ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το ατύχημα που έρχεται, η νέα διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ και τα POS που δίνουν δάνεια

Η δυσοίωνη πρόβλεψη Ντράγκι για την απότομη αύξηση επιτοκίων, πράσινο φως από ΥΠΕΝ για νέα ενεργειακή διασύνδεση με Δ. Ευρώπη, πώς τα POS δίνουν δάνεια σε επιχειρήσεις, το πρώτο Eurogroup του Κ. Χατζηδάκη, τόκοι χωρίς φόρο και η ΑΝΕΚ.

Σχετικά πρόσφατα, ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, συμμετείχε σε διεθνές συνέριο στο περιθώριο του οποίου βρέθηκε με επιτελικά στελέχη επιχειρήσεων και ανθρώπους της αγοράς. Στο τετ α τετ, τα στελέχη δεν έχασαν την ευκαιρία και έθεσαν την προφανή ερώτηση στον Σούπερ Μάριο: η απότομη, μεγάλη άνοδος των επιτοκίων δεν θα έχει επιπτώσεις; Η απάντηση του κ. Ντράγκι μάλλον αιφνιδίασε τα στελέχη, σημειώνοντας ότι όταν ανεβαίνουν τα επιτόκια συμβαίνουν ατυχήματα. Με λίγα λόγια, αυτό που είπε ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ είναι ότι θα χαθούν λεφτά και κάποιοι θα χάσουν τα λεφτά τους. Τώρα το ποιοι θα χάσουν, και πόσα λεφτά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσες αυξήσεις επιτοκίων θα δούμε. Ήδη πάντως τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι υπάρχουν ολοφάνερα σημάδια του επερχόμενου ατυχήματος στην Ευρώπη: fund που έχουν αρχίσει να ζορίζονται, ενώ ακόμα πιο έντονο είναι το στρεσάρισμα στην αγορά ακινήτων. Η ιστορία έχει δείξει ότι απότομες αυξήσεις επιτοκίων αργά ή γρήγορα έχουν επιπτώσεις είτε στα χρηματιστήρια, είτε στα ακίνητα, είτε στις οικονομίες που διολισθαίνουν σε ύφεση. Επίσης, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, συνήθως μεσολαβεί διάστημα 6 μηνών από την άνοδο των επιτοκίων μέχρι το ατύχημα!

-- Διευκρινίζουμε βεβαίως ότι η ανησυχία αφορά κατά βάση το εξωτερικό. Εδώ ήμασταν για δεκαετία μια ειδική περίπτωση και παραμένουμε, με την έννοια ότι οι αξίες παραμένουν χαμηλές, ενώ πρέπει να είμαστε η μόνη οικονομία στον κόσμο, και η μόνη αγορά ακινήτων στον κόσμο, που αναπτύσσονται χωρίς σοβαρό τραπεζικό δανεισμό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είμαστε… θωρακισμένοι (για να θυμηθούμε την αλησμόνητη ρήση του Γιώργου Αλογοσκούφη) έναντι μιας διεθνούς κρίσης: αν η ευρωζώνη διολισθήσει σε ύφεση, επιπτώσεις θα υπάρξουν και στον τουρισμό και φυσικά στις εξαγωγές. 


