ΓΔ: 1451.07 1.11% Τζίρος: 84.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:00:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Η διαρροή τραπεζικών στελεχών, οι προκλήσεις για την Άκτωρ και ο τουρισμός

Γιατί επιτελικά στελέχη εγκαταλείπουν τις τράπεζες, πότε η Άκτωρ θα συμβάλει στα αποτελέσματα της Intrakat, ο Π. Χριστοδούλου πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας και η κατώτερη των προσδοκιών πορεία του τουρισμού τον Μάιο.

Πολλές συζητήσεις σε τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες μεταγραφές επιτελικών τραπεζικών στελεχών προς επιχειρηματικούς ομίλους. Θυμίζουμε ότι σχετικά πρόσφατα έγινε γνωστό ότι η Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής  της Εθνικής Τράπεζας, μετακινείται στον όμιλο Mytilineos, καθώς επίσης και η μετακίνηση του Κώστα Αδαμόπουλου, Βοηθού Γενικού Διευθυντή Στρατηγικών Εργασιών της Εθνικής Τράπεζας, στην Intrakat. Οι μετακινήσεις αυτές δικαιώνουν τις ανησυχίες των τραπεζικών διοικήσεων, που από καιρό επισημαίνουν ότι πρέπει να τερματιστούν οι περιορισμοί στις αμοιβές και τα bonus που είχαν επιβληθεί στην εποχή των ανακεφαλαιοποιήσεων και των μνημονίων. Όπως επισημαίνουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη, η καθήλωση των αμοιβών σε εκτός αγοράς επίπεδα έχει διπλή επίπτωση στις τράπεζες. Από την μια πλευρά χάνουν στελέχη, όπως συνέβη με τα δυο παραπάνω στελέχη που θα συνεχίσουν την καριέρα τους εκτός τραπεζικού τομέα και, δεύτερον, αδυνατώντας να προσφέρουν ανταγωνιστικές αμοιβές δεν μπορούν να προσελκύσουν νέα ταλέντα στον κλάδο. Για διάφορους λόγους ο κλάδος βρίσκεται στη... μπούκα της κοινωνίας, με το πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του σχεδόν να υποδαυλίζει αυτή την αντιπάθεια. Υπενθυμίζουμε ότι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε έντονα και ανοιχτά στην πρόθεση των διοικήσεων των τραπεζών να προχωρήσουν στη διανομή stock option σε στελέχη τους αδιαφορώντας για την επιχειρηματολογία των διοικήσεων ότι θα πρέπει να ανταμειφθούν τα στελέχη που την τελευταία 10ετία έχουν περάσει τα πάνδεινα και εργάστηκαν σκληρά για την εξυγίανση και τον μετασχηματισμό των τραπεζών.

 -- Πέραν όμως των δυσκολιών που προκαλούν οι περιορισμοί στις αμοιβές, που αποτελεί μια πραγματικότητα, υπάρχει μια ακόμα διάσταση στο γιατί έμπειρα τραπεζικά στελέχη επιλέγουν να συνεχίσουν την καριέρα τους εκτός τραπεζών. Ο λόγος είναι ότι οι τράπεζες έχουν αναπτύξει σύνθετες και μη ευέλικτες ιεραρχικές δομές που έχουν ως αποτέλεσμα οι ευκαιρίες που δίνονται σε νέα στελέχη να είναι περιορισμένες. Ένας βοηθός Γενικού Διευθυντή είναι πολύ δύσκολο να αναρριχηθεί στην ιεραρχία όσο ικανός και αν είναι, ειδικά σε μια τράπεζα όπως η Εθνική που έχει μακρά ιστορική διαδρομή. 

Η εξαγορά της Άκτωρ από την Intrakat

Το πρώτο τρίμηνο του 2023 η κατασκευαστική Άκτωρ αύξησε τον τζίρο της κατά 15,6% στα 114,3 εκατ. ευρώ, αλλά πάλι εμφάνισε αρνητικά EBITDA ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.  Η ζημιά αποδίδεται από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ σε «αμαρτίες» του παρελθόντος και πιο συγκεκριμένα σε ολοκλήρωση ζημιογόνων έργων σε Ελλάδα και Ρουμανία. Η Intrakat αναμένει την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για να ολοκληρώσει την εξαγορά της Άκτωρ, για την οποία έχει πληρώσει προκαταβολή 20 εκατ. ευρώ και θα δώσει άλλα 80 εκατ. ευρώ με την έγκριση της Επιτροπής. Όλα δείχνουν ότι θα παραλάβει «καθαρή» την Άκτωρ, καθώς θα έχει κλείσει ο κύκλος των ζημιών από λανθασμένες επιλογές κυρίως σε έργα του εξωτερικού. Είναι μια αναγκαία συνθήκη, καθώς η Ιntrakat θα αναλάβει και δάνεια 114 εκατ. ευρώ, τα οποία ουσιαστικά είναι ενδοομιλικές απαιτήσεις της Ελλάκτωρ. Η συμφωνία προβλέπει την εξόφληση της Ελλάκτωρ εντός 19 μηνών από την ολοκλήρωση της εξαγοράς.

