ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΔΕΗ

Η ένταση στην ΕΧΑΕ, τα νέα μέλη ΔΣ της ΔΕΗ, ο Νάτσης στο Ελληνικό και η Eurobank

Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων της ΕΧΑΕ που «μυρίζει» 90s, Γρ. Δημητριάδης - Αλ. Φωτακίδης τα νέα μέλη στο ΔΣ της ΔΕΗ, πώς ο μεγαλοεπενδυτής Τρύφων Νάτσης «βάζει πόδι» στο Ελληνικό και η διοικητική ομάδα της Eurobank.

Έναν αέρα των ωραίων αμέριμνων εποχών των δεκαετιών 1990 και 2000 αποπνέει η νέα ανακοίνωση των εργαζομένων στον Όμιλο Επιχειρήσεων της Εταιρίας Ελληνικά Χρηματιστήρια, της ΕΧΑΕ. Αφού καταγγέλλουν παρανομίες (για τη νέα πολιτική αποδοχών), αποκλεισμούς (δεν τους επετράπη η εκπροσώπηση στη Γενική Συνέλευση), συνωμοτικές κινήσεις (όπως λένε, η συνέλευση πραγματοποιήθηκε υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας) και υπενθυμίζουν ότι βιώνουν «συστηματικά εξαιρετικά αντίξοες εργασιακές συνθήκες», τονίζουν ότι: «συνεχίζουμε δυναμικά να αντιστεκόμαστε σε προθέσεις, συμπεριφορές και ενέργειες, που διαταράσσουν την εταιρική τάξη και υπονομεύουν την εργασιακή ειρήνη. Στο πλαίσιο αυτό θα εξαντλήσουμε κάθε νομική ενέργεια, κινητοποιώντας ταυτόχρονα το σύνολο των εργαζομένων και των μελών του οικοσυστήματος της Κεφαλαιαγοράς και χρησιμοποιώντας όλα τα όπλα που διαθέτει η φαρέτρα μας».

-- Το ύφος των ηρωικών 90s είναι μάλλον αναμενόμενο, καθώς το πιθανότερο είναι το Σωματείο να αποτελείται από εργαζόμενους που δουλεύουν στην ΕΧΑΕ εδώ και δεκαετίες, γαλουχημένοι στην αρχοντιά εκείνων των εποχών. Αυτό όμως που είναι αξιοσημείωτο είναι αυτή η ξαφνική αναθέρμανση των αγωνιστικών διαθέσεων, καθώς συμπίπτει με τις πρόσφατες διοικητικές αλλαγές. Μήπως οι συνδικαλιστές έχουν μυριστεί εκλογές και προσπαθούν να επανατοποθετηθούν διατηρώντας κεκτημένα; Μήπως προσπαθούν να καπελώσουν τον νέο CEO; Μήπως επιδιώκουν να βάλουν τρικλοποδιές; Ή όντως κάποιες από τις επιλογές του Γ. Κοντόπουλου ανατρέπουν παγιωμένες καταστάσεις και δικαιώματα;   

-- Δύο έμπειροι μάνατζερ παίρνουν θέση στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη και τον επικεφαλής του γραφείου του CVC στην Ελλάδα, Αλέξανδρο Φωτακίδη. Όπως είναι γνωστό, μετά την αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ, το Υπερταμείο ελέγχει το 34% της επιχείρησης και το CVC το 10%. Ειδικότερα, μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ στις 29 Ιουνίου είναι η ανανέωση της θητείας του υφιστάμενου ΔΣ για τρία χρόνια και η προσθήκη δύο νέων μελών. Στο οκταμελές ΔΣ τα άλλα έξι μέλη είναι οι κ.κ. Γιώργος Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος), Αλέξανδρος Πατεράκης, Πύρρος Παπαδημητρίου, Στέφανος Καρδαμάκης, Στέφανος Θεοδωρίδης και η κυρία Δέσποινα Δοξάκη.

