ΓΔ: 1413.39 -0.61% Τζίρος: 51.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:31:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mitsotakis_DETH_2020
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο βήμα της ΔΕΘ.

Τα οφέλη του Skyline, το τέλος της δημοσιονομικής αμεριμνησίας και η Εγνατία

Οι πληροφορίες για τίμημα άνω των 500 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank για το Skyline, πώς η κυβέρνηση πείστηκε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και η χρηματοδότηση από Πειραιώς και Eurobank για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση του project Skyline της Alpha Bank και πολύ σύντομα θα έχουμε νέα. Το φιλόδοξο σχέδιο προβλέπει «τον μετασχηματισμό της Alpha Αστικά Ακίνητα σε επενδυτική πλατφόρμα στην ελληνική αγορά με διαφοροποιημένα περιουσιακά στοιχεία ακίνητης περιουσίας», και το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι, όπως αναμενόταν δεδομένης της δυναμικής της αγοράς ακινήτων, πολύ αυξημένο. Τα οφέλη του Skyline για την Alpha Bank είναι πολυεπίπεδα: το τίμημα της συναλλαγής ακούγεται ότι θα είναι πολύ υψηλό, σημαντικά υψηλότερο των 500 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα θα βρεθεί με έναν ακόμα στρατηγικό εταίρο, πιθανότατα ξένο επενδυτή, σε έναν πολύ δυναμικό τομέα. Όμως το μεγάλο όφελος για την τράπεζα βρίσκεται μάλλον εκτός των ραντάρ της επικαιρότητας, καθώς με την ολοκλήρωση του Skyline θα έχει ολοκληρώσει τέσσερις στρατηγικές συνεργασίες, με πολύ δυνατούς εταίρους, σε κομβικά πεδία: στα NPEs με την Davidson Kempner, στο bancassurance με την Generali, στον τομέα του merchant acquiring και τα payments με την ιταλική Nexi και στο real estate με επενδυτή που θα μάθουμε πολύ σύντομα.

-- Ως εθνικό στόχο χαρακτήρισε την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023 ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Ο κ. Πατέλης ξεχώρισε τρία ορόσημα για την ανάκτηση του investment grade: την πτωτική πορεία του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ισχυρή ανάπτυξη το 2022 και την προσήλωση στη δημοσιονομική προσαρμογή.

-- Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, από τον περασμένο Οκτώβριο είχε πει με δημόσιες παρεμβάσεις του ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο. «Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πρέπει να αναδειχθεί σε εθνικό στόχο. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει να δουλέψουμε εντατικά όλο το 2022 γι’ αυτό, ώστε να το πετύχουμε είτε τέλη του 2022 είτε μέσα στο 2023», είχε σημειώσει ο κ. Καραβίας τον περασμένο Οκτώβριο μιλώντας σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών. Η στήλη είχε αναφερθεί αναλυτικά στην ιδέα ενός εθνικού lobbying με στόχο την επίτευξη του investment grade στο τέλος του 2022, ιδέα που είχε βρει πολλούς υποστηρικτές και στις τράπεζες αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η ιδέα όμως δεν άρεσε και πολύ την κυβέρνηση θεωρώντας ότι δεν είναι ρεαλιστικός στόχος το 2022. Και όντως δεν είναι ρεαλιστικός στόχος με τα πράγματα να κινούνται στον αυτόματο: για να γίνει η έκπληξη θα έπρεπε η κυβέρνηση να εκπλήξει τις αγορές με ταχύτερη επιστροφή σε δημοσιονομική πειθαρχία και επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2022 αντί του 2023, αλλά και δραστική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων σε τομείς που... βλάπτουν σοβαρά την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της χώρας, όπως η Δικαιοσύνη. Δύσκολα πράγματα δηλαδή.

-- Το άρθρο Πατέλη ήρθε μετά τη  συνέντευξη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το περασμένο Σάββατο στην τηλεόραση του Σκάι, στην οποία τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα». «Η υλοποίηση του προϋπολογισμού είναι απαράβατη. Εφόσον πάρουμε μέτρα, αυτά θα είναι στοχευμένα. Δεν συζητάμε οριζόντιες μειώσεις φόρων», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνέντευξη Μητσοτάκη μάλλον χάλασε το Σαββατοκύριακο υπουργών, κυβερνητικών στελεχών αλλά και ανθρώπων της αγοράς που μπορεί να λένε ότι δεν πιστεύουν στα λεφτόδεντρα, όμως συμπεριφέρονται σαν να έχουν βρει λεφτόδεντρα!

-- Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, χτύπησε με δύναμη την καμπάνα και με χθεσινή του παρέμβαση προειδοποίησε ότι «η αυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών που ήδη συντελείται, μπορεί να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, κυρίως όμως να ασκήσει πιέσεις στο κόστος δανεισμού, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, και να επηρεάσει τη βιωσιμότητα του χρέους, δημόσιου και ιδιωτικού», προσθέτοντας ότι «θα πρέπει η χώρα σταδιακά να επανέλθει στην προ πανδημίας υγιή δημοσιονομική θέση, ώστε να μην ακυρωθούν οι θυσίες της δημοσιονομικής προσαρμογής που συντελέστηκε την προηγούμενη δεκαετία προς όφελος των επόμενων γενεών».

