ΓΔ: 877.99 0.19% Τζίρος: 40.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Image by David Mark from Pixabay

Ποιες επενδύσεις 800 εκατ. θα μπουν στο fast track

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Οι στρατηγικές επενδύσεις που εξετάζονται από τη διυπουργική επιτροπή αφορούν μεγάλο ενεργειακό έργο στην Σητεία, ύψους 250 εκατ. ευρώ, καθώς και τουριστική επένδυση άνω των 120 εκατ. ευρώ, στην Αθήνα.

Νέα επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους άνω των 800 εκατ. ευρώ αναμένεται να ενταχθούν στις Στρατηγικές Επενδύσεις εντός των προσεχών ημερών, με απόφαση της αρμόδιας διυπουργικής επιτροπής.

Στον κατάλογο των επενδύσεων που θα εξετάσει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (Δ.Ε.Σ.Ε.) περιλαμβάνονται μεγάλο ηλιοθερμικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στην Σητεία, ύψους 250 εκατ. ευρώ, που προωθεί η Nur Energy, όπως και μια μεγάλη τουριστική επένδυση, άνω των 120 εκατ. ευρώ στην Αθήνα, κ.α. Στην επένδυση στη Σητεία είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης πριν από λίγες ημέρες στην Θεσσαλονίκη ως μια υπόθεση που καθυστερεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η επένδυση της Nur Energy δεν είναι η μοναδική που καθυστερεί. Ειδικά στις Στρατηγικές Επενδύσεις, στο λεγόμενο καθεστώς «fast track» για ταχεία αδειοδότηση, έχουν ενταχθεί την τελευταία οκταετία πολλές επενδύσεις, αλλά σχεδόν καμία δεν προχώρησε.

Έτσι στο υπουργείο Ανάπτυξης έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε άμεσο ξεκαθάρισμα του καταλόγου, στον οποίο παραμένουν ακόμα και επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Οι τελευταίες είναι σίγουρο πως μπορούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά σχέδια που ενέταξαν στο «fast track» πριν από αρκετά χρόνια.

Με τις νέες εντάξεις που θα εγκρίνει τις επόμενες ημέρες η Δ.Ε.Σ.Ε. το σύνολο των επενδυτικών σχεδίων που εντάχθηκαν το 2019 στο «fast track» θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. Η προηγούμενη κυβέρνηση, με δύο αποφάσεις τον Φεβρουάριο και τον Μάιο, είχε εντάξει έξι μεγάλες επενδύσεις.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η κατασκευή τουριστικής εγκατάστασης 5 αστέρων της Frontisa Ltd. σε συνεργασία με την Grivalia Hospitality, στην Μύκονο, το «The Mykonos Project» της «AGC Equity Partners Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία», που ελέγχει και τον Αστέρα Βουλιαγμένης, επίσης στην Μύκονο, η κατασκευή και λειτουργία ενός «Πολιτιστικού και Εμπορικού Πάρκου Αναψυχής» της «ΒΗΤΑ ΠΡΩΤΗ Α.Ε.», στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνεται και το εμπορικό κέντρο του ομίλου Κωνσταντίνου στην Μεταμόρφωση Αττικής σε μια επένδυση 93,4 εκατ. ευρώ. Ο ομογενής από την Βενεζουέλα ελέγχει ήδη το εμπορικό κέντρο «Athens Metro Mall» και αρκετές αλυσίδες στον τομέα της λιανικής.

Τον περασμένο Μάιο είχε εγκριθεί και το έργο «Μαρίνα Μονόλιθου Σαντορίνης» με φορέα το «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας», συνολικού κόστους 40 εκατ. Ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ananeosimes piges energeias-ape-energeia-fotovoltaika-aiolika
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για μικρά έργα ΑΠΕ, φθηνό ρεύμα για τους ευάλωτους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες. Σφοδρές επικρίσεις από Τσίπρα, προειδοποίηση για αύξηση τιμών στο ρεύμα. Αντιδράσεις από την αγορά για τις διατάξεις για την αποθήκευση ενέργειας.
Fotovoltaika, Ananeosimes Phges Energeias, APE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόφτης» στα έργα ΑΠΕ με τροπολογία, έντονες αντιδράσεις της αγοράς

Στο τέλος της εβδομάδας η ρύθμιση για εγγυητική 35.000 ευρώ/MW για τις βεβαιώσεις παραγωγωγού πάνω από 1 MW. Στόχος, η αποσυμφόρηση των αιτήσεων. Γιατί λένε «όχι» οι εταιρείες φωτοβολταϊκών.