ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Σκιές στις σχέσεις ΥΠΟΙΚ – ΕΛΣΤΑΤ, αυξήσεις στα διόδια και οι ελλείψεις σε φάρμακα

Η μίνι κρίση ΥΠΟΙΚ - ΕΛΣΤΑΤ λόγω Ηρακλή, γιατί οι παραχωρησιούχοι αψηφούν την κυβέρνηση, η άνοδος των τραπεζών, το νέο υψηλό ΤΕΝΕΡΓ, η ελίτ της αγοράς ομολόγων, ο καθησυχαστικός Θ. Πλεύρης και τα δομικά προβλήματα στα φάρμακα.

Βαριά σκιά στις σχέσεις υπουργείου Οικονομικών και Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ρίχνει το Σχέδιο Ηρακλής -και όχι μόνο. Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους εξαιτίας των εγγυήσεων που έχει παράσχει η Ελληνική Δημοκρατία, μέσω του Σχεδίου Ηρακλής, για την υλοποίηση των συναλλαγών πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, κάτι που δεν αρέσει καθόλου, όπως είναι φυσικό, στην κυβέρνηση. Μετά από σχετική απαίτηση της Eurostat, κρατικές εγγυήσεις, όπως αυτές που έχουν δοθεί στο πλαίσιο του Ηρακλή, θα προσμετρώνται από εδώ και πέρα στο δημόσιο χρέος των χωρών - μελών. Αυτό που μένει να δούμε είναι το μέγεθος της επιβάρυνσης, δηλαδή ποιο θα είναι το ύψος των κρατικών εγγυήσεων που θα βαρύνουν άμεσα το χρέος. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η αναγνώριση θα είναι σταδιακή, δηλαδή δεν θα περάσει με μιας όλο το ποσό των εγγυήσεων στο δημόσιο χρέος. Όπως αναφέραμε, πρόκειται για απόφαση της Eurostat που αφορά όλες τις χώρες της Ευρώπης, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι διόλου ευχαριστημένο με την διαπραγμάτευση και τους τεχνικούς χειρισμούς της ΕΛΣΤΑΤ.

-- Όμως, δεν είναι μόνο ο Ηρακλής που έχει στρεσάρει τις σχέσεις κυβέρνησης – ΕΛΣΤΑΤ. Αν και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό σχόλιο ή σχετική νύξη, ωστόσο, υπάρχει δυσαρέσκεια αναφορικά με την απεικόνιση των στοιχείων του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο και τις μεγάλες αυξομειώσεις που καταγράφονται μέσω αναθεωρήσεων στα στοιχεία.

-- Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η δρομολογούμενη προκαταβολική επιβάρυνση του δημόσιου χρέους λόγω Ηρακλή ίσως αποτελεί και την πραγματική αιτία της πρόσφατης κρίσης κυβέρνησης – τραπεζών, με την κυβέρνηση να κατηγορεί για αχαριστία τις τράπεζες. Δεδομένου ότι η θεαματική εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών πραγματοποιήθηκε με τις πλάτες του Δημοσίου, η κυβέρνηση μάλλον περίμενε ως αυτονόητη την άμεση υλοποίηση από τις τράπεζες όλων όσα η ίδια θεωρεί ως απαραίτητα για τη στήριξη της κοινωνίας. Αν έχει βάση αυτός ο συλλογισμός πρόκειται για μια εξαιρετικά απλοϊκή και ανορθολογική προσέγγιση που μόνο υπό το πρίσμα του προεκλογικού άγχους και της μικροπολιτικής διαμάχης μπορεί να γίνει κατανοητός.

-- Σημειώνεται ότι, μέσω του σχεδίου, οι τράπεζες μπόρεσαν και καθάρισαν με το μέγα πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, για να αλλάξουν σελίδα, ατενίζοντας πλέον με αισιοδοξία το μέλλον. Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των εγχώριων τραπεζών περιορίστηκαν στα 14,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά περίπου 94,1 δισ. ευρώ ή κατά -87% έναντι του Μαρτίου του 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο υψηλότερων δανείων από το ξέσπασμα της κρίσης. Στο τέλος Σεπτεμβρίου ο δείκτης NPEs διαμορφώθηκε στο 9,7% από περίπου 50% που είχε φτάσει το 2016 και στο τέλος του 2022 αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω του 8%. Σημειώνεται ότι όλες οι συστημικές τράπεζες βρίσκονται πλέον με μονοψήφιο δείκτη NPEs.

