ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σύννεφα στις διεθνείς αγορές, η Coca Cola HBC σώζει το ΓΔ και η ανίκητη… βλακεία

Η νέα πτώση στη Wall Street, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη κοντά στο χαμηλό ημέρας, οι «πλάτες» στην αγορά από τη μετοχή της Coca Cola HBC, το «ξύπνημα» των χαρτιών του ομίλου Viohalco και οι χαμένοι στη MIG.

Βάρυνε αρκετά το κλίμα στις αγορές και ειδικά στη Wall Street, ενώ και στην Ευρώπη ο Stoxx 600 έκλεισε χθες με απώλειες (-0,41%). Στην Αμερική, οι συζητήσεις για ύφεση και τραπεζική κρίση επανήλθαν στην ημερήσια διάταξη με δύο αφορμές: η First Republic Bank, που παραμένει μετέωρη μετά την αποκάλυψη ότι έχασε τεράστια ποσά καταθέσεων το πρώτο τρίμηνο (104 δισ. δολ.), είδε τη μετοχή της να βουτάει χθες 40% χαμηλότερα. Η μεγάλη εταιρεία μεταφορών UPS, που αποτελεί βαρόμετρο για την οικονομική δραστηριότητα, διατύπωσε απογοητευτικές προβλέψεις για τα έσοδά της τα επόμενα τρίμηνα και η μετοχή της έχασε σχεδόν 10%. Πάντως, οι αναλυτές εξακολουθούν να εκτιμούν ότι στο τέλος της περιόδου των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων οι περισσότερες εταιρείες με μεγάλη συμμετοχή στους βασικούς δείκτες θα έχουν ανακοινώσει μεγέθη καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στα δικά μας, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη ήταν πολύ χειρότερο από ό,τι προοιωνιζόταν η πορεία της αγοράς στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, με τις απώλειες να διευρύνονται μετά τις 16.30 και το Γενικό Δείκτη να φτάνει στο -1,48% λίγα λεπτά πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Τελικά, ο ΓΔ έκλεισε κοντά στα χαμηλά ημέρας με απώλειες -1,35% στις 1.090,53 μονάδες. Οι τραπεζικές μετοχές δέχθηκαν για άλλη μια συνεδρίαση τις ισχυρότερες πιέσεις, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα για τις τραπεζικές μετοχές και στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο 1 προς 2,5 διαμορφώθηκε η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών. 

Η ενδοσυνεδριακή εικόνα του Γενικού Δείκτη 25 Απριλίου 2023

-- Coca Cola: Τις μέρες από τα πέτρινα χρόνια της αγοράς μας θύμισε χθες η μετοχή της Coca Cola HBC, με όλο το ταμπλό «κόκκινο» και τη μετοχή της ΕΕΕ να κλείνει με μικρά κέρδη, προσφέροντας πολύτιμες ανάσες στο Γενικό Δείκτη. Η μετοχή κινήθηκε ανοδικά για 15η ημέρα στις 16 τελευταίες, κερδίζοντας τον Απρίλιο 7,49%. Η πτώση του Γ.Δ. το τελευταίο πενθήμερο θα ήταν αισθητά μεγαλύτερη, αν δεν υπήρχε η πολύ θετική συνδρομή της Coca Cola HBC.

-- MIG: Ίσως περίμεναν κάποια κίνηση – ματ του Ηλιόπουλου. Ίσως περίμεναν κάποιον νέο Ηλιόπουλο. Ή ίσως δεν κατάλαβαν, καθώς δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη. Όπως και να έχει, είναι αξιοσημείωτο ότι υπήρξαν μέτοχοι της MIG που δεν ανταποκρίθηκαν στη δημόσια πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς, που προσέφερε 0,217 ευρώ ανά μετοχή για την απόκτηση μετοχών της MIG και χθες έσπευσαν να πουλήσουν στην αγορά με απώλειες από -13,68% έως -18,54%.  