-- Η χωρίς περιστροφές αναφορά του πρωθυπουργού στα «λεφτόδεντρα» που συνοδεύτηκε και από ένα νέο ηχηρό «όχι» σε πρόωρες εκλογές, το άρθρο Πατέλη για την επενδυτική βαθμίδα και φυσικά η παρέμβαση Στουρνάρα δείχνουν προς μια και μόνο κατεύθυνση: το τέλος της δημοσιονομικής αμεριμνησίας. Δείχνουν όμως και κάτι άλλο: ότι τα «σήματα» που εξέπεμψε η αγορά ομολόγων τις προηγούμενες ημέρες, με τη μεγάλη αύξηση του spread ελληνικού - γερμανικού ομολόγου, βρήκαν -ευτυχώς για τη χώρα- αποδέκτες. Διότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό που να δήλωναν με αυτοπεποίθηση ότι σκασίλα μας που ανέβηκε το spread, εμείς θα βαράμε το νταούλι και οι αγορές θα χορεύουν!

-- Πειραιώς και Eurobank βάζουν πλάτη για τη χρηματοδότηση της σύμβασης παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, την οποία αναμένεται να υπογράψει πιθανώς μέχρι τα τέλη του χρόνου η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ (75%) με την γαλλική Egis Projects (25%). Οι δύο τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν το τίμημα του 1,5 δισ. ευρώ που προσέφερε η κοινοπραξία στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ. Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, Δημήτρης Πολίτης είχε υποστηρίξει στην πρόσφατη συνάντηση με τους δημοσιογράφους πως «θα είναι θαύμα αν ολοκληρωθεί φέτος ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού», αφού υπάρχουν πολλά προαπαιτούμενα ενώ η διαδικασία είναι πολύπλοκη. Η κοινοπραξία ετοιμάζεται πάντως να καταθέσει το πλήρη φάκελο μαζί με τη συμφωνία χρηματοδότησης μέσα στον Μάρτιο.

-- Στα 106 εκατ. ευρώ είχε αποτιμηθεί προ μηνών το εμπορικό κέντρο McArthurGlen στα Σπάτα που ελέγχεται κατά 50% από την επενδυτική εταιρεία Bluehouse Capital και κατά 50% από τον διεθνή όμιλο McArthurGlen. Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, οι κ.κ. Βίκτορ Πιζάντε και Μπάμπης Πανδής που ελέγχουν πλέον την Bluehouse, μετά την επεισοδιακή αποχώρηση του συνεταίρου τους Γιάννη Δεληκανάκη, είχαν συζητήσει για την πώληση του εμπορικού κέντρου με την Noval του ομίλου Βιοχάλκο αλλά και με τον όμιλο Φουρλή που δραστηριοποιείται στα ακίνητα μέσω της Trade Estates.

-- Παρά τις καιρούς φήμες για άμεση πώληση του εμπορικού κέντρου, στην Bluehouse δεν βιάζονται αφού οι επενδυτές που είχαν βάλει κεφάλαια στο πρώτο fund (μέσω του οποίου έγινε η επένδυση στο McArthurGlen) έχουν πάρει πίσω τα λεφτά τους. Τουλάχιστον οι περισσότεροι. Και στο πρώτο fund της Bluehouse, ύψους 51 εκατ. ευρώ, είχαν μπει πολλές γνωστές ελληνικές οικογένειες, από τον Κώστα Αποστολίδη της Reycap μέχρι την οικογένεια Μαρτίνου (που είχε τοποθετήσει περί τα 10 εκατ.), την οικογένεια Λασκαρίδη (ένα εκατ.), Σαραντίτη (τρία εκατ.), Στασινόπουλου (δύο εκατ.), Λεβέντη (τέσσερα εκατομμύρια). Στους μεγάλους επενδυτές περιλαμβάνεται και η σαουδαραβική οικογένεια Olayan που είχε τοποθετήσει σχεδόν 17 εκατ. ευρώ στα funds της επενδυτικής εταιρείας. Οι περισσότεροι από τους επενδυτές είχαν επενδύσει και στα τρία άλλα funds της Bluehouse, η οποία είχε καταφέρει να σηκώσει σχεδόν 420 εκατ. ευρώ την τελευταία εικοσαετία.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η «προφητεία» Καραβία για τον επόμενο διοικητή της ΤτΕ, η «εισβολή» στην Πειραιώς και τα πακέτα των ξένων

Ο Επίμονος Κηπουρός σκαλίζει, ψάχνει και αναζητά ενδιαφέροντα σημεία από τον κόσμο των επιχειρήσεων, των αγορών, της οικονομίας και της πολιτικής.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα Eurobank - Alpha, η εξαγορά της Aegean Baltic και η Cosmote

Τι περιμένουν να ακούσουν σήμερα οι επενδυτές από Eurobank και Alpha, η Aegean Baltic Bank περνά στον «βασιλιά του χαλκού», τα δικαιώματα του Champion League στην Cosmote με «αλμυρό» τίμημα και το «λουκέτο» σε ΑΕΠΕΥ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αναφορά Μόντι στη Eurobank, η ώρα της Πειραιώς και η επιτάχυνση του «Ηρακλή»

Η μοναδική αναφορά του Ινδού πρωθυπουργού σε ιδιωτική εταιρία, το placement της Πειραιώς και η μεγάλη διαφορά από την Εθνική, η επιτάχυνση στις ανακτήσεις NPEs, ΟΤΕ και Nova, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση και οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Kasselakis-SYRIZA
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το σουξέ Κασσελάκη σε επιχειρηματίες, τα calls της Τρ. Πειραιώς και η Viva

Η συνεστίαση που οργάνωσε fund manager με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, οι τριγμοί της αμεσοδημοκρατίας, πληροφορίες για πρόταση εξαγοράς της Intralot, το μήνυμα Ψάλτη στην Κύπρο, υπόνοιες σαμποτάζ στην Cosmote και οι τεράστιες αποκλίσεις στην αποτίμηση της Viva Wallet.