hot επενδύσεις σε κατοικίδια, η στροφή από τα NPLs στο PnL και ο Mr Telekom

Πώς έγιναν τα κατοικίδια μαγνήτης επενδυτικών κεφαλαίων, η δύσκολη στροφή των τραπεζών στην κερδοφορία, οι υποσχέσεις του επικεφαλής της Deutsche Telekom για επενδύσεις, οι δύο κόσμοι του φυσικού αερίου και η νέα βουτιά του bitcoin.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επένδυση της BC Partners, του Νίκου Σταθόπουλου, στην Pet City, που ανακοινώθηκε πριν εβδομάδες, προκάλεσε αίσθηση. Κάποιοι μάλιστα εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για το deal, που λέγεται ότι άγγιξε τα 70 εκατ. ευρώ, κάνοντας λόγο για υπερβολές, ως αποτέλεσμα της τεράστιας ρευστότητας που έχει κατακλύσει την υφήλιο. Όμως η κριτική αυτή είναι μάλλον επιπόλαιη. Όπως μεταφέρουν στη στήλη πηγές που παρακολουθούν στενά τα επενδυτικά θέματα, τις διεθνείς τάσεις και το που στρέφουν οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες το «έξυπνο» χρήμα, οι επενδύσεις σε pets και ευρύτερα στην «βιομηχανία» που συνδέεται με τα ζώα συντροφιάς είναι μια από τις πιο «hot» επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και θα μας απασχολήσει πολύ προσεχώς. Η στενή σχέση που αναπτύσσουμε πολλές και πολλοί με τα κατοικίδιά μας, η ένταξή τους ως μέλη της οικογένειας, και το γνήσιο ενδιαφέρον μας για τα ζωάκια μας δημιουργούν μια τεράστια αγορά όχι μόνο για τη διατροφή, τα αξεσουάρ και την περιποίησή τους αλλά ακόμα και για την ιατρική τους φροντίδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πραγματοποιούνται μεγάλες επενδύσεις ακόμα και για την ανάπτυξη ειδικευμένων διαγνωστικών ιατρικών συσκευών για την περίθαλψή τους. 

-- Αρκετά πιο απαιτητική και περίπλοκη αποδεικνύεται η επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα και η προσπάθεια επανακαθορισμού των προτεραιοτήτων, φέρνοντας την κερδοφορία στην πρώτη θέση. Εδώ και δέκα χρόνια όλη η προσοχή των τραπεζών σε όλα τα επίπεδα, από την ανώτατη διοίκηση μέχρι το προσωπικό των επιμέρους διευθύνσεων, ήταν επικεντρωμένη στην κατάσταση του ισολογισμού και την ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων, δηλαδή τα «κόκκινα» δάνεια, τα NPLs. Τώρα αυτό αλλάζει. Έχοντας μειώσει δραστικά το απόθεμα των NPEs (το 2022 όλες οι τράπεζες θα είναι με μονοψήφιο δείκτη NPEs) το μέγα ζητούμενο για τις τράπεζες είναι το PnL, το profit and loss, δηλαδή η κερδοφορία. Η στροφή από τα NPLs στο PnL, το οποίο πλέον αποτελεί το άλφα και το ωμέγα, δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και απαιτεί αλλαγή νοοτροπιών, αντιλήψεων, λογικής, αλλαγές που απαιτούν και κόπο και χρόνο. Το παρήγορο για τις τράπεζες είναι ότι πρόκειται για πολύ πιο ευχάριστη και παραγωγική πρόκληση σε σχέση με αυτές που αντιμετώπιζαν τα προηγούμενα, δύσκολα, χρόνια.

