ΓΔ: 1393.23 -0.53% Τζίρος: 118.56 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:38:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πού πόνταραν οι επενδυτές, η Lamda απογοητεύει και η επαναγορά μετοχών ΟΤΕ

Χαρτιά της πραγματικής οικονομίας με κέρδη έως 5,21%, η Nvidia έφερε διεθνές ράλι, η αντίδραση της ΤτΕ, ο ΟΤΕ πάλι σε πτωτική τροχιά, τα ΕΛΠΕ με 5 ανοδικές συνεδριάσεις, η κακή εικόνα Lamda και ΕΧΑΕ και η διόρθωση Cenergy - ElvalHalcor.

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες η αγορά βρίσκει στηρίξεις στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας που εναλλάσσονται στον πρωταγωνιστικό ρόλο, σε μια συγκυρία που ο τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε φάση διαχείρισης κεκτημένων, κινούμενος εξισορροπητικά. Την εβδομάδα από 12 έως 16 Φεβρουαρίου, ήταν οι Coca Cola HBC, OTE και δύο – τρεις τίτλοι ακόμα που έβαλαν άμυνες και αναχώματα, ενώ την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές που στήριξαν το Γ.Δ. ήταν περισσότερες.

Την περασμένη εβδομάδα ξεχώρισαν τα πονταρίσματα σε τίτλους όπως Τέρνα Ενεργειακή (+5,21%), Helleniq Energy (+3,93%), Τιτάν (+3,83%), Aegean Airlines (+2,76%), Ελλάκτωρ (+2,06%), Jumbo (+2,55%), Coca Cola HBC (+1,04%), ενώ θετικά κινήθηκαν και οι Σαράντης, ΔΕΗ και Quest Συμμετοχών. Στον μεσαίο χώρο, καλή εικόνα είχαν μετοχές όπως Κρι Κρι (+6,57%) και Intrakat (+5,88%), ενώ εξαιρετική εικόνα είχαν μετοχές του κλάδου της πληροφορικής όπως Profile Software (+6,48%), Epsilon Net (+6,04%), Entersoft (+3,37%), Space Hellas (+2,70%) κ.α.

Τα βλέμματα μετατοπίζονται σταδιακά στο placement της Τράπεζας Πειραιώς, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη Δευτέρα 4 Μαρτίου, με τους περισσότερους αναλυτές να περιμένουν συσσώρευση στο ΧΑ. Είναι πιθανό αρκετοί να επιλέξουν να «φτιάξουν» ρευστότητα για να συμμετάσχουν στο placement.

Στις διεθνείς αγορές, το λεγόμενο «ράλι της Nvidia» φάνηκε να κόβει ταχύτητα την Παρασκευή, όμως όσα έχουν συμβεί με την κατασκευάστρια του κορυφαίου τσιπ για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης είναι άκρως εντυπωσιακά. Φέτος έχει σημειώσει άνοδο της τάξεως του 60% και μπαίνει στο κλαμπ των λίγων εταιρειών με κεφαλαιοποίηση άνω των 2 τρισ. δολ., ενώ είναι πλέον τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο, πίσω μόνο από από τη Microsoft, την Apple και την Aramco. Δεν υπάρχει ούτε... δείγμα αναλυτή που να αμφισβητεί σήμερα τις προοπτικές των επτά μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στις ΗΠΑ, ενώ έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και οι θέσεις short στις μετοχές τους (μόνο 1%).

-- Τράπεζα της Ελλάδος: Με σημαντική άνοδο (+2,15%) αντέδρασε η μετοχή στις πληροφορίες περί διανομής μερίσματος, κλείνοντας όμως μακριά από το υψηλό ημέρας. Πρόκειται για μετοχή για... αποταμιευτές που θέλουν να κοιμούνται ήσυχοι. Δεν έχει συντονιστεί με το θετικό κλίμα της αγοράς. Στο -17% η μετοχή από τις τιμές του περασμένου καλοκαιριού, στο -3,39% από την αρχή του έτους.

Η πορεία της μετοχής της Τράπεζας της Ελλάδος, 9 Μαρτίου 2023 - 23 Φεβρουαρίου 2024

-- ΟΤΕ: Απογοήτευσε όσους περίμεναν ότι με τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και πολιτικής για την ανταμοιβή των μετόχων (μέρισμα και επαναγορά ιδίων μετοχών) θα μπορούσε να βγει από την περίοδο «ταλαιπωρίας», που έχει κουράσει τους επενδυτές. Η μετοχή κατάφερε να ξεφύγει πάνω από τα 14 ευρώ την Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου (κλείσιμο στα 14,16), αλλά την Παρασκευή -και αφού είχαν γίνει οι εταιρικές ανακοινώσεις- είχε «προσγειωθεί» σχεδόν 5% χαμηλότερα, στα 13,46 ευρώ. Ούτε η ανακοίνωση της άμεσης ενεργοποίησης του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών, ύψους 153 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή τη Morgan Stanley, βοήθησε την Παρασκευή να έλθει θετικό πρόσημο στο κλείσιμο της συνεδρίασης. Να δούμε τι θα συμβεί από σήμερα, καθώς η εκκίνηση του προγράμματος επαναγοράς ορίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι οι μετοχές που θα αποκτηθούν από τον ΟΤΕ θα ακυρωθούν.

Η πορεία της μετοχής του ΟΤΕ, 9 Μαρτίου 2023 - 23 Φεβρουαρίου 2024

-- Lamda Develpment: Κάθε πέρυσι και καλύτερα για τη μετοχή, που τα τελευταία χρόνια έχει χάσει κάθε επαφή με το γενικότερο κλίμα της αγοράς. Από τον Αύγουστο του 2021 η μετοχή της Lamda βρίσκεται στο -17% όταν στο ίδιο διάστημα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +55%. 

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment, 9 Μαρτίου 2023 - 23 Φεβρουαρίου 2024

-- ΕΧΑΕ: Η αγορά συνεχίζει να έχει, και δικαίως, μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτή τη μετοχή, που «στεγάζει» όλο το οικοσύστημα του χρηματιστηρίου, που βρίσκεται σε υψηλά 13 ετών, με την κεφαλαιοποίηση στα 98,1 δισ. ευρώ (υψηλότερα από το 2009), με ΑΜΚ, εκδόσεις ομολόγων και νέες εισαγωγές. Συμπλήρωσε τέσσερις σερί πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 5,83%, πέφτοντας στα 5,33 ευρώ, ενώ από τις 12 Φεβρουαρίου, σε εννέα συνεδριάσεις έχει οκτώ πτωτικές με συνολικές απώλειες 8,42%.

Η πορεία της μετοχής της ΕΧΑΕ, 9 Μαρτίου 2023 - 23 Φεβρουαρίου 2024

-- Helleniq Energy: Χωρίς πτωτική συνεδρίαση την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας, ενώ το μήνα Φεβρουάριο κερδίζει 10,66%, κλείνοντας την Παρασκευή στα 8,20 ευρώ, επίπεδα που αποτελούν υψηλά έξι μηνών. Είχε υστερήσει τον Ιανουάριο με άνοδο μόλις 1,80%, όπως είχε υστερήσει (πολύ εμφατικά) και πέρυσι που έβγαλε το έτος με απώλειες 4,08%.

Η πορεία της μετοχής της Hellenic Energy, 9 Μαρτίου 2023 - 23 Φεβρουαρίου 2024

-- Cenergy Holdings: Με μόνο πτωτικές συνεδριάσεις την περασμένη εβδομάδα, έχασε 3,63%, ενώ γύρισε και αρνητικά σε επίπεδο διμήνου, χάνοντας 3,49%. Θυμίζουμε ότι έβγαλε το 2023 στο +144%.

-- ElvalHalcor: Δεν είχε ανοδική συνεδρίαση το περασμένο πενθήμερο, ενώ υποχώρησε κατά 5,90%. Είχε δώσει +29,20% τον Ιανουάριο, αποτελώντας το κορυφαίο χαρτί του FTSE 25. Η κεφαλαιοποίησή της έχει υποχωρήσει στα 808 εκατ. ευρώ.

-- AVAX: Πέντε σερί πτωτικές την περασμένη εβδομάδα και απώλειες 4,02%.

-- Attica Group: Διόρθωσε 5,5% το τελευταίο διήμερο, όμως παρ’ όλα αυτά, κρατάει άνοδο 20,32% τον μήνα Φεβρουάριο.

-- Ατζέντα: Μεγαλύτερο αποτύπωμα από πλευράς πορείας μεγεθών 2023 θα έχουμε στο τέλος της εβδομάδας που ξεκινά σήμερα, καθώς αρκετές εισηγμένες δημοσιεύουν μεγέθη με κυριότερες τις MIG (σήμερα 26/02), Premia Properties (27/02), Ideal Holdings, Lavipharm (28/02), Helleniq Energy, Entersoft (29/02) και Mermeren Kombinat (01/03). Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα εκκινήσει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομόλογου της Intralot στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, ενώ την Πέμπτη, τελευταία ημέρα του μήνα, στο φινάλε της συνεδρίασης θα γίνουν οι προσαρμογές στις σταθμίσεις των μετοχών του MSCI.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
MARKET MAKER

Το ξαφνικό ράλι της ΕΥΔΑΠ, οι φήμες για τα ΕΛΠΕ, η Σαράντης και η Epsilon Net

Οι επενδυτές ανακαλύπτουν την ελκυστική αποτίμηση της ΕΥΔΑΠ, τα ΕΛΠΕ ευνοούνται από τη φημολογία για ενδιαφέρον κορυφαίων επιχειρηματιών, η Σαράντης ξεχωρίζει στον 25άρη και η Epsilon Net σε πτώση παρά τα καλά αποτελέσματα.
MARKET MAKER

Φρένο στο ΧΑ - γκάζι διεθνώς, το placement της Πειραιώς και το ομόλογο Intralot

«Χωνεύει» την άνοδο το ΧΑ, την ώρα που η Nvidia πυροδοτεί τον επενδυτικό ενθουσιασμό διεθνώς. Το placement της Τρ. Πειραιώς επόμενο ορόσημο, έντονο ενδιαφέρον για το ομόλογο της Intralot και πρωτόγνωρο ράλι για την Τιτάν.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το ΧΑ σε ζώνη ταλαιπωρίας, το placement της ΕΤΕ και η πίεση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ

Τα καλά νέα για τα 2,2 δισ. που δεν συγκίνησαν την αγορά, το άλμα του πετρελαίου που φέρνει διεθνείς ανησυχίες, η διάθεση του 20% της Εθνικής, η υστέρηση της μετοχής του ΟΤΕ, η συνεχής πίεση στη ΔΕΗ και οι απώλειες της ΕΧΑΕ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το μούδιασμα της Lamda, oι προσδοκίες και το ρίσκο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Οι μεγάλες προσδοκίες για την πορεία των ελληνικών μετοχών και το φάσμα μιας διεθνούς διόρθωσης, η μουδιασμένη αντίδραση της Lamda μετά το investor day, η πτώση του ΟΤΕ, το «γύρισμα» του ΟΠΑΠ και η Ανδρομέδα.