ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κυρώσεις και στους χρήστες πειρατικής TV, μετά το Πάσχα το νομοσχέδιο

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα για την καταπολέμηση της πειρατεία, δεκάδες είναι οι πειρατές που έχουν καταδικαστεί. Δυσφορία των παρόχων για τις καθυστερήσεις στις ποινές των χρηστών.

Εντείνεται η μάχη κατά της τηλεοπτικής πειρατείας, καθώς οι Αρχές έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από τις εγκληματικές οργανώσεις αλλά και τους χρήστες. Το νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται για μετά το Πάσχα, ενώ οι πάροχοι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την καθυστέρηση που έχει σημειωθεί.

Ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2024 έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες επιχειρήσεις της αστυνομίας με δεκάδες πειρατές να έχουν βρεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, ενώ και οι χρήστες παράνομων συνδέσεων καλούνται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή. Στις πέντε έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της τηλεοπτικής πειρατείας και αρκετές συλλήψεις πειρατών να έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ έχουν εκδικαστεί δεκάδες υποθέσεις, με ποινές φυλάκισης στους εμπλεκόμενους.

Μετά τη Θεσσαλονίκη, και ενώ τον περασμένο μήνα τιμωρήθηκε με ποινή τριών ετών φυλάκισης πάροχος πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης στη Λάρισα, ακόμη ένας στην Κρήτη κρίθηκε ένοχος για την κατ' επάγγελμα και σε εμπορική κλίμακα τέλεση του αδικήματος της παράνομης αναμεταδόσεως οπτικοακουστικού περιεχομένου και του επιβλήθηκαν δύο χρόνια φυλάκισης.

Η τελευταία αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη, όπου οι Αρχές εισέβαλαν σε πολλά σπίτια και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού, εντοπίζοντας και κατάσχοντας παράνομα ψηφιακά μέσα και άλλο εξοπλισμό που χρησιμοποιείτο για τη λήψη και αναμετάδοση πειρατικών τηλεοπτικών καναλιών, καθώς και ψηφιακό πελατολόγιο με ονόματα και διευθύνσεις τελικών απλών χρηστών.

Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του κλάδου «ο αντίκτυπος αυτής της επιχείρησης αντικατοπτρίζει τον αυξανόμενο αγώνα ενάντια στην πειρατεία και την παράνομη χρήση πνευματικής ιδιοκτησίας στην Ελλάδα. Οι αρχές έχουν επανειλημμένα υπογραμμίσει τη σοβαρότητα του προβλήματος και τη δέσμευσή τους να καταπολεμήσουν αυτή τη σοβαρή μορφή εγκληματικότητας».

Επίσης, οι επιχειρήσεις φραγής έχουν ενταθεί από τις ομάδες δράσεις των παρόχων που έχουν ξεκινήσει και μια μεγάλη διαφημιστική καμπάνια κατά της πειρατείας. Έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένα ip blocking σε δεκάδες σημαντικά παράνομα πειρατικά δίκτυα με δεκάδες διαδικτυακές διευθύνσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Νομικό πλαίσιο για να τιμωρούνται και οι χρήστες

Από την πλευρά τους οι πάροχοι ζητούν πιο αυστηρά μέτρα όχι μόνο για όσους δραστηριοποιούνται ως διακομιστές, αλλά και για τους τελικούς χρήστες, εκφράζοντας τη δυσφορία τους στο BD για τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, καθώς το σχετικό νομοσχέδιο αναμενόταν στα τέλη του προηγούμενου χρόνου, πήρε παράταση για το πρώτο τρίμηνο του έτους και πλέον εκτιμάται ότι θα έρθει μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο νομοθετικό πλαίσιο που επεξεργάζονται το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να παρουσιαστεί μετά το Πάσχα καθώς περιλαμβάνει σύνθετα ζητήματα, μεταξύ αυτών και σχετικά με την άρση του απορρήτου. Όπως επισημαίνουν πηγές της αγοράς, το νομοσχέδιο θα έχει μια σειρά ουσιαστικών βελτιώσεων και αναμένεται να προβλέπει κυρώσεις εκτός από τους πειρατές που μοιράζουν το παράνομο υλικό και στους τελικούς χρήστες.