-- Ο 59χρονος Τιμ Χέτκες, «αφεντικό» της Deutsche Telekom (ως εκ τούτου «μεγάλο αφεντικό» του ΟΤΕ), είναι ένα στέλεχος που θυμίζει Αμερικανούς μάνατζερ του τομέα τεχνολογίας: casual, χαλαρός και επικοινωνιακός, ξέρει πώς να κατακτά τους συνομιλητές του. Σήμερα θα περάσει την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου και θα έχει μια ευκαιρία να δείξει αυτά τα επικοινωνιακά προσόντα με συνομιλητή τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Χέτκες αναμένεται να φτάσει στο Μαξίμου με υποσχέσεις για μεγάλες επενδύσεις από τον ΟΤΕ στα σύγχρονα δίκτυα οπτικής ίνας. Τόσο μεγάλες και τόσο γρήγορες, που κρύβουν και ένα.. υπονοούμενο: ότι δεν υπάρχει λόγος να βιάζεται η ΔΕΗ να προχωρήσει τις δικές της επενδύσεις σε δίκτυα οπτικής ίνας, αφού ο ΟΤΕ μπορεί να οδηγήσει εκ του ασφαλούς στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών της χώρας, χωρίς να χρειάζεται... βοήθειες. Πάντως, από την πλευρά της κυβέρνησης, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί. Καλές και ευπρόσδεκτες οι επενδύσεις του ΟΤΕ, όμως, αυτή την φορά, σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί προ δεκαετίας, η απόφαση για ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών από τη ΔΕΗ είναι ειλημμένη και δεν ακυρώνεται, ούτε αναβάλλεται.

-- Όλο και πιο δύσκολο γίνεται το τέλος αυτής της χρονιάς για τους θιασώτες του bitcoin, που μπήκε χθες στην πέμπτη εβδομάδα πτώσης. Διαψεύδεται, ως τώρα, η θεωρία που λέει ότι το bitcoin παρέχει προστασία έναντι του πληθωρισμού (σαν να ήταν μια ψηφιακή εκδοχή του χρυσού), διότι πρόκειται για ένα κρυπτονόμισμα ανέγγιχτο από την πληθωριστική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. Παραδόξως ο πληθωρισμός ανεβαίνει συνεχώς, αλλά το κορυφαίο κρυπτονόμισμα έχει χάσει τον τελευταίο μήνα σχεδόν τη μισή του αξία.

-- Η χθεσινή ημέρα ήταν σημαντική, τουλάχιστον για όσους εξετάζουν την τεχνική εικόνα του bitcoin, καθώς υποχώρησε χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, που είναι στα 46.720 δολ., πλησιάζοντας στη διάρκεια της ημέρας στα 46.000 δολ. Η καθοδική διάσπαση του κινητού μέσου όρου 200 ημερών είναι σημαντική γιατί μπορεί να προκαλέσει νέα κύματα πωλήσεων. Η μεταβλητότητα που παρουσιάζει το bitcoin είναι θανάσιμη και δεν φαίνεται να μειώνεται όσο ωριμάζει ως επενδυτικό μέσο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν ένα μήνα βρισκόταν κοντά στα 67.000 δολ. και τώρα έχει πέσει σχεδόν κατά 50%. Πρέπει να έχει κανείς πολύ ιδιόρρυθμη αντίληψη του επενδυτικού κινδύνου για πιστεύει ότι, με αυτή τη συμπεριφορά, το bitcoin είναι ένα ασφαλές καταφύγιο από όλες τις ατέλειες του διεθνούς οικονομικού συστήματος.

-- Αν παρακολουθήσει κανείς τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ θα πιστέψει ότι μιλάμε για δύο διαφορετικούς κόσμους. Στην αμερικανική αγορά, το φυσικό αέριο σημειώνει άνοδο 42% σε 12μηνη βάση, ενώ χάνει 24% σε μηνιαία βάση. Στην Ευρώπη, όμως, το ποσοστό της ετήσιας ανόδου έφθασε χθες στο κατώφλι του 600% (599%), ενώ καταγράφεται άνοδος 45% σε μηνιαία βάση. Πρόκειται για μια συνταρακτική διαφορά, που οφείλεται βέβαια στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν πετύχει αυτάρκεια στον εφοδιασμό με αέριο, ενώ εμείς στην Ευρώπη όχι μόνο παραμένουμε απόλυτα εξαρτημένοι από τις εισαγωγές, αλλά έχουμε και ένα βασικό προμηθευτή που κατά σύστημα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν γεωπολιτικό όπλο. Η πρόταση της Κομισιόν που έγινε χθες γνωστή για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος τήρησης αποθεμάτων φυσικού αερίου, που σημαίνει και κοινό μέτωπο έναντι της Ρωσίας στον εφοδιασμό έπρεπε να είχε συζητηθεί και εγκριθεί προ πολλού. Όμως, ακόμη και σήμερα υπάρχουν δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν το Κρεμλίνο με τη δημιουργία τέτοιου μηχανισμού και είναι αμφίβολο αν και πότε θα εφαρμοστεί αυτή η ιδέα.