Η νέα διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ

Το πράσινο φως για μια επιπλέον ενεργειακή διασύνδεση της Ελλάδας με τη Δυτική Ευρώπη έδωσε το υπουργείο Ενέργειας και ο νέος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ήδη έχει δοθεί η σχετική εντολή στον ΑΔΜΗΕ να «τρέξει» το φιλόδοξο αυτό project, το οποίο οι άνθρωποι του Διαχειριστή προετοιμάζουν συστηματικά εδώ και καιρό. Μια πρόσθετη διασύνδεση με την Ευρώπη θα ενισχύσει αποφασιστικά τη δυνατότητα διαχείρισης και διασποράς της ενέργειας που παράγουμε και που θα έρχεται στη χώρα (ειδικά μετά την υλοποίηση άλλων μεγάλων project, όπως αυτό στην Αίγυπτο). Η Ευρωπαϊκή Ένωση βλέπει πολύ θετικό ένα τέτοιο έργο, τα χρήματα για τη χρηματοδότηση της επένδυσης υπάρχουν, τα οφέλη για την Ελλάδα μεγάλα αλλά και για τους επενδυτές ΑΠΕ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει δύο εναλλακτικές διαδρομές, η μία υποθαλάσσια μέσω Ανδριατικής και η δεύτερη χερσαία μέσω κάποιας γειτονικής βαλκανικής χώρας. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει δύο διεθνείς διασυνδέσεις μέσω Ιταλίας και Βουλγαρίας, ενώ έχει αποφασιστεί και έχει μπει στο πρόγραμμα μια δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία. Ο ΑΔΜΗΕ έχει σοβαρούς λόγους να βιάζεται για την επέκταση των ενεργειακών διασυνδέσεων: η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα γίνεται με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου και είναι άκρως επείγον να βρεθεί τρόπος αξιοποίησης της παραγόμενης ενέργειας, γιατί η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα αυξάνεται σε ορισμένες περιπτώσεις τόσο πολύ, που με χίλια ζόρια αποφεύγουμε τα μπλακάουτ, ενώ οι παραγωγοί βγαίνουν χαμένοι, καθώς ο διαχειριστής υποχρεώνεται να τους αποσυνδέει από το σύστημα. Ο Διαχειριστής βρίσκεται με το χέρι στη σκανδάλι κατεβάζοντας το διακόπτη σε μονάδες ΑΠΕ όταν υπάρχει υπερπαραγωγή ενέργειας (την οποία δεν μπορούμε να διοχτεύσουμε στο εξωτερικό λόγω περιορισμένων διασυνδέσεων), ενώ κάποιες ώρες της ημέρας οι τιμές ενέργειας μηδενίζονται λόγω της υπερπαραγωγής από τις ΑΠΕ.


Τα POS δίνουν… δάνεια

Δεν είναι μυστικό ότι οι τράπεζες έχουν τεράστιες δυσκολίες στην αξιολόγηση των περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ζητούν δάνεια. Κοιτάζοντας τα βιβλία, σε πολλές περιπτώσεις είναι δύσκολο να βγάλουν συμπεράσματα για την πραγματική εικόνα μιας επιχείρησης. Όταν υπάρχει ανάγκη, όμως, έρχεται και η καινοτομία να δώσει λύσεις: όπως έλεγε στο FinForum 2023 o Κώστας Βασιλείου, αναπληρωτής CEO της Eurobank, η τράπεζα δημιούργησε ένα νέο προϊόν, το POS Advance που βασίζεται σε μια απλή, λογική σκέψη: τα έσοδα που «γράφονται» μέσω των POS είναι ένα αξιόπιστο στοιχείο για την κατάσταση μιας επιχείρησης, άρα μπορούν και να αποτελέσουν οδηγό για την τράπεζα στη χορήγηση πιστώσεων. Έτσι, ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας γνωρίζει ότι όσο πιο πολλές εισπράξεις «γράφει» το POS της επιχείρησης, τόσο περισσότερα μπορεί να δανειστεί από την τράπεζα.


