ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Η κωλοτούμπα του ΤΧΣ, οι αδυναμίες της Intrakat και οι βρετανικές... μπαρούφες

Η Βρετανία στα ίχνη... Βαρουφάκη, η στροφή του ΤΧΣ για την Attica, το αδύναμο εξάμηνο της Intrakat, η πτώση της μετοχής του ΑΔΜΗΕ, τα ρεκόρ εισπραξιμότητας και η Phoenix Vega Mezz, η μεγάλη ανησυχία για τις αγορές και οι θλιβερές επιδόσεις της Δικαιοσύνης.

Στο παράλληλο σύμπαν της μαγικής σκέψης, που στην Ελλάδα γνώρισε ημέρες δόξας με εκπρόσωπο, μεταξύ άλλων, τον… επιφανή Γιάνη -με ένα νι- Βαρουφάκη, διολισθαίνει όλο και περισσότερο η πολιτική στην Ευρώπη. Την προηγούμενη εβδομάδα, η νέα βρετανική κυβέρνηση κατάφερε να ταρακουνήσει για τα καλά τις διεθνείς αγορές με τη φαεινή ιδέα να λανσάρει έναν πρόσθετο προϋπολογισμό, με τον πετριοπαθή χαρακτηρισμό mini budget, ο οποίος μόνο μίνι δεν ήταν, περιλαμβάνοντας φοροαπαλλαγές ύψους 45 δισ. λιρών, φοροαπαλλαγές που θα χρηματοδοτηθούν από δανεισμό! Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όταν εμείς στην Ελλάδα λέγαμε «λεφτά υπάρχουν» και για τα perpetual, έξω μας κοιτούσαν σαν… χάνοι. Αλλά δεν είναι η στιγμή να περιαυτολογούμε. 

-- Φυσικά μετά την ανακοίνωση του mini budget οι αγορές επιφύλαξαν στη Βρετανία μεγάλες συγκινήσεις…

-- Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι ότι, εντάξει, εδώ στην Ελλάδα ζήσαμε ότι ζήσαμε με τους αρθρογράφους – καθηγητές που είχαν λύσεις για όλα, αλλά στο Ηνωμένο Βασίλειο με τους θεσμούς και την πανίσχυρη δημόσια διοίκηση πώς βρέθηκαν σε αυτό το χάλι; Φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση της Λιζ Τρας προχώρησε στην ανακοίνωση των μέτρων χωρίς να συμβουλευτεί, ούτε καν να ενημερώσει την αγγλική γραφειοκρατία, ούτε και την Κεντρική Τράπεζα της χώρας. Τελικά η κεντρική τράπεζα ήταν αυτή που προσπάθησε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της λίρας και την ξέφρενη άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα, παρέμβαση που δύσκολα θα έχει διάρκεια όσο η βρετανική κυβέρνηση αρνείται να συνειδητοποιήσει ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με λεφτόδεντρα!

-- Καθόλου τυχαία, πάντως, η Βρετανία βρίσκεται για δεύτερη φορά στο επίκεντρο του παγκόσμιου οικονομικού ενδιαφέροντος για όχι και τόσο καλούς λόγους. Προηγήθηκε το Brexit και τώρα οι οικονομικές ακροβασίες.

