ΓΔ: 1024.75 0.91% Τζίρος: 88.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Eleni_Vrettoy
Η Ελένη Βρεττού, CEO, Attica Bank. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Βάιος Χασιάλης

Οι σχέσεις Βρεττού - Μαραγκουδάκη, η αγωνία Μυτιληναίου και οι πλειστηριασμοί

Το ραντεβού στο γραφείο Στουρνάρα για την Attica Bank, γιατί φοβήθηκε η κυβέρνηση να φέρει τροπολογία για τους πλειστηριασμούς, η ηχηρή προειδοποίηση Μυτιληναίου για τον κίνδυνο αφανισμού της βιομηχανίας μετάλλων στην Ε.Ε. και η κινητικότητα στην Intralot.

Στο γραφείο του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκαν χθες η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank, Ελένη Βρεττού και η επικεφαλής της Ellngton στην Ελλάδα, Ειρήνη Μαραγκουδάκη. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Attica Bank, η υλοποίηση του σχεδίου εξυγίανσης και η επόμενη ημέρα της τράπεζας. Το κλίμα που επικράτησε μεταξύ των 3 ήταν εξαιρετικό και ειδικότερα σε ότι αφορά τις δύο κυρίες, σε πλήρη αντίθεση με τις μουρμούρες περί τεταμένων σχέσεων και αντιθέσεων μεταξύ της κ. Βρεττού και κ. Μαραγκουδάκη. Όπως μεταφέρουν στη στήλη αξιόπιστες πηγές που παρακολουθούν στενά τα της Attica Bank, Βρεττού και Μαραγκουδάκη είναι δυο σοβαρότατες επαγγελματίες που έχουν στραμμένη όλη την προσοχή τους στην τράπεζα, λειτουργώντας μεταξύ τους πολύ αρμονικά. Όπως επισημαίνουν, μεταξύ τους όχι μόνο δεν υπάρχουν αντιθέσεις αλλά μάλλον έχει αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας.

-- Κυβέρνηση και χρηματοδοτικοί φορείς -τράπεζες και servicers- είχαν ως τώρα σύμπνοια στα θέματα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Φαίνεται, όμως, ότι η είσοδος στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου έχει δημιουργήσει αρκετά βαριά σύννεφα στη σχέση των δύο πλευρών και αυτό φάνηκε αρκετά καθαρά στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητήθηκαν η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και η πορεία εφαρμογής του Εξωδικαστικού Μηχανισμού. Παρότι υπήρχαν προσδοκίες στους χρηματοδοτικούς φορείς ότι η κυβέρνηση, με μια τροπολογία, θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου που δεν επιτρέπει να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για τιτλοποιημένα δάνεια οι servicers, ο Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι τέτοια τροπολογία δεν πρόκειται να κατατεθεί. «Η οδός αυτή δεν γίνεται αποδεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών», είπε χαρακτηριστικά. Πληροφορίες των προηγούμενων ημερών έλεγαν ότι το θέμα της τροπολογίας είχε συζητηθεί στους κυβερνητικούς κύκλους και ζυγίστηκαν τα υπέρ και τα κατά της νομοθετικής παρέμβασης. Από τη μια, θεωρήθηκε ότι ήταν εύλογο να αφαιρεθεί ένα τυπικό εμπόδιο που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην ανάκτηση δανείων. Από την άλλη, όμως, βάρυνε η πολιτική πλευρά του θέματος: ποιος υπογράφει μια νομοθετική ρύθμιση που διευκολύνει πλειστηριασμούς λίγους μήνες πριν τις εκλογές και με τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη να έχει… μυρίσει αίμα και να λέει «μην τολμήσετε»;

-- Από την πλευρά τους, οι servicers προειδοποιούν ότι οι κίνδυνοι από αυτή την παράταση της αβεβαιότητας είναι σοβαροί. Με τεχνοκρατική και αφαιρετική γλώσσα, ο Τάσος Πανούσης, εκπρόσωπος των servicers και διευθύνων σύμβουλος της doValue Greece είπε χθες στους βουλευτές ότι  τα business plans για τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή» έχουν συμφωνηθεί με το Δημόσιο και είναι αυστηρά. «Για την ομαλή εκτέλεσή τους, ωστόσο, προϋπόθεση αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος», τόνισε. Και εξήγησε ότι απαιτείται «η εφαρμογή του συνόλου των μέσων που προβλέπονταν όταν συμφωνήθηκαν τα business plans». Τη λέξη απέφυγε να την αναφέρει, αλλά είναι σαφές ότι στο «σύνολο των μέσων» περιλαμβάνονται και οι πλειστηριασμοί.

