ΓΔ: 1226.24 -0.81% Τζίρος: 32.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:28:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Χάκερ εκβίασαν ιστορική εφημερίδα, η ΕΚΤ και τα διδάγματα απο το σκάνδαλο Μέιντοφ

Το χακάρισμα ιστορικής εφημερίδας και τα λύτρα σε bitcoin, τα αποτελέσματα της ΕΚΤ, η συνάντηση Ηλιόπουλου με Ερντογάν, πώς ο εκκαθαριστής μάζεψε τα κλεμμένα δισ. στο σκάνδαλο Μέιντοφ, η αντιπαράθεση HIG με Κυπριώτη, οι εκλογές και το «καλάθι».

Ιστορική εφημερίδα έπεσε θύμα χάκερ. Ευτυχώς, οι «παρεμβολές» δεν επηρέασαν την παραγωγική διαδικασία και η εφημερίδα κυκλοφορεί κανονικά. Αντιθέτως, οι χάκερ κατάφεραν να μπλοκάρουν άλλους νευραλγικούς τομείς της εφημερίδας, όπως το αρχείο και το λογιστήριο, αλλά και εκεί η ανάκτηση των δεδομένων προχωρεί, έστω και με αργούς ρυθμούς. Η επίθεση ήταν τύπου "ransom", δηλαδή οι χάκερ μπλόκαραν τα συστήματα και απαίτησαν λύτρα ύψους 5 εκατ. ευρώ και μάλιστα καταβλητέα σε bitcoin, αλλά η διεύθυνση δεν ενέδωσε. Αυτό που κάνει η διοίκηση πλέον είναι η ανάκτηση δεδομένων και η λήψη μέτρων για την καλύτερη θωράκιση του πληροφοριακού συστήματος της εφημερίδας.

-- Δεν προσφέρονται για ευχάριστη ανάγνωση τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσίευσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην τελική γραμμή, ήταν «ίσα βάρκα, ίσα νερά», δηλαδή η κερδοφορία ήταν μηδενική. Ωστόσο, η ΕΚΤ έγραψε μεγάλες ζημιές και για φέρει το αποτέλεσμα στο μηδέν «έκαψε» 1,6 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια που είχε βάλει «στην άκρη», ακριβώς για να καλύπτει μελλοντικούς κινδύνους. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο «κουμπαράς» για την κάλυψη κινδύνων μειώθηκε στα 6,56 δισ. ευρώ και προορίζεται να χαθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς το βασικό σενάριο προβλέπει ότι το γύρισμα της νομισματικής πολιτικής θα συνεχίσει να φέρνει ζημιές στο Ευρωσύστημα, δηλαδή στην ΕΚΤ και στις περισσότερες εθνικές κεντρικές τράπεζες, έως και για μια πενταετία. Κάποιες εθνικές κεντρικές τράπεζες, που «σηκώνουν» το βάρος των ζημιών κατά 80%, ή ακόμη και η ίδια η ΕΚΤ, μπορεί αυτή την περίοδο να χρειαστούν «ενέσεις» κεφαλαίων από τις κυβερνήσεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν τυπώσει χρήμα και έχουν αγοράσει ομόλογα αξίας 4,9 τρισ. ευρώ, για να στηρίξουν τις οικονομίες και να ενισχύσουν τον πληθωρισμό, την εποχή που ήταν υπερβολικά χαμηλός, αλλά αυτά τα ομόλογα αποδίδουν κατά μέσο όρο μόλις 0,5% τον χρόνο. Από την άλλη πλευρά, το Ευρωσύστημα πληρώνει όλο και περισσότερα στις εμπορικές τράπεζες για τις καταθέσεις τους: τώρα 2,50%, στο τέλος της αύξησης επιτοκίων 3% ή 3,5%.

-- Αυτή η ανισορροπία θα φέρει πολλές ζημιές, αλλά εδώ υπάρχουν δύο βασικές αρχές: οι κεντρικές τράπεζες δεν χρεοκοπούν και δεν δουλεύουν για να βγάζουν κέρδη, αλλά για το κοινό καλό, όπως έχει πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ο Μεξικανός κεντρικός τραπεζίτης, Αγκουστίν Κάρστενς.