Το πρώτο Eurogroup του Κ. Χατζηδάκη

Το βάπτισμα του πυρός στο Eurogroup παίρνει σήμερα ο Κωστής Χατζηδάκης, έχοντας μάλιστα αναβαθμισμένο τίτλο σε σχέση με τους προκατόχους του, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με αρμοδιότητες για όλα, από τη φορολογία ως τα επενδυτικά προγράμματα. Σίγουρα ο κ. Χατζηδάκης έχει ευρωπαϊκό αέρα, που θα του επιτρέψει να κινηθεί με σχετική άνεση στο Eurogroup, αφού ήταν αρκετά χρόνια ευρωβουλευτής. Πάντως, η θεματολογία της σημερινής συνεδρίασης δεν θα είναι ιδιαίτερα ευχάριστη, αφού το κύριο θέμα είναι η έκδοση απόφασης σχετικά με την καθοδήγηση που θα δώσει το Eurogroup στις εθνικές κυβερνήσεις για την οικονομική πολιτική του 2024, της πρώτης χρονιάς όπου θα επανέλθουν σε ισχύ οι δημοσιονομικοί κανόνες και έχει ήδη συμφωνηθεί, από τον Μάρτιο, ότι τα κράτη μέλη θα ασκήσουν πιο περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, με πρώτο βήμα την περικοπή όλων ενισχύσεων που δόθηκαν στην περίοδο της μεγάλης ενεργειακής κρίσης.


Τόκοι χωρίς φόρο

Αφορολόγητοι για όλους γίνονται πλέον οι τόκοι από έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου. Με ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επεκτείνεται σε όλα τα νομικά πρόσωπα -συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν διατηρούν στην Ελλάδα μόνιμη εγκατάσταση- η απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος των τόκων ομολογιακών δανείων και εντόκων γραμμάτιων του Δημοσίου, που ίσχυε έως τώρα μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Στόχος της ρύθμισης είναι αφενός η βελτίωση του πλαισίου για τις τοποθετήσεις επενδυτών σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, αφετέρου η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού προς τις τραπεζικές καταθέσεις προκειμένου να αυξηθούν τα επιτόκια σε αυτές και να κλείσει η «ψαλίδα» με τα επιτόκια χορηγήσεων. Επιπλέον, από το υπουργείο υποστηρίζουν ότι με τη ρύθμιση αυτή θα αυξηθεί η συμμετοχή των επενδυτών, θα ενισχυθεί η εμπορευσιμότητα των τίτλων και θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες έκδοσης, στοιχεία που αναμένεται να οδηγήσουν σε περαιτέρω βελτίωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, ακόμα και πριν την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας.


Τρεις συνεδριάσεις για την ΑΝΕΚ

Έχει δρόμο ακόμη η Επιτροπή Ανταγωνισμού μέχρι να εκδώσει την απόφασή της για τη συγχώνευση της Attica Group με την ΑΝΕΚ. Χθες έγινε η πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας για το θέμα, αλλά θα χρειαστούν άλλες δύο μέχρι να εξετάσει την υπόθεση και κάποιος χρόνος αργότερα μέχρι να εκδώσει την απόφασή της, που θα είναι, σε κάθε περίπτωση, αρκετά σύνθετη. Αν γίνει δεκτή η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης για έγκριση της συγχώνευσης επειδή η ΑΝΕΚ βρίσκεται κοντά στην πτώχευση (failing firm) και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διασωθεί, θα πρέπει να εξεταστεί η θέση των δύο εταιρειών στην αγορά και αν θα πρέπει να τους επιβληθούν περιορισμοί για να προστατευτεί ο ανταγωνισμός. Όμως, θα πρέπει να εξεταστεί και το πλέον ακανθώδες θέμα, το οποίο δημιούργησε η Seajets του Μάριου Ηλιόπουλου με την προσφορά της για την εξαγορά της ΑΝΕΚ, την οποία απέρριψε η Τρ. Πειραιώς. Δηλαδή, αν αυτή η προσφορά νομικά σημαίνει πως δεν είναι failing firm η ΑΝΕΚ, αφού υπάρχει και άλλος ενδιαφερόμενος να την εξαγοράσει, άρα δεν θα πρέπει να εγκριθεί και η συγχώνευση. Δύσκολα θα έφτανε η Επιτροπή να απαγορεύσει τη συγχώνευση, όμως η προσφορά της Seajets, παρότι χαρακτηρίζεται από πολλούς ως προσχηματική, έχει μπλέξει την υπόθεση.