-- Εξαιρετικά σημαντική για την Attica Bank η συμφωνία των μετόχων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά 490 εκατ. ευρώ, και την εξυγίανση της τράπεζας, ωστόσο η συμφωνία αυτή δεν θα μπορούσε ποτέ να υλοποιηθεί αν δεν είχε πραγματοποιήσει μια ωραία κωλοτούμπα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αρχικά, το ΤΧΣ είχε υιοθετήσει μια εξαιρετικά μαξιμαλιστική στάση για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της τράπεζας, πιθανότατα παρασυρόμενο από τις ωραίες αναλύσεις των ακριβοπληρωμένων συμβούλων -της Boston Consulting Group εν προκειμένω- οι οποίες δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, προβλέποντας κεφαλαιακές ανάγκες κατά πολύ υψηλότερες των αναγκών που είχε προσδιορίσει ο επόπτης, δηλαδή η Τράπεζα της Ελλάδος. Το σχέδιο του συμβούλου, που αρχικά υιοθέτησε το ΤΧΣ, προέβλεπε τον πλήρη μηδενισμό των «κόκκινων» δανείων, κάτι που δεν έγινε σε καμία συστημική τράπεζα. Όπως είναι φυσικό, τα υπερφιλόδοξα σχέδια περί κεφαλαιακών αναγκών 650 εκατ. ευρώ (περίπου 50% υψηλότερα από αυτά που προσδιόριζε ο επόπτης) προκάλεσαν αντιδράσεις, ενώ το θέμα έφτασε και στην κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών που ζήτησε, μάλλον σε έντονο ύφος, διευκρινίσεις. Με όλα αυτά, το ΤΧΣ υποχρεώθηκε σε μια οπισθοχώρηση, επιτρέποντας τη συνεννόηση των μετόχων σε μια πιο ρεαλιστική βάση.

-- Βαθμό κάτω από τη βάση πήραν οι λογιστικές καταστάσεις του πρώτου εξαμήνου της Intrakat. «Φωνάζουν» από μακριά ότι η εταιρεία θέλει «φρέσκο» χρήμα, παρά το γεγονός πως στις αρχές του έτους η εταιρεία είχε ολοκληρώσει αύξηση κεφαλαίου 50 εκατ. ευρώ. Ενοποιημένος τζίρος 103 εκατ. ευρώ και κόστος πωληθέντων 100 εκατ. ευρώ, οδήγησαν σε αρνητικό EBITDA 8,6 εκατ. ευρώ και ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ.  Το αποτέλεσμα επηρεάστηκε και από απομειώσεις έργων του εξωτερικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε σε 106 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια στα 74 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος των ΑΠΕ φέρνει ακόμη μόνο ζημιές, αφού από το χαρτοφυλάκιο αδειών 2,8GW μόνο 15ΜW αιολικών βρίσκονται σε στάδιο δοκιμαστικής λειτουργίας. Για την ανάπτυξη έργων 100MW o όμιλος αναφέρει πως έχει εξασφαλίσει δάνειο 120 εκατ. ευρώ. Τα 15 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ της αύξησης κεφαλαίου που είχαν υπολογιστεί για να ενισχύσουν το κεφάλαιο κίνησης «κάηκαν» το πρώτο εξάμηνο. Η εταιρεία έχει ένα ανεκτέλεστο (ποιοτικών) έργων 1,25 δισ. ευρώ, το οποίο θα απαιτήσει αυξημένα κεφάλαια κίνησης. Στην έκθεση του εξαμήνου η διοίκηση αναφέρει πως η απόδοση της εταιρείας δεν κινήθηκε στα επίπεδα των στόχων που είχαν τεθεί και πως εξετάζεται η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης. Με τη συνύπαρξη τεσσάρων εφοπλιστών στο μετοχικό κεφάλαιο και της Intracom που διατηρεί το 5% ο δρόμος είναι ανοιχτός.

-- Νέο χαμηλό 52 εβδομάδων σημείωσε την Παρασκευή η μετοχή του ΑΔΜΗΕ, κλείνοντας στα 1,62 ευρώ, επίπεδα τιμών που η μετοχή είχε να δει προ εκλογών 2019. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μείωση της απόδοσης κεφαλαίων (WACC) που επέβαλε η ΡΑΕ αποτέλεσε μεγάλο πλήγμα και ήταν αυτό που έβαλε τη μετοχή σε πτωτικό κανάλι. Την Παρασκευή η μετοχή έκλεισε με πτώση 0,61%, συναλλαγές 382.341 μετοχών (εκ των οποίων οι 251.605 ήταν συναλλαγές πακέτων) και ανεκτέλεστες εντολές πώλησης 226.000 μετοχών! Η πτώση της μετοχής συνοδεύεται από εκτόξευση της συναλλακτικής δραστηριότητας, γιατα δεδομένα του ΑΔΜΗΕ, που δείχνει ότι κάποια μεγάλα πορτοφόλια πουλάνε. Από την άλλη πλευρά εστις τιμές αυτές υπάρχουν και πολλοί που αγοράζουν.