-- Μεγάλη εξαίρεση αποτελεί η Τράπεζα της Ελλάδος που θα είναι ίσως η μόνη κεντρική τράπεζα στην Ευρώπη όπως αναλυτκά έχει γράψει η στήλη.

-- Όπως είναι γνωστό, ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος δώρισε 1 εκατ. ευρώ προς τον σεισμόπληκτο λαό της Τουρκίας. Στις 15 Φεβρουαρίου, με αφορμή τη δωρεά, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μιλώντας σε χθεσινή εκδήλωση, η συνάντηση κανονίστηκε μέσα σε ένα 24ωρο. Σε ερώτηση αν αξιοποίησε κάποια διπλωματική βοήθεια από την ελληνική πλευρά απάντησε αρνητικά και διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν ζήτησε τη συνδρομή του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών. Όπως ανέφερε, είναι κατόρθωμα ένας ιδιώτης, έστω και αν είχε το πλεονέκτημα της δωρεάς να ζητήσει και να πετύχει μια συνάντηση μέσα σε 24 ώρες με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας και χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της SeaJet ως μια κίνηση ειρήνης για την περιοχή. Επίσης, τόνισε πως η εταιρεία θα συνδράμει και τους σεισμόπληκτους της Συρίας, αλλά η βοήθεια θα είναι σε είδος (ένδυση, φάρμακα κ.α.) και όχι με καταβολή μετρητών για λόγους που έχουν να κάνουν με τις ιδιαιτερότητες της χώρας, δηλαδή με το καθεστώς των διεθνών κυρώσεων.

-- Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη κόντρα με την Τρ. Πειραιώς για την MIG, ο κ. Ηλιόπουλος δεν θέλησε να σχολιάσει την υπόθεση λόγω της φύσης της χθεσινής συνέντευξης. Υποσχέθηκε όμως ότι θα υπάρξει συνέχεια καθώς, όπως είπε, «είμαστε Έλληνες ακτοπλόοι και κάθε εξέλιξη στο Αιγαίο μας αφορά». Ο εφοπλιστής ρωτήθηκε και για τα πέντε κρουαζιερόπλοια που αγόρασε εν μέσω πανδημίας σε «σκοτωμένες» τιμές και προς το παρόν παραμένουν δεμένα, το ένα στην Πάτρα, τα άλλα τέσσερα στην Αττική. «Το όραμά μας για το Αιγαίο, περιλαμβάνει και την κρουαζιέρα, έχουμε όραμα και για την κρουαζιέρα», ήταν η απάντησή του, αν και αναγνώρισε ότι, προς το παρόν, δεν έχει νόημα να μπει κανείς σε αυτή την αγορά.

-- Σε ποινική δίωξη κατά της χήρας του Γιώργου Τράγκα, προχώρησε η εισαγγελία Πρωτοδικών, για υποβολή ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες κατά το χρονικό διάστημα από το 2012 έως το 2015 αλλά και για μη υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες από το 2016 έως το 2019. Εν τω μεταξύ, λίγες εβδομάδες πριν, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, ο  μεγάλος γιος του Γιώργου Τράγκα προχώρησε στην πώληση βίλας στη Μύκονο, την οποία ο πατέρας του του είχε μεταβιβάσει όσο ήταν εν ζωή, έναντι 1 εκατ. ευρώ. Όπως διαβάζουμε στο Πρώτο Θέμα: «Οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι έπειτα από έρευνες μηνών, όλες σχεδόν οι εταιρείες στις οποίες ανήκαν τα ακίνητα του Γιώργου Τράγκα στις ΗΠΑ φέρεται να έχουν κλείσει. Κάτι που σημαίνει ότι είτε τα ακίνητα σε Μαϊάμι, Λας Βέγκας, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον και Μπέβερλι Χιλς πουλήθηκαν, είτε ότι ανήκουν πλέον σε νέες εταιρείες». Είχαμε την εντύπωση ότι γινόταν έρευνα και είχε δεσμευτεί η περιουσία, αλλά τι να ψάχνει κανείς τώρα. Η ζωή συνεχίζεται και είναι ωραία.