Η πορεία της μετοχής της MIG 22 Δεκεμβρίου 2022 - 25 Απριλίου 2023

-- Viohalco: Απρόσμενα στις… επάλξεις ο όμιλος, σε μια δύσκολη γενικά ημέρα για την υπόλοιπη αγορά. Η μητρική έκλεισε με άνοδο 2,12%, έχοντας μάλιστα συνολική διακύμανση 7,03%, καθώς αρχικά υποχωρούσε 1,79%, ενώ κατόπιν έφτασε έως το +5,25% σε μια κακή ημέρα. Η ElvalHalcor, που γενικά έχει απογοητευτική εικόνα, ξεχώρισε σε όλο τον Large Cap με άνοδο 3,66%, ενώ η Cenergy Holdings συνέχισε το κρεσέντο των νέων ιστορικών υψηλών με άνοδο 1,13% και κλείσιμο στα 4,49 ευρώ με όγκο 336,5 χιλ. τεμάχια και τζίρο 1,52 εκατ. ευρώ. Η δεύτερη σε τζίρο μετοχή του Mid Cap ήταν η ΕΧΑΕ που διακίνησε μόλις 268 χιλ. ευρώ. Τέτοια διαφορά. Η Cenergy συμπεριφέρεται σάν ήδη να έχει μπει στην ελίτ του FTSE 25. Βρίσκεται στο +48,68% φέτος. Η αγορά περιμένει εδώ και χρόνια κάποιο placement για να αυξηθεί το free float.

Η πορεία της μετοχής της Βιοχάλκο 11 Οκτωβρίου 2022 - 25 Απριλίου 2023

-- Eurobank: Έχει την πιο συμπαγή και σταθερή συμπεριφορά στον κλάδο τελευταία. Το τελευταίο  διορθωτικό πενθήμερο, χάνει μόλις 0,90%, όταν η Εθνική είναι στο -5,31%, η Alpha Bank στο -6,23% και η Πειραιώς -9,89%. Μάλιστα, τον Απρίλιο η Eurobank ηγείται της ανόδου με +8,96%, έναντι +6,71% της Πειραιώς, +2,91% της Εθνικής και μόλις +1,69% της Alpha Bank. Από την αρχή του χρόνου, Πειραιώς κρατάει τα σκήπτρα με +48,26%, ακολουθεί η Eurobank με +25,7%, η Εθνική +22,76% και η Alpha Bank +14,40%. Θυμίζουμε πως η Alpha Bank ήταν η μόνη από την τετράδα που έκλεισε πτωτικά και πέρυσι, χάνοντας 7,15%. Πρώτη σε απόδοση στον κλάδο πέρυσι ήταν η Εθνική με +27,80%, ακολούθησε η Eurobank με +18,35%, ενώ η Πειραιώς είχε κλείσει στο +11,47%, με εντυπωσιακό ντεμαράζ άνω του 96% το δεύτερο εξάμηνο.

Η πορεία της μετοχής της Eurobank 11 Οκτωβρίου 2022 - 25 Απριλίου 2023

-- Τράπεζα Πειραιώς: Μετά το -3,85% της Δευτέρας έχασε άλλο ένα -2,91% χθες, με φόντο τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τον MSCI. Όπως σημειώνει η Fast Finance ΑΕΠΕΥ, είναι ίσως η μοναδική τραπεζική μετοχή που λόγω της εικασίας ένταξης στον MSCI έκανε σχεδόν διπλή κορυφή. Το επίπεδο των 2,12 ευρώ (χθες έκλεισε στα 2,1320 ευρώ) είναι κοντινή σημαντική στήριξη, ενώ σε περίπτωση που τη χάσει, μπορεί να κινηθεί προς τα 2,03 ευρώ σύμφωνα με τους αναλυτές της ΑΕΠΕΥ. Από την άλλη πλευρά, έχει κάνει αντίσταση στα 2,23 ευρώ, που μια κατοχύρωση θα μπορούσε να δοκιμάσει και πάλι το πρόσφατο υψηλό.