-- Η εξαιρετικά αυστηρή κριτική στις Βρυξέλλες, με ηχηρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία μετάλλων λόγω της ενεργειακής κρίσης και της ανεπαρκούς διαχείρισής της από την Ευρώπη, έδωσε τον τόνο στη χθεσινή ομιλία του Ευάγγελου Μυτιληναίου στο Λονδίνο, όπου τιμήθηκε από τον Σύλλογο Αποφοίτων του London School of Economics. Μιλώντας, αυτή τη φορά, και με την ιδιότητα του προέδρου της Eurometaux, της Πανευρωπαϊκής Ένωσης, που εκπροσωπεί τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, με μέλη κολοσσούς όπως η Alcoa, η Glencore, η Hydro και η Rio Tinto, ο κ. Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι το σχέδιο της Ε.Ε. για απότομη εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, που έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την πράσινη μετάβαση και έβαλε σε δεύτερη μοίρα την ενεργειακή ασφάλεια, έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά θέματα στη λειτουργία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Η Mytileos, όπως είπε, έχει ένα από τα ελάχιστα smelters αλουμινίου στην Ε.Ε., ενώ τα άλλα έχουν σταδιακά εγκαταλείψει την Ευρώπη για χώρες στις οποίες δεν έχουν να πληρώσουν υψηλά δικαιώματα CO2 και ενεργειακό κόστος. Απευθυνόμενος στις Βρυξέλλες, τόνισε χαρακτηριστικά: «Εδώ που βρισκόμαστε, με το φυσικό αέριο στα ύψη, στις Βρυξέλλες συζητούν πώς θα πρασινίσει η οικονομία!». Και κατέληξε λέγοντας: «Έχουμε καθήκον να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά  αυτήν την καταστροφική κρίση, να αφυπνισθούμε και να αναλάβουμε δράση. Πριν αφανιστούμε».

-- Ζωήρεψε η μετοχή της Intralot χθες μετά από πολλές συνεδριάσεις κλείνοντας με άνοδο 3,39% στα 0,61 ευρώ και τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται στα 161.675 κομμάτια. Δύσκολα μπορεί κανείς να πει αν έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για σημαντικές κινήσεις σε σχέση με την εισαγωγή της Intralot Inc. σε NYSE ή NASDAQ και αν η κινητικότητα της μετοχής μπορεί να έχει σχέση με αυτό το σημαντικό θέμα. Οι περισσότεροι, πάντως, θυμούνται όσα έλεγε ο Σ. Κόκκαλης πρόσφατα, στη γενική συνέλευση των μετόχων, σχετικά με τον νέο στρατηγικό εταίρο, τη Standard General: «Τον Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα μιλήσουμε μαζί τους για να συνεννοηθούμε πότε θα μπει, το συντομότερο δυνατό, η Intralot Inc. είτε στον Nasdaq είτε στη Wall Street. Αυτή η κίνηση θα είναι κάτι που θα απογειώσει την εταιρεία».

-- Λένε ότι η καλύτερη διαφήμιση σε οπλικά συστήματα γίνεται στα πολεμικά μέτωπα. Όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας έχουν να λένε ότι το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας IRIS-T, το οποίο κατασκευάζεται από τη γερμανική Diehl Defence παίρνει άριστα στην αποστολή του. Την Τετάρτη, πρώτη ημέρα ενεργοποίησης του συστήματος για την προστασία του Κιέβου από ρωσικές αεροπορικές επιθέσεις, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ενεργοποιήθηκε σε πέντε περιπτώσεις, με επιτυχία και στις πέντε, καταρρίπτοντας ισάριθμους ρωσικούς πυραύλους. Όλα αυτά έχουν και την ελληνική τους διάσταση: οι ηλεκτρονικές μονάδες του συστήματος παράγονται στην Παιανία από την Intracom Defence.

-- Τη μετατροπή της διάρκειας της εταιρείας σε αορίστου χρόνου αλλά και τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η διάρκεια ζωής της εταιρείας έληγε στο τέλος του 2030 και αποφασίστηκε να μετατραπεί σε αορίστου χρόνου. Το σώμα των μετόχων ενέκρινε την πρόταση του ΔΣ για αγορά ιδίων μετοχών με ανώτατο όριο το 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι αγορές θα γίνουν μέχρι τις 19/10/2024. Ως κατώτατη τιμή αγοράς ορίστηκαν τα 0,3 ευρώ και ως ανώτατη τα 30 ευρώ.

-- Έφτασε η ώρα του μεγάλου deal για την πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή; Αυτό φαίνεται να πιστεύει ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι το due dilligence από τη First Sentier έχει ολοκληρωθεί, άρα η λογική λέει πως τα νέα δεν θα αργήσουν.

