ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παροχή νέων υπηρεσιών από τα προξενεία για τους Έλληνες του εξωτερικού

Οι υπάλληλοι των προξενείων καταχωρούν απευθείας στο αναβαθμισμένο "Μητρώο Πολιτών" τις ληξιαρχικές πράξεις που υποδέχονται και στη συνέχεια οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από το gov.gr το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Σε λειτουργία τέθηκε το νέο σύστημα απευθείας καταχώρησης ληξιαρχικών πράξεων των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και έκδοσης αντίστοιχων πράξεων από τα ελληνικά προξενεία ανά τον κόσμο.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά καταργείται η υποχρέωση που ίσχυε μέχρι πρότινος για μεταγραφή των ληξιαρχικών πράξεων στο Ειδικό Ληξιαρχείο του υπουργείου Εσωτερικών, γεγονός που, εξαιτίας και της πανδημίας, είχε δημιουργήσει σώρευση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων με αποτέλεσμα να παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

Πλέον, οι υπάλληλοι των προξενείων καταχωρούν απευθείας στο αναβαθμισμένο "Μητρώο Πολιτών" τις ληξιαρχικές πράξεις που υποδέχονται και στη συνέχεια οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν από το gov.gr το αντίστοιχο πιστοποιητικό.

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί, σε συνεργασία με τα υπουργεία Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπαίδευση εκατοντάδων υπαλλήλων των προξενικών αρχών προκειμένου να είναι σε θέση να διαχειριστούν το νέο σύστημα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας μέσω του gov.gr για 277 Δήμους

Μέσα από μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους και να παραλάβουν την βεβαίωση στη Θυρίδα του πολίτη στο gov.gr, εύκολα και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα ψηφιακή υπηρεσία έρχεται το 2024 για τους απόδημους Έλληνες

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία διαχείρισης αιτημάτων θα δίνει την δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να υποβάλλουν ψηφιακά στις προξενικές αρχές τα αιτήματά τους, αλλά και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς θα γίνει η αναβάθμιση των υπηρεσιών του Δημοσίου προς τους πολίτες

Το νομοσχεδίου για την «Οργάνωση των σχέσεων Κράτους - πολίτη» θα εισάγει διατάξεις όπου εξασφαλίζεται ότι το Δημόσιο θα λειτουργεί με ενιαίο και ταχύτερο τρόπο, τόσο στις ψηφιακές υπηρεσίες του, όσο και στα σημεία φυσικής επαφής με τους πολίτες.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ακόμη 13 προξενικές Αρχές στην ψηφιακή εξυπηρέτηση του myConsulLive

Εξυπηρέτηση με ψηφιακό ραντεβού για Έλληνες πολίτες και ομογενείς του εξωτερικού συνολικά από 86 πρεσβείες και προξενεία σε 55 χώρες. Συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχονται τα ψηφιακά ραντεβού στους Δήμους, πώς θα τα προγραμματίζετε

Η νέα ψηφιακή υπηρεσία που σχεδιάστηκε από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης στοχεύει να διευκολύνει την παροχή υπηρεσιών και διεκπεραίωσης διοικητικών υποθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων από τους Δήμους.