ΓΔ: 816.68 -0.30% Τζίρος: 45.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
intrakat
Τα γραφεία διοίκησης της Intrakat. Πηγή: Intrakat

Οι Αυστραλοί στην Αθήνα, το φλερτ των εφοπλιστών με Intrakat και ο νέος πρέσβης

Τα τελευταία βήματα προς το deal της Macquarie για την Τέρνα Ενεργειακή, τα σχέδια Μπάκου - Καϋμενάκη για την Intrakat, το άλμα της Motor Oil στην πράσινη ενέργεια και η αλλαγή στην αμερικανική πρεσβεία.

Στην Αθήνα θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες επιτελείο της Macquarie, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, προκειμένου να ανακοινωθεί ένα νέο μεγάλο deal στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Οι συζητήσεις για την απόκτηση στρατηγικού πακέτου μετοχών στην Τέρνα Ενεργειακή από τον αυστραλιανό γίγαντα έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα και μετά από πολλά μπρός - πίσω, λόγω της ασυμφωνίας στο τίμημα, φαίνεται ότι τελικά οι δύο πλευρές συμφώνησαν και το νέο μεγάλο deal είναι προ των πυλών. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, θα επισκεφτεί την Αθήνα επιτελείο της Macquarie αυτή την εβδομάδα. 

--«Φορτωμένοι» με περίπου 190 εκατ. ευρώ  από την αποεπένδυσή τους από την Ελλάκτωρ, οι εφοπλιστές Δ. Μπάκος και Γ. Καϋμενάκης σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Στο στόχαστρό τους είναι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά και οι κατασκευές. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι καλοβλέπουν να αποκτήσουν συμμετοχή στην Intrakat. Στο μέτωπο της τηλεόρασης διεκδικούν να αγοράσουν τρία τηλεοπτικά κανάλια. Το Open του Ιβάν Σαββίδη, το Kontra Channel του Ανδρέα Κουρή και το Action του Διονύση Παναγιωτάκη. Σε Kontra και Action γίνεται due diligence για λογαριασμό τους από την Deloitte.  Αν τα νούμερα επαληθευτούν, θα καταβάλουν αθροιστικά για να αποκτήσουν τα δύο κανάλια τοπικής εμβέλειας περί τα 4 εκατ. ευρώ συν κάποιο μικρό δανεισμό που διατηρούν. Με το Open τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, καθώς δεν έχουν δώσει τα χέρια με τον Ιβάν Σαββίδη ώστε να αρχίσει και εκεί οικονομικός και νομικός έλεγχος. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και, αν προκύψει συμφωνία, το τίμημα θα κυμανθεί μεταξύ 8-12 εκατ ευρώ. Εκτός από το Open -αν επιτευχθεί συμφωνία- θα αποκτήσουν «πακέτο» και τα ενημερωτικά sites ethnos.gr και imerisia.gr.

--  Οι εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας στην Ελλάκτων οδηγούν σε ένα σημαντικό συμπέρασμα: Οι ισχυροί όμιλοι της (παραδοσιακής) ενέργειας σπεύδουν να τοποθετηθούν στις ΑΠΕ γιατί βλέπουν την κατεύθυνση που κινείται η αγορά. Παρά τις κορώνες των αρνητών της κλιματικής αλλαγές, τις προβλέψεις διαφόρων πως η κρίση στην Ουκρανία θα καθυστερήσει την πράσινη μετάβαση και άλλα ηχηρά. Και η Motor Oil δείχνει το δρόμο: Με δύο εξαγορές, σε δύο χρόνια, βρίσκεται στην πρώτη δυάδα της ελληνικής αγοράς αιολικής ενέργειας.

-- Τα εγκαίνια του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης, που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν η τελευταία επίσημη παρουσία του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ υπηρέτησε στη χώρας μας έξι ολόκληρα χρόνια, αναλαμβάνοντας καθήκοντα τον Μάιο του 2016 μετά από πρόταση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Εξαιρετικά αγαπητός και χαμηλών τόνων άνθρωπος, πέτυχε την εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κόμματα έντονα επικριτικά στην αμερικανική πολιτική -τουλάχιστον στη θεωρία. Επιπλέον, στη θητεία του διαχειρίστηκε και την ελληνοτουρκική κρίση του 2020, κρίση που έφερε, το δραματικό εκείνο καλοκαίρι, τις δυο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή ο κ. Πάιατ περιέγραψε τη συμβολή των ΗΠΑ ώστε «να μην ξεφύγουν τα πράγματα εκτός ελέγχου».

-- Ευγενής, πράος και λιτός, ο κ. Πάιατ είχε δημιουργήσει μόνο φίλους στην Ελλάδα. Η στήλη θα καταθέσει ένα περιστατικό με τον πρώην πρέσβη το οποίο είδε με τα μάτια της, δηλωτικό της προσωπικότητας του ανθρώπου: το 2019, σε μια πτήση Αθήνα – Θεσσαλονίκη με την οποία πετούσε και ο πρέσβης των ΗΠΑ για μια εκδήλωση, ταξίδεψε στην οικονομική θέση ακολουθώντας με ευλάβεια τις διαδικασίες: περίμενε στην ουρά μαζί με όλους τους επιβάτες της οικονομικής θέσης, κρατώντας ο ίδιος την αποσκευή του, επιβιβάστηκε ως κοινός θνητός, τακτοποίησε ο ίδιος την αποσκευή του στο χώρο πάνω από τα καθίσματα, δίπλωσε το σακάκι του και κάθισε με την ταμπλέτα του. Ούτε παρατρεχάμενοι, ούτε φανφάρες, ούτε τίποτα. Οι συνεπιβάτες εντυπωσιάστηκαν από τη στάση και την απλότητα του κ. Πάιατ, την οποία μοιραία συνέκριναν με αυτή των 3-4 εγχώριων «παραγόντων» -επιχειρηματίες και κάποια στελέχη δημοσίων οργανισμών- που είχαν την ατυχία να ταξιδεύουν με τον κ. Πάιατ και να εκτεθούν ταξιδεύοντας στην business (για πτήση 30 λεπτών...) με ύφος πολλών καρδιναλίων, με διάφορους παρατρεχάμενους να τους ανοίγουν δρόμο και αποφεύγοντας φυσικά την ουρά με τους κοινούς θνητούς!