-- Με discount 22,23% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής διαπραγματεύεται η μετοχή της Alpha Trust Aνδρομεδα ΑΕΕΧ στο Χρηματιστήριο, διατηρώντας την παράδοση του κλάδου των εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου να εμφανίζουν διαχρονικά μεγάλες εκπτώσεις. Βέβαια, σήμερα, η Αlpha Trust ΑΕΕΧ είναι η μοναδική εκπρόσωπος του κλάδου στο ΧΑ. Με χθεσινές τιμές, η εσωτερική αξία της μετοχής ήταν 6,68 ευρώ και στο ΧΑ 5,25 ευρώ. Συνολικά, η εσωτερική αξία του χαρτοφυλακίου ανερχόταν στα 23,63 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση στα 18,55 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία τον Αύγουστο ολοκλήρωσε αύξηση κεφαλαίου και ενίσχυσε τα κεφάλαιά της κατά 12,24 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του Σεπτεμβρίου το 60,3% του ενεργητικού της εταιρείας ήταν τοποθετημένο σε μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, το 4,48% σε ομόλογα και το 35,22% ήταν τα διαθέσιμα, ενισχυμένα, λόγω της προαναφερόμενης αύξησης κεφαλαίου. Οι κυριότερες τοποθετήσεις της εταιρείας σύμφωνα με τον πίνακα επενδύσεων στις 30/9 εντοπίζονται στις μετοχές της Quest, της Τιτάν, της ΕΛΒΕ, της Πλαστικά Θράκης και της Entersoft.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

intrakat
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το μουαγιέν των εφοπλιστών, νόμοι αλά ελληνικά και η υπόσχεση του 1 δισ.

Πώς οι εφοπλιστές «έριξαν» δραστικά το μέσο κόστος κτήσης της Intrakat, η εκτίμηση του επικεφαλής της ΜΥΤΙΛ για 1 δισ. EBITDA το 2023, ο εισηγητής του ΑΠ υπέρ των servicers και τα σενάρια για την Άκτωρ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η τραπεζική μετοχή που «δίπλωσε», ο ΜΥΤΙΛ, ο Μητσοτάκης και η επενδυτική βαθμίδα

Πώς η μετοχή της Τρ. Πειραιώς εκτοξεύτηκε από τα 0,70 στο 1,80 ευρώ, τι είπε ο πρωθυπουργός για το investment grade, η τρελή πορεία της Attica Bank, ο διαγωνισμός για έναν της ΕΑΒ και το πάρτι ανομίας στη συγκέντρωση Θεοδωρικάκου.
gerapetritis
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα... 30, η επενδυτική βαθμίδα και τα περίεργα της Attica Bank

Τι είπε ο Γεραπετρίτης για το investment grade, η μεγάλη αναβάθμιση της τιμής στόχου της Mytilineos, τα ερωτηματικά για τη μετοχή της Attica, η κινητικότητα στην Ideal, το αρνητικό ρεκόρ στην αμόλυβδη και ποιες μετοχές είναι πρώτες στην πτώση και τελευταίες στην άνοδο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το πόρισμα για τις τράπεζες, η Ellington και το «δώρο» στη Στ. Καμπουρίδου

Τι απέγινε με τη θεαματική έφοδο της Επ. Ανταγωνισμού στις τράπεζες το 2019, η προθεσμία της ΤτΕ στην αμερικανική Ellington, πώς η σύγκρουση κυβέρνησης – τραπεζών ευνόησε την ΔΙΑΣ, τα μπινελίκια υπουργού - τραπεζών, η ΔΕΗ που εγκαταλείπει το Δημόσιο και η Wall Street.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών, τα 20 της ΤΕΝΕΡΓ και οι κουραμπιέδες Γεωργιάδη

Ο επικοινωνιακός πόλεμος κυβέρνησης - τραπεζών και η πραγματική ζωή, πώς ο Αδ. Γεωργιάδης διασώζει τους κουραμπιέδες από αθέμιτο ανταγωνισμό, ποιες μετοχές έκλεψαν την παράσταση στο ΧΑ και το Ίδρυμα Α. Σαμαρά.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι υπογραφές Εθνικής – EVO, η ανησυχία στις τράπεζες και η νέα αποεπένδυση Κόκκαλη

O καταιγισμός μηνυμάτων στις τράπεζες απο ανήσυχους αναλυτές - μετόχους, οι απουσίες από τη σύσκεψη στην ΤτΕ, η νέα ρευστοποίηση συμμετοχής του Σ. Κόκκαλη, το ιστορικό υψηλό της Mytilineos και οι τιμές των καυσίμων που ανεβαίνουν σαν πύραυλος και πέφτουν σαν φτερό.