-- Και μιας ο λόγος για τη ΔΕΗ να πούμε ότι η μετοχή της κατά τη χθεσινή συνεδρίαση «έγραψε», ενδοσυνεδριακά, τιμή κάτω των 6 ευρώ, φτάνοντας μέχρι τα 5,83 ευρώ, για να κλείσει τελικά ακριβώς στα 6 ευρώ. Στα επίπεδα των 5,8 ευρώ πάντως εκδηλώθηκε αγοραστική αντίδραση και το χαρτί ανέκτησε τα 6 ευρώ με αυξημένο όγκο συναλλαγών.

-- «Γερό πόδι» στην επένδυση στο project του Ελληνικού βάζει ο μεγαλοεπενδυτής και συνιδρυτής της Brevan Howard, Τρύφων Νάτσης, μέσω της συμφωνίας που ανακοινώθηκε χθες μεταξύ της Orilina Properties ΑΕΕΑΠ και της Lamda Development. Η Orilina που ελέγχεται από την οικογένεια Νάτση και την Brevan Howard υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης (MoU) με την Lamda που αφορά την ανάπτυξη οικιστικού και εμπορικού συγκροτήματος σε τμήμα του Αγίου Κοσμά που βρίσκεται μεταξύ του υπό σχεδιασμό ουρανοξύστη «Riviera Tower» και του εμπορικού κέντρου «Riviera Galleria» που θα κατασκευαστεί στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Ο Τρύφων Νάτσης έχει ήδη αποκτήσει συμμετοχή 6,4%, μέσω της Brevan Howard, στην Lamda Development αγοράζοντας, μεταξύ άλλων, και τμήμα της συμμετοχής που είχε στην εισηγμένη η κα Μαριάννα Λάτση. Σύμφωνα με το MoU η Orilina Properties θα επενδύσει γύρω στα 70 εκατ. ευρώ σε ένα συγκρότημα που θα περιλαμβάνει οικιστική και εμπορική ανάπτυξη. Η εμπορική ανάπτυξη προβλέπει την κατασκευή μίας ιδιωτικής λέσχης με σύγχρονες εγκαταστάσεις και εστιατόρια, ένα κατάστημα λιανικής κρασιών και οινοπνευματωδών υψηλών προδιαγραφών, καθώς και μπαρ δίπλα στη μαρίνα προσβάσιμο στο κοινό. Η οικιστική ανάπτυξη θα αποτελείται από branded («επώνυμες») κατοικίες που θα έχουν θέα στη θάλασσα. Οι κατοικίες θα φέρουν την επωνυμία (brand) της λέσχης και θα χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, δεδομένου ότι οι αγοραστές διαμερισμάτων θα γίνονται παράλληλα και μέλη της λέσχης.

-- Το έργο θα είναι «σύμφωνα με τα υψηλότερα πράσινα και ενεργειακά πρότυπα και θα σχεδιαστεί από το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο Kengo Kuma & Associates, διεθνούς κύρους», όπως ανακοινώθηκε. Το ίδιο σχεδιάζει και τη Riviera Galleria και με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται «στην περιοχή δίπλα από τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ένα ενιαίο παράκτιο μέτωπο και μια σημαντική προσθήκη στα αρχιτεκτονικά τοπόσημα του Ελληνικού».

-- Ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για το μέλλον της χώρας, το δημογραφικό, επέλεξε να αναδείξει η Eurobank, μέσω σχετικής μελέτης που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών. Μιλώντας στη χθεσινή σχετική εκδήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε πολύ εύστοχα τον πυρήνα του προβλήματος: «η πιο φλέγουσα διάσταση του ζητήματος δεν είναι προφανώς η θέση κάποιων ακραίων ότι τάχα θα εξαφανιστεί το ελληνικό έθνος» αλλά «η μείωση των οικονομικά ενεργών πολιτών. Η ελάττωση δηλαδή όσων εργάζονται και μέσα από την εργασία τους συντηρούν τον υπόλοιπο πληθυσμό»…«Δεν μιλάμε συνεπώς για μια απειλή της ταυτότητάς μας ως Έλληνες, αλλά για την υπονόμευση της δυνατότητας του τόπου να παράγει ατομικό και δημόσιο πλούτο, διατηρώντας ισχυρό τον ιστό που ενώνει τους πολίτες του».