-- Η κυβέρνηση, ως γνωστόν, είχε διαμηνύσει στους παραχωρησιούχους που εκμεταλλεύονται τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους στη χώρα να μην προχωρήσουν σε αυξήσεις των διοδίων από το νέο έτος. Ο πληθωρισμός όμως καλπάζει και, σύμφωνα με τις συμβάσεις παραχώρησης, όλες οι εταιρείες μπορούν να αναπροσαρμόσουν τα διόδια με βάση την ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού. Την αρχή έκανε η κοινοπραξία Γέφυρα που έχει την παραχώρηση της γέφυρας Ρίου –Αντιρρίου. Η κοινοπραξία  ανακοίνωσε αυξήσεις εντός του έτους –διατηρεί σταθερές τις τιμές στις εκπτωτικές διελεύσεις- χωρίς όμως να καθορίζει επακριβώς την ημερομηνία. «Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης, οι μέγιστες τιμές διοδίων για το 2023 υπολογίζονται με βάση την ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών καταναλωτή που ήταν 11,26%», αναφέρει επακριβώς στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

-- Θεωρείται σίγουρο πως και άλλες κοινοπραξίες θα προχωρήσουν σε ανάλογες κινήσεις. Μάλιστα, αυτό που ακούγεται είναι ότι οι αυξήσεις θα ανακοινωθούν από την 1η Ιουλίου του 2023. Τότε λογικά θα έχουν λήξει και οι δίδυμες εκλογικές αναμετρήσεις  και θα έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Δεν αναμένεται όμως να υπάρξει μια συνδυαστική αύξηση των διοδίων από όλες τις κοινοπραξίες, καθώς εκτιμάται ότι ορισμένες δεν θα επιδιώξουν να συγκρουστούν με τη νέα κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από τις εκλογές, προσδοκώντας όμως σε άλλα οφέλη -και ο νοών νοήτω. Επίσης, οι αυξήσεις δεν θα αφορούν στις μέγιστες τιμές διοδίων που προβλέπονται από τη σύμβαση, αλλά στις εφαρμόσιμες τιμές.

-- Κάτι είναι και αυτό…

-- Επιθετικά… καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφορικά με την επάρκεια φαρμάκων στην αγορά, τονίζοντας ότι «έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια φαρμάκων» και ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Όπως τόνισε το επόμενο 10ήμερο η κατάσταση στην αγορά θα εξομαλυνθεί και θα υπάρξει σημαντική βελτίωση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου. Αυτό βέβαια ελάχιστα παρηγορεί όσους είναι άρρωστοι τώρα ή τους γονείς που ψάχνουν φάρμακο για τα παιδιά τους. Και μπορεί ο υπουργός να υποβαθμίζει γενικά το θέμα, ωστόσο ελλείψεις παρατηρούνται εδώ και πολλούς μήνες σε πολλά φάρμακα, ενώ το αν σε άλλες χώρες τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα ελάχιστα απασχολεί τους πολίτες. Και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, τόσο από την Πολιτεία όσο και από φαρμακευτικές εταιρίες, φαίνεται ότι το πρόβλημα των ελλείψεων συνδέεται με τις πολύ χαμηλές τιμές που έχουν επιβληθεί και οι οποίες καθιστούν ασύμφορη τη διάθεση φαρμάκων στην Ελλάδα. Επίσης και με τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές. Και τα παραπάνω αποτελούν σοβαρά δομικά προβλήματα, που δεν θεραπεύονται ούτε με ελέγχους, ούτε με ενημερώσεις.

-- Τέταρτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τον δείκτη των τραπεζών, εκ των οποίων οι τρεις αφορούν τις πρώτες τρεις συνεδριάσεις του νέου έτους. Ήδη το κοντέρ των τραπεζών «γράφει» +3,86% από την αρχή του έτους έναντι +1,75% του Γενικού Δείκτη. Οι τράπεζες βρίσκονται σε πορεία δυναμικής ανάκαμψης, επωφελούμενες από την ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και την αύξηση των επιτοκίων που ενισχύουν σημαντικά τα έσοδά τους. Επιπλέον οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν μεγάλη εμπορευσιμότητα και συγκαταλέγονται μεταξύ των λίγων μετοχών μέσω των οποίων μπορεί κάποιος ξένος θεσμικός να «παίξει» Ελλάδα.