-- Νέος πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας είναι πλέον ο ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος έχει ήδη αναλάβει καθήκοντα. Προχθές Σάββατο μάλιστα έστειλε το πρώτο μήνυμα - χαιρετισμό του μέσω του twitter. Το γεγονός ότι επιλέχτηκε για τη θέση ένας ελληνικής καταγωγής επιτυχημένος επιχειρηματίας αποτελεί κίνηση με πολλούς συμβολισμούς και ο νέος πρέσβης μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην απονεύρωση του αντιαμερικανισμού με τον οποίο είναι εμποτισμένο ένα κομμάτι της κοινωνίας, αλλά και στην εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και ειδικά στο κομμάτι του επιχειρείν.

-- Ωστόσο, η επιλογή ενός μη επαγγελματία διπλωμάτη εμπεριέχει και σημαντικούς κινδύνους. Η Αθήνα είναι ένα δύσκολο πόστο, δεδομένων των προβληματικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας (που οδηγούν συχνά – πυκνά σε κρίσεις σαν αυτή του καλοκαιριού του 2020), προβλήματα που απαιτούν μεγάλη διπλωματική εμπειρία και ικανότητες. Ο κ. Τσούνης δεν προέρχεται από το διπλωματικό σώμα των ΗΠΑ και είναι ένα ερωτηματικό κατά πόσο η εμπειρία του στις επιχειρήσεις θα είναι επαρκής για να χειριστεί δύσκολα, ενδεχομένως, διπλωματικά ζητήματα. Επιπλέον ορισμένοι βάζουν και το θέμα της καταγωγής: σε ένα απαιτητικό περιβάλλον, με μεγάλες προκλήσεις που συχνά απαιτούν δύσκολες αποφάσεις, η ελληνική καταγωγή ίσως να μην βοηθά.

--  Ας ελπίσουμε ότι οι παραπάνω αιτιάσεις είναι υπερβολικές και ότι η πραγματικότητα θα διαψεύσει τους σκεπτικιστές με τον κ. Τσούνη, η πορεία του οποίου αποτελεί επιτομή του αμερικανικού ονείρου, θα πετύχει την περαιτέρω ενδυνάμωση της ελληνοαμερικανικής φιλίας και συνεργασίας. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αντίδραση στις αγορές, το δράμα της Credit Suisse και η «βουτιά» της Intrakat

Το ισχυρό ξεκίνημα των αγορών κόντρα στο October effect και στις ανησυχίες για την Credit Suisse, πώς οι φήμες για ΑΜΚ «βύθισαν» τη μετοχή της Intrakat, η σύσκεψη για τις ανατιμήσεις, το deal AΝΕΚ - Attica, οι αλλαγές στην ΕΥ, και η μεταγραφή της Alpha Finance.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η κωλοτούμπα του ΤΧΣ, οι αδυναμίες της Intrakat και οι βρετανικές... μπαρούφες

Η Βρετανία στα ίχνη... Βαρουφάκη, η στροφή του ΤΧΣ για την Attica, το αδύναμο εξάμηνο της Intrakat, η πτώση της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, τα ρεκόρ εισπραξιμότητας και η Phoenix Vega Mezz, η μεγάλη ανησυχία για τις αγορές και οι θλιβερές επιδόσεις της Δικαιοσύνης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ψυχολογικά της Moody’s, ο Αλ. Τσίπρας και η Εθνική και το deal της ΤΕΝΕΡΓ

Τα παθήματα της Moody's από το παρελθόν που οδηγούν σε υπερβολικά προσεκτικές κινήσεις για την Ελλάδα, τα οράματα Τσίπρα για κρατική Εθνική Τράπεζα, οι φήμες για κλείσιμο του deal στην ΤΕΝΕΡΓ και η ώρα των προσφορών για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ΕΤΕ και οι Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total, η Intrakat και ο Αστέρας

Τι συμβαίνει με την Εθνική και τους Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total για τις έρευνες στην Κρήτη, οι κυπριακές κινήσεις του CVC, η αντίδραση της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε χορηγία της Intrakat και η πώληση βουλγαρικής θυγατρικής της Δέλτα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η λοταρία με το ρεύμα, το διακομματικό ΔΣ της Intrakat και η πίεση στην αγορά

Πώς ο υπολογισμός των λιανικών τιμών ρεύματος από τους παρόχους έχει γίνει τυχερό παιχνίδι, ποιοι στελεχώνουν τη νέα διοίκηση της Intrakat, η βύθιση των εξαγωγών ελαιολάδου και η κάμψη πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ.
intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απογοήτευση της αγοράς για Intrakat, τα 13,8 δισ. της Eurobank και η βουτιά στο LME

Η διάψευση προσδοκιών για δημόσια πρόταση στην Intrakat, τα «ξένα» καύσιμα των καταστροφολόγων στο ΧΑ, το «σβήσιμο» των παλαιών ζημιών της Eurobank, η βύθιση των μετάλλων στο Λονδίνο και η πτώση του πετρελαίου κάτω από 100 δολ.