- Σύσσωμη η διοίκηση της Eurobank στη χθεσινή εκδήλωση και την ομιλία του επικεφαλής Φωκίωνα Καραβία. Η στήλη εντόπισε στην πρώτη σειρά τον πρόεδρο Γ. Ζαννιά, τους αναπληρωτές διευθύνοντες συμβούλους Στ. Ιωάννου, Κ. Βασιλείου και Ανδ. Αθανασόπουλο, τον γενικό διευθυντή Μ. Βλασταράκη, όλοι (με εξαίρεση τον πρόεδρο) «παιδιά» της τράπεζας. Η ίδια εικόνα ήταν και στο πρόσφατο συνέδριο στο Φόρουμ των Δελφών αποτυπώνοντας το ομαδικό πνεύμα και την καλή χημεία της διοικητικής ομάδας. Δεν είναι τυχαίο ότι η τράπεζα, στηριζόμενη στην ισχυρή διοικητική ομάδα αλλά και ισχυρούς μετόχους, προχώρησε πρώτη και με ταχύτητα στην εξυγίανση του ισολογισμού, με το Σχέδιο Επιτάχυνσης, πετυχαίνοντας την δραστική μείωση του αποθέματος των NPEs, φιγουράροντας σήμερα στην πρώτη θέση, από πλευράς κεφαλαιοποίησης, μεταξύ των συστημικών τραπεζών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι τρέχει με τη μετοχή της ΔΕΗ, το ξεχασμένο Σχέδιο Μάρσαλ και ένα μικρό κουίζ

Η αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στο ιστορικά αδικημένο αμερικανικό σχέδιο βοήθειας, οι επίμονοι πωλητές στη ΔΕΗ, η αμήχανη κατάσταση σε επενδυτικό όμιλο που έχει αποκτήσει πολλές συμμετοχές στην Ελλάδα και το ομόλογο της Lamda Develpment.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τράπεζες σε άμυνα, τα μεγέθη της Eurobank, η εθελούσια στην Attica και η ΕΚΤ

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία ακύρωσε την αναπτυξιακή... αντεπίθεση των τραπεζών, το ενδιαφέρον για την τοποθέτηση Φ. Καραβία, το νέο πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης από την Attica Bank που «τρέχει» την επόμενη εβδομάδα, τι έκοψε τη φόρα της ανάπτυξης το 2021 και τα διλήμματα της ΕΚΤ.
OLTH, Thessaloniki, Limania
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΟΛΘ, η Παρευξείνια, η ουκρανική κρίση, το μάζεμα στη Lamda και η Eurobank

Το δάνειο από ρωσική τράπεζα που τελικά δεν έλαβε ο ΟΛΘ, η μεγάλη έκθεση της Παρευξείνιας σε Ρωσία - Ουκρανία, οι αγοραστές που «σκούπισαν» τη Lamda, γιατί θορύβησε η πτώση της Eurobank και οι καθυστερήσεις για το αεροδρόμιο Καλαμάτας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι κρυφές υπεραξίες της Eurobank, οι «νέες» της ΔΕΗ και η επίσκεψη Ψάλτη στη Β. Ελλάδα

Τι σημαίνει για τη Eurobank η εξαγορά της Raiffeisenbank (Bulgaria), οι προβλέψεις για την πρώτη ημέρα των νέων μετοχών της ΔΕΗ στο ΧΑ, γιατί πηγαίνει στη Β. Ελλάδα ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και τα... καλά Χριστούγεννα για τη ΛΑΡΚΟ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

H τραπεζική μεταγραφή, «λεφτά υπάρχουν» για μικρές επιχειρήσεις και η Mytilineos

Το στέλεχος που μεταπηδά από τη Eurobank στην Alpha Bank για την υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού, το πρόγραμμα που μπορεί να στηρίξει τις ΜμΕ, οι εισροές στη μετοχή της ΔΕΗ και οι προβλέψεις για θεαματική αύξηση κερδών της Mytilineos.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα μαθηματικά της πανδημίας, η ΔΕΗ και ο MSCI και η Eurobank το 2030

Τι δείχνουν οι αριθμοί για τη διαχείριση της πανδημίας, πόσες εισροές περιμένουν οι αναλυτές στη μετοχή της ΔΕΗ μετά την ένταξη στον MSCI, το σχέδιο της Eurobank με ορίζοντα το 2030 και γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές.