ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ηράκλειο: To Μουσείο Ιατρικής Σχολής Κρήτης αποτυπώνει την ιστορία της ιατρικής

Ανάμεσα στους θεματικούς άξονες που μπορεί να δει από κοντά ο επισκέπτης, είναι οι τρόποι ίασης, το ανθρώπινο σώμα, οι αισθήσεις και ο εγκέφαλος, ιατρικά εργαλεία, τα φαρμακευτικά φυτά - βότανα.

Η δημιουργία του Μουσείου Ιατρικής Κρήτης αποτελεί ένα όραμα που ξεκίνησε το 1998 και έγινε πράξη τον Απρίλιο του 2014. Η μέχρι σήμερα επιτυχημένη πορεία του επιβραβεύει τις προσπάθειες όλων όσων με σθένος υποστήριξαν την αναγκαιότητα της δημιουργίας του. Το Μουσείο Ιατρικής, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποτελεί ένα μουσείο διαφορετικό από όλα τα άλλα κατά κύριο λόγο γιατί σχεδιάστηκε και αναπτύσσεται στη λογική μιας ευρύτερης αντίληψης για τον άνθρωπο και τη σχέση του με την Ιατρική και τις Επιστήμες Υγείας γενικότερα. «Το Μουσείο Ιατρικής Κρήτης φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα υποδειγματικό κέντρο διαφύλαξης, έρευνας και προβολής της Ιστορίας της Ιατρικής, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του ΠΚ και καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, ο οποίος τόνισε ότι «το Μουσείο έχει αναπτύξει τέτοια δυναμική, που πολλοί ιατροί όλων των ειδικοτήτων από το νησί, παραχωρούν από τις προσωπικές τους συλλογές ιατρικά εργαλεία, μηχανήματα και άλλα τεκμήρια που διαθέτουν και αποτελούν τμήμα της σύγχρονης κλασικής ιατρικής του νησιού». Ανάμεσα στους θεματικούς άξονες που μπορεί να δει από κοντά ο επισκέπτης, είναι οι τρόποι ίασης, το ανθρώπινο σώμα, οι αισθήσεις και ο εγκέφαλος, ιατρικά εργαλεία, τα φαρμακευτικά φυτά - βότανα σε ένα διαχρονικό ταξίδι, αλλά και την ιατρική συνδεδεμένη με τα γράμματα και τις τέχνες. Σε ό,τι αφορά τα εκθέματα, από αυτά που ξεχωρίζουν είναι: το Ιατροσόφι που ανάγεται στον 19ο αιώνα και διασώζει στοιχεία εμπειρικής ιατρικής – θεραπευτικής της Τουρκοκρατίας, η συσκευή πνευμοθώρακα που ανακάλυψε το 1884 Ιταλός γιατρός ειδικός στη θεραπεία της φυματίωσης, ακτινολογικά μηχανήματα, οφθαλμολογικά μηχανήματα, συσκευές αναισθησίας, φαρμακοδοχεία και εργαλεία, όπως και στοιχεία από το λεπροκομείο της Σπιναλόγκας και άλλα. Οι συλλογές του Μουσείου Ιατρικής επιβεβαιώνουν την επιτυχία και την εξωστρέφεια του Μουσείου όπως τόνισε ο κ. Κοχιαδάκης.

Πρωτεργάτες και εμπνευστές της πρωτοβουλίας ήταν ο ιατρός ιστοριοδίφης Μανώλης Δετοράκης και ο καθηγητής Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης Ιωάννης Τσαμπαρλάκης με την υποστήριξη του Μορφωτικού Συλλόγου Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης που ιδρύθηκε με κύριο στόχο την δημιουργία ενός Μουσείου Ιατρικής στην Κρήτη, ενώ σημαντική για την ανάπτυξη του μουσείου ήταν η προσφορά των διευθυντών, του καθηγητή Γαστρεντερολογίας Γιάννη Μουζά (πρώτου Δ/ντή του Μουσείου Ιατρικής) και του νέου διευθυντή, αναπληρωτή καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Γιάννη Τσιαούση. «Πρόκειται για ένα μοναδικό Μουσείο στην Ιατρική Σχολή που συγκεντρώνει όλη την ιστορία της ιατρικής στην Κρήτη από αρχαιοτάτων ετών μέχρι τις πρακτικές των νεοτέρων» ανέφερε ο κ. Κοχιαδάκης, ο οποίος με ικανοποίηση εξήγησε ότι καθημερινά τον χώρο επισκέπτονται αρκετοί επισκέπτες, μεταξύ των οποίων μαθητές της πρωτοβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχουν τη δυνατότητα καθώς το Μουσείο βρίσκεται εντός της Ιατρικής Σχολής, να δουν από κοντά πώς αυτή λειτουργεί, τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διαθέτει και ταυτόχρονα να μάθουν για την ιστορία της Ιατρικής στη Μεγαλόνησο. Οι πύλες του μουσείου μετά την πανδημία, άνοιξαν και πάλι τον περασμένο Δεκέμβριο, με το ενδιαφέρον να είναι μεγάλο, κυρίως από μαθητές σχολείων που συμμετέχουν στα ποικίλης θεματολογίας εκπαιδευτικά προγράμματα όπου έχουν την ευκαιρία για μια διαδραστική και βιωματική ξενάγηση. Όπως ανέφερε ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και Καθηγητής Καρδιολογίας Γιώργος Κοχιαδάκης, έχει ολοκληρωθεί η μουσειολογική μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης για επέκταση του μουσείου και ολοκλήρωση των εργασιών, ενώ στόχος είναι η επέκταση αυτής της μελέτης μέσω της οποίας «όλο το κτίριο της Ιατρικής Σχολής, πέρα από την προσφορά στην εκπαίδευση και την έρευνα, να συμμετέχει στην ιστορική αποτύπωση της ιατρικής επιστήμης του νησιού».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Lab - ergastirio - Sunlight
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Έρευνα για βιοεντομοκτόνα με φυσικά «όπλα», κατά δάκου και κουνουπιών

Η προσπάθεια θα επικεντρωθεί στο να αναπτυχθούν ουσίες που μας προσφέρει η φύση, δηλαδή μικροοργανισμούς, που για να επιβιώσουν και να επιτεθούν σε άλλους οργανισμούς, παράγουν τοξίνες.
TAIPED, Kriti
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ηράκλειο: Ένα ερευνητικό «υπερόπλο» στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

Η νέα υποδομή παρέχει βάσιμες υποσχέσεις για σημαντική συνεισφορά στην εξατομικευμένη και αποτελεσματική διαχείριση νοσημάτων όπως είναι τα καρδιαγγειακά, οι κακοήθειες, νευροεκφυλιστικά, ρευματολογικά και άλλα πολύ-συστηματικά νοσήματα.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μουσείο Ιατρικής σχεδιάζεται στη Θεσσαλονίκη

H ύπαρξη του συγκεκριμένου μουσείο θα συνεισφέρει και στον ιατρικό τουρισμό, αφού μια επίσκεψη στους χώρους του θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ελεύθερου χρόνου των συνέδρων που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα των Χανίων

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας δήμου Χανίων, Μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, με τους Νοτιάδες που αναμένονται μέχρι το βράδυ να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα.
naupakt limani
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώνεται ως τα τέλη του ΄24 η αποκατάσταση του ενετικού λιμένα στη Ναύπακτο

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Ναυπακτίας, Βασίλης Γκίζας, «πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στη Ναύπακτο».