-- Η πληρωμή των οφειλών θα γίνει από το cash flow που θα «γεννά»  η Ακτωρ -θα απαιτούνται περίπου 6 εκατ. ευρώ τον μήνα- οπότε η κατασκευαστική θα καθυστερήσει να συμβάλει στα αποτελέσματα της Ιntrakat. Από την άλλη πλευρά, όπως έχει επισημάνει η διοίκηση της Ιntrakat, εκτός από το υψηλό ανεκτέλεστο των 2,7 δισ. ευρώ, η εξαγορά της Άκτωρ έγινε με γνώμονα την απόκτηση της τεχνογνωσίας που διαθέτει η εταιρεία στις κατασκευές και ειδικά σε «βαριές» υποδομές.

Στην Ελληνική ο Π. Χριστοδούλου

Την τοποθέτηση του Πέτρου Χριστοδούλου στη θέση του προέδρου και μη εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. ανακοίνωσε η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Από τα πιο έμπειρα τραπεζικά στελέχη με θητεία σε επιτελικές θέσεις σε μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού (Credit Suisse First Boston, Goldman Sachs, η JP Morgan) ο κ. Χριστοδούλου εντάχθηκε το 1998 στην Εθνική Τράπεζα ενώ το 2010 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ, υπεύθυνος για το PSI. Το 2012 επανήλθε στην Εθνική ως αναπληρωτής Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής και Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.  Υπενθυμίζεται ότι πλέον το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στον έλεγχο της Eurobank και η ενίσχυση της θέσης της εγχώριας τράπεζας στην κυπριακή αγορά αποτελεί κομβικό στοιχείο της διεθνούς στρατηγικής της.

Η μέτρια εικόνα του τουρισμού τον Μάιο

Κατώτερη των προσδοκιών ήταν η εικόνα του τουρισμού τον Μάιο. Η κίνηση στα νησιά ήταν πολύ χαμηλότερη του αναμενόμενου, κάτι που αρκετοί αποδίδουν στις ασυνήθιστες καιρικές συνθήκες και τις σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Αντίθετα, πολύ θετική ήταν η πορεία του τουρισμού στην Αθήνα όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση επισκεπτών, κάτι που είναι ολοφάνερο στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μεγαλοφειλέτες στον εξωδικαστικό, η χειραψία με ΜεΡΑ25 και η ανατροπή

Οι 3,9 χιλιάδες δανειολήπτες με χρέη άνω του 1 εκατ. που θέλουν ρύθμιση με των εξωδικαστικό, η μεγάλη ανατροπή που περιέγραψε ο Φ. Καραβίας, τα ρεκόρ του τουρισμού και τα πέντε καταστήματα της Εθνικής που έγιναν ένα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ΕΤΕ και οι Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total, η Intrakat και ο Αστέρας

Τι συμβαίνει με την Εθνική και τους Σαουδάραβες, το «κάρφωμα» της Total για τις έρευνες στην Κρήτη, οι κυπριακές κινήσεις του CVC, η αντίδραση της Επ. Κεφαλαιαγοράς σε χορηγία της Intrakat και η πώληση βουλγαρικής θυγατρικής της Δέλτα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τα εύσημα Μαξίμου σε Ξηρουχάκη, «άδειασμα» Σκρέκα και οι τόκοι σε Μαντωνανάκη

Οι επιτυχίες του επικεφαλής του ΤΧΣ αναγνωρίζονται από το Μαξίμου, η αξίωση Μαντωνανάκη από το Δημόσιο που ξεπερνά τα 700 εκατ., το «άδειασμα» του Κ. Σκρέκα, οι Ρώσοι και η Κύπρος και οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Ρωσία.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι αυταπάτες του Αλ. Τσίπρα, τα κέρδη των τραπεζών και η δανειοφοβία

Ο επίλογος για τον Αλέξη Τσίπρα και η ιστορική φράση από το 2016, πώς οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές, η δανειοφοβία των Ελλήνων και οι Τούρκοι τουρίστες.
Enria, SSM, trapezes
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η ψηφιακή σύμβαση 2.000 σελίδων, το νέο stress test και ο Φορέας Ακινήτων

Ο SSM σφίγγει τα ζωνάρια για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η εμβληματική μεταρρύθμιση του 2020 που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι τόνοι χαρτιού για μια... ψηφιακή σύμβαση, η Μύκονος ζορίζεται και οι οικογενειακές δαπάνες για την εκπαίδευση.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μαθήματα πολιτικού marketing, η Goldman ξενοδόχος και η πλακίτσα της Ζωής

Ο Ευ. Μυτιληναίος ζητά από τους πολιτικούς να αφήσουν την οικονομία να ανασάνει, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας αναζητά ληστές τραπεζών για το κίνημα, η είσοδος της Goldman Sachs σε ξενοδοχεία και ο υιός Μουζενίδη παίρνει τα ηνία.