-- Όσοι ακόμη δεν πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή είναι υπαρκτή και μας απειλεί ίσως αλλάξουν άποψη, αν λάβουν υπόψη ένα αποκαλυπτικό στοιχείο που ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Interamerican, Γιάννης Καντώρος, μιλώντας σε σχετική εκδήλωση. Τα τελευταία τριάντα χρόνια, είπε, οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν πληρώσει ένα σχετικά μικρό ποσό αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές, της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. Όμως, περίπου οι μισές από αυτές τις αποζημιώσεις έχουν πληρωθεί την τελευταία πενταετία. Δηλαδή, όσες ζημιές έγιναν σε 25 χρόνια έγιναν και στα τελευταία πέντε χρόνια. Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα και δείχνουν πόσο γρήγορα αυξάνονται οι καταστροφές από την κλιματική αλλαγή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

cenergy-ellinika kalwdia-hellenic cables-energeia
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί παραμένουν αισιόδοξες οι τράπεζες, η «αποχαλκοποίηση», η Cenergy και η Aegean

Οι δύο λόγοι που διατηρούν ζωντανό το αναπτυξιακό story των τραπεζών παρά την κρίση, οι επενδύσεις σε οπτικές ίνες και το copper switch off, οι ισχυρές προοπτικές της Cenergy και η πτήση της Aegean προς την κερδοφορία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι μισθοί Λονδίνου, η αποτίμηση της Ευρ. Πίστης και η παρέμβαση Σταϊκούρα

Οι μισθοί των 20.000 ευρώ στην HSBC Ελλάδος, οι αναπόφευκτες συγκρίσεις του deal Ευρ. Πίστης - Allianz με την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η «άσφαιρη» παρέμβαση του υπ. Οικονομικών για τα ομόλογα και η κρατικοποίηση της ΔΕΗ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η δυναμική των τραπεζών, η πίεση στη ΔΕΗ και το ράλι του αλουμινίου

Γιατί κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Ελλάδα, πώς οδηγείται όλο και χαμηλότερα η μετοχή της ΔΕΗ, οι εντυπωσιακές προβλέψεις για το αλουμίνιο που ευνοούν τη Mytilineos και το δύσκολο παζλ για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Ελευσίνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πάθημα της ΔΕΗ, οι παραιτήσεις στο Υπερταμείο και οι ανακατατάξεις στον ΒΟΑΚ

Το στραπάτσο της ΔΕΗ με τον διαγωνισμό για το Ultra-Fast Broadband, η αποχώρηση της ισραηλινής Shikun Binui από τον ΒΟΑΚ και οι νέες συμμαχίες, η αναταραχή στο Υπερταμείο και τα σημάδια αφύπνισης των τραπεζικών μετοχών.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι φήμες για εξαγορά από ΔΕΗ, οι προσδοκίες για τις τράπεζες και τα οικοσυστήματα

Το γαϊτανάκι σεναρίων για deal της ΔΕΗ στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, το ζωντάνεμα των τραπεζικών μετοχών, τα δύσκολα διλήμματα στην Attica, τα οικοσυστήματα που μένουν χωρίς εποπτεία και το case study του ΟΤΕ.
goldman_sachs
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καραμπόλες στις εθελούσιες, ο μετασχηματισμός της Alpha και η ΑΜΚ της ΔΕΗ

Οι... βόλτες στελεχών από τράπεζα σε τράπεζα με γεμάτες τσέπες από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου, το ομαδικό παιχνίδι του Β. Ψάλτη, η επανασύνδεση της ΔΕΗ με το σήμερα και η πρόβλεψη της Goldman για ράλι και το 2022.