-- Στην αντίπερα όχθη, πλησίασε τα υψηλά 52 εβδομάδων η Phoenix Vega Mezz, στον απόηχο των δηλώσεων επιτελικών στελεχών της Intrum για ρεκόρ εισπραξιμότητας. Η μετοχή, που διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά, έκλεισε την περασμένη Παρασκευή με σημαντικά κέρδη +2,56% και μάλιστα με μια ανεκτέλεστη εντολή αγοράς 189.648 μετοχών.

-- Συνεχίστηκε το… χώσιμο στα διεθνή χρηματιστήρια την περασμένη Παρασκευή, διαψεύδοντας όσους περίμεναν μια έστω τεχνικής υφής ανοδική αντίδραση.  Η πτώση στα μεγάλα χρηματιστήρια είναι πολύ μεγάλη, ξεπερνά το 20%, και δημιουργεί μεγάλες παρενέργειες καθώς με τα χρηματιστήρια και τις μετοχές είναι συνδεδεμένα τα πάντα μέχρι και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού όχι μόνο κρατά καθηλωμένο το ιππικό των κεντρικών τραπεζών, που μέχρι τώρα έσωζε τις αγορές από τα δύσκολα, αλλά τις υποχρεώνει σε αυξήσεις επιτοκίων και νομισματική σύσφιξη, οδηγώντας σε ύφεση τις οικονομίες. Όλα αυτά δεν δημιουργούν αισιοδοξία. Το αντίθετο.

-- Σε αυτό το σκοτεινό τοπίο για τις αγορές, το Σαββατοκύριακο, όπως επισήμανε ο Μοχάμεντ ελ Εριάν στο twitter, εντοπίστηκε ένας ασυνήθιστος θόρυβος περί κινδύνου αντισυμβαλλόμενου και ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Ο γνωστός «γκουρού» των αγορών δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε περί «κινδύνου αντισυμβαλλόμενου», που παραπέμπει στην εποχή της Lehman Brothers, όμως το τελευταίο διάστημα πολλές συζητήσεις γίνονται διεθνώς για τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει τραπεζικοί κολοσσοί με τεράστιες ανοικτές θέσεις στις αγορές, όπως η Credit Suisse. Και όλα αυτά σε μια περίοδο ακραίων μεταβολών, που εύκολα μπορεί να κλονίσουν όσους διατηρούν θέσεις με μεγάλη μόχλευση. Κρίσιμη σημείωση: Το spread στα συμβόλαια ασφάλισης έναντι του κινδύνου αθέτησης υποχρεώσεων (CDS) της Credit Suisse βρίσκονται σε υψηλό 14 ετών. Στο υψηλότερο σημείο, με άλλα λόγια, από το 2008, τότε που άρχιζε μεγάλη διεθνής κρίση. Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα κάποιας μεγάλης αναταραχής, όμως όταν υπάρχει τόσο έντονος θόρυβος περί κινδύνου αντισυμβαλλόμενου μόνο ως καλός οιωνός δεν μπορεί να εκληφθεί.

