ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

EY Ελλάδος: Ο εσωτερικός έλεγχος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης

Στη σημασία και τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις επιχειρήσεις, αναφέρθηκε ο Μ. Πετροδασκαλάκης Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος.

Στον ρόλο που καλείται να παίξει ο εσωτερικός έλεγχος στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), επικεντρώθηκε ο Μιχάλης Πετροδασκαλάκης, Εταίρος στο Τμήμα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της EY Ελλάδος, κατά τη συμμετοχή του στο Ετήσιο Συνέδριο Εσωτερικών Ελεγκτών “Break the Barriers”, που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ινστιτούτο Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ενότητα «o Εσωτερικός Έλεγχος στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», ο κ. Πετροδασκαλάκης επισήμανε τη σημασία και τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει τις επιχειρήσεις, τοποθετώντας από κοινού τον άνθρωπο και τη «μηχανή» στο επίκεντρο του επιχειρησιακού και λειτουργικού μετασχηματισμού. Σύμφωνα με την EY, ένας επιτυχημένος μετασχηματισμός που οδηγεί στη δημιουργία μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, βασίζεται στη σύμπραξη τριών δυνάμεων: άνθρωπος, τεχνολογία και καινοτομία.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πετροδασκαλάκης επικεντρώθηκε στις δυνατότητες με τις οποίες ενισχύει τους εσωτερικούς ελεγκτές η «παραγωγική» τεχνητή νοημοσύνη (Generative AI), σε όλο τον κύκλο ζωής του εσωτερικού ελέγχου – από την εκτίμηση κινδύνου έως την προετοιμασία αναφορών. Μεταξύ άλλων, η GenAI συνδράμει στη δημιουργία και τροποποίηση κειμένου, στην μετατροπή ομιλίας σε κείμενο και αντίστροφα, στην εξαγωγή και δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού, και την ανάκτηση και κατανόηση πληροφοριών και δεδομένων (σύγκριση εγγράφων, αναζήτηση και «εξόρυξη» δεδομένων από το διαδίκτυο, sentiment analysis, κ.ά.).

Παράλληλα, μοιράστηκε τα αποτελέσματα πρόσφατης παγκόσμιας έρευνας της ΕΥ, η οποία αναδεικνύει την ανάγκη οι CEOs να κατανοήσουν γρήγορα τις συνέπειες της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες και να διατηρήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

Επιπλέον, ο κ. Πετροδασκαλάκης υπογράμμισε το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον των εποπτικών αρχών για την τεχνητή νοημοσύνη, με τους οργανισμούς να καλούνται να καθορίσουν σαφείς αρχές λειτουργίας για την ΑΙ, ώστε να υποστηρίζεται η ανάλυση κινδύνων και η μελέτη των επιπτώσεών της στον άνθρωπο, την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε την ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και παρακολούθηση των σχετικών εξελίξεων από τα στελέχη του εσωτερικού ελέγχου, ώστε να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια και να είναι σε θέση να υποστηρίξουν τους οργανισμούς τους στη διαχείριση των μελλοντικών αλλαγών.

Κλείνοντας, ο κ. Πετροδασκαλάκης παρουσίασε ένα πραγματικό παράδειγμα εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης σε έργα εσωτερικού ελέγχου από την ΕΥ, το οποίο επιβεβαιώνει τα οφέλη της χρήσης της τεχνολογίας αυτής, όπως αυτοματοποίηση διεργασιών, ενισχυμένη απόδοση, αυξημένη ταχύτητα και βελτιωμένη διαχείριση χρόνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Παπαστεργίου: Έτοιμη η Ελλάδα για να παράξει Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή του κανονισμού περί τεχνητής νοημοσύνης που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και ενισχύει την καινοτομία.