Το deal του Δ. Κούτρα

Ολοκληρώνεται σήμερα η συναλλαγή για την απόκτηση του 29% της εισηγμένης κατασκευαστικής εταιρείας Δομική Κρήτης από τον Δημήτρη Κούτρα. Ο γνωστός εργολάβος μάλιστα βρίσκεται σε επιχειρηματικό οίστρο, αφού πρόσφατα ίδρυσε εταιρεία real estate με συνέταιρους τα δύο ανίψια του.


Εισήγηση για πρόστιμο στην Κρητικός

Σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπου θα εξεταστεί εισήγηση για την επιβολή προστίμου στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Κρητικός. Η αλυσίδα ελέγχεται επειδή γνωστοποίησε με καθυστέρηση την εξαγορά της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Παντοπώλες Α.Ε.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Τι φοβούνται στην οδό Νίκης, δάνεια υπό το μηδέν και η καθυστέρηση στον ΒΟΑΚ

Οι πολεμικές συγκρούσεις και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, η αρνητική πιστωτική επέκταση στην Ευρώπη, υπερπλεόνασμα – φάντασμα, το βιβλίο του Τσάρλς Νταλάρα, μάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για το LNG και το σχόλιο Έλον Μασκ για την Ελλάδα.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Βαριά ατμόσφαιρα στην Κύπρο, το τσουνάμι στους Δελφούς, η ΕΚΤ και τα επιτόκια

Οι δηλώσεις του Κύπριου ΥΠΟΙΚ, η λιτότητα νέου τύπου, μήνας του μέλιτος στην ABBank, «χρυσός» Μάρτιος για το Βενιζέλος, βροχή εκατομμυρίων στις συγκοινωνίες και ποιος Έλληνας δημοσιογράφος παρουσίασε τη γιορτή της Τρ. Κύπρου.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η Ideal και ο Ερντογάν, ο ΑΔΜΗΕ παίζει μπάλα και η μάχη των 1,2 δισ.

Ο αποκλεισμός του κέντρου και η παρουσίαση της Ideal στην ΕΘΕ, κινήσεις ΑΔΜΗΕ σε τρία ταμπλό, η «μάχη» για τους μετρητές, τα εξοπλιστικά, η προφητεία της JP Morgan, η Mytilineos και η απόφαση της ΕΕ για τις κρίσιμες πρώτες ύλες.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο τραπεζικός θρίαμβος, οι χάκερ στην ΕΤΑΔ και η... γενναιοδωρία Βασιλάκη

Πώς η καλή χημεία Χατζηδάκη - Πατέλη έκανε τη διαφορά στις τράπεζες, η «χάρη» της Aegean στον φορολογούμενο, τα καρφιά Σκυλακάκη, οι επισημάνσεις Κ. Μαύρου στο Λονδίνο, οι χρυσές δουλειές με τα ταμπελάκια.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Ο Κ. Μακέδος βάζει... γυαλιά στη CIA, η νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και η Eurobank

Πώς ο Κ. Μακέδος βρήκε αυτά που δεν εντόπισαν πρεσβείες και μυστικές υπηρεσίες, το κάρφωμα φοροφυγάδων με λίγα «κλικ», η Eurobank χωρίς το ΤΧΣ, ο ΑΔΜΗΕ και το Ισραήλ και το νέο εργοστάσιο της ΙΟΝ.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Που σκάλωσε το deal Intrakat - εφοπλιστών, η διένεξη ΑΔΜΗΕ - ΡΑΕ και τα funds

Γιατί δεν θα μείνουν άπραγα τα funds που έχουν επενδύσει στον ΑΔΜΗΕ στη διένεξη για το wacc, τι γίνεται με την Intrakat, 25 χρόνια υπομονή για το Ελληνικό και οι κοβέρτες του Πολεμικού Ναυτικού.