-- Ενοχλημένοι εμφανίζονται στον όμιλο της ΔΕΛΤΑ από τις φήμες των τελευταίων ημερών. Πρώτα κυκλοφόρησε η φήμη πως το CVC έχει αποφασίσει να αποεπενδύσει από την εταιρεία και πρόσφατα πως η ΔΕΛΤΑ ενδιαφέρεται για την εταιρεία αναψυκτικών ΕΨΑ.  Επίσημα, από τη ΔΕΛΤΑ και τον μητρικό όμιλο Vivartia, τα σενάρια αυτά διαψεύστηκαν. Η πορεία θα δείξει αν όντως οι πληροφορίες αυτές είχαν βάση. Από τη ΔΕΛΤΑ επισημαίνουν, πάντως, πως ο βασική προτεραιότητα είναι το «μάζεμα» της εταιρείας σε ένα περιβάλλον αυξημένων λειτουργικών εξόδων και μειωμένης κατανάλωσης των γαλακτοκομικών και βεβαίως η εκμετάλλευση ευκαιριών όπως η πώληση της θυγατρικής στη Βουλγαρία έναντι περίπου 70 εκατ. ευρώ.

-- Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η δίκη για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, το 2017. Όταν η ελληνική Δικαιοσύνη αδυνατεί να αποδώσει δικαιοσύνη για μια τόσο σοβαρή υπόθεση, με θύμα πρώην πρωθυπουργό, για τόσα πολλά χρόνια, το να μιλάμε για Δικαιοσύνη είναι χαμένος χρόνος. 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Που σκάλωσε το deal Intrakat - εφοπλιστών, η διένεξη ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕ και τα funds

Γιατί δεν θα μείνουν άπραγα τα funds που έχουν επενδύσει στον ΑΔΜΗΕ στη διένεξη για το wacc, τι γίνεται με την Intrakat, 25 χρόνια υπομονή για το Ελληνικό και οι κοβέρτες του Πολεμικού Ναυτικού.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τραπεζικά μερίσματα, επινίκια Ξηρουχάκη, οι βιομήχανοι και οι επενδύσεις ΑΔΜΗΕ

Οι νέοι κίνδυνοι στα ραντάρ του SSM για την έγκριση μερισμάτων, η επικοινωνιακή εκστρατεία του ΤΧΣ, η κόντρα βιομηχάνων - ΑΔΜΗΕ για τις επενδύσεις στο δίκτυο, η πίεση Παπαστεργίου για γρήγορο ίντερνετ και το Ταμείο Ανάκαμψης.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το κυπριακό άγχος του ΑΔΜΗΕ, το μέρισμα της Aegean, Τέμπη και ανθρώπινα λάθη

Οι επιφυλάξεις στη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ, ο... κρυφός χορηγός του σούπερ μερίσματος της Aegean, το λουκέτο για νοθεία στα καύσιμα, οι γκρίνιες μικροεπενδυτών για Πειραιώς, τα ανθρώπινα λάθη στα Τέμπη και οι πολιτικές ευθύνες.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Έκρηξη αισιοδοξίας Χρ. Μεγάλου, «βουτιά» τιμών στο ρεύμα και ο καφές Κασσελάκη

Το λίαν αισιόδοξο μήνυμα του επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς σε πελάτες της τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές στο ρεύμα, ο μοναχικός καφές του Στ. Κασσελάκη, το ρουσφέτι του Π. Παππά, ουρές επενδυτών στο Παρίσι και η δολιοφθορά στον ΑΔΜΗΕ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Ideal και ο Ερντογάν, ο ΑΔΜΗΕ παίζει μπάλα και η μάχη των 1,2 δισ.

Ο αποκλεισμός του κέντρου και η παρουσίαση της Ideal στην ΕΘΕ, κινήσεις ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό, η «μάχη» για τους μετρητές, τα εξοπλιστικά, η προφητεία της JP Morgan, η Mytilineos και η απόφαση της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στους πέντε ανέμους, η «νέα» Άκτωρ και τα 19 «όχι» στον Θεοδωρόπουλο

Η διάλυση ΣΥΡΙΖΑ και το κόστος της ηρωικής διαπραγμάτευσης, ποιοι θα διοικήσουν την Άκτωρ, η αποτυχία Θεοδωρόπουλου πριν την επιτυχία, η «μαρίδα» των crypto, το καρφί Παντελιάδη και η προμήθεια του payzy pro.