ΓΔ: 1447.49 0.04% Τζίρος: 1.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:43:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

ΤτΕ και Παγκρήτια, το τσουνάμι βιογραφικών στην ΕΧΕ και η ηλεκτροδιέγερση Γεωργιάδη

Η πλήρης στήριξη της ΑΜΚ της Παγκρήτιας απο την ΤτΕ, η παρέμβαση Λαγκάρντ στο ΔΝΤ, το μεγάλο ενδιαφέρον για τη θέση CEO στην ΕΧΕ, ο ενεργειακός βραχίονας της Motor Oil, αγοράζοντας ελπίδα μέσω τζόγου, τα «Στάθης» και «Γιώργος» της POTAMITISVEKRIS και η γυμναστική του υπ. Ανάπτυξης.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, αύξηση εξαιρετικά κρίσιμη για την επόμενη ημέρα της τράπεζας. Η διοίκηση της τράπεζας επιχείρησε να μεταδώσει την αισιοδοξία της για την ΑΜΚ και τις προοπτικές της επόμενης ημέρας μετά τη συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων και την απορρόφηση των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα. Η παρέμβαση της διοίκησης την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε και μια έμμεση απάντηση στον πολύ θόρυβο που επικρατεί, για διάφορους λόγους, για την επιτυχία της αύξησης, θόρυβος που έχει εμπλέξει και την Τράπεζα της Ελλάδος και το πώς βλέπει το εγχείρημα. Πηγές της ΤτΕ, στις οποίες η στήλη απευθύνθηκε, δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο παρερμηνειών, τονίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδος στηρίζει πλήρως την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας. Όπως υπογραμμίζουν, η τράπεζα με βάση την Κρήτη, ενδυναμωμένη με τη συγχώνευση με την Τράπεζα Χανίων και υπό την διοίκηση Δ. Δημόπουλου – Α. Βαρθολομαίου, διοίκηση που απολαμβάνει την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη της κεντρικής τράπεζας, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τραπεζική αγορά.

-- Εκτός έδρας παίζουν σήμερα η Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν. Θα μιλήσουν στην έναρξη της φθινοπωρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε ένα πολύ βαρύ διεθνές κλίμα, όπου όλοι οι αξιωματούχοι, από τον επικεφαλής της Fed ως τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μιλούν σε πολύ αυστηρούς τόνους για την ανάγκη να αναχαιτιστεί ο πληθωρισμός. Η πρόεδρος της ΕΚΤ έχει πάψει προ πολλού να μιλάει για σταδιακή και προσεκτική αύξηση των επιτοκίων και μετατοπίζεται πιο κοντά στη σκληρή γραμμή των τραπεζιτών του βορρά. Έτσι, θα πρέπει να περιμένουμε μία αυστηρά αντιπληθωριστική τοποθέτηση. Όσο για τον Φίλιπ Λέιν, έμεινε για μεγάλο διάστημα στο στρατόπεδο των περιστεριών, αλλά τελευταία, όπως δείχνουν οι δημόσιες δηλώσεις του, κινείται επίσης σε αυστηρή κατεύθυνση.

-- Σε αναζήτηση νέου διευθύνοντος συμβούλου βρίσκεται η ΕΧΕ, το Χρηματιστήριο Ενέργειας, και φαίνεται ότι τελικώς το εγχείρημα αποδεικνύεται πολύ δυσκολότερο από όσο η διοίκηση της εταιρείας είχε αρχικά επιτιμήσει. Η δυσκολία δεν έγκειται στο περιορισμένο ενδιαφέρον αλλά ακριβώς στο αντίθετο: το τσουνάμι βιογραφικών. Όπως μας μεταφέρουν, δεν μιλάμε για εκατοντάδες αλλά για χιλιάδες ενδιαφερόμενους για τη θέση του CEO και οι οποίοι έχουν αποστείλει βιογραφικά! Το εντυπωσιακό αυτό ενδιαφέρον, που δημιουργεί ένα αυξημένο διαχειριστικό κόστος για το… ξεσκαρτάρισμα, οφείλεται στο γεγονός ότι η θέση αφορά μια μεγάλη εταιρεία, και μάλιστα με θεσμικό ρόλο στην οικονομία, με ελκυστικό πακέτο αμοιβών. 