-- Προσδοκίες δημιουργεί και η εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες, με πώληση σε ιδιώτες των μετοχών του ΤΧΣ, αλλά όσοι περιμένουν ταχύτητα μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο podcast Βαβέλ του ot.gr, το Δημόσιο «θα μπει σε μια λογική την επόμενη τριετία αποεπένδυσης». Τουτέστιν έχουμε μέλλον. Εδώ που τα λέμε, με τις εκλογές να πλησιάζουν ήταν τελείως ανεδαφικό να περιμένει κανείς άμεσες κινήσεις.

-- Νέο ιστορικό ρεκόρ για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή χθες. Η μετοχή έκλεισε στο υψηλό ημέρας, που αποτελεί και νέο ιστορικό υψηλό, τα 20,94 ευρώ σημειώνοντας άνοδο +0,67%.  Περιττό να σημειώσουμε ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει πλήρως το deal για την εξαγορά της εταιρείας και το μόνο που απομένει να δούμε είναι η τελική τιμή και ποιο θα είναι το premium για όσους αγοράζουν άνω των 20 ευρώ.

-- Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από μια ματιά στον πίνακα με τα εταιρικά ομόλογα που έχουν εκδοθεί στην ελληνική και στην ευρωπαϊκή αγορά. Υπάρχει μια ελίτ ελληνικών επιχειρήσεων, που δανείζονται -μέσω εκδόσεων στην Ευρώπη- με το ίδιο ή χαμηλότερο κόστος με το Ελληνικό Δημόσιο: Mytilineos, Titan, ΟΤΕ, Coca Cola HBC, HelleniQ Energy και Motor Oil συνθέτουν αυτή τη... χρυσή ομάδα των ομίλων που έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα. Οι αποδόσεις των ομολόγων τους, που λήγουν μεταξύ 2024 και 2029, κυμαίνονται από 2,98% μέχρι 3,75%, έναντι 2,98% έως 3,88% για τα αντίστοιχα ομόλογα του Δημοσίου. Μάλιστα, ο ΟΤΕ και η Coca Cola HBC έχουν καλύτερη πιστοληπτική αξιολόγηση από το Δημόσιο (BBB και BBB+, αντίστοιχα, έναντι BB για το Δημόσιο). Αρνητικά στη λίστα ξεχωρίζει το ομόλογο της Frigoglass, που βρίσκεται, ως γνωστόν, μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με απόδοση που ξεπερνά το 85% και υποδηλώνει ότι οι επενδυτές θα χάσουν τα περισσότερα από τα κεφάλαιά τους.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Επιστολή στο ΥΠΟΙΚ από Επ. Ανταγωνισμού, τα deal τραπεζών στα ακίνητα και η Intracom

Διευκρινίσεις ζητά η Επ. Ανταγωνισμού για τις ανορθόδοξες συζητήσεις του Χρ. Σταϊκούρα με τις διοικήσεις των τραπεζών, η νέα κίνηση της Eurobank στα ακίνητα, η στενή σχέση Alpha – Quest και τα νέα σχέδια Κόκκαλη για τον τομέα της άμυνας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα αποτελέσματα των τραπεζών, η επιστολική ψήφος και κανένας καλός δεν χάνεται

Αρχίζει σήμερα η δημοσίευση των αποτελεσμάτων α' τριμήνου των τραπεζών, η επιστροφή του Α. Σπηλιωτόπουλου, η έξοδος των κερδοσκόπων, μικροί εργολάβοι στην επίθεση, οι νέες εφαρμογές του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ραντεβού στις 8 Μάϊου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι εκλογές στον ΣΕΒ, το super πλεόνασμα και ο Ν. Καραμούζης μένει… «παγωτό»

Ιουλία Τσέτη - Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναμετρηθούν για την προεδρία του ΣΕΒ, το πλεόνασμα ξεπερνά κάθε προσδοκία, το δηκτικό σχόλιο του Ν. Καραμούζη για τις ευρωεκλογές, η Eurobank πάει Ρόδο και το πασχαλινό δώρο από Εθνική.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι φοβούνται στην οδό Νίκης, δάνεια υπό το μηδέν και η καθυστέρηση στον ΒΟΑΚ

Οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η αρνητική πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη, υπερπλεόνασμα – φάντασμα, το βιβλίο του Τσάρλς Νταλάρα, μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για το LNG και το σχόλιο Έλον Μασκ για την Ελλάδα.