ΓΔ: 832.13 -0.32% Τζίρος: 14.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:37:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Το νέο σχέδιο της Πειραιώς, το ΤΕΑ της Eurobank και η ανθεκτικότητα των αγορών

Η εντυπωσιακή πρόοδος του Sunrise και το επόμενο ραντεβού του Χρ. Μεγάλου με τους επενδυτές, το νέο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης της Eurobank, η επίσκεψη Βασ. Ψάλτη στη Λάρισα και η ανθεκτικότητα των αγορών στις χθεσινές δηλώσεις Πούτιν.

Με ρυθμούς που εξέπληξαν ευχάριστα υλοποίησε η Τράπεζα Πειραιώς το σχέδιο μετασχηματισμού Sunrise και πλέον η τράπεζα «βλέπει» μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και υποχώρηση του δείκτη στο 8% ως το τέλος του έτους. Ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου έδωσε χθες στους αναλυτές ραντεβού στις 6 Απριλίου για την παρουσίαση του επόμενου επιχειρησιακού σχεδίου για την περίοδο έως το 2025, τονίζοντας ότι τότε θα δοθούν και περισσότερες προβλέψεις για το αναπτυξιακό σκέλος του σχεδιασμού, δηλαδή για την αύξηση των χορηγήσεων. Σημειωτέων ότι το 2021 η τράπεζα ξεπέρασε κατά 800 εκατ. ευρώ τον στόχο που είχε θέσει για νέα δάνεια, τα οποία έφτασαν τα 6,5 δισ. ευρώ.

-- Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την επίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι είναι πολύ μικρά τα ποσά άμεσης έκθεσης της Πειραιώς στη χώρα. Όπως είπε, η ουκρανική θυγατρική JSC PIRAEUS BANK ICB έχει καθαρή αξία ενεργητικού μόλις 22 εκατ. ευρώ. Έτσι, ακόμη αν ανασταλεί η λειτουργία της, η επίπτωση στα κεφάλαια της Πειραιώς υπολογίζεται σε μόλις 6 μονάδες βάσης. Πιο σοβαρή θα είναι η έμμεση επίπτωση, που όμως προς το παρόν είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί. Yπογράμμισε ότι θα υπάρξει έξαρση του πληθωρισμού, που θα πλησιάσει φέτος το 7% και η ανάπτυξη θα είναι μικρότερη από τις αρχικές προβλέψεις, καθώς ο ρυθμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε 3-4%. Η τράπεζα παρακολουθεί τις επιπτώσεις στο χαρτοφυλάκιο δανείων και κυρίως στην ενέργεια, τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο, ενώ δεν περιμένει σοβαρή επίπτωση στον τουρισμό και τη γεωργία, όπως τόνισε στους αναλυτές ο Χρ. Μεγάλου.

-- Τη σκυτάλη των αποτελεσμάτων λαμβάνει σήμερα η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα παρουσιάσει τις επιδόσεις της για τη χρήση του 2021. 

-- Σάρκα και οστά έλαβε το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) εργαζομένων της Eurobank. Το ΤΕΑ του Ομίλου Eurobank ξεκίνησε μετά από πρωτοβουλία του διευθύνοντος συμβούλου, Φωκίωνα Καράβια, τον Ιούνιο του 2021, ενώ πριν λίγες ημέρες δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ για την ίδρυση του Ταμείου. Στο νέο ΤΕΑ της τράπεζας θα μεταφερθούν όλες οι παροχές προς το προσωπικό μέσω των ομαδικών προγραμμάτων της Eurolife. Τα οφέλη για τους εργαζόμενους είναι σημαντικά, καθώς η Eurobank έχει δεσμευτεί ότι θα αυξήσει την εισφορά της στο ΤΕΑ ως εργοδότης ενώ υπάρχει δυνατότητα έκτακτων μηνιαίων εισφορών από πλευράς εργαζομένων οι οποίες έχουν ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση.

-- Σημειώνεται ότι ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης, πιο γνωστός ως δεύτερος πυλώνας, λειτουργεί παράλληλα με το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα και δίνει στους εργαζόμενους τη δυνατότητα μακροχρόνιας αποταμίευσης με σημαντικά πλεονεκτήματα. Τα τελευταία χρόνια ο θεσμός σημειώνει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας, ωστόσο ακόμα βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο. Υπενθυμίζεται ότι το ΙΟΒΕ πρόσφατα παρουσίασε μελέτη για τις προοπτικές και της δυνατότητες ανάπτυξης της επαγγελματικής ασφάλισης.

-- Στη Λάρισα βρίσκεται σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2021. Ο επικεφαλής της Alpha Bank θα έχει συναντήσεις με πελάτες και επιχειρήσεις της περιφέρειας Θεσσαλίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης και οι προοπτικές της οικονομίας, υπό το πρίσμα και των νέων προκλήσεων που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου ο κ. Ψάλτης, μαζί με επιτελείο της τράπεζας, είχαν επισκεφτεί Καβάλα, Ξάνθης, Δράμα, Κιλκίς και Θεσσαλονίκη.