-- Τα αποκαλυπτήρια του ενεργειακού της βραχίονα στις ΑΠΕ θα κάνει αυτή την εβδομάδα σε ειδική εκδήλωση η Motor Oil. Η θυγατρική Motor Oil Renewable Energy (MORE)  διαθέτει ήδη σε λειτουργία 280MW αιολικής και ηλιακής ενέργειας αλλά μαζί με την ισχύ της πρόσφατα εξαγορασθείσας ΑΝΕΜΟΣ αγγίζει τα 800MW. Επίσης, διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 2,3GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Αυτή ακριβώς την προοπτική της θυγατρικής του θέλει να επικοινωνήσει ο πετρελαϊκός όμιλος της Motor Oil  που μέσω της MORE έχει εισέλθει δυναμικά στον κλάδο της πράσινης ενέργειας.

-- H ακρίβεια συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, αλλά όταν πρόκειται για τζόγο οι Έλληνες φαίνεται ότι «κόβουν» από αλλού και καταθέτουν τον οβολό τους αγοράζοντας… ελπίδα.  Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) για το διάστημα Ιανουάριος - Αύγουστος 2022 τα συνολικά έσοδα από τον νόμιμο τζόγο στην Ελλάδα ανήλθαν στα 17,75 δισ. ευρώ ενισχυμένα κατά 26,7% σε σχέση με το οκτάμηνο του 2021. Τα καθαρά έσοδα των παρόχων μετά την αφαίρεση των κερδών των νικητών (GGR) ανήλθαν στα 1,48 δισ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 35%. Επίσης,  αυξήθηκαν και τα έσοδα του κράτους από τα δικαιώματα επί των παιχνιδιών και από τη φορολογία των  παικτών. Ειδικότερα, στο οκτάμηνο  του 2022 το κράτος εισέπραξε 461 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 41% σε σχέση με το περσινό οκτάμηνο. Οι παραπάνω επιδόσεις αφορούν στον ΟΠΑΠ (πρακτορεία και VLTs), στα λαχεία, στον Ιππόδρομο, στα καζίνο και στους διαδικτυακούς παρόχους. Με τη διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ (20 Νοεμβρίου έως 18 Δεκεμβρίου) εκτιμάται ότι τα πονταρίσματα θα πολλαπλασιαστούν και το 2022 θα καταγραφεί -εκτός απροόπτου- ως  χρονιά - ρεκόρ για τον νόμιμο τζόγο στην Ελλάδα.

-- Με ενδιαφέρον αναμένεται η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δειλή προσπάθεια ανάκαμψης των τιμών στο ξεκίνημα του Οκτωβρίου κατέληξε σε ανώμαλη προσγείωση στη Wall Street την Παρασκευή, ενώ οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας μετά την έκρηξη στη γέφυρα της Κριμαίας και η σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας από τον πρόεδρο Πούτιν δεν δημιουργούν και πολλή αισιοδοξία.

-- Μια σπάνια στιγμή οικειότητας, ή πιο σωστά μια σπάνια στιγμή αίσθησης οικειότητας με δικηγόρους, που το να πεις μαζί τους «καλημέρα» κοστίζει αρκετές εκατοντάδες ευρώ, μας έδωσε η ανακοίνωση της δικηγορικής εταιρίας POTAMITISVEKRIS για την αλλαγή ηγεσίας στην εταιρία. Όπως ανακοινώθηκε, ο κ. Γιώργος Μπερσής αναλαμβάνει τη θέση του Διευθύνοντα Εταίρου της POTAMITISVEKRIS, ενώ ο κ. Στάθης Ποταμίτης, Διευθύνων Εταίρος της POTAMITISVEKRIS από την ίδρυσή της, αναλαμβάνει πλέον τη θέση του Senior Partner. «Ο Στάθης, διακεκριμένη νομική προσωπικότητα, τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης και αποδοχής» ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ παρακάτω ο Στάθης σχολίαζε τις αλλαγές και ακολουθούσε σχόλιο του Γιώργου! 

-- Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά στα εταιρικά ήθη, αλλαγές στις οποίες έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση η πανδημία. Η κάποτε απαραιτήτως απαραίτητη γραβάτα τώρα μοιάζει με αξεσουάρ περασμένης εποχής, οι πολλές επισημότητες στις εταιρικές ανακοινώσεις έδωσαν την θέση τους σε μια πιο καθημερινή και άμεση γλώσσα, η άνεση των αθλητικών παπουτσιών έγινε αδιαπραγμάτευτο κεκτημένο, η πιο χαλαρή ενδυμασία της Παρασκευής έγινε καθημερινότητα, νεότεροι επιχειρηματίες εμφανίζονται σε συνεντεύξεις με t-shirt και επιδεικτικά τατουάζ και άλλα νεωτερικά.