Η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται να ενισχύσει την υπάρχουσα νομοθεσία και να την εναρμονίσει με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού εκτός των ποινικών προβλέψεων θα αναγνωρίζει την ευθύνη του χρήστη-κατόχου πειρατικού περιεχομένου και το πρόστιμο θα έρχεται μέσω της ΑΑΔΕ. Όπως έχουν αναφέρει στελέχη της αγοράς, ο εντοπισμός των χρηστών θα γίνεται όπως στο εξωτερικό, όπου υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο. Μέσα από το πελατολόγιο των πειρατών που συλλαμβάνονται θα γίνεται η αντιστοίχηση της ηλεκτρονικής διεύθυνσης (IP) και των στοιχείων και θα έρχεται το «ραβασάκι» στο σπίτι των χρηστών και θα καλούνται να περάσουν την πόρτα του ανακριτή.

Σημειώνουν πως η αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου θα μπορούσε να βοηθήσει προς τον περιορισμό της πειρατείας επισημαίνοντας, ότι και σε άλλες χώρες της ΕΕ τιμωρείται πλέον και ο καταναλωτής.  Παράλληλα τονίζουν και την ανάγκη για συνεργασία όλων των φορέων ώστε να εντοπίζονται οι πειρατές και την ανάγκη εκπαίδευσης των καταναλωτών ώστε να αλλάξει η στρεβλή κουλτούρα που έχει καλλιεργηθεί.

Μέχρι σήμερα ο νόμος που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον ευρύτερο τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αν και προέβλεπε ιδιαίτερα αυστηρές ποινές, που μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και τις 300.000 ευρώ, ήταν αρκετά ασαφής, με αποτέλεσμα οι χρήστες παράνομου υλικού να αποφεύγουν τις κυρώσεις.

Όσον αναφορά το dynamic blocking, το νέο νομοσχέδιο έρχεται να απλοποιήσει τη διαδικασία καθώς θα καθιερώσει ευέλικτη και άμεση διαδικασία. Σύμφωνα με στελέχη του αγοράς, μέχρι σήμερα οι πάροχοι έπρεπε να ενημερώνουν την Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) για τους αγώνες που αναμένεται να υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από τους πειρατές και στη συνέχεια ξεκινούσε ένα «ταξίδι» από υπηρεσία σε υπηρεσία για να καταλήξει στην ΕΕΤΤ που δίνει την εντολή στους παρόχους για να κατέβει το συγκεκριμένο site.

Οι κίνδυνοι για τους χρήστες

Οι πειρατικές συνδέσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς καθώς υπολογίζεται ότι οι συνδρομές, αν και έχουν μειωθεί υπό τον φόβο των διώξεων και της αυστηρότερης νομοθεσίας που έρχεται, φτάνουν έως και τις 900.000, ενώ την ίδια στιγμή οι νόμιμες συνδέσεις φτάνουν τα 1,3 εκατΥπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), το 2022 η ψηφιακή πειρατεία αυξήθηκε κατά 3,3%, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τρίτη θέση στο πειρατικό αθλητικό περιεχόμενο πίσω από Πορτογαλία και Μάλτα.

Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια αυξανόμενη επιδείνωση των ηλεκτρονικών εγκλημάτων, σε πολλές περιπτώσεις πειρατείας συνδρομητικών καναλιών, αποδεικνύοντας ότι οφείλεται στην παράνομη πρόσβαση των πειρατικών εγκληματικών οργανώσεων στο οικιακό δίκτυο των τελικών χρηστών.