-- Lamda Development: Τέταρτη σερί πτωτική, χάνει 4,46% στον ανοδικό κατά τα άλλα Απρίλιο για την υπόλοιπη αγορά. Η διαδρομή μεταξύ 5,50 και 6,50 ευρώ έχει κουράσει τους θιασώτες της. Η εταιρεία θα ανακοινώσει αποτελέσματα 2022, μετά από άδεια της Επ. Κεφαλαιαγοράς, μετά το τέλος Απριλίου. Μεγάλη η καθυστέρηση.

Η πορεία της μετοχής της Lamda Develpment Ιούλιος 2016 - 25 Απριλίου 2023

-- Autohellas: Βράχος τη Δευτέρα, όπου η αποκοπή του μερίσματος 0,65 ευρώ ανά μετοχή έφερε πτώση μόλις 1,67%, ενώ χθες, σε μια δύσκολη ημέρα, έφτασε να χάνει 1,70% πέφτοντας στα 12,72 ευρώ, όμως στο φινάλε γύρισε πάνω, κλείνοντας στα 13,02 ευρώ με άνοδο 0,62%.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets
MARKET MAKER

Τα καύσιμα του ΧΑ, το call της Intralot και η δύναμη της ΓΕΚ Τέρνα

Η επιστροφή του πολιτικού ρίσκου στους υπολογισμούς των επενδυτών, η κακή Πρωταπριλιά για τη Wall Street, η αντίδραση της Intralot και το σημερινό call, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με κέρδη 28,3% το α' τρίμηνο και το ράλι του ΟΛΠ.
MARKET MAKER

Το ράλι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, νέες ισορροπίες για Πειραιώς, η Quest και η Motor Oil

Οι προσδοκίες για το deal της ΤΕΝΕΡΓ δίνουν ώθηση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Τρ. Πειραιώς κερδίζει «πόντους» σε όλους τους δείκτες, η Quest δίνει τη μάχη για να μείνει στον 25άρη και η Motor Oil «βάζει πλάτη» στον Γενικό Δείκτη.
Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, Synallagma
MARKET MAKER

Τα μεγάλα πακέτα της ΕΤΕ, η εκτίναξη της ΕΛΛ, το +12,93% της Cenergy και η Quest

Τρία πακέτα 26,73 εκατ. στην Εθνική, το μέρισμα που ανέβασε την ΤτΕ, η Cenergy σε νέα ιστορικά υψηλά, η Quest ανακάμπτει με προσδοκίες για deal, η Coca Cola HBC στηρίζει τον Δείκτη και η νέα τιμή στόχος για τον ΟΤΕ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
MARKET MAKER

Τα πακέτα στη Eurobank, η ισχύς της Τρ. Πειραιώς, το ράλι της ΕΕΕ και η Κρι Κρι

Μεγάλα χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις στη Eurobank, η Πειραιώς δείχνει μεγάλη ανθεκτικότητα πριν το placement, η Coca Cola HBC σε όγδοη συνεδρίαση ανόδου, οι ρευστοποιήσεις στον ΟΤΕ πριν τα αποτελέσματα και η εντυπωσιακή τιμή στόχος για την Κρι Κρι.
MARKET MAKER

Η αναζήτηση κατεύθυνσης στο ΧΑ, η κάμψη της Alpha, η Viohalco και το ΔΑΑ

Το δύσκολο όριο των 1.410 μονάδων για τον Δείκτη, το ράλι της Coca Cola HBC που στήριξε τους δείκτες, το χαμένο έδαφος για την Alpha Bank, η διόρθωση Viohalco - Elvalhalcor, οι επτά πτωτικές συνεδριάσεις του ΔΑΑ και το ράλι της Intrakat.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Αεροδρόμιο vs τραπεζών, η εκρηκτική Coca Cola HBC και το νέο deal της Intracom

Γιατί πετάει χαμηλά το ΔΑΑ ενώ απογειώνονται οι τράπεζες, τα αποτελέσματα - έκπληξη της Coca Cola, ο επόμενος στόχος της Intracom για εξαγορά, το ομόλογο της Intralot και η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να «κυνηγήσουν» τη ΜΟΗ.