-- Παρόλα αυτά, ομολογούμε, ότι μας προκάλεσε μια κάποια εντύπωση η ανακοίνωση της POTAMITISVEKRIS, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν χώρο πολύ παραδοσιακό, όπου οι τυπολατρίες και οι γραβάτες παραμένουν ακλόνητα!

-- Και για να διατηρήσουμε τη χαλαρή ατμόσφαιρα, να περάσουμε στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη που μπορεί να αποκλείστηκε από το Τουρνουά τένις Φιλοθέης και να χάσαμε τις συναρπαστικές περιγραφές του για την πορεία του στο τουρνουά, ωστόσο, μέσω των κοινωνικών δικτύων, μπορούμε να διατηρούμε επαφή με τις αθλητικές δραστηριότητες του υπουργού. Χθες για παράδειγμα, είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε, μέσω του Tik Tok, βίντεο όπου ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίζεται με γνωστή personal trainer να γυμνάζονται με τη μέθοδο της ηλεκτροδιέγερσης, μέθοδος που, όπως διαβάζουμε στα σχετικά... ρεπορτάζ, βοηθά στη γρήγορη απώλεια κιλών και ενδυνάμωση των μυών! Πρόκειται για ένα ωραίο βίντεο ανέμελων στιγμών που μας αποσπά από την μιζέρια της καθημερινότητας και την ατελείωτη γκρίνια της ακρίβειας, του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης!

-- Και ίσως το βίντεο αυτό να είναι και η λύση στις έγνοιες που προκαλεί η ακρίβεια: Μια ώρα γυμναστικής με personal trainer, μέρα πάρα μέρα, την ακρίβεια κάνει πέρα! 

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΣΕΒ βρήκε τον «Βαρουφάκη» του, η πράσινη μετάβαση και ο Ολυμπιακός ενώνει

Η επιστολή της Ι. Τσέτη για τις εκλογές στον ΣΕΒ, ο προβληματισμός για την πράσινη μετάβαση, πώς είδαν τον Ολυμπιακό Παπανδρέου, Τσίπρας και Ρουσόπουλος, τα projects του Κόκκαλη, τα φθηνά και εύκολα δάνεια και οι άφαντοι δανειολήπτες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η απώλεια Γ. Προβόπουλου, τι δείχνει το poll of polls και φρέσκο χρήμα σε ΜμΕ

Ο θάνατος του Γ. Προβόπουλου και η αναγνώριση του ρόλου του στην κρίση, χαμόγελα στη ΝΔ από το poll of polls του politico, το νέο λογότυπο της Πειραιώς, Motor Oil Vs ΕΛΠΕ, έρχεται χρήμα στις μικρομεσαίες, η ηλεκτρονική πληρωμή κλήσεων και οι φωνές του Εμ. Μακρόν.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα κέρδη της ΤτΕ, τα γιουρούσια στο Χρημ. Ενέργειας και η θλιβερή επικαιρότητα

Οι πολλές απογοητεύσεις στην υπόθεση του Qatargate, πώς η ΤτΕ θα παραμείνει σε κερδοφόρο τροχιά το 2022, το σίριαλ Παγκρήτιας - Χανίων, η ζωηράδα της μετοχής της Τρ. Πειραιώς, οι πιέσεις για αλλαγές στο ΔΣ του Χρημ. Ενέργειας, η Lamda Development και τα υπερκέρδη της Motor Oil.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι καταθέσεις - θαύμα, το μπέρδεμα στην Παγκρήτια και οι μετοχές των διυλιστηρίων

Η μεγάλη έκπληξη από την αύξηση των καταθέσεων τον Αύγουστο, τα μπρος - πίσω Μπάκου και Καϋμενάκη για την αύξηση της Παγκρήτιας, η κρίσιμη ημέρα για ΕΛΠΕ και ΜΟΗ και η αιφνιδιαστική επίθεση στους short από την Τράπεζα της Αγγλίας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το γράμμα της ΕΚΤ στις τράπεζες, η Παγκρήτια πάει Αθήνα και το deal για υδρογόνο

Οι προειδοποιήσεις από Φρανκφούρτη στις τράπεζες για τα «πράσινα» τεστ, ο «κρητικός γόρδιος δεσμός» για την έδρα της Παγκρήτιας Τράπεζας, η σημασία της συμφωνίας Motor Oil - ΔΕΗ και η γαλλική επίσκεψη στον Σκαραμαγκά.