Σε πολλές υποθέσεις, οι πειρατές εκμεταλλευόμενοι την εκούσια συνεργασία των χρηστών που παρέχουν τα στοιχεία σύνδεσής τους για παράνομα λογισμικά σε smart tv ή TV box (όπως κωδικούς router, ip, mac address) αποκτούν απομακρυσμένα πρόσβαση στο οικιακό δίκτυό τους, εξάγοντας ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, φωτογραφίες, τραπεζικές πληροφορίες και κωδικούς όλων των συσκευών, αλλά και χρηστών που είναι συνδεδεμένοι.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν πως η πειρατεία είναι μια παράνομη δραστηριότητα με πολλά λεφτά, που τροφοδοτεί το οργανωμένο έγκλημα και ξεπλένει χρήματα που προέρχονται από ναρκωτικά, πωλήσεις ναρκωτικών και πορνεία. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το έχουν στο μυαλό τους οι χρήστες, ενώ σημειώνουν ωστόσο πως κάθε πειρατική σύνδεση αποτελεί και μια «κερκόπορτα» για να εισβάλλει το οργανωμένο έγκλημα μέσα στα σπίτια των χρηστών, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

Επισημαίνουν ότι όλοι οι συνδεδεμένοι λογαριασμοί του χρήστη βρίσκονται εκτεθειμένοι, καθώς «πλέον οι περισσότεροι έχουν συνδεδεμένες περισσότερες από μια συσκευές εντός του σπιτιού με τον ίδιο λογαριασμό», ενώ και η συλλογή των προσωπικών δεδομένων του χρήστη αποτελεί ακόμα μια σημαντική πηγή για τους πειρατές. Τα πελατολόγια με τα στοιχεία των πελατών μπορούν να περάσουν σε μια άλλη εγκληματική οργάνωση έναντι του κατάλληλου ποσού, με τον χρήση να μην γνωρίζει αν ο πάροχος του είναι ο ίδιος με αυτόν που είχε ξεκινήσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει ο δρόμος για φθηνότερη οπτική ίνα, βελτιωμένη πρόταση από τον ΟΤΕ

Μετά τις αντιδράσεις της Κομισιόν και των παρόχων, ο ΟΤΕ υπέβαλε νέο μοντέλο τιμολόγησης για την αγορά χονδρικής στην οπτική ίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για να γίνουν μειώσεις και στις τιμές της λιανικής.
tileorasi-tv-kanalia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο διάλογος για φοροελάφρυνση σε συνδρομητική και τηλεπικοινωνίες

Υπέρ της κατάργησης του τέλους 10% στη συνδρομητική τηλεόραση και της καθιέρωσης μειωμένης φορολογίας στις συνδέσεις υπερυψηλών ταχυτήτων τάσσεται το υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Τι λέει το υπ. Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρός πόλεμος τιμών στην κινητή τηλεφωνία: Τι προσφέρουν οι εταιρείες

Κατεβαίνουν κι άλλο οι τιμές στα οικογενειακά πακέτα με νέες προσφορές από τη Nova. Συμβόλαια unlimited κάτω από τα 20 ευρώ τον μήνα. Τι δηλώνουν στο BD από τον ΟΤΕ. Όλες οι προσφορές από τους παρόχους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπεσαν οι πρώτες ποινές φυλάκισης σε πειρατές συνδρομητικής τηλεόρασης

Συλλήψεις πειρατών σε Λάρισα και Ηράκλειο Κρήτης, ενώ τα κυκλώματα καρφώνονται μεταξύ τους και διευκολύνουν το έργο των Αρχών. Καθυστέρησε, αλλά θα κατατεθεί σύντομα νομοσχέδιο για ποινές και στους καταναλωτές.
papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα «γκρεμιστούν» οι χρεώσεις για γρήγορο ίντερνετ με οπτική ίνα

Σε τιμές... χαλκού για συνδέσεις οπτικής ίνας οδηγούν οι επιδοτήσεις 180 εκατ. και ο ανταγωνισμός στη χονδρική με την είσοδο της ΔΕΗ. Παπαστεργίου στο BD: «Θέλουμε οι πάροχοι να βοηθήσουν στην απορρόφηση των vouchers».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερη 12% από την Ευρώπη η κινητή με βάση τα εισοδήματα στην Ελλάδα

Λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές χρεώσεις των παρόχων και σταθμίζοντας τις τιμές με την αγοραστική δύναμη, έρευνα της Tefficient για λογαριασμό της ΕΕΤΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κινητή τηλεφωνία δεν είναι ακριβή.