 -- Τη συνεδρίαση της Δευτέρας αλλά από την ανάποδη (ευτυχώς...) είδαμε στο περίπου χθες. Η αγορά ξεκίνησε την ημέρα με μεγάλες απώλειες και, λίγο μετά τις 11.00, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 814,77 μονάδες, το χαμηλότερο σημείο της ημέρας, «γράφοντας» απώλειες -1,84%, για να ανακάμψει στη συνέχεια, περνώντας μάλιστα στο «πράσινο» για λίγο, κλείνοντας τελικά στις 825,16 μονάδες, με πτώση -0,59%. Οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, αποτυπώνοντας την… απόσυρση των ξένων θεσμικών λόγω των εξελίξεων. Η μετοχή της Alpha Bank για άλλη μια φορά οδήγησε τις συναλλαγές, καθώς άλλαξαν μετοχές της τράπεζας αξίας 14,065 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 21% των συνολικών χθεσινών συναλλαγών.  

-- Εντυπωσιακό ήταν το ριμπάουντ της ΒΙΟΧΑΛΚΟ με τη μετοχή της όχι μόνο να ανακτά τις αρχικές απώλειες (-1%) αλλά με ένα +6,11% κατάφερε να επανέλθει πάνω από το επίπεδο των 4 ευρώ. Αυτή η επίδοση δεν ήταν άσχετη και με τις προσδοκίες, που επιβεβαιώθηκαν μετά τη λήξη της συνεδρίασης, για πολύ καλά οικονομικά αποτελέσματα από την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ.

-- Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων, παρά τη στασιμότητα στο μέτωπο των διπλωματικών διαβουλεύσεων για την Ουκρανία. Οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ξεκίνησαν τη χθεσινή ημέρα με «βουτιά». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο DAX από τις 13.920 μονάδες βρέθηκε μέσα σε λίγα λεπτά στις 13.577 μονάδες (-2,46%), απώλειες τις οποίες σταδιακά ανέκτησε για να κλείσει τελικά σχεδόν αμετάβλητος. Ακόμα πιο δυνατή η αγορά της Νέας Υόρκης, όπου οι βασικοί δείκτες ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση με μεγάλα κέρδη: +1,82% o Dow Jones, +2,17% S&P 500 και +2,92% ο NASDAQ.

-- Αυτό όμως που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση χθες, δημιουργώντας προσδοκίες ότι τα χειρότερα στα χρηματιστήρια είναι πίσω μας, ήταν η αντίδραση των επενδυτών στη δήλωση Πούτιν ότι το Κίεβο δεν ακολουθεί σοβαρή στάση στην κατεύθυνση της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων. Μόλις η δήλωση έγινε γνωστή, οι δείκτες σημείωσαν «βουτιά», η οποία ωστόσο, αντίθετα με άλλες φορές, ήταν μικρή και ακόμα πιο μικρής διάρκειας και πολύ γρήγορα επανήλθαν σε ανοδική τροχιά. Αυτό δείχνει ότι στα επίπεδα αυτά έχει σχηματιστεί μια νέα ισορροπία και θα πρέπει να έχουμε πολύ δυσάρεστα νέα για να δούμε τις τιμές χαμηλότερα. Η πτώση της τιμής του πετρελαίου ασφαλώς βοήθησε.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η πλατφόρμα που δεν λειτουργεί, η θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία και το γύρισμα στο ΧΑ

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα που παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ χωρίς να λειτουργεί, το σίριαλ με τη θυγατρική του ΟΤΕ στη Ρουμανία, τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Ολυμπιακού, η πανωλεθρία των πρωινών αγοραστών στο ΧΑ, τα αποτελέσματα της Πειραιώς και τα δυο θέματα που ξεχώρισαν στην περιοδεία της Eurobank.
mitsotakis_DETH_2020
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα οφέλη του Skyline, το τέλος της δημοσιονομικής αμεριμνησίας και η Εγνατία

Οι πληροφορίες για τίμημα άνω των 500 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank για το Skyline, πώς η κυβέρνηση πείστηκε ότι δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» και η χρηματοδότηση από Πειραιώς και Eurobank για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μια ταμπέλα – μνημείο, η πρόβλεψη της Τρ. Πειραιώς για άλμα του ΑΕΠ και το Open

Γιατί το ΥΠΟΙΚ διατηρεί την ταμπέλα του καταργηθέντος υπουργείου της κ. Κατσέλη, το μέρισμα επανεκκίνησης και η αναθεώρηση της Τρ. Πειραιώς για ανάπτυξη +6%, το ομόλογο της Lamda, ο Σαββίδης και το Open.
SEV, SEB, Papalexopoulos
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Γιατί θα «καούν» οι σορτάκηδες, οι βίλες με ΕΝΦΙΑ Παγκρατίου και η διεύρυνση του ΣΕΒ

Οι προφητείες καταστροφής που θα διαψευστούν, οι όροι της ΕΚΤ για στήριξη, το επιτυχημένο άνοιγμα του ΣΕΒ, οι χλιδάτες βίλες με αντικειμενική αξία όσο ένα δυάρι, η επίσκεψη Στ. Ιωάννου στην Κύπρο και η συνεδρίαση της Επ. Κεφαλαιαγοράς.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αριστερή τρίπλα Πατέλη, η AVAX, το road show της Alpha και τα χαμόγελα στην Πειραιώς

Η επίθεση του Αλ. Πατέλη στις τράπεζες για τα μπόνους, οι συναντήσεις Ψάλτη με θεσμικούς, τα δύο ισχυρά σημεία στα αποτελέσματα της Πειραιώς, το άλμα της Avax, και η προειδοποίηση για τυφώνα από τον επικεφαλής της JP Morgan.