ΓΔ: 863.41 0.42% Τζίρος: 64.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Image by David Mark from Pixabay

Ποιες επενδύσεις 800 εκατ. θα μπουν στο fast track

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι στρατηγικές επενδύσεις που εξετάζονται από τη διυπουργική επιτροπή αφορούν μεγάλο ενεργειακό έργο στην Σητεία, ύψους 250 εκατ. ευρώ, καθώς και τουριστική επένδυση άνω των 120 εκατ. ευρώ, στην Αθήνα.

Νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενταχθούν στις Στρατηγικές Επενδύσεις εντός των προσεχών ημερών, με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.

Στον κατάλογο των επενδύσεων που θα εξετάσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) περιλαμβάνονται μεγάλο ηλιοθερμικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στην Σητεία, ύψους 250 εκατ. ευρώ, που προωθεί η Nur Energy, όπως και μια μεγάλη τουριστική επένδυση, άνω των 120 εκατ. ευρώ στην Αθήνα, κ.α. Στην επένδυση στη Σητεία είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες στην Θεσσαλονίκη ως μια υπόθεση που καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η επένδυση της Nur Energy δεν είναι η μοναδική που καθυστερεί. Ειδικά στις Στρατηγικές Επενδύσεις, στο λεγόμενο καθεστώς «fast track» για ταχεία αδειοδότηση, έχουν ενταχθεί την τελευταία οκταετία πολλές επενδύσεις, αλλά σχεδόν καμία δεν προχώρησε.

Έτσι στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε άμεσο ξεκαθάρισμα του καταλόγου, στον οποίο παραμένουν ακόμα και επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι τελευταίες είναι σίγουρο πως μπορούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια που ενέταξαν στο «fast track» πριν από αρκετά χρόνια.

Με τις νέες εντάξεις που θα εγκρίνει τις επόμενες ημέρες η Δ.Ε.Σ.Ε. το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που εντάχθηκαν το 2019 στο «fast track» θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, με δύο αποφάσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάιο, είχε εντάξει έξι μεγάλες επενδύσεις.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κατασκευή τουριστικής εγκατάστασης 5 αστέρων της Frontisa Ltd. σε συνεργασία με την Grivalia Hospitality, στην Μύκονο, το «The Mykonos Project» της «AGC Equity Partners Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία», που ελέγχει και τον Αστέρα Βουλιαγμένης, επίσης στην Μύκονο, η κατασκευή και λειτουργία ενός «Πολιτιστικού και Εμπορικού Πάρκου Αναψυχής» της «ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Α.Ε.», στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνεται και το εμπορικό κέντρο του ομίλου Κωνσταντίνου στην Μεταμόρφωση Αττικής σε μια επένδυση 93,4 εκατ. ευρώ. Ο ομογενής από την Βενεζουέλα ελέγχει ήδη το εμπορικό κέντρο «Athens Metro Mall» και αρκετές αλυσίδες στον τομέα της λιανικής.

Τον περασμένο Μάιο είχε εγκριθεί και το έργο «Μαρίνα Μονόλιθου Σαντορίνης» με φορέα το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας», συνολικού κόστους 40 εκατ. Ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Economist: Ποιες είναι οι παρενέργειες από τους φόρους στα υπερκέρδη

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σπεύδουν να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, όμως η εμπειρία δείχνει ότι τέτοιοι φόροι προκαλούν και προβλήματα, με κυριότερο την επιβράδυνση των επενδύσεων.
navagio
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποινική δίκη για την επένδυση από τον εμίρη του Κατάρ στη Ζάκυνθο

Επτά εμπλεκόμενοι στην πώληση έκτασης 14.500 στρεμμάτων κοντά στη διάσημη παραλία «Ναυάγιο» παραπέμπονται σε δίκη για δύο κακουργηματικές πράξεις. Φέρεται να πωλήθηκε η έκταση από πρόσωπο που δεν ήταν ιδιοκτήτης.
Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες Α.Ε. Αιολικό
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν 8,2% οι επενδύσεις σε αιολικά πάρκα φτάνοντας τα 340 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΕΤΑΕΝ, αν διατηρηθεί η ενεργειακή κρίση στο πρώτο 4μηνο του 2022 στα επίπεδα του Οκτωβρίου, το οικονομικό πλεόνασμα από την λειτουργία των αιολικών πάρκων θα φτάσει περίπου τα 800 εκατ. ευρώ μέσα σε 7 μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διμερή συμβόλαια ενέργειας για την μετάβαση της βιομηχανίας στην πράσινη εποχή

Το ελληνικό σχέδιο έχει ως στόχο να βρει τη «χρυσή τομή» για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των βιομηχανιών μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παραμένοντας παράλληλα ανταγωνιστικές.