 -- Παρεμπιπτόντως, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το πώς αντιμετώπισαν στις ΗΠΑ το σκάνδαλο Μέιντοφ, σκάνδαλο που συγκλόνισε το 2008 τις ΗΠΑ αλλά και όλη την υφήλιο, καθώς ο Μέιντοφ πήρε στο λαιμό του χιλιάδες επενδυτές. Το μέγεθος της πυραμίδας του Μπέρνι έφτανε τα 64 δισ. δολ., ωστόσο από αυτά τα 19 δισ. δολάρια ήταν χρήματα που είχε αποσπάσει από επενδυτές. Τα υπόλοιπα ήταν τα κέρδη από τις «θεωρητικές» αποδόσεις του Μέιντοφ, θεωρητικές διότι ο Μέιντοφ δεν επένδυε τα χρήματα, αλλά έλεγε ψέματα στα θύματά του και απλά ανακύκλωνε λεφτά από τα θύματά του. Ο Μέιντοφ θεωρούνταν κάτι σαν μάγος των επενδύσεων επιτυγχάνοντας εντυπωσιακές αποδόσεις ανεξαρτήτως συνθηκών στη Wall Street (κάτι που από μόνο του ήταν ισχυρό στοιχείο ότι κάτι δεν πάει καλα).

-- Το καθαρό ποσό που είχε αποσπάσει ο Μπέρνι από επενδυτές έφτανε τα 19 δισ. δολάρια και ο εκκαθαριστής κατάφερε να ανακτήσει 14 δισ. δολάρια, όσο απίστευτο και αν ακούγεται. Πως το κατάφερε; Δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Και όταν λέμε σε κανέναν, το εννοούμε. Αν κάποιος είχε δώσει για παράδειγμα 10 εκατ. στον Μειντοφ και μετά από κάποια χρόνια απέσυρε 20 εκατ. (δηλαδή το κεφάλαιο μαζί με τις «αποδόσεις») ο εκκαθαριστής του πήρε αμέσως τα δήθεν κέρδη των 10 εκατ. ευρώ. Όμως δεν σταμάτησε εδώ. Ακόμα και αν κάποιος ανυποψίαστος επενδυτής πήρε δεκαπέντε χρόνια πριν σκάσει η πυραμίδα, «κέρδη» 10 εκατ. από τον Μέιντοφ και με αυτά αποφάσισε να σταματήσει τη δουλειά του και να αγοράσει ένα σπίτι στην όμορφη Φλόριντα και να απολαμβάνει τη ζωή του αμέριμνα, ο εκκαθαριστής του χτύπησε την πόρτα και απαίτησε την επιστροφή των 10 εκατ. «Μα, τα χρήματα εγώ τα έβγαλα από το fund του Μέιντοφ 15 χρόνια πριν αποκαλυφθεί η απάτη», διαμαρτυρόταν ο επενδυτής. «Αδιάφορο», απαντούσε ο εκκαθαριστής, «πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα». «Μα, τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν, τα ξόδεψα και αγόρασα ένα σπίτι», συνέχιζε ο επενδυτής. «Αδιάφορο», επέμενε ο εκκαθαριστής, «πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα, είναι προϊόν κλοπής». Για να μην σας κουράζουμε όσοι δεν είχαν χρήματα να επιστρέψουν στον εκκαθαριστή υπέστησαν πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας τους, προκειμένου να ανακτηθεί το ποσό των «θεωρητικών» κερδών που τους είχε δώσει ο Μέιντοφ.

-- Δεν έχει τέλος το σίριαλ της αντιπαράθεσης της αμερικανικής HIG με τον ξενοδοχειακό όμιλο Κυπριώτη που ελέγχει πέντε μονάδες στα Δωδεκάνησα. Οι Αμερικανοί έχουν αγοράσει προβληματικά δάνεια αξίας 140 εκατ. ευρώ του ξενοδοχειακού ομίλου, όπως και το 45% των μετοχών της Κυπριώτης Α.Ε. από τη Μιράντα Κυπριώτη, μέσω της KOS Holdings. Όμως, στη χθεσινή γενική συνέλευση της Κυπριώτης, όπου ετοιμάζονταν να ζητήσουν εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο, «έφαγαν πόρτα», καθώς δεν επιτράπηκε η είσοδος σε εκπρόσωπό τους, ενώ αντίθετα η διοίκηση επέτρεψε την είσοδο στην Μιράντα Κυπριώτη, παρότι έχει πουλήσει τις μετοχές της. Η συνέλευση τελικά αναβλήθηκε για τις 10 Μαρτίου, οπότε και θα γίνει ενημέρωση για το κρίσιμο θέμα της ατζέντας, δηλαδή σχετικά με τη συμφωνία της Κυπριώτης με τη Hotel Brain για επενδύσεις στα ξενοδοχεία της εταιρείας στα Δωδεκάνησα, μια συμφωνία που έγινε χωρίς να υπάρχει σύμφωνη γνώμη του κύριου πιστωτή, δηλαδή της HIG. Προσπαθώντας να πάρει τον έλεγχο των εξελίξεων, η HIG έχει καταθέσει στο Πρωτοδικείο της Κω αίτηση εξυγίανσης ή/και πτώχευσης της Κυπριώτης, που θα συζητηθεί μέσα στον Απρίλιο, δηλαδή θα υπάρξουν αρκετά ακόμη επεισόδια σε αυτή την αναμέτρηση.

-- Είναι θέμα ημερών να… σφυρίξει ο πρωθυπουργός τη λήξη της θητείας αυτής της κυβέρνησης, για να διαλυθεί η Βουλή και να πάμε σε εκλογές, αλλά ακόμη το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει ζητήσει γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να προχωρήσει στην παράταση της χρονικής διάρκειας του καλαθιού του νοικοκυριού. Εδώ υπάρχει ένα λεπτό θέμα: η κυβέρνηση θέλει να ανανεωθεί για τρεις μήνες ακόμη το μέτρο, ενώ η Επιτροπή το έχει εγκρίνει ως προσωρινό και δεν θέλει να δώσει παράταση περισσότερο από ένα μήνα. Σε κάθε περίπτωση, παράταση θα υπάρξει, αλλά θα περάσουν μερικές ημέρες ακόμη μέχρι να μάθουμε αν θα είναι για έναν ή για τρεις μήνες.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το Βατερλό των δημοσκόπων, τα καμένα λεφτά της Glafka και η Little Soros Project

Πώς οι εταιρείες ερευνών «μαγείρευαν» τα νούμερα για να μην δυσαρεστήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, η φυγή της Glafka Capital από το καζίνο Ρίου, η οργή της Κομισιόν για τις ρυθμίσεις και η νεοσύστατη εταιρεία με το όνομα του Σόρος.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η οπαδική διάσταση των υποκλοπών, οι εκλογές στις ΗΠΑ και η επένδυση στα καζίνο

Πως συνδέονται οι παρακολουθήσεις με το ντέρμπι Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού, γιατί οι αγορές μπορούν να βγουν κερδισμένες από τις αμερικανικές εκλογές, η δεύτερη επένδυση της Glafka Capital στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα εννεαμήνου και η αναθεώρηση του MSCI.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Τσίπρας πάει για… νίκη, μια κινηματογραφική επένδυση και το νερό του Π. Τσάκου

Το χρέος του ΣΥΡΙΖΑ στην ιστορία και η σωτηρία της κοινωνίας από τη Δεξιά, η επένδυση του καπετάν Παν. Τσάκου, το σκάνδαλο με τα φάρμακα, η δημόσια πρόταση της Strix Holdings και η εταιρεία κινηματογραφικών ταινιών που ιδρύθηκε στην Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα ελληνοτουρκικά CDS, οι σταυροί στη Χαλκιδική και η... Μητσοτάκης Α.Ε.

Τι δείχνουν τα CDS για τις οικονομίες Ελλάδας - Τουρκίας, οι υψηλές ταχύτητες στο Ταμείο Ανάκαμψης εν μέσω εκλογών, η εφαρμογή που κλείνει βενζινάδικα, η οριακή μάχη υποψηφίων της ΝΔ στη Χαλκιδική και η γκουρμέ εταιρία του... Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η συντριβή της τοξικότητας και το ξεφούσκωμα της πολιτικής υστερίας

Ο θρίαμβος Μητσοτάκη και το τέλος της εποχής των άκρων, η ανώμαλη προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ, η αποτυχία των δημοσκόπων, το κυνήγι της κρατικής επιχορήγησης και ο συστημικός κίνδυνος στις ιχθυοκαλλιέργειες.